Gå til innhold
  • Bli medlem

Mindre forurensning: Nå må JEG gjøre noe!


Mitandi

Anbefalte innlegg

Annonse
Ta frem et hvitt ark og sett opp individuelle mål som sparer miljøet. Da er sjansene større for at du virkelig gjør noe med det!

Og hvis du gjør det er det større sjanse for at andre blir inspirert og gjør det samme.

Har du barn er det ikke dumt å lære dem opp til at det finnes andre gleder enn å shoppe...

Mine tiltak hittil:

1. gå lengst mulig med turutstyr som fremdeles funker greit

2. ta sommerferien i Norge (unngå fly)

3. ta buss/tog til fjells hvis mulig

4. sette lapp på postkassa: Jeg vil ikke ha reklame

5. ikke pusse opp hvis jeg ikke må. Heller bruke tiden på tur/opplevelser

6. ikke kjøpe ting jeg ikke trenger

7. droppe julegaver til voksne: heller gi opplevelser/overraskelser

8. sykle eller ta T-banen til jobben så mye som mulig

9. har bestemt meg nå: jeg bygger ikke hytte på fjellet likevel.

Christin

Flott Christin. Det er denne optimismen jeg liker :lol: Jeg har i jobben min alt for ofte kontakt med mennesker som forteller meg hvorfor alt er umulig eller vanskelig eller hvorfor de synes at andre må bedre sitt eget liv osv osv. Veldig mye kynisme :cry: Minner meg om tiden på Blindern for veldig mange år siden hvor frustrasjon og motstand av og til var viktigere enn idealisme og egen innsats for å forbedre samfunnet.

Jeg ser denne listen din som begynnelsen av en liten maraton: hva gjør vi selv og hva kan vi gjøre. Situasjonen nå, men også inspirasjon for andre.

Jeg tror ikke jeg er kommet like langt som deg, men: 1, 3, 5, 6, 7, 8 og 9 er i orden hos oss også. Sommerferien i Norge er litt annerledes for oss (jeg sender kanskje en egen mail om den).

Mitt bidrag for det hvite påskearket (vi har ingen påskeferie her, kun mandag, så jeg skriver det nå):

10. Nesten kun sparelamper i hele huset

11. Kaster kun det som absolutt ikke kan brukes av noen: resten går alltid til gode formål

12. Kjører bil med lavt energiforbruk

13. isolert det som er mulig i huset

14. Skrur av (eller reduserer) oppvarming i alle rom som ikke brukes

15. Skrur av alle lys i rom som ikke er i bruk (ikke det at alle hos oss er like flinke...)

16. Utelampe med lys-kobling (skrur seg selv av og på avh. av lysstyrke)

17. Radiatorfolie

18. Avfallsortering (men det er jo forpliktet hos oss) i papir, metall, glass, grønt, kjemisk og rest. Gjenbruk av glass er i NL er så vidt jeg vet høyeste i Europa.

19. Vi har en 'grønn' bilforsikring med gjenbruk av bildeler ved evt. reparasjon (både billigere og bra for miljø)

20. Kjøper kun ny (alltid brukt) bil når den gamle virkelig er gammel nok (det har jo litt med de økonomiske mulighetene å gjøre også, men effekten er jo brukbar)

21. Setter termostaten litt lavere

Hvem har flere gode egne tiltak eller tips???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23. Være hjemme fra fjellet med mindre det er mulig å gå eller sykle dit.

24. Ta sommerferien på verandaen hos naboen, la han bruke din.

25. Lete fram fars gamle treski med kandahar og gode gamle beksemstøvler i stedet for å kjøpe nytt.

26. Skru av pc'en for å spare strøm.

bzzzzttt....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, herregud så mye paranoia og dårskap det er i denne tråden.

Hva vil du egentlig si med dette innlegget Espen? Jeg ser ikke helt hvor paranoia'en er og ærlig talt absolutt ikke hvor dårskapen er (bortsett fra et par forsøk på å være morsom fra Svein rett her over, greit det selvsagt, det er ingen tvang m.h.t. å være seriøs). Man kan jo bruke ord som naiv, idealistisk, lite underbygget osv., men kanskje ideen din er at et par ville ord lokker ut en litt villere form for diskusjon? Eller vil du bare si at du ikke er enig i noe som helst som er skrevet, men selv ikke aner hvorfor eller ikke gidder å bruke kostbar tid for å forklare noe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva vil du egentlig si med dette innlegget Espen? Jeg ser ikke helt hvor paranoia'en er og ærlig talt absolutt ikke hvor dårskapen er (bortsett fra et par forsøk på å være morsom fra Svein rett her over, greit det selvsagt, det er ingen tvang m.h.t. å være seriøs).

Mulig du syns det virket useriøst, men mine forslag var svært gode sammenlignet med mange av de andre forslagene, og ikke minst var et par av de veldig besparende for miljøet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mulig du syns det virket useriøst, men mine forslag var svært gode sammenlignet med mange av de andre forslagene, og ikke minst var et par av de veldig besparende for miljøet.

Jo da. Men byttingen av veranda var vel ikke helt i den kategorien? Eller kanskje du egentlig ville si at man bedre kan la være å dra på ferie eller noe slikt? Sette ut PC'en f.eks virker som flisespikking som Espen snakker om, men jeg er enig med deg. Hvis man regner ut hvor mye energi som brukes i kontorbygg hver dag kun fordi folk ikke slår av lyset eller PC'en er det ganske solide bidrag. Jeg vil heller ikke si at de eneste som får komme seg på fjellet er de som bor innenfor skkel eller gå-avstand. Det blir litt for urettferdig synes jeg. Så du har sikkert rett m.h.t. fordelene av forslagene dine, men de er jo temmelig radikale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"15. Skrur av alle lys i rom som ikke er i bruk (ikke det at alle hos oss er like flinke...) "

Dette, sammen med det meste som er nevnt her, er ekstrem flisespikkeri. Skal disse patetiske listene deres liksom gi dere god samvittighet eller noe?

Og hva er problemet med at gjennomsnittstemperaturen øker med én celsius om tyve år her på kloden? Husk at for kun få hundre år siden fantes det ikke isbreer i Norge.

Flisespikkeri Espen? Tilfeldigvis vet jeg at i husholdninger og kontorbygg er de tipsene som er nevnt veldig enkle og at de har stor effekt. Ikke hvis du er den eneste selvsagt, men hvis de benyttes bredt er det snakk om store effekter. I et kontorbygg er ofte 40% av elektrisitetsforbruket for lampene. Computere har en stadig viktigere effekt.

Det er faktisk den måten du tenker på (eller i hvert fall velger å skrive) som er en ganske viktig årsak til at det er så vanskelig å få til energisparing i husholdinger eller kontorbygg. Folk tenker stadig at den effekten jeg har er så liten.

God samvittighet eller ikke? Det får vel være mitt og ditt problem hvordan vi tenker. Du velger selv om du vil ta ting alvorlig eller ikke. Litt tull her i denne tråden er selvsagt ikke noe problem heller. bare kom med mer hvis du vil. Jeg garanterer selvsagt ikke at jeg leser det.... (det er tid for å komme seg ut nå)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med ods, det blir for enkelt å begrunne at man ikke gidder å reise kollektivt med at det ikke er kapasitet. Selv om en del avganger er ganske fulle i rushtida er det alltid plass til flere, og vi må ikke være så selviske at vi trenger en hel seterad hver for å reise kollektivt! 20% av Oslos befolkning begynner ikke å reise kollektivt over natta, tilbudet vil bli utvidet med etterspørselen. Og så lenge det er plass på bussene sparer det jo miljøet å kjøre med fulle busser framfor å sette opp nye. Busser er (per buss, ikke per passasjer, og unntatt fly) blant de mest forurensende framkomstmidlene vi har.

Håvard skrev:

Hvis du tror dette er det absolutt eneste du kan bidra med bør du jammen studere vanene dine. Jeg vet selvsagt ikke noe om ditt forbruk eller liv ellers, men alle har en rekke ting de kan gjøre for å bedre miljøet generelt og minske CO2-utslippene spesielt.

Hva spiser du, hvilke klær kjøper du, hvordan er strømforbruket ditt, bruker du fyringsolje, hvordan er huset isolert, hvilke elektriske artikler bruker du, hvilket parti stemmer du på, hva er din generelle holdning til miljø osv. osv.?

Det blir for lettvint å prøve å snike seg unna med at alt det "unødvendige" CO2-utslippet ditt er friluftsrelatert.

Alle har noe å bidra med, uansett hvor langt inne det sitter...

Hehe, jammen går man glipp av mye etter ei uke i fjellheimen, fortrinnsvis her på ff :evil:

ods:

Ja, bor du i svært sentrale strøk er det som "regel" greit med kollektivt. Men (vet du ikke liker "men" som start i setn;)) ved store økninger MÅ noe gjøres!!

Jeg har selv gått eller tatt buss siste 5 år til jobb, forrige 15 var det helt umulig!

SL har absolutt mange gode poenger, men jeg opplever ham (du er gammel nok til å godta "ham" ods;)) som etter mitt syn "enkeltindividkiller". Vi kan absolutt gjøre mye som enkeltindivider, men legges det til rette fra lokale og sentrale myndigheter???

Har sentrale myndigheter visst vilje (ref bla Sveins synspkt'er vedr dette?)

Bør ikke sentrale myndigheter motivere med annet enn prat? Hva med de virkelig STORE utfordringer? Viser/har de visst den oppriktig vei?

skaufant:

Ja, bortsett fra elektrisk tannbørste og alt for mye bilkjøring, så sniker jeg nok ikke mht miljø. Hverken vedr min 4 fiskemiddager i uka (mye selvfisket), energiforbruk eller min holdning til miljø.

Dog, som sedvanlig :evil: , et lite sleivspark til slutt skaufant:

Hvilket parti jeg stemmer MÅ for faen dere rødvinsdrikkende venstrevridde legge av dere!! Jeg lever langt mer miljøbevisst enn den gjennomsnittelige SV'er :!:

Og samtidig, jeg har tross alt andre meninger/holdninger enn kun miljø!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå kunne jeg ikke lese alle innleggene i denne tråden ( det hadde jeg brukt for mye strøm til), men jeg har begynt å sykle 40min til og fra jobb de 3 dagene jeg jobber (skole ellers). Er mer for min egen helse jeg gjør dette, men da kompenserer jeg iallefall for min lange vei med bil til fjellet. Jeg sparer dessuten masse strøm på sykehuset de årene jeg ikke ligger i respirator/hjerteåvervåking pga diverse svikt i helsa om mange år :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Her er det jaggu mye CO2 hysteri. CO2 hysteriet er menneskeskapt. Menneskeskapt CO2 har ingen betydning for klimaet. Det er bare på 3-4 % av total CO2 nivå. "Problemet" er relegiøst. Nå er en hykler dersom en ikke tror på denne relegionen som sysselsetter tusenvis av "forskere" i FN og nasjonale departementer. CO2 problemet ble konstruert av Margareth Tatcher på slutten av 80-tallet. Hun stolte ikke på oljeforsyningen fra Midt Østen og heller ikke på sin egen kullindustri. Dermed gikk hun fult inn for atomkraft og støttet CO2-fantastene med adskillige pund til forskning. CO2- hysteriet fikk også drahjelp av aktivister på venstresida som måtte legge ned fredsbevegelsen i.o.m at muren falt, og dermed måtte ha en annen krok å henge skurker på. Klimavariasjoner har det alltid vært. Det er bare 1000 år siden nordmenn og islendere bebygde Grønland og levde godt der til klimaet forverret seg på 13-1400 tallet. Hardangervidda har vært skogkledd for få tusen år siden. Pga menneskeskapt CO2 ?? Toppen av kaka er når såkalte spesialister hevder at vi får mer uvær pga oppvarmingen. Men alle som har lest litt om vær og vind vet at uvær skapes av temperaturforskjellen mellom polare og tropiske strøk. Når temperaturen på polene stiger skulle heller denne effekten reduseres.!!. Nei ta det med ro alle dere som skal kjøre mindre til fjellet o.l. Temperaturøkningen de siste 100 åra skyldes variasjopnen av solinnstrålingen. Det er ikke en sovende nabo vi har 8 lysminutter unna, men en rasende tiger som i perioder er mye mer aktiv enn andre. Bare de siste 100 år har styrken på jordas magnetfelt økt med 100 %. Helt tilfeldig at dette skjer samtidig med en ørliten økning av CO2 innholdet, men nok til at klimahysteriet er totalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sikkert mye i det du skriver Dag G, alltid fun å diskutere dette temaet :)

Ang den delen av tråden som gjelder strømløse hytter. Jeg fikk strømregningen for mai-juni nettopp, forbruk 92kwh. Strømregningen var likevel på ca 600 kroner, fastavgiftene utgjør ca 90% av regningen. Dette er et resultat av misforstått privatisering, linjeleie har blitt "svindyrt" og er OVERHODET ikke noe bidrag til å tenke strømsparing. Hadde jeg mangedoblet sommerforbruket mitt, så hadde det bare kostet meg nesten ingenting. Jeg hadde fått ned snittprisen fra ca 6kr pr kwh til... avhengig av forbruk.

På dette området går offentlige bein i utakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det jaggu mye CO2 hysteri. CO2 hysteriet er menneskeskapt. Menneskeskapt CO2 har ingen betydning for klimaet....... CO2 problemet ble konstruert av Margareth Tatcher på slutten av 80-tallet.......... CO2- hysteriet fikk også drahjelp av aktivister på venstresida som måtte legge ned fredsbevegelsen i.o.m at muren falt, og dermed måtte ha en annen krok å henge skurker på....... Men alle som har lest litt om vær og vind vet at......... Nei ta det med ro alle dere som skal kjøre mindre til fjellet o.l. Temperaturøkningen de siste 100 åra skyldes variasjopnen av solinnstrålingen.

Det virker på meg som du virkelig vet hva du skriver om. Hvorfor kunne ikke forskerne i FN`s klimapanel komme med en så klar og presist formulert forklaring på sin konklusjon. Her kommer du, Dag G - Evje, med en lettfattelig forklaring som på bare noen få linjer, som gir fullstendig mening. Og i tillegg er jo konklusjonen din betydelig hyggligere enn klimapanelets. Hva vi gjør med kloden vår spiller ingen trille, det betyr ingenting. Vi kan gjøre som vi alltid har gjort, og til og med uten å bekymre oss.

Jeg er glad for at du, Dag G - Evje, dukket opp på dette forumet med dine kloke klima-tanker. Endelig føler jeg meg opplyst, og skal selv ut å spre dette glade budskap. Nå som jeg har forstått hele sammenhengen blir det lett å omvende de millioner av pessimister der ute.

Vi trenger flere slike som deg. Folk som tenker selv :):):lol::D:D !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tilliten "osala". Kan vel snart utnevne meg til miljøvernminister på dette forumet. Men desto mer hyling om denne CO2-en, dess mer penger til videre forskning og flere stillinger. Det er som snøballen som ruller..... Alle vil ha mer og passe på sin jobb. Men det er jo positive bivirkninger av dette hysteriet. Forbruket går ned (Ikke i Norge, her kjører vi på bånn gass som vanlig-dobbeltmoral). Så er det avgasser som følger med forbrenning av fossilt brennstoff, NOX, sulfider osv. som ikke er bra. Så tar heller tog enn fly, sykkel enn bil pga dette, ikke pga CO2 som er århundrets største bløff. Nordmenn som alltid skal være gode verdensborgere vil satse på å eksportere all mulig alternative energiformer til Afrika o.l. Dette blir bare et hinder for velstandsutviklingen der nede. Hvordan i huleste skal de drive høyhastighetsbaner og jernverk i Afrika med solceller og vindkraft. Mens vi her i Norge eksportere max olje til max pris til i-land. CO2 hysteriet blir kun til hinder for de fattige i verden. Når nå Kina ekspanderer er dette også fryktelig galt, selv om hver kineser produserer under halvparten av den CO2-en som vi gjør. Nei de får heller leve i fattigdom og redde verden sier CO2-tullingene. Enig i at måten strømregninga regnes ut på er heilt på trynet. Har vedbasert sentralfyringsanlegg i huset og produserer energi til 8 øre/kw. Det lille av kjøpestrøm kommer vel opp mot 4 kr/kw med avgifter. Tullete.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stemmer for Dag G som konge av forumets mijøvernpost. En klarsynt kar som har gjennomskuet FN's klimapanel.

Siste nytt fra media, leste det på tekst-tv for et par dager siden:

FN's klimapanel har i løpet av svært kort tid funnet ut at sola ikke er skyld i klimaendringene siste 100 år. Etter at det for få måneder kom en del motstand mot klimarapporten som ble lagt ut, har de sett nærmere på sammenhengen og kan - uten forbehold - si at det ikke finnes noen sammenheng. Etter mange års forskning på sammenhengen mellom co2 og klimaendringer er det fortsatt usikkerhet knyttet til sammenhengen. Etter få måneders "kikket på"-forskning, kan de konkludere med at det ikke finnes sammenheng de siste 100 år. Dette pga solaktiviteten skal ha gått ned i samme periode som den globale temperaturen skal ha gått opp.

Troverdig? Litt morsomt å lese slike tåpeligheter når en vet at det finnes mekanismer man ennå ikke forstår. Når det i tillegg garantert finnes mekanismer man ennå ikke har oppdaget, hey - Smith&jones har fått en alvorlig konkurrent!! Deres siste "forskningsresultat" kan på godt norsk kalles "to simplyfy the issue - bigtime". Det bekrefter bare hvor mye politikk og prestisje som ligger i dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10. Nesten kun sparelamper i hele huset

11. Kaster kun det som absolutt ikke kan brukes av noen: resten går alltid til gode formål

12. Kjører bil med lavt energiforbruk

13. isolert det som er mulig i huset

14. Skrur av (eller reduserer) oppvarming i alle rom som ikke brukes

15. Skrur av alle lys i rom som ikke er i bruk (ikke det at alle hos oss er like flinke...)

16. Utelampe med lys-kobling (skrur seg selv av og på avh. av lysstyrke)

17. Radiatorfolie

18. Avfallsortering (men det er jo forpliktet hos oss) i papir, metall, glass, grønt, kjemisk og rest. Gjenbruk av glass er i NL er så vidt jeg vet høyeste i Europa.

19. Vi har en 'grønn' bilforsikring med gjenbruk av bildeler ved evt. reparasjon (både billigere og bra for miljø)

20. Kjøper kun ny (alltid brukt) bil når den gamle virkelig er gammel nok (det har jo litt med de økonomiske mulighetene å gjøre også, men effekten er jo brukbar)

21. Setter termostaten litt lavere

Interessant tråd som jeg først har oppdaget nå :oops:

Jeg er ikke helt enig i alle tiltakene selv om de fleste er meget fornuftige, men noen av dem passer litt dårligere i Norge enn i Nederland:

10. Sparelamper gir kvikksølvutslipp, så sørg for å få deponert sparelampene på en trygg måte. Sparelamper gir mindre miljøeffekt i Norge hvor vanlige lyspærer kan bidra til mer oppvarming enn sparepærer.

12. Det er misforstått å tro at det er miljøvennlig å kjøre bil med lavt energiforbruk. Det som er miljøvennlig er å la være å bruke bil og heller bruke beina, sykkelen, tog, bane og til en viss grad buss. Her i Norge har bilbransjen fått forbud mot å reklamere med miljøargument når det gjelder biler, for eksempel Toyata Prius.

18. Avfallssortering (det mer demagogiske uttrykket kildesortering blir brukt her i Norge) er jeg negativ til. Jeg tror det er mye bedre å sortere avfallet på mottaksstedet og resirkulere det som kan resirkuleres og brenne resten. Mange kommuner i Norge gjør heldigvis det, noe som gir en ekstra energikilde for fjernvarmenettet og elektrisitetsproduksjon. Her i Drammen hvor jeg bor bedrives kildesortering. Folk vasker søpla si og bruker varmtvann i oppvaskmaskin eller i kummen for å rengjøre syltetøyglass, plastbeholdere og melkekartonger for så å kjøre bil til returpunktene og levere søpla. Det er så idiotisk at jeg blir helt oppgitt :D Vi bruker altså energi på avfallet i stedet for at det kunne vært en energikilde.

For å finne mitt eget CO2-forbruk har jeg brukt http://www.klimakutt.no

Jeg har gått litt bak tallene der og funnet ut at min bil med 0,8 liter bensin pr. mil bruker 0,175 kg CO2 pr km.

Strømforbruk gir 0,054 kg CO2/kWh slik naturvernforbundet regner når de sammenligner med utslippene fra et gasskraftverk. Hvis de i stedet hadde brukt kullkraftverk som jeg mener er mer realistisk ville tallet blitt cirka 0,108 kg CO2/kWh.

For egen del bruker jeg mer CO2 (ca 15.000 km pr. år) på bilkjøring enn strømforbruk og flyreiser til sammen. Og for de som tror at det å ikke ha strøm på hytta er miljøvennlig: NIX, det å ikke ha hytte er miljøvennlig. Ligger hytta i mer enn sykkelavstand fra der du bor bruker du mer CO2 på bilkjøring til hytta enn strømforbruket på hytta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svein skrev:

Jeg stemmer for Dag G som konge av forumets mijøvernpost. En klarsynt kar som har gjennomskuet FN's klimapanel. Siste nytt fra media, leste det på tekst-tv for et par dager siden:

FN's klimapanel har i løpet av svært kort tid funnet ut at sola ikke er skyld i klimaendringene siste 100 år. Etter at det for få måneder kom en del motstand mot klimarapporten som ble lagt ut, har de sett nærmere på sammenhengen og kan - uten forbehold - si at det ikke finnes noen sammenheng. Etter mange års forskning på sammenhengen mellom co2 og klimaendringer er det fortsatt usikkerhet knyttet til sammenhengen. Etter få måneders "kikket på"-forskning, kan de konkludere med at det ikke finnes sammenheng de siste 100 år. Dette pga solaktiviteten skal ha gått ned i samme periode som den globale temperaturen skal ha gått opp

Du får ta en titt nederst på sida: www.forskning.no/Artikler/2004/februar/1075801055.72 Gjerne lese hele artikkelen også før alle i Norge skal sette seg ned og tvinne tommeltotter og redde verden for 2 promille av CO2 utslippet.

NB !! Biodiesel hysteriet har tatt helt av. Nå dyrkes det stadig mindre mat og råvareprisene øker. Nye byrder på verdens fattigste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.