Mareng

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  569
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. lekkasje, jakke, og membran

  Leverte inn en 4,5 år gammel Norrøna Falketing Dri3 jakke. Etter sjekk hos norrøna fikk jeg alle pengene tilbake som jeg betalte da den var ny👍
 2. Jomfruturen til femundsmarka

  Frysetørket pulver kaffe er lett å beregne med formelen X=K*S*D+R Og evt: M=K*S*D+R X=antall teskjèer med kaffe i en pose/boks. M=antall teskjèer tørrmelk/coffe mate i en pose/boks om man vil ha melk i kaffen. K=så mange kopper man drikker for dagen. S=antall teskjèer kaffepulver per kopp (normalt 1-2, Nescafè gull). D=antall dager på tur R=evt. reserveskjèer Personlig smak: de fleste pulverkaffe er helt ok, men Neacafè Gull med litt tørrmelk/coffe mate synes jeg er veldig godt 👍 Det er denne vi bruker hjemme også. Forøvrig: det kan også være en idè å rasjonere maten i store ziplock poser, merket "dag 1", "dag 2" osv. Putt oppi så mye du tror du spiser hver dag i de forskjellige posene, så vet du at maten holder. Polarbrød/knekkebrød kan være greit å telle over antall, og skriv en gul postit lapp i de forskjellige "dagsrasjonsposene" hvor mange du planlegger å spise. Eller skriv på posen/boksen hvor mange du kan spise hver dag. Det er bare èn måte å gjøre det på, men det gjør planleggingen veldig enkel synes jeg.
 3. Forskjellen på dyre og billige sko?

  @Thomas E, de to fjellstøvlene her i huset har goretexmenbranet innenfor lær/ytterstoff, så er dette kledd med ett tynt stofflag innvendig (mulig det er laminert til membranet). Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det bedre, men så lenge det er tørt innenfor membranet kjennes det tørt ut på foten...
 4. Forskjellen på dyre og billige sko?

  Flere påstår at goretex fjellstøvler tar lengre tid å tørke. Min påstand er at det nødvendigvis ikke tar lengre tid, for så lenge den tynne tøyfilmen innenfor mebranet er tørr kjennes skoen tørr ut. Da spiller det ingen rolle om skinnet og resten av skoen er gjennombløtt. På en sko uten mebran vil fuktigheten fra skinnet komme inn i innerskoen. Tørt avispapir, og litt sol med vind som blåser inn i fjellstøvelen tørker den fortere inni. Over natten i teltet er vel umulig å tørke den helt, men med tørt avispapir som man skiftet ut flere ganger blir ihvertfall noe bedre. Selve teltet hindrer jo luftsirkulasjon, og fanger fuktig luft.
 5. Forskjellen på dyre og billige sko?

  Synes fjellsko med goretex tørker greit. Så lenge den tynne filten innenfor membranet er tørr betyr det ikke noe om resten av skoen utenfor membranet er vasstrukken. En natt nær peisen, eller litt avispapir i skoen tørker fort opp innsiden av mine Walk King.
 6. Med en liten 50 liters sekk, så må det vel være greiest å legge igjen det man ikke trenger i leir (eller i en søppelsekk under en busk) og bruke hovedsekken på svipptur? Da er du også helt trygg på bærekomforten. Jeg kan se behovet når man har stor sekk på 100+ liter.
 7. Livsfarlig jallabrenner?

  Enig. Primusen må ha en hensiktsmessig lengde på nålen slik at alle gassbokser fungerer.
 8. Forskjellen på dyre og billige sko?

  Går man mye med de lette skoene kan man totalt sett spare krefter. Det er lettere å ha de kraftige fjellskoene i sekken enn på bena. Ett kilo på bena tilsvarer 5 kilo i sekken er det jeg finner mest treff på når jeg har lest om dette. Ellers har det vert diskutert før:
 9. Livsfarlig jallabrenner?

  Virker som det er en gjenganger på forumet at de som kjøper billigbrennere må ha flere brennere i sortementet sitt. Enten fordi de ikke har så stort bruksområde, de svikter, eller kvaliteten virker så dårlig at de ikke tør ta den med på lengre turer. Hvis man må bruke boksen opp/ned, er det ikke like greit med en fuelbrenner da?
 10. Livsfarlig jallabrenner?

  Jeg har ikke brukt en slik brenner før, men er ikke slangen/koblingen vridbar på noen måte? Eller mener du at koblingen på slangen er fast og montert slik at boksen står opp/ned? På MSR bensinbrenneren min er slangen og koblingene så stive at om jeg prøver å snu flasken vil man velte hele brenneren om man ikke krøller slangen.
 11. Livsfarlig jallabrenner?

  En fordel med fuelbrennere, der vet man at drivstoffet er flytende og at det må forvarmes. Veldig forutsigbart.
 12. Livsfarlig jallabrenner?

  Når du snur gassboksen opp ned kommer gassen ut i flytende form og antenner, det gir bål. Prøv det samme med en blåselampe, den spruter flammer. Med forvarmingsrør, som har fått tid til å bli oppvarmet, blir gassen omgjort til fra flytende til gassform før den kommer til brennerhodet. Da kan man snu boksen opp/ned, som @a_aa også sier.
 13. Liggeunderlag og pute

  Hadde jeg sovet godt på dette, så hadde dette vert valget. Funker kun når jeg er dødssliten.
 14. Dævling på fisk

  Enig med det, men måten å slå den bevisstløs på er ikke å "dævle" sånn som vi ser på youtube for tiden. Det er å slå flere slag rundtom i nakke/hoderegionen.
 15. Dævling på fisk

  Det jeg mener er at når man dævler (jeg kaller der dævler fra nå av) på fisken synes jeg, i likhet med trådstarter, at det ikke ser ut som fisken blir bevisstløs. 99% bare slår fisken, og bommer på det sentrale stedet. Og når den i tillegg holdes i hånden/luften forsvinner 80-90% av kraften til å forflytte fisken... Legges fisken på ett hardt underlag og man slår med baksiden av knivstålet rett bak øynene ser man forskjellen på å dævle/plage fisken mens man holder den i luften, og slå den bevisstløs/ihjel momentant. Jeg la til ett til "ikke" i det opprinnelige innlegget slik at det ble mer tydelig, det gikk an å misforstå hva jeg ville fram til.