Gå til innhold
  • Bli medlem

Turisthytter - bannlyst?


Lisa

Anbefalte innlegg

Når Lisa helt uten skrupler spyr ut reklame for Fondsbu, må det være akseptabelt at andre går denne hytten noe etter i sømmene for å sjekke om vertskapet der har rent mel i posen. Og jeg må si det har kommet frem meget interessante, om endog skuffende, opplysninger. Fondsbu-holdningen passer dessverre bedre til nattklubber enn naturens til ro og fred.

På Fondsbu er det penger, fest og moro som teller. De som vil oppleve fjellfred får reise sin vei mens rockebermens penger strømmer innover den budeieskrikende vertinnen i desibelinfernoet ved Bygdins vestbredd. Selv Vestbredden nede i Israel/Palestina kommer til å fremstå som et harmonisk paradis sammenlignet med Eidsbugarden første helgen i august.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 200
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

DU har jo aldri vært der, Julius. Hvordan kan du uttale deg så skråsikkert om forholdene på Fondsbu? Du er fjernt fra sannheten. Jeg har bodd der svært ofte, og kan ikke engang se at virkeligheten er i nærheten av det du beskriver. Jeg ser sarkasmen i dine skriverier, og det er lov. Litt humor er også lov.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv Vestbredden nede i Israel/Palestina kommer til å fremstå som et harmonisk paradis sammenlignet med Eidsbugarden første helgen i august.

Og hehe, kunne ikke la muligheten gå fra meg;) Du har kanskje ikke vært der heller???

Ta deg en tur på Vinjerock, og du ser et paradis på jord ifht det du sammenligner med!

Skammelig å sammenligne med noe du tydligvis ikke har greie på :D

Gonatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda, men Fondsbu ligger ved siden av festivalen, og de støtter denne fordi de tjener penger på det. Det er direkte umoralsk og forkastelig, og sier mye om holdningene der.

Fondsbu ligger ved siden av festivalen 3 dager i året. Relativt rolig ellers :D

Ikke ha fordommer. Du veit ingenting før du har dratt dit. Et sted går grensen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært på Fondsbu to ganger og vil helst slippe å dra tilbake. Hytta er for stor, den ligger rett ved en vei og det er for barnefamilievennlig (les: for mange bråkete drittunger der). Dessuten har stedet for mange aktiviteter som strengt tatt ikke har med fjellivet å gjøre. Hytter må til en viss grad få lov til å ha salsakurser, litteraturkvelder, irskaftener osv osv., men hvis jeg MÅ overnatte på en hytte vlil jeg helst slippe å dra et sted der det er for mye av dette.

Nei, jeg liker ikke for mye "moro" på fjellet. Det får jeg nok av i byen. :roll:

En annen sak er om DNT skal støtte opp om alle disse ikke-fjellrelaterte aktiviteter. Men den kampen tror jeg er tapt og de 200.000 medlemmene betaler kontignenten sin for å få rabatter, og ikke fordi de nødvendigvis støtter DNT.

Hvis jeg skal si noe positivt om hyttene i Jotunheimen så vil jeg trekke frem Skogadalsbøen. Etter det jeg vet er det ingen ikke-fjellrelaterte aktiviteter der. Kun overnatting. Der er det mulig å slappe av foran peisen og konverserer med andre fjellfolk UTEN masse styr, bråk og forstyrrelser som alle disse andre aktiviteter fører med seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt poeng, Erik. Det har blitt en "vedtatt sannhet" at folk ønsker seg mest mulig støy, action og dårlig underholdning hvor enn de ferdes, for dette er de så vant til fra byen. Man glemmer fullstendig at de som kommer til fjells gjerne kommer fordi de vil ta en pause fra dette urbane fjaset.

