Gå til innhold
  • Bli medlem

sarawm

Aktiv medlem
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

19 Neutral

Om sarawm

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Takk for gode svar!! Skal se på de skiene dere har nevnt, så må jeg gå litt i tenkeboksen på sko. Kombisko er lettere å få tak i til en billig penge brukt, har ikke lånt et eneste fjellski-sko par uten å få gnagsår (men så blir det jo kanskje bedre om man går de inn selv...). Hadde noen langrennsturer i vinter når det var ned mot -20, har konkurransesko som er ganske tynne, gikk greit med en raggsokk utapå skoene.. men som noen her sa blir det mye fukt, og må jo tenke mer sikkerhet på slike lange dagsturer hvor man pluselig kan være langt fra folk/varme. Samt er jo fjellski-binding mer solid, kjedelig å være langt til fjells med ødelagt binding, selv om det kanskje ikke skjer så ofte.. Så mulig jeg likevel går for fjellskisko. Får se litt hva som finnes på bruktbutikken og den lokale sportsbutikken.
  2. Hei! Lengter sånn etter å bare gå og gå på fjellet (der det ikke nødvendigvis er kjørt langrennsspor), og tenker dermed å gå til innkjøp av mine første fjellski. Ønsker å bruke skiene til klassisk hytte til hytte-tur, men drømmer i hovedsak om LANGE dagsturer i fjellet (typ 40-60km) i slake områder/dalfører (tar forøvrig imot turtips, bor nærme Rondane). Sånn sett tenker jeg at jeg ikke burde gå for en for bred modell, men samtidig må en jo være forberedt på å tråkke spor selv, samtidig tenker jeg at dette er type turer som ikke gås når det har kommet mye nysnø, da går jeg heller på randotur:) Spørsmålet da blir jo hvor smalt jeg kan gå uten at det er for smalt? Jeg har randoski, så fjellskia trenger ikke å være det stødigste nedover. Tenker stålkant er greit uansett. Litt usikker på smøring vs feller? Feller er jo enklest? (er helt krise dårlig på smøring av langrennsski, så lenge man må smøre med noe annet enn grønt/blått). Til slik bruk som skisseres, er kanskje NIS/NNN-bindinger mest passende? Eller er BC et mer allsidig/tryggere valg? Er såkalte markaski et bedre valg for meg? (men da vil de jo ikke være så egna til hytte til hytte..) Noen erfarne fjellski-travere som har noen nyttige innspill, eller som kan anbefale meg noen butikker med god kompetanse på dette?
  3. Kanskje også greit å nevne at vinteren har i det siste begynt å komme på visitt i Jotunheimen, så ta forbehold om skiftende forhold. Jeg holder til et annet sted enn Glitterheim, men er flere ganger de siste ukene at det ikke har vært forsvarlig å gå på noen av toppene pga is/glatte forhold.
  4. Heia. Jobber sammen med en engelsk jente som skal hjem 16. september. Hun tenker å besøke Oslo i to dager før hun drar hjem (egentlig ville hun til Bergen, men vet ikke helt om jeg vil anbefale å ta toget også må hun tilbake igjen med en gang?), men synes overnatting i oslo er litt dyrt. Derfor anbefalte jeg at hun kan jo sove ute! (hun har med sovepose og liggeunderlag) Selv er jeg ikke særlig kjent i oslo eller oslomarka, derfor lurer jeg på om noen her kan hjelpe meg? Vurderer en natt ved et tjern, og en natt ved havet. Eller begge nettene i skogen, kanskje ved et av de populære utsiktspunktene (Grefsenkollen, Kolsåstoppen, vettakollen.. og der slutter kunnskapen min). Har et telt jeg kan ta med, men det er ganske tung. Derfor ville det passet bra om vi kan finne et sted ikke alt for langt unna kollektiv transport. Ellers vurderer vi også å overnatte i et slikt utsiktstårn. Så ja! Noen Oslokjennere her som har noen gode tips?
