Jump to content

E.R.

Aktiv medlem
 • Posts

  139
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by E.R.

 1. Fjällräven Abisko dome 2: Oppgitt vekt 2160g komplett. Målt på kjøkkenvekta til 2550g (hvorav 89g er repkit, 21g er ekstra stangledd, og noen av de 18 pluggene (11g pr plugg) sikkert ikke inngår i "komplett"). Om vi tar bort fire plugger og reperasjonsutstyr, og i tillegg sier at det ligger 5g lyng og skog i teltet (it doesn't) blir det fortsatt over 200g "for mye", dvs 10% mer enn oppgitt vekt. Eller kjøkkenvekt som viser 10% feil.
 2. Ser knallbra ut! Men voldsomt til spor dere har tråkket i bilde 2 da. ;-P
 3. Sant det. Upresist formulert av meg.
 4. Oppblåsbart underlag rett oppå granbar gir stor fare for punktering og dermed null effekt av underlaget. Oppblåsbart oppå bamse blir for kaldt, med mindre det oppblåsbare har dunfyll. Om det ikke er svinkaldt fungerer granbar + bamse greit alene, så legg heller igjen det oppblåsbare underlaget hjemme. Når du har skinn i tillegg tror jeg det skal gå helt fint i de aller fleste tilfeller. Har ikke særlig erfaring med skinn, men ville foretrukket rein fremfor saueskinn selv, fordi det takler fuktighet bedre. Ull forblir vått til turen er over, mens vann og snø preller godt av på reinskinn. Skinn-nerdene får svare utfyllende på det.
 5. Har en Optimus Nova som jeg veksler mellom å bruke i trangia og stativet som fulgte med brenneren. Trangia er en god vindskjerm og varmeretter og får brenneren til å stå stødigere. Ulempen er at den veier mer og tar mer plass enn en sammenbrettet metallfolie, så jeg veksler avhengig av hva slags tur jeg skal på.
 6. Enig, det er en god pose. Da kan vi konkludere at temaet ikke var så dumt som trådstarter etter hvert ble forledet til å tro, og at det burde vært flere bilder av løsningene for pakking av telt.
 7. …med mindre man har telt (f.eks. fra Fjällräven) hvor stangposen klipses fast til utsiden av teltposen så de ikke kommer fra hverandre:
 8. Hei. Skriver dette under forbehold om at det er noen få år siden jeg var der sist, og under antakelse at du er komfortabel med klyving. Den vanlige veien er å gå T-stien til Veslesmeden og så gå litt ned igjen og over båndet til Storsmeden. Veien til Vesle er godt merket, båndet er enkelt å finne og i dagslys er det ingen risiko for å gå feil. Når du kommer over båndet må du opp et kort klyveparti som kan være litt kinkig om du ikke har klatreerfaring. Rett vei opp er (så vidt jeg vet) en liten hammer, og jeg har sett det henge slynger og taustumper der som folk har brukt for å komme seg opp eller ned. Det er ikke et direkte risikabelt sted, og det største problemet er rett og slett å komme seg opp. Du har fortsatt full mulighet til å snu og gå tilbake om du ikke kommer opp. Når du er over dette punktet er jeg ikke sikker på hvor enkelt det er å gå tilbake igjen, men da er til gjengjeld veien videre grei. Klyving blant store og for det meste faste og solide blokker opp til toppen. Jeg har vært der oppe to-tre ganger, alltid med retur ned mot båndet over til Trolltinden. Ned til båndet går du blant mye løs stein, men det er ikke så bratt at det føles risikabelt. Når du er nede på sadelpunktet står du på T-merket sti som kan følges tilbake til Rondvassbu.
 9. Bruker et Sirui T-005RX (som veier rett under et kg) de gangene jeg har med stativ. Oppå stativet står det vanligvis et Canon EOS 100D med en Tamron 16-300 superzoom, og disse veier til sammen også rett under et kilo. Iblant føles et stativ litt for mye å drasse på, da er det kjekt med en gåstav med et kulehode på som kan fungere som monopod. Kjøper seg lett et par blendertrinn med det.
 10. Det er neppe spesielt vanskelig å få leid kajakker der. Et enkelt google-søk gir i hvert fall en hel haug med treff. Ikke akkurat samme område, men det er en gjeng fra Trondheim som har dratt til Lanzarote de to siste vintrene, og de skryter veldig av det også. Se f.eks. rapporten på padleforumet: http://padleforumet.com/viewtopic.php?f=4&t=3703&start=20#p30415. Ligger sikkert turrapporter på nett for mange tilsvarende turer fra andre folk også. Det ville vært gøy, men jeg tror ikke jeg har nok ferie til mer enn den padlingen jeg allerede har planlagt i år. -- E.R.
 11. Kan hende jeg ikke har oppfattet hele problemstillingen rett her, men er det ikke bare å gå til en urmaker og be ham bytte reimen med en av annet merke (evt. bare bytte stolpene om det er de som skaper problemer)? Litt dyrere enn å krangle med Sunnto, siden du ender opp med å betale selv, men formodentlig mye raskere og du ender opp med en fungerende klokke. -- E.R.
 12. Kan du utdype? Alltid interessant å vite hva som kan gå galt uten å måtte gjøre de samme feilene selv. -- E.R.
 13. Ta en titt på Casio Exilim EX-G1. Det har fått gode kritikker. -- E.R.
 14. Det letteste er nok om du klarer å bruke det settet som selges for å integrere Optimus Nova. Vet ikke om dette også kan brukes med andre brennere, men prinsippet er så enkelt at det kan hende det går: Bolten i bunnen av brenneren går gjennom en festebrakett og en rund forvarmingsplate. Kan ta bilder av det dersom du ikke vet hvordan det fungerer. Alternativt må du bøye til noe metall i en lignende konstruksjon som passer din primus. -- E.R.
 15. E.R.

  Sykkel i Lofoten

  Du kommer til å oppleve at sykkelen blir ganske tung bak når du setter på veskene, så en eller annen form for veske framme (om så bare en på styret) hjelper litt med å balansere sykkelen bedre. Dessuten er styrevesker veldig praktiske fordi det er et kjekt sted å ha verdisaker (så du kan ta dem med og la resten av oppakningen stå igjen på sykkelen), greit for å ha fotoapparatet lett tilgjengelig, og typisk har de feste for kartmappe oppå. Biltema solgte forresten noen gode (vanntette) sykkelvesker for noen år siden, vet ikke om de gjør det ennå. Ortlieb-vesker er nok bedre, men koster flere ganger så mye, så da tror jeg man skal dra en del på tur før de er verd pengene. Pakking tar man som det kommer, så lenge man får balansert det sånn noenlunde mellom høyre- og venstresiden. Ikke vits å stresse for mye, du merker om du har gjort noe feil. I sykkelvesker er det bedre å tenke mer på hva du først får bruk for enn å plassere ting ut fra vekt, synes jeg. -- E.R.
 16. E.R.

  sekker

  Om ikke butikken har vekt å legge i sekken så vet du at du heller bør handle et annet sted, ihvertfall om du ikke har full kontroll selv på hva du skal se etter. Enten har de sandsekker, eller så har de manualer, klatreutstyr eller lignende som man kan lempe oppi. -- E.R.
 17. E.R.

  Flått

  Vet du hva disse koster og hvilke bivirkninger de har? (Bare av akademisk interesse for min del, siden vi så langt jeg vet ikke har TBE i Trøndelag ennå.) -- E.R.
 18. eTrex-serien har for liten skjerm til å brukes fornuftig i bil. Jeg gjør det riktignok selv, men da primært som tripteller/speedometer og for sporlogging, ikke for navigasjon. Layouten på knappene er heller ikke egnet for bruk når den er fastmontert, men beregnet på at den skal holdes i hånden. Om Dakota er det du leter etter vet jeg ikke, men den har i det minste større skjerm og burde derfor kunne leses bedre på avstand. -- E.R.
 19. Hvilken brenner brukte du? -- E.R.
 20. Disse ligger vel knappest i samme prisklasse. Om du har muligheten til å kjøpe et EOS 7D til samme pris som et EOS 550D synes jeg ikke det er så mye tvil om hva du bør velge (med mindre forrige eier har brukt kameraet som fotball eller til å rive hus med). Siden du spør etter kamera på fjellforum antar jeg du har tenkt å ha det med ut på tur. Da er det også kjekt med værtettingen på EOS 7D. Vel, det var nå mitt tips ihvertfall. -- E.R.
 21. På min Bora 80 er det lang nok reim til at det går å henge den over skulderen også. Det varierer litt hvordan jeg fester den; på ski foretrekker jeg å bruke den som rumpetaske, men ved klyving har jeg den ofte på ryggen med reimen over skulderen. -- E.R.
 22. Telt: Stikkordene blir vel Obs! Sport og XXL. Begge fører billig-versjoner av Helsport-produkter som holder god kvalitet. Fordelen framfor rene billigmerker er at det er stoffkvaliteten som er lavere, mens alle detaljer og praktiske løsninger stort sett er likt som på de dyrere teltene. Tror du må regne med 1000 - 1500 kr for et slikt telt. Sovepose: XXL har ofte tilbud på soveposer, så om dere ikke skal ut før til sommeren kan det lønne seg å vente på en slik kampanje. En ting som er verd å legge merke til er at det finnes flere ulike standarder for varmeangivelse på soveposer, og de avviker til dels betydelig fra hverandre. -- E.R.
 23. Nøyaktigheten i det elektroniske kompasset på GPSer er uansett dårligere enn det vanlige kompasset ditt. -- E.R.
 24. Jeg håper inderlig det aldri blir nødvendig å drasse med seg slikt i fjellheimen, og ihvertfall ikke til steder hvor det er flere dagsmarsjer ned igjen. -- E.R.
 25. Det holder ikke med et værtett kamera dersom objektivet du setter på det ikke tåler regn. L-serien er Canons serie med proff-objektiver. Disse har værtetting. Muligens lager Canon også andre værtette objektiver, men jeg har ikke sett slike. L-serien er altså de som har bokstaven "L" i produktbetegnelsen, f.eks. er "Canon EF 17-40 f: 4.0 L USM" i L-serien, mens "Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM" ikke er det. -- E.R.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy