Mareng

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  131
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Ja, den blir nok ikke brukt så ofte, og jeg går nok ikke så langt at det er kritsik om den svikter (bare ganske kjipt). Men veldig greit å vite, takk for info
 2. Min blir nok brukt i nærområdet. En kilometer på grusvei kanskje. Da er den gjerne god nok?
 3. Hei. Jeg har en Lowe Alpine expedition sekk som er 75+20 liter, og en norrøna sekk på 45 liter. Dette blir litt lite når jeg skal ta ungene og mor med på telttur. Mor må bære mer enn 45 liter, så hun kan ha på seg lowe alpine sekken mens jeg skaffer noe større til meg. Ungene er 2 og 5 år, de bærer knapt noe, og sekkene deres bærer jeg i hånden til slutt allikevel. Jeg trenger en stor sekk til meg. Den må passe en med litt kort rygg. Den skal bli brukt når jeg er på tur med familien, ingen ekspedisjoner. Bærekomforten må være grei, men vi går ikke så langt og lenge med ungene som er små, så jeg trenger ikke den dyreste sekken på markedet, men den må heller ikke være vond å bære. Den må kunne feste ett stort telt og skumunderlag på utsiden. Vi er på tur 1-2 dager, så vekten jeg bærer blir vel ikke helt enorm, men litt blir det jo med ett telt på 4,6 kg og 4,9 kg i soveposer pluss alt annet. Størrelse, omkring 100 liter, kanskje? Gjerne brukt. Noen forslag til grei sekk til dette bruket?
 4. Takker for svar. Ingen vits i å bruke penger på noe som jeg kanskje ikke blir fornøyd med. Så jeg avventer ett evt. kanokjøp Sånn tralle/rulle til kano. Finnes det noen enkle DIY-måter å gjøre dette selv på, billig?
 5. Søppel på vidda

  Det minste søppel som ligger igjen, selv en liten plasbit fra en tannpirker, forstyrrer opplevelsen. Fine leirplasser som ofte blir benyttet er rett og slett lite fristende når det ligger søppel igjen, og det skal ikke så mye søppel til...
 6. Frysepinn i vinterland

  Om jeg fryser om natten, og så kler på meg mer, blir jeg varmere. Så jeg gjør det om posen ikke holder meg varm nok. Skjønner ikke poenget med å kle på seg så mye at man svetter som noen nevner, hvem gjør vel det? Om posen blir for trang med ett ekstra sett ullundertøy, strikkesokker og en ullgenser vil jeg påstå posen er for trang. Det kan gjerne føles mer behagelig om man har en varm nok sovepose til at man kan sove uten klær, for da får føttene og hendene nytte av varmen fra overkroppen som varmer opp hele luftrommet i posen. Når man tar på seg genser/dunjakke blir det mindre varme som forlater overkroppen for å varme opp luftrommet i posen, og dermed får ikke områder som bena, føtter og hender like varme omgivelser å ligge i. Dersom man sliter med å holde disse områdene varme kan det da muligens føles kaldere å ha mer klær på i soveposen. Men varmetapet fra kroppen vil være mindre med mer klær på, og for meg funker det alltid å kle på seg. Ett triks om man våkner på natten er å ta nytt varmt vann fra thermosen i varmeflasken, eller ta tiden med å koke opp nytt vann. Heller våken en stund med dette, enn å våkne 50 ganger til på natten av at man fryser.
 7. Fyring av primus.

