Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Primus Omnilite ti brenner ikke rent lenger? HJELP!


Anbefalte innlegg

Hei å hopp!

har en Omnilite som jeg ikke får til å brenne rent lengre. Har hatt den i ca. 2 år og kun brukt renset bensin på den. Har på silencer men blir akkurat like uren forbrenning med «trekant» som er på når man kjøper den.. Har også prøvd med vanlig primusgass men akkurat samme gule flammen :( Noen som har tips/ råd om hva som er feil? Legger ved et bilde for å vise hvordan den brenner.. bildet er tatt med gass tilkoplet(og gassdyse) forresten første gang gassdysen har vært montert...

016D08D9-D097-4E9C-A911-2A19A77FACB2.jpeg

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøp sitronsyre på dagligvaren (sånn pulver i bakeavdelingen). Vask alt grundig i en mild sitronsyreblanding med zalo, og med en tannkost. Da skal det bli ganske rent.

Endret av Mareng
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du prøvd å rense dysen, er det riktig dyse?

Hold den opp mot lyset, hullet skl være helt rundt.

Rart at en mekanisk dings uten bevegelige deler kan svikte på den måten, uten at man kan se noe. Veldig merkelig...

MSR har en rensewire i slangen, er det noe lingnende her? En wire som trekkes ut og renses?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter å ha demontert silencer og primus skikkelig var det akkurat samme. byttet over til "krysset" som fulgte med orginalt og den brenner HELT rent. så problemet er silenceren. Men etter å ha rengjort den skikkelig og blåst den ren med trykkuft etterpå, hva gjør jeg da for å få den til å brenne rent igjen ? 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
5 minutes ago, Jonas1986 said:

Etter å ha demontert silencer og primus skikkelig var det akkurat samme. byttet over til "krysset" som fulgte med orginalt og den brenner HELT rent. så problemet er silenceren. Men etter å ha rengjort den skikkelig og blåst den ren med trykkuft etterpå, hva gjør jeg da for å få den til å brenne rent igjen ? 

Sørg for å tenne på UTENFOR silenceren i hvertfall og ikke under/inni.

Ligner på problemet kompis hadde før han fikk med seg at det var viktig å tenne på gassen som kommer ut av silenceren og ikke under på noe vis. Derfor er det også viktig å sjekke at forvarmingen har brent helt ut før man evt tenner etter forvarming. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bruker gassdysa nå, og da er det ingen forvarming. Har hatt dysen liggende i en ny og tett zippose og har aldri vært montert før i går så den er gullende ren.. Har aldri vært borti dette før så føler meg relativt trygg på atjeg vet hvordan jeg skal tenne primusen :) 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ser på bildene dine at du har tatt av beina på Omniliten og satt inn i Trangia. Jeg tok ut hele brenneren og satte den inn i trangia brenneren og borret opp hullet for å få senket den litt. Da fikk jeg mere avstand opp til kjelen, måtte legge en skive under for å få det til. Kunne du forklart hvorfor du gjorde det slik, og tatt noen mål og nærbilder? Avstand mellom brenner og kjele er viktig i forhold til CO. Artig å se hvordan du har tenkt i forhold til meg. Byttet også ut stillebrennerkoppen med en fra BernieDawg, da jeg syns den virker bedre.  La også inn en større carbonfiltbit. IMG_4747.thumb.JPG.4e945fed5f2c65704242c51ca423cf64.JPG

8EB48D8F-5398-4766-B41A-F29E57A601A0.thumb.jpeg.d1a9fab37b796215de9be3963860f92b.jpeg

EFE7F9AB-8468-4A98-A394-868779DF3E9A.thumb.jpeg.5de5d6bf5bf637df1a0cc3b292c48595.jpeg

FBCD1B56-7E9C-41F6-8CA7-ED7211FF4215.thumb.jpeg.11e7499e5cd62631acf51d07c6a00ad9.jpeg7942452F-B5BF-40B9-A8B6-36136128B3D2.thumb.jpeg.2827681f4fdefc2cadb858d77ff76b4c.jpeg

edit: Ser også ut som du har litt annen innmat i silliceren din. Skjønner ikke helt hvordan gassen skal komme ut i hullene, når den ser ut som et rør! På den jeg har er det en flens og et lite rør, så den skjønner jeg. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 1 month later...
 • 1 month later...
On 11/22/2017 at 9:27 AM, Jonas1986 said:

Bruker gassdysa nå, og da er det ingen forvarming. Har hatt dysen liggende i en ny og tett zippose og har aldri vært montert før i går så den er gullende ren.. Har aldri vært borti dette før så føler meg relativt trygg på atjeg vet hvordan jeg skal tenne primusen :) 

Det er vel gassdysen som skal brukes med renset bensin(white gas) på omnilite TI ?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har en mistanke om at du tenner primusen med den flammen som er fra forvarmingen? Da får du underbrenning, som jeg syns dette ligner på. På alle stillebrenner primuser bør man vente til forvarmingen er slukket før man setter fyr. Hvis ikke kan forbrenningen starte "inne" i stillebrenneren. Dette soter og tetter primusen også rask. 

Så kan hende du må rengjøre på nytt, og å stikke opp dysa når dette dette først har lagd propblemer på nytt. Prøv så å la forvarmingen dø helt ut før du tenner primusen med en fyrstikk.

Har samme primus selv, og den er mest glad i forvarming med rødsprit, og man må absolutt ikke tenne med før forvarmingen er slukket. Sleit med dette på Hardangervidda for 2 år siden.

Leste ikke alle svarene her, så kan hende du allerede har fått samme forslag :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 hours ago, fiskekongen said:

 

Har en mistanke om at du tenner primusen med den flammen som er fra forvarmingen? Da får du underbrenning, som jeg syns dette ligner på. På alle stillebrenner primuser bør man vente til forvarmingen er slukket før man setter fyr. Hvis ikke kan forbrenningen starte "inne" i stillebrenneren. Dette soter og tetter primusen også rask

 

I praksis så opplever jeg at de fleste brennerene tenner fint ved å skru dem på forsiktig helt mot slutten av forbrenningen uten å tenne på nytt. Så fremt forbrenningen i seg selv er god nok så går det fint i 9 av 10 tilfeller. Man kan med litt erfaring se at forbrenningen er bra, mot slutten av forbrenningen så vil det begynne å små poffe blå flammer ut av silencer - da kan man bare skru opp bensin dysen. 

Men det er riktignok en større sjans for under brenning hvis du ikke gjør dette helt riktig. Spesielt med silencer så ser man ganske umiddelbart hvis man får underbrenning da den vil begynne å gløde ganske kraftig relativt raskt. Da må man skru igjen dysen, vente til den kjøler seg ned og forvarme på nytt.

Min erfaring er at hvis man er litt for kjip på å slippe ut nok fuel så vil du ikke få forvarmet nok og underbrenning oppstår. Dette er ofte den vanligste feilen, spesielt med en silencer i tykt støpegods så kreves det skikkelig god forvarming.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Låner tråden litt, hvis det er greit.

Hvordan kan jeg gå fram for å rense denne stillebrenneren innvendig?

Det går ikke an å bøye en q-tips og vaske med, for den kommer knapt innenfor kanten på senterhullet. Det går kun an å demontere ytteringen med en tang, men selve brennerhodet kan ikke åpnes.

Den fungerer aldeles utemerket, men jeg har lyst å vaske ut evt. sot innvendig som kan ha bygget seg opp etter 10 års bruk. Siden jeg er så godt i gang.C64F47D1-13A5-4A29-AE95-34819C98CA2F.thumb.jpeg.7d970c029d3d0f520884c5fa5e30334e.jpeg9F1CD804-D89E-471C-97A1-18EF560F6F2E.thumb.jpeg.5e30315bf7fe2e834ba8370fb6ccee66.jpeg

Trenger en såpeblanding som løser opp sot så godt at det bare kan skylles ut fra innsiden.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
8 timer siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Spesielt med silencer så ser man ganske umiddelbart hvis man får underbrenning da den vil begynne å gløde ganske kraftig relativt raskt. Da må man skru igjen dysen, vente til den kjøler seg ned og forvarme på nytt.

Hvis/når jeg får underburn, stenger bare krana så brenneren slukker, og retenner. Har aldri kjølt den ned og forvarmet på ny, slik jeg opplever det er den alltid varm nok. Men forvarmer alltid med rødsprit. Alle de 5 forskjellige silencerne jeg har, funker i alle fall slik på bensin. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Thor-Øyvind Ødegaard
   Har en primus multifuel jeg kjøpte for ca 10 år kanskje 15 år siden. Skal kjøpe repsett til denne og husker ikke hva for en modell dette er.  Noen som greier å se det på dette bildet?

  • Av Aerosani
   Hei!
   Mitt første innlegg her, ser det er mye kunnskap og visdom på dette forumet og lurte på om dere kunne hjelpe meg med noe. 
   Jeg er ute etter å kjøpe min første primus, og det står mellom en optimus 111T eller MSR whisperlite (evt. international). Stillebrenner er noe jeg prioriterer, da jeg vil kunne ha den i teltet uten å måtte skrike for å gjøre meg forstått. Liker også å ha valget mellom bensin, gass og parafin, altså en multifuel. Har lekt med tanken å kjøpe en optimus 111T, da jeg har et inntrykk av at disse er solide og virker som de skal. Tenkte eventuelt å kjøpe fra Olav Teigen med repsett til 1495,-. Har også sett på en Whisperlite international på Finn.no, og eventuelt kjøpe en separat liten gassbrenner, typ pocketrocket, for å ha med på korte turer eller backup. Siden jeg liker tanken av å kunne bruke gass ville jeg kjøpt en sånn med 111Ten også. Hadde det vært en ide å kjøpe en bråkebrenner, Omnifuel el. for å lage mat ute og ha en liten gassbrenner i teltet til å koke vann osv.? Hva tenker menigheten? Er det best å kjøpe en MSR Whisperlite Universal og ha alt i en pakke, eller gå for det som har funket i flere tiår, en 111, eller kjøpe en brukt International og brukt PocketRocket?
   Hjertelig takk på forhånd for hjelp
   M
  • Av andy2
   Hei.Jeg har en primus (av merket Primus) for å skru på gassboks, fra tidlig 2000-tallet. Den er todelt; en del som skrues på gassboksen, så selve brenneren (med tenner) som skrues fast på den nederste gassboksdelen. Se bildene for forklaring. Disse to delene skrues sammen ved å skru på en liten bolt med et altfor lite hode. Og nå har dette hodet knekt. Med det resultat at bolten sitter igjen i gjengene, og jeg får ikke de to delene til å holde sammen. Se rød ring på bilde 1. Primusen kan ikke brukes da kjelen vil velte av.
   Har noen:
   1. Tips til å få ut den lille bolten? Tror den er for liten til skrueuttrekker ("grisepikk"). Hvis ingen andre tips, så får jeg forsøke å bore den ut.
   2. Tips til å få tak i ny skrue/bolt for å erstatte den som er knekt, og som passer i gjengene?
   Jeg vet jeg kan kjøpe ny brenner, men det er noe med å reparere det man er fornøyd med. Jeg har kontaktet Primusshop.no, men de kunne ikke hjelpe med deler.Noen her inne med tips og erfaringer? På forhånd takk for svar :-)  • Av _K._
   Hei! 
   Jeg står mellom å kjøpe Trangia 27-4 HA eller 27-4 UL stormkjøkken. Hvorfor burde jeg velge det ene fremfor det andre?

   Takk for hjelpen!

   k.
  • Av Chris B.
   Etter en tur i fjor forsvant brenselflaska mi med tilhørende pumpe. Derfor er jeg dessverre nød til å kjøpe en ny. Problemet er at jeg finner ingen butikk som kun selger pumpe, kun brenner med flaske/pumpe sammen. Jeg trenger både pumpe og ei flaske så kan godt være pakke, men brenner har jeg. Brenneren er en primus omnifuel. Noen som kan hjelpe? 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.