Gå til innhold

Mareng

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  2 517
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  6

Mareng vant dagen sist April 5

Mareng hadde mest likt innhold!

Om Mareng

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Enable?
 1. Men hvis du har prøvd det, og dette fungerer bedre, så ville jeg festet noen karabinere frampå sekken, slik at jeg bare kunne klipset den av/på hvis dette er noe du skal gjøre mye av. Så får det heller bare se ut som du er i mamma-perm
 2. Den der posen der som ikke veier så mye, og ikke er så stor, hadde nok aldri noen fortalt meg at jeg ikke kunne feste/stroppe bak på sekken på enkleste måte. (Eks. Under stroppene på topplokket, eller med snorene fram i kompresjonsreimene). Så jeg hadde bare gjort det... Bonusen er at du slipper å se ut som du går med packraften din i ett bæresjal, klar til å ammes, og du kan ta av/på sekken på vanlig måte 😬
 3. Dette er ikke en tråd for proff gliding av ski, heller en metode for å få unnagjort en nødvendig plikt på en grei måte. Jeg synes gliding av fjellski of turski har sånn passe moderat effekt, alt etter type ski og bruksområde. Men det er tidkrevende, grisete og tungt - spesielt med harde glidere. Tenkte jeg skulle vise min egen tørrglidingsmetode som jeg synes fungerer. Latmannsgliding 😄 1. Rens skiene grundig, helt helt rene. Da er skisålene som regel slitt og «tørre» etter en del bruk: 2. Ta en kloss aktuell glider, og gnikk den godt mot glidsonen. I dette tilfellet er det gul glider: 3. Børst godt med kobberbørste, og så nylonbørste. FERDIG! Resultatet blir meget pent, se forskjellen! Jeg har ikke sammenlignet med tradisjonell gliding av høyre ski, for å kjenne på gliden. Men det visuelle resultatet synes jeg blir bedre med «tørrglidingsmetoden». (4. Noen ganger når jeg ikke har gidden eller tid dropper jeg hele glideren, og bare går rett på kobberbørste og nylonbørste. Det hjelper godt på å få fjernet microhår, og så er det jo en del glider i børstene som har vert brukt endel og blir overført til skien. Skien blir blank og svart etterpå.) Når det er sagt, så er varme noe som skader en skisåle ganske mye og forkorter levetiden mye (visstnok), så ved å spare skisålen for strykejernet kan man kanskje øke levetiden på skien, hvis dette med varme på skisålen stemmer. Noen som har prøvd tilsvarende metoder?
 4. Mareng

  Trenger jeg skallbukse??

  Koster alt for mye! Goretex spesielt, men det finnes vel andre membraner til en litt billigere penge, som også fungerer. Om man finner ett plagg man liker. Recon varer forhåpentligvis en stund. Sånne tynne Falketind klær er jeg ferdig med, de slites for fort hvis man bruker det mye.
 5. Mareng

  Trenger jeg skallbukse??

  Og ikke minst, på flerdagersturer, så trenger man kun èn ytterbukse og èn ytterjakke. Blir det fint vær tar jeg heller av skalljakken og går i ullet evt. med mellomplagget over. På bena synes jeg ikke svetteproblematikken er særlig stor, spesielt ikke om man har bukse med glidelås hele veien.
 6. Mareng

  Trenger jeg skallbukse??

  Jeg bor i Bergen, og jeg bruker skallklær mye. På lengre turer med overnatting vil det begynne å regne. Jeg tar ikke med forskjellige ytterplagg, det holder med skallklær med luftemuligheter vanligvis, kanskje en liten og lett joggebukse hvis jeg vet jeg får mye fint sommervær. På dagsturer når det ikke skal regne har det ofte regnet, og da er jo alt vått allikevel. Men jeg «sparer» på skallklærne så mye jeg kan, de er så dyre og tåler lite ifht. bomullslignende klær. Jeg bruker sånt når det er mulig. Skall bruker jeg aldri i kuldegrader, da er det bomullsblandinger som gjelder.
 7. Når ungene er blitt så store er det vel bare en fordel å ha to innertelt? Ett til de to største, så kan de bare ha det rotet sitt i fred? :)
 8. Mareng

  Primussamletråd

  Enig! Etter å ha snakket med to store produsenter av brensel til primuser, og praktisk testing har jeg kommet fram til at deres anbefalinger stemmer svært bra. Polar: De anbefaler Lampeoljen sin som det aller reneste produktet (før var det unitor/wilhelmsens chemicals). Prøvd, og brenner nydelig. Inneholder ingen uønskete tilsetninger Kemetyl: De anbefaler sin fritidsparafin. Den og brenner svært bra. Tennvæske, om du finner en type som fungerer, så må den ikke stoles på på vinteren. Den kan bli ubrukelig under realistisk lave temperaturer. Bilde fra test på 111C - sier sitt om Polar lampeolje vs. kemetyl tennvæske: Se innlegget her: https://www.fjellforum.no/forums/topic/42986-gammeldags-utseende-primuser-i-ny-produksjon/?do=findComment&comment=391899
 9. Mareng

  Superenkelt spritkjøkken - tips?

  Som kvitbrenner er det nok bra, men jeg synes ikke det er så bra som spritkjøkken. Det er ikke en vindskjerm som går oppover kjelen, den stopper ved bunnen på pannen. Man taper mye varme om det er litt vind. Evernew har meget høy effekt, og det er posetivt med tanke på koketid. Men bakdelen med denne er at den har høyere forbruk, og den mangler tett lokk, som gjør at man må brenne opp all spriten man putter i beholderen.
 10. Mareng

  Redusere/forhindre tau mot tau friksjon

  Jeg tenker de bruker klatrekarabinere. De er merket med styrke eks. 2,5kN, og vanligvis laget av aluminium. Skrukarabinere til klatring er ofte merket med høy bruddstyrke, og brukes ofte til slike ting.
 11. Mareng

  Bålkjele

  Har denne, kaffekjelen er det eneste som blir brukt. Kaffekoppene har gått i metallcontaineren hos BIR...
 12. Litt spøk, men helt sant: Man må heller ikke glemme at det var en gang, for ikke så lenge siden, man ikke visste at en sekk på 25-35 kg var for tung og at man ikke kunne bruke stormkjøkken med røsprit på vinteren. Så da bare brukte man det... 💪 ✊
 13. Enig der, på en måte. Hvis det eneste fokuset er å ha lav vekt på ryggen, og det går for mye utover hyggen. (Litt rim der til middag ) Men man må ha fokus på vekt, ellers ender man her: Så egentlig er man - like langt... Men ja, jeg tar poenget. Med ett helårstelt, ett varmt liggeunderlag og en brukbar sovepose kan man dra på tur hele året
 14. Mareng

  Fjellski og spenn

  Kan også hende det er teknikken, jeg gjør som følger: 1. Jeg støtter meg på høyre stav, løfter høyre ski fram og legger høyre legg ovenfor venstre kne på framsiden av foten. Nå er høyre ski «i luften», med skituppen ned mot snøen. 2. Så tar jeg med venstre hånd tak i bakskien på høyre fot og setter høyre skittupp litt ned i snøen. Da står jeg stødig, og ser hele fellen under skien. 3. River av fellen om den skal av, eller setter fellefestet nedi sporet og legger fellen inntil om den skal på. Uten votter går det som en drøm, med votter er det litt ler knot. 4. Drar med venstre hånd i høybakski, for å løfte høyre skitupp opp fra snøen, og svinger høyre ski tilbake «på plass». 5. Gjentar på andre siden. Det er nok lettere å vise enn å forklare. Og spesielt når jeg står i råtten snø, med 75mm binding og kabel påmontert er det mye jobb å ta av skiene og synke ned i snøen. Men på fast underlag, uten kabel på bindingen, utligner det seg nok mer.
 15. Mareng

  Fjellski og spenn

  Fordelen med Åsnes er at det er veldig enkelt å ta av og på kortfeller med skiene på. Det er vel vanskelig med fisher?
×