  Har testet Kemetyl sin fritisdsparafin. Denne var like god som Polar sin lampeolje, og luktet like lite. 4 liter for 130kr på felleskjøpet. Anbefales på det varmeste 👍 Denne er nafrabasert, C10-13. I følge primuskongen sin nettside er dette som jeg har funnet ut fungerer bra, og fått anbefalt av produsentene, det han mener man ikke skal bruke. Han anbefaler tennvæske, og jeg kan ihvertfall bekrefte at Kemetyl sin tennvæske er helt ubrukelig. Polar sin tennvæske kan se ut til å inneholde noe annet, så kanskje denne er bedre enn kemetyl sin tennvæske. Neste gang skal jeg prøve polar sin fritidsparafin, jeg tror denne også skal fungere bra.
 8. Hei. Jeg har tilgang på en brukt Ally 15,5 DR til en fin pris. Er denne stor nok til meg og kona, og våre to jenter på 2 og 5 år? Vi voksne er ikke så høye heller. Vi ønsker plass til enkel bagasje for overnatting i telt 1-2 netter. Er denne kanoen stor nok, også noen år framover?
 9. Jeg har returnert Abisko Lite 3. Dette fordi jeg synes forteltet ble for lite til at jeg føler det trygt å fyre primus i forteltet når man ikke kan grave kuldegrop. Høyden i teltet var grei for meg, og kvaliteten virket helt enormt bra. Stoffet var ekstremt tynt, men Abisko serien er jo lette telt. Da står jeg igjen med 3 alternativ: Det jeg egentlig har tenkt å gå for er Abisko Shape 3, 2,5 kg. Laveste buen i forteltet har jeg fått oppgitt til 72cm, og med mine beregninger blir dermed høyden midt mellom den høye og lave stangen i ytterteltet 91 cm. Det blir omtrent her primusen står. Det smaler såpass mye i fotenden, at å få inn 3 er helt urealistisk, men det er heller ikke intensjonen for meg. Fordelen med dette teltet er at man kan rulle opp ytterteltet i fotenden og i forteltet, samt at man har ventilasjonsåpning i døren, og dermed kan få enestående ventilasjon. http://www.fjallraven.no/abisko-shape-3 Men så lurer jeg også litt på om abisko endurance 2 kunne vert noe. Litt mindre plass i innerteltet, men fortsatt plass til 2 for teltet smalner lite mot fotenden og er 5 cm lengre. Samme vekt, 2,5 kg, men ikke mulighet til å rulle opp fortelt og yttertelt i fotende i varmt vær. Fordelen her er veldig god høyde i hele forteltet til primusen: http://www.fjallraven.no/abisko-endurance-2 Så har man jo alltids Abisko Endurance 3. Her har man jo god bredde i hele teltet, god høyde i innertelt og fortelt, rikelig med plass til to personer. Den veier 3 kg, og jeg tenker at dette teltet blir litt unødvendig stort og tungt til mitt bruk, spesielt på tur alene. Hadde jeg visst at jeg ofte kom til å være to personer hadde dette vert mer aktuelt: http://www.fjallraven.no/abisko-endurance-3 Hva tenker folket? Har jeg kommet fram til en riktig konklusjon med å velge Abisko Shape 3, eller har noen andre synspunkter?
 10. OT: Men det ser ut som du har kastet opp i kuldegropen 😂🤢
 11. Var omtrent sånn jeg gjorde, men jeg har testet hovedsakelig med full effekt. Med 111C på parafin og simmerlite med meget bra trykk i tanken er smertegrensen på ca. 60 cm over gulvet, 80 cm er betydelig kaldere. Testet med full effekt fordi jeg ønsker å være safe selv om jeg skulle glemme å skru ned effekten. Men dette er jo seriøst "bro-science" uansett, det beste er nok å kjenne på duken i teltet vil jeg tro, og lytte til erfaringene fra andre. Følger meg trygg nok på at ett tremannstelt med 110 cm i yttertelt og 100 cm i innertelt ikke skal by på noen problemer. Ser at mange av dere andre gjør det samme.
 12. Valg av bensinbrenner?

  Jeg er glugg fornøyd med MSR Simmerlite. lett, stille, brenner fint, "shaker nål", og sprer flammen veldig bra. Å steke pannekaker går som en drøm 👍 Bakdelen er at ved snøsmelting og vannkoking antar jeg at det er mer effektivt med en brenner som konsentrerer all varmen midt på kjelen. Den kan også være litt ustødig siden den kun har 3 ben, men det blir bra om du fester den på en plate som man uansett gjør om vinteren. Om ikke vekt er nøye synes jeg optimus 111C (stillebrenner) er favoritten.
 13. Forbauser meg ikke, jeg har aldri forventet å kunne slukke en brenner på den måten heller. Jeg har selv vert på noen røykdykkerkurs og slukket branner der, men ikke jobbet noe videre med brannslukking. Jeg stenger primært drivstofftilførselen hvis det skulle "skje noe" slikt med brenneren, og har forhåpentligvis god nok avstand til tak/vegg at evt. flammer uansett ikke vil nå brennbart materiale. Etter 17 år med brenner nummer 1, og 7 år med brenner nummer 2 kjenner jeg oppførselen til brennerene ganske godt. Spesielt myggnetting brenner ekstremt bra, langt bedre enn selve duken. Nå er det brann/smelting av teltduk (vegg/tak) jeg var mest ute etter, og hvor lavt/lite telt andre tar kjangsen på å fyre i. For meg virker det som de fleste som har svart også har risikovurdert noenlunde likt.
 14. La ikke dette bli en tråd som handler om bensinsøl, brann i telbunnen og alle farene med primus i telt. Det er nok av sånne tråder. Det var helst hva folk anser som "trygg" høyde i telt for å fyre primus i sitt telt jeg var interessert i. ("Trygg" = overkommelig risiko). @Radiosugge, jeg tenkte vannflasken helst til å slukke en evt. begynnende brann i teltduk (tak, vegg). Man vet jo aldri hva som skjer, og da tror jeg en flaske vann er bedre enn ingenting. Når det gjelder brann i fuelsøl på gulvet har du nok helt rett, men jeg tviler på kjelen er effektiv i taket.