Gå til innhold
schoolbus1337

presis og kraftig rifle, jeg trenger en.

Anbefalte innlegg

hei! om 2 år skal jeg inn i militæret, og da skal jeg prøve meg som snikskytter\skarpskytter... jeg må da øve litt først tenkte jeg, samt være med far på jakt..

jeg har ikke peiling på våpen så jeg tenkte jeg kunne spørre dere :D...

som sagt, jeg trenger en rifle som jeg kan øve med som skyter presist, langt, og klarer å felle en elg.

jeg har ikke lest\sett på så mange rifler enda, men jeg vet at den amerikanske hæren bruker en miltærversjon av remington 700 som skarpskytter rifle så den skyter vel bra nok?

noen ide om hva slags rifle, kaliber og kikkertsikte burde jeg velge?

takk på forhånd

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikke for å legge noen demper på planene dine men etter det jeg har forstått velges Forsvarets skarpskyttere ut av Forsvaret; alle som vil kan ikke bare bli dette i førstegangstjenesten.

Om du ikke har jegerprøven, meld deg opp og ta den. Det er et godt utgangspunkt for å lære om jakt og skyting. Du får dessuten ikke anskaffet deg rifle viss du ikke har jegerprøve og/eller tilknytter deg et skytterlag.

Har en nabo som var skarpskytter i Storm, og her ble det brukt modifisert ag i kaliber 308.win. Dette kaliber er helt kurant å øve med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Enkleste veien til skarpskytter tror jeg vil være i HV.

Der har de fagkurs du kan melde deg på, bl.a. 12,7 MØR og 84mm RFK.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som fjellgeita skriver så er det liten sjanse for å bli skarpskytter i forsvaret. Det er få avdelinger som har skarpskyttere, og i disse avdelingene er det få som er skarpskyttere. I tillegg er det mange som vil bli skarpskyttere, så det er stor konkurranse om plassene.

En kraftig rifle som går langt er neppe nødvendig for å trene til å bli skarpskytter. Forsvaret bruker modifiserte AG-3 og NM-149 som skarpskyttergevær med kaliber 7,62 mm (.308). NM-149 er som en vanlig jaktrifle. Så dette er vel kaliberet du bør satse på. I tillegg brukes det som nevnt 12,7 mm (.50) som er et kaliber du ikke bør satse på.

Lagfører har sikkert rett i at HV er en god vei å gå hvis du vil bli skarpskytter. Her er det relativt stor tetthet av skarpskyttere og HV holder svært høy standard på kursene sine.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Meld deg snarest inn i DSF og lær deg å skyte der. De gutta KAN skyte, trust me. Der kan du få kjøpt et billig kvalitetsvåpen (Sauer STR 200) samt billig ammo.

Ellers er ungdommens HV noe å tenke på, dersom det fortsatt finnes da...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For en romslig lommebok så er det vell ingen tvil om at Steyer SSG 308 er en perfekt redskap for den slags skyting.

Den mest økonomiske løsningen uten at det går mye ut over kvalitet og funktionalitet er Howa 308.

Men i pris klassen i mellom er det jeg personlig synes er det beste kjøpet. Tikka T3 Tactical 308. Er et presisjons instrument i høy kvalitet til en gunstig pris. Tikka produseres av Sako og skiller seg fra Sakoriflene i konstruksjon og kvalitet, men i liten grad når det gjelder funksjonalitet og holdbarhet. Dette er ei militært preget rifle for presisjonsskyting på lange hold. Våpenet har ei vekt og en balanse som gjør den velegnet til så vel liggende skyting med tofot som stående skyting på bevegelig mål. Den skiller seg fra de andre Tikka riflene med kraftigere forskjefte, stillbar kinnstøtte og Picatinny-skinne på låskassen.

Andre kalibre egner seg og godt til skarpskyting. Som 6.5x55 og 300 win mag. Men 308 win er helt klart det mest brukte i denne formen for skyting.

Personlig synes jeg 6.5x55 er en bedre amunisjon til presisjons skyting på lengre hold. Og rekylen er betraktelig bedre.

Men 6.5x55 er ikke et så vanlig blant snikskytter rifler. Så jeg synes at valget av riktig rifle er viktigere en valget mellom 6.5x55 og 308.

Men det finnes rikelig med documentar filmer om snikskyting. Så du vill gjøre lurt i å se snikskyting presangtert av profesjonelle. Så du får litt mere forståelse av hvilke egenskaper som er viktigst i denne formen for skyting.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ville også ha gått for 6,5X55 eller 308. Mest pga tilgang på billig ammo og billige komponenter hvis man lader selv. Det nytter ikke med Superduper Magnum hvis man ikke har råd til å trene :lol: Når det gjelder å felle elg på langt hold så er det både ulovlig og uetisk. Selv om du setter 50 av 50 skudd innenfor 5 cm på 300 meter så kan elgen ta et lite skritt og flytte seg en halvmeter akkurat i det du har begynt å trykke inn avtrekkeren.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

ENDELIG et godt råd for en ung mann som ønsker å bli god jeger ovenfor ...

jakten kan bli mye prat om børse og ammo ... men det som utmerker en god jeger er den respekten som gjenspeiles i det forrige innlegget ... du kan være dritsikker på din egen skyteferdighet ... men ikke byttedyrets oppførsel ... det betyr at man ikke skal strekke strikken ift hva man klarer å skyte på hold ... men holde sin sti ren og heller telle hvor mange dyr man har skutt med velrettet skudd ... om så på 50 meters avstand ... det er i JAKT situasjoner som gjør også det til en noe vanskelig oppgave ...

men ... verktøyet må være i orden ... kjøp en stabil rifle ... så bra som Steyer eller hva du har råd til ... det er et godt tips å lete frem en høykvalitet-rifle til salgs brukt på nett eller i jaktmagasin eller forhandlerbutikk ... da kan du få så å si ubrukt rifle til halvparten av butikkpris ...

ellers vil du finne at det er minst 5 faktorer som gjør deg til en god jeger utover det å være ... skarpskytter ...

Good luck ..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.