Jump to content

Hvordan beskytte ansiktet for kulde og sno?


500fjell
 Share

Recommended Posts

Vinterstid, i den virkelig kalde perioden når en går i høyfjellet mot vinden. Da er det lett å forfryse feks. kinnet, bli rød på nesen osv...

En normal "buff" eller skjerf blir lett fuktig om en drar den over ansiktet, og fryser deretter. Vet om en som hadde kjøpt seg en slags "maske" på en sportsbutikk på Rjukan. Den beskyttet nesen, munnen og kinnet, og hadde pustehull til munn og nese. Kanskje et forslag det?

Andre som har noen råd? Hvordan er det polekspedisjonene, Lars Monsen, Himalayaklatrere og andre fjellvandrere gjør når det er streng kulde :-)

Hilsen Sondre

Link to comment
Share on other sites

Polfarere og andre som har litt vett når de er ute i ekstreme blågrader bruker masker ja. Er svært variabel kvalitet på de, noen blir lett fuktige, mens andre slipper kondensen fra pusten ut, uten å bli bløte. Om du skal ut i rundt en 20-30 blå med vind, er det å anbefale å ha en maske ja, det er begrenset for hvor lenge det hjelper med en vanlig buff da. Til "vanlig" påskevær og normale tempraturer bruker jeg selv vanlig buff, og forsvarets "headover", den er laget i 100% ull, så den er en favoritt. Tørker litt senere enn Buff`en, men er til gjengjeld mye mer behagelig, synes jeg da, og så er det mye lengre. Samt at det hjelper at den koster ca. 60 kroner! :D får kjøpt den på www.magasinet.no. Skal selv gå til anskaffelse av en slik maske som du pratet om snart, så kan varsle om jeg finner en som virker bra. :-)

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker en balaklava fra Ullvang som kun har åpning for øynene. Nevnte åpning kan lett tettes igjen med slalombriller. Det er uproblematisk å puste gjennom stoffet (så lenge man går i rolig tempo naturligvis). Husker ikke hvor jeg kjøpte den men det er vel egentlig bare å ta runden innom en del sportsbutikker.

Passformen har veldig mye å si. Man må prøve den på forhånd for å sjekke at den sitter riktig.

Link to comment
Share on other sites

Kan i tillegg til maske o.l. anbefale produkter fra Norvis, Vær og Vind.

Dette er fete kremer som smøres inn i huden/leppene og gir UV beskyttelse samt gir huden ekstra beskyttelse. Består av; mandelolje, lanolin, tiosol, bivoks og E-vitamin. Finnes i flere rangeringer med UV-beskyttelse.

Finnes jo andre produkter av samme klasse, dog er det en viktig ting å ha i mente når man ferdes ute i kalde og ugjestmilde forhold å gi huden denne formen for beskyttelse.

Mvh

Martin

Link to comment
Share on other sites

I tillegg til neoprenmaske er det ofte kjekt med slalåmbriller når været virkelig er ufyselig - men det er tydeligvis så opplagt at ingen gidder nevne det... :shock:

Med brillene følger også et doggproblem. Litt ulike patenter er forsøkt for å bøte på dette (doble glass, luftekanaler etc). Ryktene vil ha det til at det er store kvalitetsforskjeller mellom merkene, men at sammenhengen mellom pris og kvalitet kan være litt uklar.

Noen som har en god anbefaling på slalombriller til turbruk? Personlig er jeg så sær at jeg vil ha klart glass, men jeg har inntrykk av å være i mindretall. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Klart glass har absolutt sine fordeler. Selv bytter jeg glass alt etter vær og bruk. Har brukt mye CEBE, bra briller rent "optisk", men kvalitet og holdbarhet på glassa er så som så. For tiden bruker jeg SPY soldier, en dyr men absolutt veldig bra brille. Forøvrig trenger man ikke så dyre briller. Tror heller ikke det er så stor forskjell fabrikantene i mellom.

Link to comment
Share on other sites

jankj:

Jeg bruker et par Uvex onyx Doublelens Supravision med "gult" glass.

Dette fordi det gir langt bedre sikt ved vanskelige synsforhold og de er ikke gedigent store. Har tilogmed brukt disse når jeg har kjørt over en fjellovergang da det var særs vanskelige synsforhold. Lite plaget med dugg ved bruk av disse.

Er det masse sol har jeg enten på et par tettsittende Rayban-briller eller mine gode gamle brebriller.

Mvh

Martin

Link to comment
Share on other sites

neopren scootermaske( mine kommer fra "GATOR") og briller. jeg kjører hund og har tråla rundt mye for å finne briller med klart glass. selv det stjeler lys når man er ute med hodelykt i mørket. men fant tilslutt ut at de som selger utstyr til motocross har slikt, bruker nå briller fra oakley med dobble glass, og det funker supert. har cruisa gjennom 45 kuldegrader uten poblemer av noe slag, har også vært på hardangervidda i sterk storm med samme opppsettet. det fungerer.

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes ikke neoprenemaske fungerer så bra når jeg skal gå litt hardt. Da blir det for mye fuktighet på innsiden... Sikkert supert til scooter, siden de er så vindtette.

Har to balaclavaer. En i ull og en tynn en i et eller annet kunststoff med en "netting" foran munnen.. Den tynne er egentlig veldig bra å ha under lua/hetta.

Link to comment
Share on other sites

Gro skjegg og ikke vaske bort hudens naturlige forsvar hele tida.

Man bør vaske seg om man er ute i kulda over flere dager. Skitt isolerer dårlig. Men du har helt rett, man vasker seg aldri om morningen, bare om kvelden slik at man i løpet av natta kan "gro" et nytt fettlag.

Ikke glem vasken andre steder på kroppen, først og fremst på beina, men også under armene og i skrittet.

Ikke gå rundt å spar på avføring. Noen som har gjort fra seg på pose og kjent på varmen den avgir? ;)

Drikk vann.

Link to comment
Share on other sites

Problemet med scooter-folket (undskyld hvis jeg tager fejl!) er jo , at der ingen hård, fysisk aktivitet foregår. Man sidder stille og skal ikke kæmpe med hård vejrtrækning gennem små åndehuller i ens maske 8)

Stærk vejrtrækning gennem små åndehuller risikerer at skabe kondens, der igen iser til. Og dermed er huen ikke brugbar.

Personlig erfaring: Efter en times hårdt arbejde i vinters på ski (med sne og hård vind lige ind i ansigtet), besluttede jeg mig at lukke min ansigtsbeskyttelse på min Mammut jakke. Efter en time virkede velcro-låsen ikke mere pga. kondensen var iset til i låsen. Øv!

Jeg læser derfor med jeres forslag stor interesse.

Mvh

Jakob

Link to comment
Share on other sites

Jeg har Lowes ansikstmaske, fleece og vindtett med pustehull til nese og munn. I teorien bør det fungere bra, men jeg har enda ikke hatt behov for å trekke den opp av sekken...

Takk for tipset Trym og alle andre!!!! Skal vurdere den Lowe masken 8)

Tenker også å kjøpe noen slalombriller, så kom gjerne med flere tips :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy