Jump to content

Toppturer i Jotunheimen


Þróndeimr

Store Dyrhaugstinden, Store og Midtre Ringstinden, Skagsnebb, Bakarste Skagsnebb, Bukkehøe og Geite. Det ble noen flotte toppturer til Jotunheimen den siste måneden i mye bra vær og gode snøforhold. Våren er kanskje snart over men det ligger god snø i høyfjellet til langt utover sommeren så skiene er ikke lagt bort enda! Her er ett utvalg toppturer jeg har gått på randonee i perioden 23 april til 16 mai nå i år sammen med litt kart og kort info.

Bakarste Skagsnebb og Skagsnebb
cMA6QU5.jpg

Distanse: 15.7km
Høydemeter: 1443m
Høyder: 1000m til 2092m
Bratteste helning: 60° klyving ett lite parti opp mot Bakarste. Nedkjøring med start i 40° helning. Noe klyving på Skagnebb.

Siste helhelg i april lå pudderet dypt i Jotunheimen. Værmeldinga gav lovnad om noe sol og endel skyer. Det vi fikk var ei stor sol (og en snøbyge)! Med start fra Geitsætre på 1000m får man rett på ei god stigning som oppvarming opp til Hurrbean. Nederst i Leirdalen hadde det meste av nysnø blåst bort, men oppe i sidene økte det på. På Hurrbrean og hele veien opp til både Bakarste Skagsnebb og Skagsnebb lå det nysnø i 20cm dybde, helt urørt! Med unntaket av en snøbyge på tur opp mot Bakarste hadde vi mye sol og varme. Vindstille var det også! På Bakarste Skagsnebb la vi igjen skiene og måtte klyve opp en bratt skråning på rundt 60° før vi fortsatte til topps på beina. På Skagsnebb lå vi også igjen skiene før vi gikk til topps. Litt artig og luftig traversering over egga til Skagsnebb. Nedkjøringa gikk smud! Starta på rundt 40° helninger både på Skagsnebb og Bakarste. Beste nedkjøring fikk vi fra Skagnebb, definitivt, her går det bare neddover. Fra Bakerste blir det endel flatmarkkjøring over breen mellom nedstigningene.

LZaGbX6.jpg
På tur opp fra Leirdalen mot Bakarste Skagsnebb

CUfeeF8.jpg
Pause ved Hurrbrean

iUJ3AsG.jpg
Opp mot skaret mellom Bakarste og Hurrbreatinden.

fHC7Gd4.jpg
I skaret mellom Bakarste og Hurrbreatinden.

cpyEGg8.jpg
Sokse, Kniven og Store Smørstabbtinden.

BSokjKG.jpg
Flott skye med Smørstabbtinden til høyre.

mVR6Jq6.jpg
Ser brattere enn det er, men bratt var det ett stykke opp mot Bakarste Skagnebb.

7YiPUlX.jpg


uZU6Nsg.jpg
På tur over egga til Skagsnebb.

RLKtAnh.jpg
Zoom på Galdhøpiggen fra Skagsnebb.

Geite og Rundhøe
qB0HZET.jpg

Distanse: 11,9km
Høydemeter: 1145m
Høyder: 1140m til 2002m
Bratteste helning: 38° opp mot Geite

Endel skyer denne dagen med sol innimellom. Svært varmt var det uansett og det skulle få utslag på føret. Snøskredfaren var på Nivå 3 og vi tok en profil godt oppe i Geite før vi tok fatt på den siste bratte stigninga der (38°). Akkurat her var det svært stabilt så vi fortsatte og rant ned på ganske gode løssnøforhold helt ned til Storbrean igjen. Der tok vi fellene på å gikk opp til Rundhøe for å få litt mer nedkjøring i god snø. Fra 1600m på Storbrean og hele veien tilbake til bilen hadde vi sugerføre å det er ikke noe gøy!

wgZjbXJ.jpg
På toppen av Geite.

Store Dyrhaugstinden
CSDTjfr.jpg

Distanse: 12,2km
Høydemeter: 1230m
Høyder: 990m til 2147m
Bratteste helning: Nedkjøringa var aldri noe mer en 25-30°. Bratt og noe luftig klyving opp til selve Dyrhaugstinden.

Kanskje vårens fineste toppturdag? Temperaturen gikk opp i 20c nede i dalen og på Store Dyrhaugstinden hadde vi perfekt slusjføre fra topp til bunn. Vi parkerte på 1000m og gikk opp til varden øverst på Dyrhaugsryggen, 2080m. La igjen skiene der og fortsatte til Nørdre og Store Dyrhaugstinden. Utsikten over Hurrungane er helt fenomenal fra denne tinden, så selv om dette er min tredje tur opp blir det lett tatt flere opp hit! Nedkjøring samme vei som opp, ei trygg rute hvor mesteparten av nedkjøringa ligger på 20-25°. 

7jHjsWV.jpg
Nede ved Ringselvi med utsikt mot Midtre og Store Ringstind.

hH70JSj.jpg
Skagastølsryggen dukker opp.

9GCG5Fv.jpg
Øverst på Dyrhaugsryggen, herfra blir det brattere.


UQBVq8Y.jpg
På toppen av Store Dyrhaugstinden (2147m)

W656t4g.jpg
Utsikt over Hurrungane.

eLsAo9D.jpg
Folk som renner ned sørvestrenna. Denne ruta så fin ut, får vel ta den neste gang! 

