Gå til innhold
  • Bli medlem

Tørr såle på Åsnes-ski? Trenger hjelp til vurdering


Kvistadbonden

Anbefalte innlegg

Kjøpte meg et par Åsnes Marka fjellski tidligere i år. Ser ut som dette er en eldre modell som ikke er i salg lenger. Fikk skiene slipt og bearbeidet ved kjøp. Stusser i ettertid over at sålen på skiene ser veldig merkelig i forhold til andre ski av samme type. Kan det være at disse sålen rett og slett er uttørket? Se vedlagt bilde. Vurderer å klage til butikken, men trenger litt eksperthjelp.

 

 

post-4084-0-29500100-1386013354_thumb.jp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Dersom de preppet skiene dine på denne delen av sesongen, må jeg virkelig si det var dårlig arbeid.

Sålen er tørr knusk tørr. Til og med når man får utlevert skiene rett fra butikken uten behandling er sålen i bedre forfatning enn dette.

Ser nesten ut som at de har børstet sålen din med messingbørste uten å påføre voks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skiene er neppe utgått på dato.. Nå vet riktignok ikke jeg hva som ble gjort når du sier "bearbeiding" om det var kun å montere bindinger eller om det var påføring av voks og sliping. Hvorfor slipe nye ski i det hele tatt når det ikke er racing ski som gjerne har en struktur i seg?

 

Når du setter bort skiene for sommeren er det viktig å ha på et litt tykkere lag med voks på som sørger for at sålen holder seg gjennom sommeren. Dersom du har satt bort skiene uten voks er det igrunn ikke rart at de ser sånn ut nå.

 

Når skiene kommer rett fra butikk, uten å vokse skiene ekstra har skiene en tynn hinne med voks på seg. Denne vil fort bli borte, og dersom skiene er av en eldre modell som har bare stått på lager i et par år eller noe, så tørker sålen inn etter hvert.

 

For å friske opp igjen ville jeg kjøpt en CH10 voks for å mette sålen godt, bruke sikle og få av det værste, og gjenta dette et par ganger for å mette sålen rikelig. Et annet alternativ er å slipe sålen slik at man får tak i "ny" såle under, og vokse denne igjen.

Passer man på utstyret så holder det lenger.

 

Edit: Flyttet emnet til riktig kategori

Endret av Henrik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sålen ble slipt og sannsynligvis satt inn med grunnvoks da skiene ble kjøpt. 

 

Så du mener det bare er å mette sålen med voks for å gode ski? Ikke racingski dette, men liker å bruke smale fjellski i marka. Har for øvrig et par Åsnes Nansen som har en helt annen struktur i sålen enn Marka-skiene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, er lurt å mette sålen. Kan være lurere å bruke CH8 som er bedre egnet enn CH10 som er en voks for varmere temps. Du bruker ett egnet smørejern og påfører ett jevnt lag med voks. Man ser fort at skien suger til seg og sikler skien mellom lagvis påføring. Etter 4-5 lag med CH8 kan man påføre ett lag med CH7 som er en relativt hard voks som takler godt lave temps. LF glidere gir god glid så man kan vis ønsket bruke LF7 som sluttvoks også. Husk å merke opp festesone, rubbe opp og bruke basebinder på denne for å sikre at festesmøringen som brukes på dette området fester seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor ble en ny såle slipt? Litt vanskelig å se på bildet, men ser ikke ut til at det er hverken grunnvoll eller glider på den sålen der. Ser ganske enkelt ut som en "tørr" såle, som kan friskes opp med en metning med glider og grunnvoks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sier ikke at skiene blir gode. Det er mange faktorer som avhenger av det, spenn, vekten din og føreforholdene, men det er ikke poenget. Poenget er å få nytt liv i sålen.

Når man bruker skiene vil voksen såklart falle av og så må man ha på ny voks. På swix.no finnes det massevis av videoer som er fine og viser hvordan man har på voks og for å åpne posene i sålen for å gjøre sålen mer mottakelig enn ellers.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble de steinslipt fra butikk? I så tilfelle burde sålen være ok, selv om den ser litt rar ut (grov) i strukturen ut fra bildet.

 

Det som skjer når ski ikke blir behandlet tilstrekkelig ofte med glider, er at ytterste lag av sålen blir hard og ikke tar til seg glider skikkelig og blir derfor fort tørre igjen. Da kan det være nødvendig med ny slip. Sier ikke at  det er tilfellet her!

 

Obs! Å glide med for høy temperatur på smørejernet kan også ødelegge sålen slik at den ikke tar opp glider. Riktig temperatur og riktig fart på jernet er derfor viktig ved gliding.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Såler blir slik når de ikke er vokset nok.

Et par ting du trenger for å friske de opp.

- Børster. Helst både fint stål og messing/bronse men du greier deg med sistnevnte.

- smørekork som er ny så den er mest mulig plan under

- fint våtslipepapir korning 800-1200.

- Violett Fibertex

- Div voks som f.eks Swix CH 10. Rex Base oil. De trenger og en hardere voks som f.eks Swix LF4/LF6.

 

Begynn med sandpapir og smørekloss. Dra jevnt fra front og bakover skiene uten press. 4-5 drag pr ski er nok.

Ta ca 20 drag pr ski med stålbørste eller 30 med messing/bronse børste.

Legg Fibertex mellom en børste og skiene. Sånn ca 10 drag pr ski.

Etter dette har nok det meste av det grå forsvunnet. KJør evt en ruinde til med børsting.

 

Gliding.

Bruk Rex Base Oil først. Den holder seg flytende kald og trekker bra inn.

Legg på varm voks som f.eks Swix CH10. Varm inne, la den kjøle, varm inn igjen. Skrap og børst når voks er varm.

Legg en ny runde varm voks. Varm inn, la kjøle og varm inn en gang til. Vent nå til den er kald, skrap og børst.

Legg på kald voks som LF4/LF6. Varm inn 2 ganger.. Skrap og børst.

 

 

Skal du ikke gå på skiene med en gang så legg et lag LF6 og lagre de med den på. Så skraper og børster du før du skal bruke de.

LF6 er en slitesterk og fin "allroundvoks" ved minusgrader.

 

Steinslipte ski vil lettere bli litt grå når de er nye da det er mer "ull" igjen etter steinslipen.

Etter noe bruk bør du vokse de på nytt men da trenger du bare ta en kjapp runde med børste og så legge på aktuell glider. Varm inn 2-3 ganger.

 

Og du skal så klart ikke glide i festesonen på skia, der du har feller eller festevoks. Der rubber du opp med fint sandpapir, korning 100-120

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøpte meg et par Åsnes Marka fjellski tidligere i år. Ser ut som dette er en eldre modell som ikke er i salg lenger. Fikk skiene slipt og bearbeidet ved kjøp. Stusser i ettertid over at sålen på skiene ser veldig merkelig i forhold til andre ski av samme type. Kan det være at disse sålen rett og slett er uttørket? Se vedlagt bilde. Vurderer å klage til butikken, men trenger litt eksperthjelp.

 

Er du sikker på at butikken har gjort noe som helst med den sålen der? For meg ser det ut som sålen på helt nye og uslipte ski.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja den gjør vist det, har ikke testet den selv. jeg har en del stålsiklede ski. De som vokses er gode og mette av voks og har vært det i flere år. Derfor har jeg ikke kjøpt base oil.

Men lest mye bra om den, bl.a her http://www.skisport.no/attachments/631_De%20beste%20sm%C3%B8ringene%207-11.pdf . Mye smurningsinfo her for de som er intressert. jeg er ikke neig i alt som står der men man får jo egen preferanser etter noen år i smøreboden. Rex har en Base Pack som inneholder Base Oil og Base Wax, selger de fleste sportsbutikker som har stort utvalg av smurning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.