På fjellet ligger to verdier som er helt ubetalelige, og som hele tiden øker sin viktighet i en verden som preges av stadig mer urbanisering, støy, kaos og raske endringer:

- (Tilnærmet) urørt natur

- Stillhet

Når pengeinteresser eller annet tullball kommer i konflikt med disse verdiene, bør det være pengeinteresser og annet tullball som må vike. Alt annet er tragisk - Vinjerock er et godt eksempel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor spyr dere ut ut eder og galle i Lisa sin tråd ifm "Vinjerock" Julius, Bjarne og nå 500fjell :roll:

Dere vet alle at det allerede er en tråd om det!

Fortsett den diskusjonen her:

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=11676

Merkelig at det bare var tre her som går inn for å verne om fjellets stilhet.

Man fristes til å spørre: Hva gjør alle de som er imot å verne om fjellets stillhet her på dette forum?

Dette forum er jo et "Møtested for fjell- og friluftsfolk"

Er det bare et mindretal av medlemmene her som går inn for målsettinga?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bjarne; jeg er generelt ikke uenig, men for mitt vedkommende synes jeg ikke dette lengre er en debatt om å verne om fjellets stillhet, men heller enkeltpersoners behov for å kverulere på et usaklig nivå- og det gidder jeg ikke være med på.

Helt enig i at dette er et 'møtested for fjell- og friluftsfolk', så derfor synes jeg folk alltid kan holde seg til å diskutere fjell og friluft på et saklig nivå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Merkelig at det bare var tre her som går inn for å verne om fjellets stilhet.

Man fristes til å spørre: Hva gjør alle de som er imot å verne om fjellets stillhet her på dette forum?

Dette forum er jo et "Møtested for fjell- og friluftsfolk"

Er det bare et mindretal av medlemmene her som går inn for målsettinga?

Neida, Bjarne. Kikk litt på tråden om Vinjerock

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne tråden handler om turisthytter, - ikke Vinjerock. Stillheten i peisestua på Fondsbu foran peisen, med tørr og god bjørkeved - den er fantastisk. Ikke kom og kritiser den da, hvis du ikke en gang har vært der. Jeg har bodd på mange turisthytter i Jotunheimen. Prøv og se det positive - ikke bare kveruler. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne tråden handler om turisthytter, - ikke Vinjerock. Stillheten i peisestua på Fondsbu foran peisen, med tørr og god bjørkeved - den er fantastisk. Ikke kom og kritiser den da, hvis du ikke en gang har vært der. Jeg har bodd på mange turisthytter i Jotunheimen. Prøv og se det positive - ikke bare kveruler. :wink:

Jepp, enig agno (selv om jeg kun har tatt en øl el 3 på hytter selv da;))

Tror mange har godt av å finne frem egen/far/ eller bestefars vinylskive av Jens Book Jensen:

"Det er lov å være blid......" :):D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke gått denne diskusjonen gjennom isømmene, men for å ta tak i starten så har jeg noen "meninger" om turisthytter.

Har gått en del i fjellet det siste året, og årsaken til det er enkelt og greit at vi fikk hund for ca 2,5 år siden. Det begynte med turer i Bymarka & Estenstadmarka i Trondheim, og har utviklet seg til fjellturer på vinterstid med telt. I startne var det "fett & stas" og gå til "turisthyttene", dvs de betjente hyttene i marka, der man kunne kjøpe seg vaffler og kakao, og stolt "vise" frem hunden. I og med at jeg i utgangspunktet går på tur for hunden sin del, har jeg funnet ut at hverken markahytter eller "overfyllte turisthytter" er tingen. Da forsvinner litt av friheten for vår del. Jo mere folk, jo mer må man selvfølgelig "passe" på hunden.

I Sylan er det flere "konsepter", med Storulvån , som kanskje det mest kommersielle, og Helags som kanskeje det mest "ekte". Til Storulvån kan man faktisk kjøre bil helt frem, mens man til Helags må bruke en del timer for å komme frem. Noe som også gjelder for en del av de norske turisthyttene. Nå har det vel seg også slik at det å drive en turisthytte langt inne eller oppe på fjellet, krever en god del ressurser, og at det i den forbindelse vil være naturlig for de som driver, at de stadig "leter" etter nye måter å tjene penger på. I enkelte tilfeller, kan det tenkes at nettopp " Vinjerock", er en avgjørende inntekt for drifta, og man derfor må "ty til" lignende aktiviteter. Ulike salsakurs, boksamlonger, matkurs osv, er vel også et forsøk på å trekke flere til hyttene.

Dagens samfunn, på fjellet eller i byen, blir stadig mer tilgjengelig, og i stort sett alt vi gjør, skal det tilrettelegges for alle, uansett utgangspunkt. Dette gjelder også for fjellet. I noen tilfeller er dette bra, mens i andre kan det tenkes at det går utover den enkeltes opplevelse av å være for eks på ei turisthytte i den norske fjellheimen. Jeg er så heldig at jeg har muligheten til å dra på turer midt i uka, og har således fått oppleve mange flotte turer i stillhet og ro. Og jeg må ærlig innrømme at det er en spesiell følelse å ha "fjellet for seg selv", eller marka i for den saks skyld. Uansett hva man liker, så må vi nok bare akseptere at aktiviteter som ikke "hører hjemme" i hverken fjellheimen, eller skogen, eksisterer, og at de mest sansynligvis har kommet for å bli. De som tidligere fant roen på en turisthytte, må etterhvert trekke til de selvbetjente hyttene, og de som synes disse etterhvert blir for bråkete, må venne seg til teltlivet. Jeg har i løpet av svært kort tid, havnet på det siste, og da gjerne finne en teltplass som "ingen andre vet om". Hadde en opplevelse i høst da jeg skulle gå fra nedalshytta til toppen av Storsylen. Hadde sekken full, og forberedelsene var grundige. Etter å slitt oss opp til ryggen mellom Storsylen og Litjsylen, og fått av meg sekken, dukket det plutseluig opp en hel familie med svensker, som hoppet rundt med plastposer og crocks.....mens jeg satt der i full utrustning og mer eller mindre mistet fatningen. Opplevelsen la en kraftig demper på hele turen, da jeg måtte innrømme at jeg kunne klart meg med ei vannflaske, matpakke i en plastpose og crocks. I setdet for en 18kg`s sekk på ryggen.

I og med at de av oss, som helst vil finne roen og nyte stillheten i fjellet, mest sansynlig tåler å gå noen meter for å komme frem, så kan vi vel gjøre akkurat det, og skynde oss dit før festivalene tar oss igjen....og styre unna de stedene man ikke liker. Verre er det faktisk ikke. Velger vi de meset populære rutene og stedene, må vi bare akseptere at vi ikke er alene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempeflott innlegg skogy :)

Personlig har jeg nok gått nesten motsatt vei som deg, men hva så?

Trivselsfaktoren for hver enkelt individ er viktigst. Selv har jeg fortsatt kùn ei turisthyttenatt foreløpeig, selv om jeg gjerne innrømmer at VÅTT teltliv er mindre trivelig.

De som savner stillheten finner den, såfremt de virkelig ønsker den!

Men da må man komme seg bort fra nåtidens blyant, tastaturet!

Tydeligvis veldig tungt for enkelte det....

Det å skylde på omgivelsene, det er vel kùn en vikarierende unnskyldning for egen tàfatthet :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi må forvalte naturen og stillheten ellerså er det dessverre ikke mer igjen til slutt.

Etter å ha lest denne tråden er jeg overbevist om at svaret er at man må aktivt gå inn for å begrense antall turisthytter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Virker slik som om mange her inne misliker turisthytter sterkt!

Er det for pinglete og kjedelig? Du kan oppleve mange flotte toppturer fra ulike turisthytter.

Har lest noen innlegg om at fjellmannfolk ikke møter ordentlig fjelljenter. Selvfølgelig fins det noen cafejenter på turisthyttene, men mange spreke fjelljenter og.

Må innrømme at jeg jobber på Fondsbu selv.

Spre deres tanker og meninger!

Jag övernattade på Fondsbu 2001, på en tur genom Breheimen och Jotunheimen. Det var enda hyttenatten på den turen, och de följande 6 somrarna har jag övernattat en enda gång under tak på turen; det var i Skarvedalen

i reinheimen, då jag magsjuk släpat mig fram i dimman över den stenigaste etapp jag upplevt. Annars hade jag gått vidare.

Definitiv avsmak för hytter fick jag 2000. Turen började i Finse och jag låg i tält hela tiden i Skarvheimen. Efter en vadningsolycka i Hjelledøla toig jag mit till Årdal Turlags lilla stuga i Fremre Hjelledalen (de har den inte längre),

och övernattade sedan även på Skogadalsbøen (med Jotunheimens bästa stugvärd, L-Å Hilde) och Olavsbu.

På Skogadalsbøen stannade jag en extra natt och Lars-Åge höll mitt rum för mig enbart eftersom jag var magsjuk - tydligen var dt ignen rusning just den dagen. Det var Olavsbu som gav mig avsmaken. Överfullt och med snarkare vars like jag aldrig hört - jag trodde de skulle dö i varje drag. Man ska ju vara med och städa och det är inget vidare att städa farstun när folk kommer och går hela tiden (f ö är det osannolikt vad morgonsena norrmän är - deras exkta motsats är fransmännen).

Fondsbu har den stora nackdelen att ligga vid väg - många norska stugor ligger konstigt; andra exempel är

Lønsstua nära Polcirkeln och Grøvudalshytta i Dovrefjell.

År 2002 gjorde jag en tälttur i Jotunheimen enbart och gick förbi stället. Jag hade hoppats vada Mjølkedøla (?) längre upp för att slippa vägen men på avstånd såg det äventyrligt ut. Det var en fin tur, min andra rena tälttur i Norge (dne första var i Tafjordfjella 1999). Eftersom många lämnar hyttene först framåt 9 och jag själv ofta börjar turen klockan 6 kunde jag ofta gå i fyra timmar utan att träffa en enda människa. Jag tror det var den följande etappen som tog mig till Fleskedalen - där mötte jag ingen på hela dagen. Andra etppen på turen, från Torfinsdalen till Høustakkadalen träffade jag bara två tyskar precis i slutet av etappen. Så rofyllt kan det vara i Jotunheimen i början av augusti!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Positiv holdning, ja. Da er stedet bannlyst. En turisthytte som sponser ødeleggelse av fjellets fred er det siste jeg vil støtte opp om. Det neste blir vel at dere joiner å arrangere "Bygdin Helikopter- og Scooterfestival". Alt er selvsagt greit bare dere "håver inn en del kroner på det". DNT vil tjene penger på at naturen ødelegges - vekk meg opp, jeg må drømme...

Hva tror du egentlig om Dnt? At de er siste skanse mot en verden som vil urbanisere alt av fjell? Vel, sannheten er at ingen kjører så mye scooter og helikopter i fjellet der jeg kommer fra som Dnt. Ofte kan man se par-tre scootere med hver sin slede som utelukkende er fylt med øl til sånne som deg Julius. Det er heller ikke uvanlig at turistverter tar med en drøss venner og en haug scootere til fjells etter påsken for en real fest, samtidig som de blir utnevnt som "miljøfyrtårn". Men det er helt greit det. Problemet for min del oppstår når nikkerspamp og uvitende Dnt-medlemmer generelt fordømmer lokalbefolkningen nord og ned om de blir forbikjørt av en scooter i fjellet.

Men nå er vi langt OT. Beklager, men jeg klarer ikke å bare se på de enorme misforståelsene når det gjelder turistforeningen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.