Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 09. aug. 2025 i alle områder
-
Har ferie nå om dagen, så ble en tur til Lifjell fra Jønnbu onsdag-torsdag med fattern. Gikk Jønnbu, Anebudalen, Kloppesteintjønn til Holmen. Merket kroppen var sliten etter å ha slitet med sykdom og virus de siste ukene, hjalp ikke med 23kg på ryggen med 7,30km og 502 høydemeter. Planen var 2 dager ved Holmen, men valgte å dra hjem etter første natten mtp formen, ingen skam å dra hjem tidligere enn planlagt! Vi gikk nedover Valgjuvet for egentlig krysse bekken lengre nedover for å komme os over til Kloppesteintjønn, men fant ingen god sti på andre siden. Så vi valgte å bare å gå ned til parkeringsplassen til starten av Jøronnatten og var forberedt på å gå de 5-6km fra parkeringen til hovedveien mtp den parkeringen er privat eid og dårlig vei etter regnet tok den i fjor(?) Kom oss ned til parkeringen og hadde avtalt med en bekjent om å hente oss nede ved hovedveien ettersom bilen sto på Jønnbu, men vi var såpass heldige etter par minutter hvile før vi skulle gå videre at en grunneier kom gående fra der vi kom fra. Spurte om vi skulle oppover, men vi skulle nedover. Samme vei som hu skulle, så vi var utrolig heldige å få lov å sitte på til vi møtte på bekjent som skulle hente oss og kjøre oss opp på Jønnbu. Noen ganger skal man bare være veldig heldige:) (Ifølge ut no er den parkeringen for å komme seg til Jøronnatten åpen, men den er kun for grunneiere)5 poeng
-
Jeg kjøpte eagle stål stekepanne 24cm tur-stekepanne, uten belegg, med kvistoverbål løsning i håndtak hos skitfiske i 2024. 18/8 beste tilgjengelige stålkvalitet (SS304) og vekt på 350.g denne fungerer helt topp , her i huset er det ingenting som er PFAS lengre. Byttet ut alt med PFAS og kastet ut på søppelet3 poeng
-
Tok med min Primus No. 96 på fjelltur til sitt fødeland hos söta bror etter å ha bytta alle gamle pakninger til nye av Viton. Brenner fint som bare det, og veldig hendig størrelse å ha med til kafferast på dagstur i multemyrene.2 poeng
-
Ny tur til Skrimfjella, denne gang inn fra vest under sommerlige omgivelser for å se om ørreten er på hugget i kjente og ukjente vann.1 poeng
-
Det finnes så mangt av utstyr, men så lenge snellen spoler søre sånn passe jevnt på er man langt på vei (her har Abu noe å lære…) Kjøpte meg noen Berkley Cherrywood stenger nylig til en svært liten sum, og må si meg godt fornøyd. Biltema sine stenger er faktisk helt fine de også, utrolig nok, og svært rimelig så vel som tilgjengelige. Når det kommer til sneller har jeg god erfaring med Shimano og Okuma. Mono er bedre enn multi, og skitt fiske!1 poeng
-
Godt poeng. Jeg brukte Helsport superlight-teltet mitt nylig, for første gang på noen år. Vet ikke om jeg kommer til å gjøre det igjen, for en ting var nå at det ikke ble skikkelig gjennomtrekk med bare en inngang, men bare ørlite felt med netting ble jo sykt fort alt for varmt. Ellers måtte jeg le høyt for meg selv da jeg satte meg på liggeunderlaget, og momentant akte ned til kanten på teltet. 😂 I annet telt ville det ikke vært noe jeg la merke til en gang, hadde sett på det som flatt. Sykt glatt. Hva tenker du ca vekt er ønskelig? Nevnte telt jeg har er ett kilo, men neste gang vil jeg nok gladelig legge på litt for bedre bunnduk og gjennomtrekk. Ellers liker jeg godt Hillebergs Rogen, det har bare netting i dørene, men mye mer enn superlightteltet. Ikke kjempelett, men en del lettere og mindre enn Allak.1 poeng
-
Hilleberg Unna synes jeg er bra og romslig for vekten. Eneste ulempen er at her er også kun myggnetting i ene delen av innerteltet, som også kan lukkes helt. Skulle gjerne hatt mulighet netting i hele døren (men jeg har mesh-teltet også, til bruk når det er veldig varmt). Til tross for det, har det faktisk ikke blitt for varmt i dette teltet med det originale innerteltet - trolig på grunn av at du kan åpne hele fronten og rulle opp duken langs bakken på baksiden.1 poeng
-
Da fikk jeg svar om at denne er uten PFAS. Den er kanskje ikke så bålvennlig, men det får gå.1 poeng
-
Njah, altså: Noe OT for innkjøp av kompass for Bokhylla@ som trenger flere kopper kaffe til dette: Jeg vet godt at "Global" ikke har noe med misvisning (deklinasjon) å gjøre, men INKLINASJON - eller kompassnålens "drypp" ned mot magnetismen i jorden. Det er noe man ikke trenger kompensere for ved alminnelig orientering bortsett fra å holde kompasset sådan, at nålen roterer fritt og er ikke noe problem før man kommer ganske langt N eller S. Dvs Grønland/nord Canada. Ut fra inklansjonskart: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/World_Magnetic_Inclination_2020.pdf bør det gå bra med alminnelig kompass i Patagonia og Australia. Det er en anomali ut for Skeleton Coast ved Namibia, men Kalahari Ørkenen burde gå an. Problemet er størst ved flykompasser. Skip er jo kommet bra frem om Sør-Afrika i Kompani handelens glorverdige dager. Ikke desto mindre balanserer noen fabrikantene etter 5 zoner. Jeg har stor respekt for Schweiziske instrumentmakere, så de har sikkert et bra patent. Men jeg ser at Recta er oppkjøp av Suunto: "Recta wurde 1996 von Suunto übernommen, und per Ende 2008 wurde die Produktion nach Vantaa in Finnland verlagert. Die Marke «Recta» wurde später eingestellt, die Kompasse werden von Suunto jedoch weiterhin produziert." De gamle kompasser var inndelt i 32 streker N-S- Ø-V mv. Noen av betegnelsene er ganske like og noe forvirrende ved kommando til rorgjenger. I stedet valgte man i Nord Europa å dele N-S-Ø-V i 90 grader som man var vant med fra jordens breddegrader: Ekvator=0, polene= 90 grader. De brukte man jo 60 bueminutter a 60 buesekunder. Alminnelig hoderegning for navigatører. Noen ganger også med halve streker. Og så er man ikke fjernt fra en decimalisering til MIL! (Middelhavslandene og andre steder (Kina, Russland fx) gjorde det annerledes.) Militær har overtaket et modifisert fransk "MiIlieme" system som endte på 6400 MIL. Frankrike var jo foregangsnasjon mht. decimalsystem, så her svarer en MIL-vinkel nesten til 1 m på 1 km avstand. I decimaliserinengs navn kom også Nygrader/GON = 100 grader pr kvadrant eller 400 gradet på en sirkel. Jeg har bare truffet det på en meget fin teodolitt fra Kern! og måtte med besvær innkjøpe en spesial 400 gradmåler for å tegne ut. Dette var før computer design! Gradinndelingen har vel ikke noe med UTM systemet å gjøre? Lengdegrader, (snor på globus fra pol til pol): 0 ved Greenwich og så 360 grader rundt om jorden inndelt i 60 bueminutter a 60 buesekunder og nesten viktigere de 90 breddegrader fra 0= ekvator til 90 grade ved polene. Dette passer sammen med jordens runde form og avstand: sjømil, kabellengde mv følger herav. UTM er vel enda en form for desimalisering, hvor man dekker den runde jord med sylindere = hovedsoner og så under inndeling. Zone 32 - 33 deler Norge og noen velger å bruke bare samme sone for hele Norge. Det kan gi litt problem mht. oppgitt posisjon og GPS. De lodrette blå UTM linjer på turkartet står heller ikke helt presis geografisk N/S som lengdegraden. Man kan som regel se det på kart kanten eller på de små sorte lengdegrad - hjelpestreker som er øverst og nederst på kartet. Det er uten praktisk betydning i det meste av Norge, men kanskje litt i Øst Finnmark og Femunden, hvor man går over til en annen hovedsone. UTM har vært diskutert før her på Skip, fly og redningshelikopter bruker i utgangspunkt bredde- lengdegrader. Men kan selvfølgelig stille om til UTM når de skal finne folk på UTM posisjon. Alt dette er uten betydning for valg av kompass. Etter min mening: Altså endelig: 360 grader!! gjerne med lupe, hvis du vil se små kartdetaljer. Klinometer likegyldig - helling kan måles på andre måter, Globalt likegyldig med mindre du vil på Innlandsisen, Nord-Canada eller Bouvet Island. Mitt Silva plate kompass innkjøp fikk boble første gang det kom på 1000 m!! Jeg bruker mest et lite Silva speilkompass (uten boble altså), fordi speilhuset beskytter kompasset, det er mer presis ved peiling og så kan man barbere sig, bruke kontaktlinser mm. Elgen1 poeng
-
Jeg har MSR Alpine Pan. Stålpanne med aluminiumsbunn. Fordeler varmen godt og steker fint pannekaker og fisk i. Veier ca. 320 g og har gøy kant til allsidig bruk. På panner uten belegg er det essensielt at panna får varme seg litt opp. Man kan ta dråpetest med noen vanndråper. Om de freser er den ikke varm nok, om dråpene spretter rundt er den varm nok. På en sånn lett panne er det kanskje snakk om 20-30 s på middels varme så er den klar.1 poeng
-
Ordnet seg! Vi fikk låne en stav fra ene overnattingsstedet vi var innom 🤓 Hadde ikke vært så krise uten ellers.1 poeng
-
Eg er ikkje einig i at gass er så mykje enklare enn bensin om sumaren, men det er ein annan sak, og veldig avhengig av kva brennar ein har. Problestillinga for tråden er uansett den same. Kor mykje drivstoff ein brukar, må ein finne ut av sjølv. Eg ville aldri stolt på kva andre seier at er nok. Utan eigne erfaringar, må ein altså ta med seg meir enn det ein reknar å bruke. Tala som har kome fram i tråden, er omlag som mine eigne erfaringar, så det kan vera eit greitt utgangspunkt. Men mine erfaringar fortel meg også at forbruket kan variere betydeleg frå tur til tur. Andre forhold som gjer at mitt forbruk ikkje er så relevant, er at eg ikkje drikk 1,5l kaffi om dagen, og eg lagar mat som skal småkoke ei tid. Kor store marginar ein skal satse på, vert eit spørsmål om kva ein risikerer dersom ein går tom, og kor lite lyst ein har på at det skal skje. Det hjelper også mykje dersom ein greier å følge med på forbruket undervegs, så ein eventuelt kan justere kaffiforbruket om ein ser at det er behov for det. Mange småboksar i staden for 1 stor boks, gjer dette enklare, men også betydeleg dyrare. Med flytande drivstoff som bensin, er det også mykje enklare å ha kontroll på forbruket (i tillegg til at prisen bare er ein brøkdel av prisen for gass).1 poeng
-
For et års tid siden kjøpte jeg et spann med 1000 makk. Denne bøtten ble først satt øverst i kjøleskapet, hvor det er ca 8c. Der ble den stående fra jeg kjøpte dem i mai og helt til november, når jeg endelig bestemte meg for å få kastet dem. Men til min store overraskelse så var makken fremdeles levende, men litt tynn når jeg sjekket bøtten i november. Da ble jeg i grunn intressert i å se om jeg klarte å holde dem i live. Og i mellomtiden har jeg forsøkt litt forskjellig, feks matavfall, grønnsaksrester, gress og liknende for å se hvordan makken klarte seg. Jeg har også forsøkt noen ulike beholdere for å se hvilken som fungerer best. Jeg kunne ha sagt mer om hva som fungerer og hva som ikke fungerer, men jeg tenkte i grunn bare å dele en enkel oppskrift på hvordan du kan holde makk i live i godt over et år. 1. Skaff en 15l boks fra feks Europris med god lås på lokket. Drill 3mm hull i lokket for å skape ventilering. Så lenge hullene er et stykke fra kanten så vil du ikke oppleve at makken klarer å komme seg ut, de kravler opp veggene men klarer ikke krype på taket. 2. Legg leca-kuler og plantejord i aluminiumsformer, og varm begge i 45 minutter på 90c. Ved å varme jorden og leca-kulene steriliserer du dem noe som gjør at det er mindre sannsynlig at andre innsekter, sopp eller planter blir med inn i boksen. 3. Legg leca-kuler nederst med jorden oppå, tilfør litt fuktighet men ikke for mye. Det vil alltid komme mer fuktighet inn med maten. 4. Mat dem med frossen rosenkål, feks First Price hvor man betaler 18 kroner for 600 gram. som er nok til over en måneds tid. Jeg har testet mye forskjellig mat men rosenkål er uten tvil det som blir spist fortest, er lett tilgjengelig og aldri har skapt problemer som feks mugg. Utendørs kan du fint mate med hva som helst, men innendørs må du være forsiktig ettersom maten kan ta med seg mugg eller andre innsekter som flytter inn i boksen din. Dette er ikke ment til å være en fullstendig guide og det finnes garantert mye annet du kan gjøre, men dette har vert nok til at makken min har overlevd i en bod som holder ca 16-22c gjennom et helt år nå. Noe som gjør at jeg har hatt den tilgjengelig til feks isfiske og tidlig vårfiske ved behov. Det har vert en god investering for min skyld. Og ikke bare har de overlevd, de har også formert seg og det var nå fullt av babymakk som kravlet rundt inne i spannet. Noe som tilsier at de har hatt det ganske så hyggelig der inne.1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00