Jump to content

Vask av dunsovepose


Recommended Posts

Et tilbakevendede problem uten at jeg har fått noe svar.

Kjenner noen av dere til et renseri på Østlandet som kan anbefales til rens av dunsoveposer? (Det hadde vært litt synd om jeg må sende disse til rens i Sheffield i England, noe produsenten anbefaler.)

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Vasket en gang en dunpose med Milo i badekaret, mange skyllinger...

Krysta ut vannet og kjørte den i stor tørketrommel sammen med et par joggesko (for å unngå klumper i dunet).

Ble bedre enn før vask - men den var velbrukt .

Tror jeg hadde sjansa på ullvaskprogram med milo og 30 grader - dun tåler tross alt vann. Lett sentrifugering og så tørketrommel.

Husk joggesko e.l. Og stor vaskemaskin - min 7 kg - og ditto tørketrommel.

Du har også noe som heter dampfjærrenserier - se http://www.dunrens.no f.eks. De tar ut duna, vasker trekket, damprenser duna og har den tilbake. Koster litt, det er vanligvis dyner de tar, vet ikke om de tar soveposer.

Link to comment
Share on other sites

Carl S. Bj skrev:

-og kjørte den i stor tørketrommel sammen med et par joggesko

Ville nok heller brukt et par tennisballer, reduserer slitasjen på dunposen og - ikke minst du slipper at kona hyler om at tørketrommelen blir ødelagt. Joggesko i tørketrommelen er ikke akkurat lydløse. :-)

Har benyttet metoden flere ganger med dunjakke, og det funker over all forventning.

Link to comment
Share on other sites

Dette blir litt fritt etter hukommelsen. Jeg har tidligere publisert seansen i www.friluftsliv.no men kunne ikke finne innlegget igjen i farten.

Vasket dunposeen i maskin med Milo. La 3-5 tennisballer og et par joggesko (muligens flere) uten kvasse kanter i maskinen. Etterpå fulgte hele stasen med over i tørketrommelen hvor jeg kjørte på syntetprogram. Denne posen er fra midten på 70-tallet, men utrolig nok er både inner- og ytterstoff i rip-stop, et materiale jeg ikke hørte om før mot slutten av 80-tallet. Stoffet var tett og det var vanskelig å få dunet tørt, så jeg hadde mange vendinger mellom sol og tørketrommel. Inn-i-mellom "fluffet" jeg posen manuelt for jeg kjørte tørketrommelen igjen. Jeg luftet og varmet dessuten posen i solen utendørs mens jeg åasset på og riste den ofte av frykt for at fukt skulle bli stående i posen og sørge for dåte av noe slag.

Sluttresultatet ble helt fantastisk og posens løse volum ble vel omtrentlig tredoblet og spensten i dunet var helt påtagelig høyere.

Det finnes dunrenseri som tar dunet ut av posene/dynene og renser ytterstoff og dun hver for seg, men etter å ha tatt denne sjansen ser jeg ikke helt vitsen. Jeg har etterhvert blitt mer volumiøs over overarmene og brystkassen, så nå har min bedre (beste) halvdel arvet denne fantastiske posen :oops:

Min anbefaling er at en ikke skal gå av veien får å vaske slikt selv. Jeg mener å huske at vaskemaskin og tørketrommel er beregnet på ca 5.5 kg tørt tøy dersom dere er ute etter en slik referanse.

En litt pussig (ikke ved nærmere ettertanke, riktignok) er at dunlekksajen har avtatt etter denne vasken. Det var forresten ikke mange fjonene i hverken vaskemaskin eller tørketrommel.

Jeg slutter meg altså til "andersno" sine uttalelser om at det funker over all forventning å gjøre slikt selv!

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy