Jump to content

Høyfjellsprell i jotnenes rike


Martin HJ

Legendariske Jotunheimen, en mektig bit av Norges langstrakte land som gir oss en helt unik villmarksfølelse. En følelse av å være ydmykt tilstede i naturens egen råskap. Et sted hvor man kan la alt annet bli liggende igjen der nede og la seg bli oppslukt av de enorme fjellmassivene som stiger til himmels fra langstrakte vidder. De dype dalene som bukter seg mellom kjemper av berg frister med storslåtte eventyr, tindene som stikker til værs blant turkise vann og kritthvite breer kaller på deg for å bli med til toppen av verden. Vi lystrer villig.

Fire gode kamerater ut på eventyr igjen, vi er gode på dette. Å samle vennene man har hatt siden barneårene ihvertfall en gang i året har blitt en årlig greie, noen ganger en håndfull staute karer og noen ganger hele fjorten mann. Antallet varierer fra år til år, men uansett antall så er det alltid like god stemning uansett hvor man befinner seg i det ganske land. Jotunheimen er en plass som vi har besøkt opptil flere ganger, men vi blir like overrasket hver gang over den heftige naturen og den store variasjonen. Her er det alt fra den eldste urskog til de høyeste fjell, de strieste elver til de mektigste fosser og alt imellom. Alt som finnes her inne er i de øverste grenser for hva som går, det er som om naturen har prøvd å bli best i alt. Og på mange områder så har den klart akkurat dette.

Idet vi kommer opp på Valdresflya så kjenner vi det, Jotunheimen følelsen. Vi stopper opp mitt oppe på platået og går ut av bilene for å trekke inn den kalde, friske luften. Planen vår er å komme oss rundt og inn til Leirvassbu og finne leir i området. Der inne finnes det 2000 metere på alle kanter, man kan velge og vrake i en mengde av heftige topper å bestige. Mange av kjempene ligger tett på turisthytta som vakre Stetind,  luftige Tverrbytthornet og den særegne Kyrkja. Og litt lenger unna Leirvassbu er det mange kjente steinkjemper som bare venter på at noen skal besøke dem. 

ZCuLSej.jpg
Simen kjenner på sesongens første snøfall etter en brennhet sommer

Det er gråvær i lufta mens vi kjører nedover dalen på den smale veien inn mot Leirvassbu, regnet sildrer ned og tåka sniker seg rundt fjelltoppene. Det er en særegen stemning. Lufta er ganske kald og omtrent da vi kommer til turisthytta går regnet over til snø. Det lyser innbydende fra vinduene på hytta og vi rusler inn i varmen for å få oss noe godt i glasset. Vi strekker på kroppene i sofaen med noen forfriskende øl og kikker på kartet, vi får nyss om en steinbu ikke så langt unna herifra. Det kunne jo bli riktig så koselig og få innlosjert seg der fremfor å tukle med teltene i dette rufseværet. 

Pakning på og med jevn marsj mot mål finner vi frem til steinbua oppi lia, en flott liten sak og akkurat plass til fire mann. Vi pakker ut og hygger oss inne i bua mens snøen velter ned utenfor, det er en fin følelse å sitte inne i ly av steinveggene mens vi titter ut på Kong Vinter.

LfFU4u2.jpg


Hygge i heimen

EshaXFB.jpg
Fire karer som vet å kose seg

Dagen etter våkner vi til et lettere vær, skyene er spredt og sola titter frem til tider. Snøen har lagt seg som et tynt teppe utenfor vårt midlertidig hjem, vi ser opp mot toppene og ser at snøen ligger tykkere dere oppe i høyden. Vi har en vandringsplan med værforbehold, så hvis været blir kjipt så endrer vi opplegg og flytter på oss til der det er bedre forhold - vi tar en dag av gangen med andre ord. Vi nipper til morgenkaffen og retter blikket opp mot dagens tur, en høyreist majestet som har sitt snødekte kirkespir presset opp gjennom skyene. Kyrkja med sine 2032 meter over havet er et ikon som ligger på østsiden av Leirvatnet, denne skal bestiges idag og vi håper på at værgudene vil la oss gjennomføre toppturen. Det er meldt ustabilt og metrologene har helgardert seg.

vn61Pis.jpg
Gutta er klare for tur med Kyrkja ruvende i bakgrunnen

Cv8RxbN.jpg
Vandring i et landskap malt med nysnø, Øvre Høgvagltjønnen i forgrunnen.

Det er godt å kjenne at kroppen er igang, blodet bruser i årene idet vi tråkker oss oppover. Etter noen småskader og rusk tidligere i år så er kroppen trent opp igjen og alt kjennes hundre prosent bra! Man har alltid det i bakhodet når man har opplevd kjipe opplevelser på tur før knyttet til at kroppen krangler, men nå er ting på stell. Steinrøys og motbakke vandres med stødige steg oppover fjellsiden med alle årstider rundt oss. Are som har en hvilepuls på 18 og sykler dagstur Mandal - Hammerfest på en god dag er alltid et godt stykke foran oss og spretter oppover fjellet som en røyskatt. Vi som er av den mer normalt trente typen holder et tempo som er passende for ungdommer på rundt trettifem.

AVlNDqi.jpg
Thor og Simen poserer i en deilig høyfjellsol 

zsiLJ67.jpg
Kyrkja er et nydelig fjell

I bunnen av den bratte delen der man starter oppstigningen av selve Kyrkja kommer snøværet og tåka inn for fullt. Vi stopper for en matbit før vi fortsetter oppover. Det er ikke godt å se hvor det er vanlig å gå hen blant de snødekte steinene, men vi spotter noen varder og følger disse på vår ferd. Været er grått og snøen er våt, det hadde vært en nedtur bokstavelig talt og snudd før toppen så vi satser beinhardt på at værgudene er med på notene. 

Pr5wFuT.jpg
Humøret er det ingenting i veien med blant fjellkvartetten

wojZhPH.jpg
Det jobbes i fjellsiden

Siste del av fjellet før toppen er en klyveetappe som de fleste kan klare om man ikke har for mye høydeskrekk. Det er en fordel med tørt snøfritt fjell, men så lenge man bruker hodet og finner gode steder for å plassere føtter og hender så er det en grei skuring selv med nysnø. Plutselig dukker et lite norskt flagg opp og toppen av Kyrkja er et faktum, sola kommer frem igjen og det er særs god stemning i fjellet.

sbo2hbg.jpg
Toppen er besteget

nVBPdN4.jpg
Undertegnede ville også være med på et bilde

XoTAc0i.jpg
Smørstabbmassivet titter frem gjennom skylaget

5ch5wN2.jpg
Det er tidvis påskestemning i fjellet på vei ned

8IqcnYO.jpg

Etter endt tur så tar vi en titt på værmeldingen og det lover ikke godt på denne siden av Jotunheimen, det er meldt kuling og regn. Det er dårlig kombo her oppe i høyfjellet. Vi gjør en vurdering og velger å flytte oss til andre siden av heimen til skogområdene langs Sjoa, der er det meldt lite vind og opphold. Vi diskuterer hva slags fjelltur vi kan gjøre unna fra denne siden og finner ut av at Besshøe kunne vært en fin topp å bestige, det er en langdryg tur så vi klemmer inn en hviledag i skogen for å la legemet hvile seg etter Kyrkja. Leirliv er noe som settes pris på i gjengen så det blir bålkos og hygge blant store furutrær og bjørk, samt en rundtur i urskogen ved Birisjøen.

Xi0Z2DY.jpg
Vi finner en veletablert leir med ferdig ved og bålplass klar til bruk

NFyTG7L.jpg
Pølser, bacon og stappe er digg mat på tur

7K2RkhC.jpg
Reinsfjellen fant seg en fin plass mellom noen bjørketrær

evpr4Fz.jpg
Skogens ro

Etter litt slaraffenliv skulle Dronningen av Gjende bestiges, Besshøe. En enorm kuppel av et fjell som kan ses fra store deler av østsiden av Jotunheimen, da spesielt når man kommer kjørende over Valdresflya er Besshøe et skikkelig blikkfang. Det er et godt stykke å gå med 23 km tur/retur og ca. 1200 høydemeter, så man må starte tidlig på dagen og ha gode støvler som er gode å gå langt i. Vi går fra Bessheim og rusler oppover langs elva Bessa, så holder vi nordsiden av Bessvatnet til vi tar av til høyre ved bekken Grotåe og starter oppstigningen på Besshøe. 

PtmcfHK.jpg
Simen på vei langs Bessa med starten av Besseggen på venstre side

1giDR3v.jpg
Den lange vandringen langs Bessvatnet med gedigne Besshøe rett imot

eYMQscn.jpg
Oppover Besshøe med Besseggen i bakgrunn og Tjønnholsmassivet lengst bak

StrS4rA.jpg
Meg selv ved porten oppi røysa speider opp mot Besshøe

nlOYY4X.jpg
Simen på vei opp Brua med breen under seg over kanten

id5jVbN.jpg
Toppen til Besshøe er nådd og en velfortjent utepils på 2258 moh smaker helt utrolig 

912Taot.jpg
Vi holder oss godt unna kanten til stupet ned mot Russvatnet som er 1000 meter rett ned

NMjkmpb.jpg
Fornøyd kar med dagens topptur

Nok en herlig tur til en av Norges flotteste nasjonalparker er unnagjort for denne gang, vi lengter allerede tilbake og ser frem til nye toppturer og vandringer i selveste Jotunheimen. Takk for nå :) 

Edited by Martin HJ


  • Like 36
  • Thanks 6User Feedback

Recommended Comments

20 timer siden, Memento mori skrev:

Flotte bilder og fin tekst som alltid fra din side.😀 Takk for at du deler.👍 Har steinbua noe navn? 

 

Takk for det :) Du jeg vet ikke om den har noe navn, men den ligger ca 1 km sørvest for Leirvassbu - bare følg grusveien innover så ser du den på høyre hånd oppi lia etter første svingen :)

Edit: @Memento mori Jeg fant navnet på steinbua på peakbook sitt kart - Gravdalen Steinbu heter den :) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det finnes noen sjeler på Fjellforum, med en evne til å skrive turrapporter som er levende og rett og slett godt håndverk, og som med trygghet kunne stått på trykk. Denne rapporten er helt klart en skrevet av en sånn en 👍

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Wow, det må jeg si 😊 sitter inni Finnskogen på tur og har lest og, ikke minst, sett bildene fra turen  din/deres. Det, navnebror @Martin HJ så fanden meg ut som en fin tur 👍

Takk for at du delte  opplevelsen hos oss på Fjellforum 😊

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@PTG Takk, ja det er en helt egen stemning når man kommer til Jotunheimen, kjenner det på kroppen hver gang :) 

@Kjell Iver Det er kjempefint, vi fikk nesten julefølelsen den kvelden når snøen falt når vi kom frem og hygget oss i steinbua. God stemning :)

@Bjarne H.S.  Takk for det Bjarne, og likeså med tursiden din :)

@tonymakkaroni og @martin.m Takk for hyggelig tilbakemeldinger! Veldig ålreit at det blir satt pris på, det er bare hyggelig å kunne bidra til litt innhold på Fjellforum :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sitesJoin the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Annonse


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy