Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 24. jan. 2025 i Innlegg

  1. I dag ble det ny klokke! Det beste av det billigste. Jeg må ha noe som tåler hardt bruk, høye temperaturer og kan brukes i alt slags vær. Jeg tålig lei sportsklokker som skal minne meg på idiotiske mål, dundre på med notifikasjoner eller fortelle meg at nå er det på tide å lade den igjen. Jeg bruker latterlig mye tid foran skjerm, men jeg ønsker å gå så analogt som mulig i tiden framover. 🙏🏻
    6 poeng
  2. Skjønner godt hva dere sliter med. Det er jo derfor jeg synes 105/115l er passe dagstursekk....
    4 poeng
  3. Hei! The last pants er det desidert dårligst plagget jeg har kjøpt noen gang. To bukser på under et år som går i oppløsning. Som nevnt over, finnes det mange, og adskillige mer varige varianter der ute. For ordensskyld skal det nevnes at produsenten har vært fine å ha med å gjøre i reklamasjon fasen. All ære for god kundeservice. Buksa var også veldig fin i snittet, og god i bruk. Måten den revnet/gikk i oppløsning ville være kritisk om du er i høyfjellet på vintertur. Har hatt flere bukser og jakker/anorakker i ventile, der de i dobbel ventile fra Hiltrek desidert er de beste. GTL
    3 poeng
  4. Har noen Casio Gshocks selv med Bluetooth. Svaret er: Absolutt ingen nyttig grunn
    2 poeng
  5. Da har jeg endt opp med å kjøpe med Cecilie Skog i 185 lengde, BC bindinger med Alpina Alaska Boots. Staver, halvfell i mohair og prepping av ski ble også betalt og bestilt 🤩 Alt ble bestemt etter en kombinasjon av hva jeg selv hadde søkt opp på nettet, innspill herfra og kunnskapen til selger som fremstod som meget dyktig og kunnskapsrik. Tror det blir veldig bra! Nå gleder jeg meg til å få skiene, og til å kunne begynne å bli kjent med utstyret ❤️
    2 poeng
  6. Det er vel strengt tatt ikke noe som er enkelt med Svalbard, men det er flere på forumet (undertegnede ikke inkludert) som har gått lange skiturer på Svalbard som kan si noe om den planleggingen som må til. Nevner kjapt ting man må sette seg inn i (lista er ikke uttømmende) - Transport til og fra start/stoppsted. Alt må planlegges og avtales på forhånd, det er ingen rutetransport/hopp på løsninger og begrenset med folk/firma som tar på seg oppdrag. - Tillatelser (Agardh er i meldepliktig område mener jeg) - Rute/vær/føreforhold (Ferdsel på bre, skredterreng etc. er rutene fortsatt farbare) mars er ofte en veldig kald måned, det er en grunn til at de fleste går i April. Gå i april, det regner ikke og skutersesongen varer langt ut i mai. April er ikke vår på Svalbard, April er solvinter ... - Kommunikasjon (satelittelefon/Inrech etc. Ingen telefondekning, husk at man på Svalbard er langt fra folk og helikopteret er ikke nødvendigvis der i en fei hvis noe går galt) - Isbjørnsikring (Våpen/skremmemidler/Isbjørnvakt) (mye enklere når det er lyst) Jeg hadde ikke vært kjempebekymret for å møte andre på tur, du blir ikke gående i kø, og med mindre du legger løypa i skutersporet mellom Longyearbyen og Fredheim så er det vel egentlig ingen "mest traffikerte" områder her.
    2 poeng
  7. Ohhh! Nydelig selvskryt 😅 Jeg for min del må ha reconpacken med på fisketur. Litt trangt, men hvis jeg graver fisken ned i myra, bruker det å greie seg med to-tre turer 😆
    2 poeng
  8. Vi er 3 personer som planlegger en tur til Svalbard med ski, telt og pulk neste vinter. Planen er foreløpig å gå fra Agardhbukta til Isfjorden Radio. Vi har ingen erfaring med Svalbard fra før av og grunnen til valget falt akkurat på denne ruten er enkelt og greit det at det var relativt enkelt å finne en del informasjon om denne turen på nett. Tipper det er flere folk her inne som har god kjennskap til Svalbard og ønsker derfor å høre om det er noen som har noen synspunkter til rutevalg og om det muligens er andre ruter som er bedre? Vi har sett for oss en varighet på mellom 7-10 dager og vil helst ikke gå i de mest trafikkerte områdene. Vi er godt turvandte og i god form så vi tåler en del distanse og høydemeter. Når er det best å gå på en slik tur med tanke på snøforhold? Tidlig Mars kanskje? Vil helst unngå å gå for sent ut på våren når det kanskje er fare for regn men heller ikke i den tykkeste mørketiden Alle svar og innspill mottas med takk :)
    1 poeng
  9. @ingen87 Takk for detaljert og informativ beskrivelse! Tanken er å gå turen iløpet av februar. Men alt er væravhengig. Flott med all informasjon så man er mest mulig forberedt.
    1 poeng
  10. Jeg har også en G-shock klokke med 3 års batteritid.
    1 poeng
  11. Ble bare litt nysgjerrig: hvorfor har en slik klokke Bluetooth?
    1 poeng
  12. Tusen takk for mange gode svar og innspill. Skal fortsette med å opprettholde grunnkondisjonen min og økte litt på styrketrening tror jeg, da spesielt overkropp. Skal kjøpe fjellski + utstyr i dag og gleder meg som et barn 🤩Jeg ble nå enda mer bevisst på at jeg virkelig må jobbe for å bli godt kjent med utstyret jeg skal bruke, slik at jeg ikke knoter med det når april kommer. Alt oppleves sikkert litt annerledes på fjellski, så det er her jeg må legge inn støtet. Utfordringen her er at her hvor jeg bor er det ikke snø. Jeg bruker 50 min en vei inn til Nordmarka hvor det er snø, men jeg har fire barn og full jobb, så det sier seg selv at det må bli en og annen helgaktivitet. Skal derimot prioritere det så godt det lar seg gjøre! Hele vinterferieuka er jeg på hytta, og da er det fjellski som gjelder!
    1 poeng
  13. Kaster meg på denne tråden. Jeg syr en del klær selv, og vadmel er helt topp til ytterplagg. Til bukser er det for tjukt for meg til helårsbruk, men jeg har god erfaring med tynnere, hardt valka ullstoffer. For eksempel ullklede fra tekstil.no (den som heter "fast ullklede" er super til tresesongsbukser og "uttapåskjorter"). Det er ikke så vanskelig å lære seg å sy bukser egentlig, man trenger bare en god symaskin og bra med tålmodighet den første gangen. Nå syr jeg en bukse på en dag, og da får jeg vadmelsbukser akkurat slik jeg vil ha dem for godt under tusenlappen i materialer.
    1 poeng
  14. Takk for gode svar! Jeg ser jo at en dagstur ikke er det samme for enhver. Men ut i fra responsene vil jeg anslå at de fleste legger seg en plass mellom 25 og 50 liter. Selv la jeg meg omtrent midt på dette og kjøpte i dag en Lundhags Fulu 35l, og pakket den med det som pleier å være med; stor ullgenser, Stanley termos, drikkeflaske, gamasjer, votter, smørekit, kortfeller, kopp, gass og liten brenner, kniv, kart og kompass. Alt fikk plass i hovedrommet og med god margin. Trengte ikke engang å bruke noen av mesh lommene på utsiden. Meget fornøyd😊
    1 poeng
  15. Har noen av dere handlet her? https://www.garagegrowngear.com/en-no
    1 poeng
  16. Ja! Den ideelle størrelsen for meg er 105 liter. For da kan jeg bruke samme sekken som jeg bruker til mangedagsturer og klarer meg med 1 sekk.
    1 poeng
  17. Takk, har lurt på hva det var slags, et merke jeg ikke er kjent med.
    1 poeng
  18. Hva er en dagstur for deg? På noen dagsturer har jeg ikke med meg mer enn jeg kan ha i lommene eller en rumpetaske/slingbag. Til toppturer eller dagsturer i fjellet der man gjerne har med litt sikkerhetsutstyr og ekstra klær, har min favoritt vært en Bergans på 18 liter (om jeg husker riktig) som de ikke lager lenger, og som jeg dessverre har brukt helt opp. Jeg har ellers en Lowe Alpine ettellerannet på 65–75 liter som jeg kjøpte i 2013 og syns er fin til lange turer der jeg skal bære telt og mat for inntil et par uker, og en mye lettere 45-liters Lundhags Fulu Core som er mer enn god nok til flere ukers tur fra hytte til hytte. Har tenkt å klare meg med sistnevnte til sommeren når jeg skal gå Jotunheimstien (med telt og stormkjøkken), men da bærer jeg ikke mat for mer enn maksimalt 5 dager siden jeg kan proviantere på ubetjente hytter på veien. Jeg kommer nok til å skaffe meg en ny dagstursekk på rundt 20 liter, men mer enn det er fullstendig overkill for mine dagsturer.
    1 poeng
  19. Skal du gå med pulk: trekk dekk. Skal du gå med sekk: bær tung sekk på ski, gjerne i motbakkar. Dette av ein grunn åleine: belastninga på hæl/akilles/bakside er annleis ved trekking av tung pulk eller bæring av tung sekk i motbakke på ski, enn noko anna belastning. Difor fint å få inn litt timar på dette i forkant. Trykksmerter og gnagsår er sjeldan langt unna om ein ikkje har testa ut denne belastninga litt.
    1 poeng
  20. Jeg er ikke i spesielt god form så jeg har begynt med noen styrkeøvelser. Øvelser jeg gjør hjemme er kjernemuskulatur-øvelser med og uten kettlebell samt "step up" på en 50cm høy kasse/skammel som gir meg ca 90 graders vinkel i kne/hofte. Dette gjør jeg med 5kg ankelvekter og ryggsekk på ca 10kg. Jeg ser for meg at step-up øvelsen vil styrke de musklene som må til for å løfte skiene i løssnø/gjennom skare. I tillegg gjør jeg disse øvelsene på treningrommet på jobben: https://sportsmaster.no/treningsprogram/staketrening-med-martin-johnsrud-sundb Det beste hadde nok vært å kommet seg mer ut med ski og pulk men det er mørkt etter endt arbeidsdag så da er det enklere å klemme inn en treningsøkt innendørs. Jeg forsøker å komme meg på ski i helgene men det er ikke så mange av dem i løpet av en vinter. Noe er bedre enn ingenting.
    1 poeng
  21. Gå på ski Da finner du ut hvilke sokkekombinasjon som funker, hvor løst du må snøre skoene (prøv løsere om du får gnagsår. Strammere hjelper sjeldent), hvor sekken gjør vondt, hvilke lomme du bør ha ting i, hvilke sportsbriller/skibriller som funker etc. Nå er vel ikke dette en så ekstremt lang tur, så om man får litt vondt av sekken på krageben eller hoftekulene klarer man seg fint noen dager. Slike ting pleier å gå gradvis over etter ett par dager.
    1 poeng
  22. Det er mange fallgruver selv om formen er god. Jeg tror ikke du trenger å tenke så mye på styrketrening eller kondisjonstrening. Den største fallgruva er nok skiskoene og gnagsårene som svært trolig vil komme når du begynner å trekke pulk/bære tung sekk i oppoverbakkene. Dekktrening er kanskje en fin øvelse her (aldri testa) for å kjenne hvor skoen, men generelt noen lengre turer på fjellski, vil kunne gi deg noen svar. En annen ting, er som @sneakyowl sier: øve på å bruke utstyret vinterstid. Bli god på dette. Blir det skikkelig snøstorm, må du ha gode rutiner og være såpass venn med utstyret at det meste kan gjøres på automatikk. Når det gjelder teltoppsett (kanskje det mest kritiske under slike forhold) så finnes det gode filmer på Youtube som gir deg gode råd om fremgangsmåte. For min egen del fant jeg ut at jeg måtte sette opp teltet på en litt annen måte, enn det jeg har gjort tidligere. Disse filmene som feks denne, synes jeg var nyttig (sikkert ingen fasit, men det funker for meg:
    1 poeng
  23. Som de andre sier, selve grunnformen høres det ut som du har på plass. Mange blir overrasket over hvor for gnagsår kommer når man trekker en litt tung pulk, selv med skisko som er inngått og som man ikke plages med til vanlig. Dette ville jeg sjekket ut for å finne ut om du trenger å tape opp eller finne riktige sokker evt bytte sko.
    1 poeng
  24. Treningsgrunnlaget virker det som du har inne allerede, så fortsett med det du gjør. Fyll en sekk som er god å bære så den veier 8-10kg, gå noen turer med fjellskiene der det også er bakker. Da lærer du litt å mestre skiene og teknikken opp og ned. Fjellski er kos, så det viktigste er kanskje å glede seg, og ikke motsatt😊
    1 poeng
  25. Ening! Fint å venne til muskulatur og føtter til å timevis i stiv skistøvel. Samt venne føttene til slitasje og finne ut om du får lett gnagsår og hvor det gjør vondt i slutten av dagen. Øve på skiteknikk er også fint. Uansett hvor godt trent du er, kan turen fort bli ødelagt om du har feil utstyr, trange støvler som gjør vodt eller fæle gnagsår.
    1 poeng
  26. Ingenting om du er i god form som du sier og planlegger å dra på litt turer i forkant Å bli kjent med ustyret og rutiner på vinterstid hadde jeg prioritert over den fysiske treningen, så lenge man allerede er i generelt god form. Ut på tur! Hardangerjøkulen rundt høres ut som en kul tur! Kom gjerne med turrapport!
    1 poeng
  27. Jeg ville fulgt Nordlandsruta, men for å slippe bratta sør/øst for Søndre Bjøllåvatn ville jeg gått mer retning Midtistua, før jeg svinget østover mot Steindalen. Dere kan fint svinge østover når dere kommer til Søndre. I motsatt ende vil jeg ha sluppet med ned på Kjemåvatnet, istedenfor å gå dalsiden nedover. Det er en veldig snill fjelltur. Du skal vel opp ca. 400 høydemeter, men disse tas over en distanse på ca 9 km. Så det er ganske jevn og slak stigning i starten. Fra Lønstindvatnan og ned til Lønsdal skal du ned 600 høydemeter. Det er litt bratt ned "Skavelen" (som det står på kart). Størsteparten av turen går gjennom Steindalen. Dette er et terreng som er mye finere å gå på vinteren enn sommeren. Når det gjelder føret kan du få hva som helst, men ofte er det hardt og vindpåvirket, i alle fall frem til Kjemåvatnet. Litt mykere i skogen mellom vatnet og Lønsdal. Steindalen er ganske vindutsatt, så her kan det være bårete, og dere må være forberedt på ganske hustrige forhold. Litt avhengig av når dere skal gå turen, så kan det ha vært en del skutertrafikk inn der. Både reindrifta, SNO, Fjelltjenesten, DNT Rana og Røde Kors bruker denne traseen inn i fjellet. EDIT: Mista nettet så ble aldri ferdig med kartet i går. Men noe ala dette. Det er kun et sted langs Nordlandsruta jeg ville unngått, og det er de bratte bakkene rett øst for Saltfjellstua. De unngår du med å gå opp på vatnet helt i starten. Dette er grovt skissert.
    1 poeng
  28. Stadig noe nytt som siger inn, fra de siste 2-3mnd... mest klær, og kjøpt når det er gode tilbud/salg. - Bergans Rabot Light 3L shell jacket. - Fjällräven Vidda Pro Ventilated. - Aclima Warmwool Crewneck. - Aclima Warmwool Mock neck w/zip. - Hestra Ergo Grip CZone Tactility 5-finger Short. - Hestra Ergo Grip Tactility 5-finger. - Norrøna /29 Flexfit Cap. - Tubbs Flex VRT 29". - Benchmade Bugout 535. Trugene ble handlet forrige helg, så nå må det bare komme litt mer snø så jeg kan få testet de. Bindingene på de gamle billig-trugene røyk, gikk helt i oppløsning, så kunne like gjerne gå "all in" på de nye.
    1 poeng
  29. Husk Chat GPT har aldri gått i regnbukse😃
    1 poeng
  30. Fra posten å erindre så var det Garmin Explore! Jeg bruker den egentlig kun sammen med Garmin Inreach-enheten som på "vanlige turer" blir brukt som en glorifisert tur-tracker, så slipper jeg å spore med telefonen. Selve kartlagene er ganske ubrukelige i forhold til Norgeskart-kartlagene. All annen kartbruk på telefonen skjer i Topokart.
    1 poeng
  31. Stanley 1.9L termos, Nalgene HDPE 1L, MSR brenselflaske 591ml, Suunto MC-2 Speilkompass og kart hardangervidda vest.
    1 poeng
  32. Min erfaring er at å ta i mot ernæringsråd fra fremmede på fjellforum er det samme som å spørre «hvilken musikk er best» på et slektstreff. Noen spiser ikke, noen spiser mye, noen går helgeturer, noen går Norge på langs, noen overlevde på tre peanøtter på en femmilstur på 80-tallet, mens en annen klarte å spise en bamsemumspose innen vannet kokte på terrasseplattingen. For en langtur som dette gjorde jeg min egen research og har opp gjennom blitt god kjent med mitt eget behov når man går 2,5-3 mil dagen over flere uker. Jeg har snakket med ernæringsfysiologer og fastlege for å legge opp en dekkende ernæringsplan som gjør at kroppen ikke tømmer glykogenlagerne (du går på veggen), har det den trenger for å restituere etter en lang dag OG er gjennomførbar med passende depoer og vekt på sekk. Her er noen av mine notater for ernæring for å gjennomføre 2,5-3mil dagen over en 6 ukersperiode (på helgetur i bergsdalen kan jeg klare meg med en boks chicken nuggets og en red bull): Å gå langtur med sekk er en ganske sær øvelse når det kommer til kosthold. Man holder seg som regel ikke i noen intense pulssoner, men jobber mest i pulssone 2/3 over laaang tid. Dette betyr at kroppen brenner både glykogen OG fett 🔥 *** Det er viktig å merke seg at kroppens glykogenlager er begrenset. Dette er energilageret kroppen drar på når den trenger masse energi fort. Fett derimot, har kroppen neste ubegrenset av og tas i bruk av kroppen når den jobber kontinuerlig over lang tid. Fett brennes saktere, er en mer stabil energikilde. Du bør derfor snacke ofte mens du går og sørge for å ikke tømme glykogenlagrene i musklene ved å fylle rikelig opp - spesielt på hviledager 😴 *** Så hva har dette å si for matvalg? På langtur bør man sikte på mer fett i kostholdet enn vanlig. Optimal fordeling på langtur ila dagen er ca.45-55% kalorier fra karbohydrater, 35-40% fra fett og 10-15% fra protein protein. Jeg regner med ca. 950 gram dehydrert mat per dag. En økning i fett i dietten er bra mtp vekten på sekken fordi forskjellen i energitetthet er ca. 2x (1g karbo = 4kcal, mens 1g fett = 9kcal) 🛢 *** Spiserutiner: Frokost: Egenlaget frokostblanding. Mye sakte karbohydrater, frø og nøtter. Prøver å unngå for mye sukker for å holde insulin-nivået nede. Gå-snack: Barer, tørket frukt, M&Ms, kjøtt og kjeks. Målet er å spise ca. 30g karbohydrater i timen mens jeg går. Ideell fordeling i gå-snacks er 28% karbo, 65% fett og 7% protein. Afterwalk-snack: Målet er å raskt fylle på med karbohydrater og protein (4:1-forhold karbo vs. protein) , helst innen 20 min fra stopp for dagen. Prøver å unngå fett i dette vinduet. Jeg fant @tailwindnutritionnorge sitt recovery-pulver har perfekt blandingsforhold for dette og har brukt det daglig. Middag: Dry-tech, pasta osv. Ikke vits med særlig mer enn 20g protein, men prøvd å oppnå samme fordeling som tidligere nevnt. Ubestridte fakta: jo mer du går og jo tyngre sekk du har = jo mer energi trenger du. Flere har gjort beregninger på energiforbruket med bærevekt (se ligning under) og hvis du konsekvent går med kaloriunderskudd (som du fint KAN gjøre på en helge/ukestur) så vil kroppen din ha for lite energikilder og for lite byggeklosser til å holde deg i gang over tid. Anekdotisk vektøkning etter en kortere tur kan skyldes væskeinntak og endring i fett/muskelmasse. Ikke anbefalt at man lar slikt diktere planleggingen slik at man konsekvent går med altfor lite mat. Kilder: http://thru-hiker.com/articles/PackLightEatRight/fat.htm, «Terrain factors for predicting walking and load carriage energy costs: Review and refinement.» J Sport Human Perf 2015;3(3):1–26 83 Kristin J Stuempfle, Daniel G Drury,
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.