Store og Midtre Ringstinden
5ih3rN6.jpg

Distanse: 17,2km
Høydemeter: 1485m
Høyder: 990m til 2124m
Bratteste helning: Opp mot 45° helt øverst på Store Ringstinden. 45° opp til Midtre Ringstinden. Kort parti opp mot 45° i stigninga fra Ringsbotnen til Ringsbreen.

Mye folk og mye hardt føre opp til Store Ringstind. Heldivis tok sola litt tak etterhvert så det ble mye bra nedkjøring på slusjføre, med unntaket fra toppen av Store hvor det var for isete. Hadde egentlig ikke planlagt å ta Midtre da det var for hardt, men sola tok såpass godt at det ikke var noe problem å gå opp dit heller i ett godt oppgått tramp. Litt isete nedkjøring over breen videre ned, men slusj og mange flotte svinger ned til Ringsbotnen. Mye staking på slutten tilbake til bilen.

Mye folk som sagt og da blir det fort ett og annet fall å se. Satt på toppen av Store å så en kar slå 10 ganger salto ned da han falt i første sving ut fra toppen, heldigvis i ufarlig retning. Etter det satt de aller fleste igjen skiene 100m nede før den siste bratte stigninga! Virke som det gikk sånn høvelig bra med han selv det tok noen minutter før han kom seg på beina igjen. Ikke lenge etter da jeg var på tur opp Midtre ser jeg en til kar som faller lengre nede fra Store, han måtte hentes opp av helikopter. 

IcfxH28.jpg
Dagens mål, Store Ringstind sees til venstre. Bak ligger Store Austanbottstinden.

ayqSjkG.jpg
I Ringsbotnen.

40CRmtt.jpgRingstinder fra øst til vest (Nørdre Midtmaradalstinder helt til venstre/øst)

RANwp7j.jpg
Austanbottstinden kommer til syne.

HSlbs0U.jpg
Fra Store Ringstinden (2124m).

NvsKuXL.jpg
Folk på Store Austanbottstinden (2202m).

Sz2OJuB.jpg
Store Austanbottstinden, Store Ringstinden og Soleibotntinder sett fra Midtre Ringstinden.

3XiC1vz.jpgFortsatt kø-ordning opp til Store Ringstinden.

W8zhR8o.jpg
Helikopterlanding under Midtre


Bukkehøe
E51CZgW.jpg

Distanse: 12,7km
Høydemeter: 1375m
Høyder: 1000m til 2314m
Bratteste helning: Rundt 33° på det bratteste opp mellom elva Søre Illåe og breen.

Etter mye hard nedkjøring fra Ringstinder dagen før tenkte jeg å ta en litt flatere topptur denne dagen. Fra Geitsætre gikk det bare oppover helt til toppen, med mye fint nedkjøringterreng i rundt 25-30°. Fra breen 1800/1900m og opp til toppen lå det noen ganske fine 5-10cm løssnø som ble fin å kjøre ned i. Temperaturen var noen grader høyere en dagen før, så det gikk over fra løssnø rett på slusj på 1800m da jeg rant ned. Kjedelig topp, ikke'no bratt klyving her, men flott utsikt og fin nedkjøring!

jBQWHBe.jpg
Vestre Tverrbottinder tar seg godt ut fra Illåskardet.

nwSscU0.jpg
Panorama fra toppen av Bukkehøe (2314m).

oygXl3O.jpg
Zoom på Hurrungan med blandt annet Storebjørn i front.


  • Like 24User Feedback

Recommended Comments

Herlig artikkel og som alltid glitrende flotte bilder. Likte spesielt bildene av Store Austanbottstinden og Store Ringstinden hvor man får sett størrelsen på fjellene iforhold til menneskene. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Den Sunday, August 07, 2016 at 15.13, tklami skrev:

Hva antrekk angår så har jeg alltid med meg ei dedikert regnbukse. Grunnen til at jeg har to bukser er at jeg setter pris på ei bukse som er elastisk fordi jeg syns det er best å gå med, men de elastiske buksene er ikke vanntette selv om de kan være vindtette. Jakka har jeg ingen elastitetskrav til så da blir det med den ene, men som sagt så er det viktig at det er gode luftemuligheter i denne jakka, hvis ikke blir det fort veldig klamt.

Fikk du fisken i 1355 da eller? Jeg prøvde noen halvhjerta forsøk i dette vannet, men var ikke noe napp og få.

Veldig kjipt å høre om den leggen din da, høres nesten ut som en muskelstrekk. Er det det så blir ikke den helt frisk før i midten av september, Det er ikke alltid du vil kjenne så mye til den, men smerten kommer da ved belastning. Vi får håpe at det er noe rart noe som bare gir seg ganske så fort.

Fluefiske er noe rare greier, noen ganger bare vil ikke kastinga fungere, jeg er selvlært selv igjennom youtube og forklaringer i bøker. Har også av og til satt opp kamera ved siden av meg for å filme stangføringa mi slik at jeg kan se hvordan jeg kan forbedre meg. da står jeg bare på en gressplen og kaster snøre. Visse feil vises veldig fort der, og en vil sitte å gremmes når en ser video av seg selv hehehe. Men så korrigerer en litt ;)

Jeg får ikke til flere langturer nå før neste sesong, kjipt hvor fort sommmeren går over, men da har en i hvertfall noe og se fram til. Blir litt høstturer i nærområdet da.

Så får jeg se om den uka jeg har tur uten madammen neste år også kan gå inn til 1306,5 om det blir østvidda neste gang og. Hadde ihvertfall mye bedre fiskelykke denne gangen, og hyggelig selvskap hadde jeg de to første dagene :)

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sitesJoin the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Annonse


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy