Gå til innhold
schoolbus1337

presis og kraftig rifle, jeg trenger en.

Det er 3663 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

hei! om 2 år skal jeg inn i militæret, og da skal jeg prøve meg som snikskytter\skarpskytter... jeg må da øve litt først tenkte jeg, samt være med far på jakt..

jeg har ikke peiling på våpen så jeg tenkte jeg kunne spørre dere :D...

som sagt, jeg trenger en rifle som jeg kan øve med som skyter presist, langt, og klarer å felle en elg.

jeg har ikke lest\sett på så mange rifler enda, men jeg vet at den amerikanske hæren bruker en miltærversjon av remington 700 som skarpskytter rifle så den skyter vel bra nok?

noen ide om hva slags rifle, kaliber og kikkertsikte burde jeg velge?

takk på forhånd

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikke for å legge noen demper på planene dine men etter det jeg har forstått velges Forsvarets skarpskyttere ut av Forsvaret; alle som vil kan ikke bare bli dette i førstegangstjenesten.

Om du ikke har jegerprøven, meld deg opp og ta den. Det er et godt utgangspunkt for å lære om jakt og skyting. Du får dessuten ikke anskaffet deg rifle viss du ikke har jegerprøve og/eller tilknytter deg et skytterlag.

Har en nabo som var skarpskytter i Storm, og her ble det brukt modifisert ag i kaliber 308.win. Dette kaliber er helt kurant å øve med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Enkleste veien til skarpskytter tror jeg vil være i HV.

Der har de fagkurs du kan melde deg på, bl.a. 12,7 MØR og 84mm RFK.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som fjellgeita skriver så er det liten sjanse for å bli skarpskytter i forsvaret. Det er få avdelinger som har skarpskyttere, og i disse avdelingene er det få som er skarpskyttere. I tillegg er det mange som vil bli skarpskyttere, så det er stor konkurranse om plassene.

En kraftig rifle som går langt er neppe nødvendig for å trene til å bli skarpskytter. Forsvaret bruker modifiserte AG-3 og NM-149 som skarpskyttergevær med kaliber 7,62 mm (.308). NM-149 er som en vanlig jaktrifle. Så dette er vel kaliberet du bør satse på. I tillegg brukes det som nevnt 12,7 mm (.50) som er et kaliber du ikke bør satse på.

Lagfører har sikkert rett i at HV er en god vei å gå hvis du vil bli skarpskytter. Her er det relativt stor tetthet av skarpskyttere og HV holder svært høy standard på kursene sine.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Meld deg snarest inn i DSF og lær deg å skyte der. De gutta KAN skyte, trust me. Der kan du få kjøpt et billig kvalitetsvåpen (Sauer STR 200) samt billig ammo.

Ellers er ungdommens HV noe å tenke på, dersom det fortsatt finnes da...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For en romslig lommebok så er det vell ingen tvil om at Steyer SSG 308 er en perfekt redskap for den slags skyting.

Den mest økonomiske løsningen uten at det går mye ut over kvalitet og funktionalitet er Howa 308.

Men i pris klassen i mellom er det jeg personlig synes er det beste kjøpet. Tikka T3 Tactical 308. Er et presisjons instrument i høy kvalitet til en gunstig pris. Tikka produseres av Sako og skiller seg fra Sakoriflene i konstruksjon og kvalitet, men i liten grad når det gjelder funksjonalitet og holdbarhet. Dette er ei militært preget rifle for presisjonsskyting på lange hold. Våpenet har ei vekt og en balanse som gjør den velegnet til så vel liggende skyting med tofot som stående skyting på bevegelig mål. Den skiller seg fra de andre Tikka riflene med kraftigere forskjefte, stillbar kinnstøtte og Picatinny-skinne på låskassen.

Andre kalibre egner seg og godt til skarpskyting. Som 6.5x55 og 300 win mag. Men 308 win er helt klart det mest brukte i denne formen for skyting.

Personlig synes jeg 6.5x55 er en bedre amunisjon til presisjons skyting på lengre hold. Og rekylen er betraktelig bedre.

Men 6.5x55 er ikke et så vanlig blant snikskytter rifler. Så jeg synes at valget av riktig rifle er viktigere en valget mellom 6.5x55 og 308.

Men det finnes rikelig med documentar filmer om snikskyting. Så du vill gjøre lurt i å se snikskyting presangtert av profesjonelle. Så du får litt mere forståelse av hvilke egenskaper som er viktigst i denne formen for skyting.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ville også ha gått for 6,5X55 eller 308. Mest pga tilgang på billig ammo og billige komponenter hvis man lader selv. Det nytter ikke med Superduper Magnum hvis man ikke har råd til å trene :lol: Når det gjelder å felle elg på langt hold så er det både ulovlig og uetisk. Selv om du setter 50 av 50 skudd innenfor 5 cm på 300 meter så kan elgen ta et lite skritt og flytte seg en halvmeter akkurat i det du har begynt å trykke inn avtrekkeren.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

ENDELIG et godt råd for en ung mann som ønsker å bli god jeger ovenfor ...

jakten kan bli mye prat om børse og ammo ... men det som utmerker en god jeger er den respekten som gjenspeiles i det forrige innlegget ... du kan være dritsikker på din egen skyteferdighet ... men ikke byttedyrets oppførsel ... det betyr at man ikke skal strekke strikken ift hva man klarer å skyte på hold ... men holde sin sti ren og heller telle hvor mange dyr man har skutt med velrettet skudd ... om så på 50 meters avstand ... det er i JAKT situasjoner som gjør også det til en noe vanskelig oppgave ...

men ... verktøyet må være i orden ... kjøp en stabil rifle ... så bra som Steyer eller hva du har råd til ... det er et godt tips å lete frem en høykvalitet-rifle til salgs brukt på nett eller i jaktmagasin eller forhandlerbutikk ... da kan du få så å si ubrukt rifle til halvparten av butikkpris ...

ellers vil du finne at det er minst 5 faktorer som gjør deg til en god jeger utover det å være ... skarpskytter ...

Good luck ..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3663 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Kikut
   Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
   Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
   Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
   Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
   - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
   - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
   - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
    
   Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.