  5. Noen spesiell grunn til at du velger å starte med dagsturer og ikke overnatting med en gang? Hvis du har noen venner med en del erfaring så er det beste tipset kanskje å ta med h*n ut på en kort overnattingstur, gjerne slik man lærer en del lure knep! Ellers er min erfaring at man lærer mest av å bare gjøre det. Da finner man fort ut hva man gjerne skulle hatt med, og hva man ikke savner. For å spare vekt (og vente med innkjøp av telt?) går det også an å sove uten telt i tiden fremover (går på vinteren og.. men kaldere). Enten direkte under åpen himmel, finne et tårn i nordmarka, tarp (kan lages av presenning). Har selv ikke så veldig mye erfaring, er først i år jeg har begynt å sove ute. Angående utstyr: - Har det ikke selv enda, men forrige helg lånte jeg et slik opplåsbart underlag av lillesøsteren min, og det skal jeg absolutt gå til innkjøp av selv. - Var på tur med noen for litt siden som hadde jetboil, gikk utrolig fort å tilberede maten/koke vann! (primus fungerer jo også prima, utrolig deilig å kunne lage varm mat og drikke på tur, og å smelte snø på vinteren. Selv har jeg ingen av delene, litt usikker på hva jeg skal velge) - Finnes utrolig mye (u)brukt utstyr/klær på finn som har mye liv igjen. Lettere å finne ting hvis man vet hva man skal ha. - Viktig at sekken sitter bra! Men; det beste utstyret er det som blir brukt. Forresten, før du legger deg i soveposen kan det være lurt å hoppe og løpe litt rundt. God tur!
  6. Tromsø kanskje. Ellers har jo Trøndelag, hvor jeg bor nå, en del snø. Men er også en del vær generelt.. Men nærme flere forskjellige fjellområder, som jeg må få utforsket mer. Dette er et spørsmål jeg har stilt meg mange ganger, og vanskelig å svare på. Dette året skal jeg ta fri fra studiene for å jobbe og være nær naturen, da jeg føler at nærvær til fjell og muligheten til å gå på tur uten å måtte tenke mye på koordinering av reising er viktig for meg. Selv er jeg veldig glad i Jotunheimen, så valgte å skaffe jobb der for å få gått mest mulig tur der til våren. I sommer blir det sveits, nær Bern. Høsten blir det litt Jotunheimen igjen. Og fra høsten til neste vår har jeg skaffet jobb på en sveitsisk hytte for å utforske de sveitsiske alpene om vinteren (jeg synes Norge er flott altså, men har lyst til å lære tysk, samt at det ikke er så mange hytter her som er åpent om vinteren). Etterhvert ønsker jeg muligens å bo litt lenger nord i Norge, eller vest, som Stryn, eller vakre Romsdalen, særlig Åndalsnes er en by jeg synes er koselig og har nærhet til mange flotte tinder. Ellers liker jeg også områdene nord for Oslo ganske godt, og der er det ofte også en del snø. Gjerdingen, mot Hadeland, Lillehammer er særs fint, de har ofte lang langrennssesong og nærhet til flere fjellområder.. Nei, det er et vanskelig spørsmål. Tror jeg dra litt mer rundt før jeg kan svare på det.
  7. Heihei! Har i det siste begynt å drømme litt om Storskrymten. Slik jeg ser det så kan man gå fra Lesja eller Kongsvold (kanskje flere mulige startsteder?), uansett er det en lang tur. Det skal jo være mulig å gjøre det på en dag, kanskje, men uansett... Ja, det er det jeg lurer på. Jeg elsker å være på tur, samt å planlegge og tenke på tur, og vil veldig gjerne ha noen innspill i denne prosessen da jeg ikke har så mye erfaring med (lange) vinterturer. Alternativene vil jo være å 1. gå det på en dag... Da må både vær, form og føre klaffe, og det blir en lang dag. 2. gå det i flere etapper. da vil jeg veldig gjerne gå fra kongsvold og få med snøhetta og kanskje noen andre topper. Det jeg tenker jeg må tenke på er været; dovre er vel et ganske værhardt område, og kan fort bli mye vind. Så må kanskje planlegge litt ut fra dette.. eller ja, få valgt tur da det er meldt bra vær, men vanskelig å vite når det slår til. utstyrsvalg; ski: her tenker jeg rando. muligens fjellski ville vært bedre siden det nok blir en lang anmars, men det har jeg ikke, langrenn tror jeg blir litt ork om det er mye snø. Om det skulle bli flere etapper (som jeg ser for meg er mest sannsynlig), ser jeg for meg en overnatting, og da må det vel bli i telt? Dette har jeg ikke, og må enten få lånt, eller så tror jeg en turkompis jeg skal prøve å få overtalt til å bli med har. Spørsmålet da er jo hvordan ta det med. Blir kanskje for tungt i sekk, må kanskje ha med pulk? Et alternativ da kunne jo være på dag 1., å gått opp så langt som mulig, til vi finner et bra sted å slå leir, dag 2. lar vi pulk m/ utstyr stå når vi bestiger storskrymten (men vet ikke hvor lurt det er? mtp vind/vær).. Så, hva mer burde jeg tenke på? Noen som har gått turen før? Eller som har gått andre turer med langt anmars? Eller kanskje du bare har noen lure tanker generelt å komme med? På forhånd takk for all hjelp og innspill!
  8. Lurt! Jeg har øvd litt, og valgte å gå tur med noen med mye erfaring, men som var klar over at jeg var fersk, fint å gå med folk som kan mye. Jeg vurderte lenge å kjøpe noe brukt, men var vanskelig å finne ski i passende lengde samtidig som skoene var i riktig størrelse. Så endte med å kjøpe alt nytt, ble fortsatt egentlig nærme det mange ville ha for brukt (betalte 12500 for ski, feller, bindinger, staver på piteraq i oslo). Også veldig smale ski på meg, tror de er 77mm, men er fornøyd hittil! Men har heller ikke ambisjoner om å stå fort nedover, hehe.
  9. Takk for alle svar som kom inn. Endte med å få låne fjellski, men tror det hadde fungert like godt med langrenn. I hvert fall i starten når det var scooterspor. Men det ga absolutt mersmak, skitur+pulk+teltovernatting på vinteren må kanskje være min nye favorittaktivitet. Siste dagen hvor det var mye pudder var jeg dog glad jeg hadde fjellskiene, særlig når jeg trakk pulk oppover... Følte meg også veldig trygg der det var isete føre, pga fellene. Så blir nok fjellski på meg etterhvert.
  10. Takk for alle svar! Fikk i all hast kjøpt en sånn tråd til å feste ting utenpå sekken (husker ikke helt hva det heter), og fikk festet liggeunderlaget nederst, og soveposen under lokket. Meeeen, hadde ikke trengt å stresse sånn med det, fikk ha soveposen i pulken 😅 Men glad jeg tok med den tykkeste, sov behagelig og hadde en fantastisk tur!
  11. Hei! Det ble ski. Ble rando, så nå gleder jeg meg til 7 uker på Leirvassbu i vår! Selv om jeg var en tur forrige helg hvor jeg prøvde fjellski, noe som egentlig ga mersmak, men nå har jeg mest møtt skareføre på randoskiene hittil, så (helga som var fikk jeg prøvd meg utenfor slalåmbakken, på mitt første fjell, topp opp, litt jævlig ned; de jeg var med brukte sånn 30min mindre tid enn meg ned, men de var snille og forståelsesfulle i hvert fall)... Tror egentlig jeg må ta et slalomkurs eller lignende, eller i hvert øve mer i den lokale slalåmbakken. Virker som det ble rando på deg og?
  12. Ja, er redd for å fryse, så tenker det er bedre å være på den sikre siden. Problemet er da at jeg ikke vet hvordan jeg skal få festet liggeunderlaget også utenpå 😅
  13. Hei. Skal på telttur denne helga, og har i den anledning lånt en vintersovepose av lillesøsteren min, "mammut tyin miti 5-season", som går ned mot -25C tror jeg. Eneste er at den er sinnsykt stor! Tenkte å bare feste den utenpå sekken, men har lest at man ikke burde gjøre det mtp vektfordeling... Har en egen sovepose som er litt mindre (men ikke like liten som på noen av videoene jeg har sett), "brandsdal desert 300", hvor 0 står comfort, og -5 comfort limit. Det er meldt ca. -3-4C der jeg skal, og vurderer dermed å ta med den litt mindre. Ville det vært dumt? Eller går det egentlig greit å ta med den andre, men utapå? (Jeg skal ikke ha med så mye, så det er ikke det at det ikke blir plass til alt, men jeg får den rett og slett bare ikke oppi sekken)
  14. Takk for svar alle sammen! Blir et generelt svar til alle, setter pris på alle som har svart, og føler meg litt mindre nervøs nå. Blir helt vanlige klassiskski, låner mamma sine som er fra 1980-tallet, men de har fungert helt greit før. ikke brukt de så mye utenfor løyper, men blir nok bare litt mindre. Blir å ta med stavene jeg bruker til rando, vet ikke helt om de har ordentlig 'gammeldags' trinse, men bedre enn de andre stavene mine... Er egentlig ikke noen utstyrsfreak assa, selv om jeg kanskje kan ha fremstått slik tidligere i tråden 😅 prøver vanligvis å bruke det jeg har eller ev låne. Var kanskje mest nervøs fordi jeg ikke kjenner de jeg skal på tur, derfor vanskelig med forventningsarvklaring som jeg er enig i at kan være viktig. Men jeg tror det blir en bra tur! Tar spesielt med meg smøretipsene dine @Espen Ørud! Noe mer jeg burde tenke på? Burde jeg gå med plastposer i skoene for å redusere fukt? (har ikke gamasjer)
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.