Gå til innhold
  • Bli medlem

osala

Aktiv medlem
  • Innlegg

    30
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av osala

  1. Svea 123 er nok ingen utpreget vinterprimus. Den blir nok for liten til å holde et større telt varmt, og til å tine vann til flere personer. Skal du derimot på tur alene holder den både til å tine vann og til å holde et 1-2 mannstelt varmt. For å øke trykket på tanken må du dessverre ta av deg vottene, eller du må velge en av de andre metodene for å få trykk på tanken. Sigg-pakka som runegutt123 snakker om produseres ikke lenger, men klarer du å skaffe den brukt har du en god vinterprimus til alt unntatt teltvarme i større telt. Et minus er at du relativt ofte må fylle opp tanken.
  2. Jeg har Svea 123 og fire andre brennere. Svea 123 er min desiderte favoritt. Da jeg skulle kjøpe den sjekket jeg litt rund på amerikanske forum for å finne ut hvordan man gikk frem under forvarmingen. Jeg fant ut at nesten alle hadde sin egen prosedyre for å få forvarmet den. Dersom du ønsker å droppe rødsprit og tennpasta har jeg funnet fram til flere metoder. Siden Svea 123 lager sitt eget trykk med varmen den produserer under bruk, mangler den pumpe. Men det finnes en pumpe som man får kjøpt som ekstrautstyr. Tror denne pumpa heter Midi-pumpe. Med denne får du pumpet opp trykk på tanken, for så å åpne ventilen for å slippe ut litt bensin som renner ned i forvarmingsskåla oppå tanken. Deretter lukker man ventilen, tenner på og åpner ventilen når bensinen i forvarmingsskåla nesten er brent ut. En annen metode for å øke trykket i tanken, slik at man får opp bensin til forvarminga, er å varme messingtanken med hendene en liten stund. Denne metoden bruker jeg som oftest selv, og står beskrevet i eldre bruksanvisninger. Dette tar ikke lang tid, ca 30-60 sekunder vil jeg tro, før du har nok trykk til at det pipler ut bensin til forvarminga. Om man bruker denne metoden er det lurt å først åpne tanklokket et sekund. Dette for å få jevnet ut trykket i tanken, da det ofte er vakum i tanken etter forrige fyring. Andre bruker en fyrstikk eller en ligther som de varmer opp bunnen av tanken med. Man skal da ikke varme i mer enn 30 sekunder pga eksplosjonsfare. Denne metoden har jeg prøvd selv og den fungerer bra. Tror ikke det er noen stor eksplojonsfare. Kanskje runegutt123 har noen mening om dette? Så er det de som har med seg en brukt øyedråpe-tube, som de bruker til å suge opp bensin fra tanken, for så å tømme den i forvarmingsskåla. Man kan også snu Svean opp ned og tømme øyedråpe-tuben i bunnen av brenneren og tenne på. Når bensinen har brent ut, snur man brenneren igjen, slipper ut noen dråper bensin og forvarmer på vanlig måte. Det finnes sikkert flere metoder for å tenne den. Må si jeg er svært fornøyd men denne brenneren, og kan absolutt anbefale den. Relativt lett og svært driftssikker. Når det gjelder effekt synes jeg ikke den er mye tregere enn feks Optimus Nova, selv om den er oppgitt til å være endel lavere. Ooops! runegutt123 svarte visst før meg.
  3. Dette er jeg fullstendig enig i. Men dersom man skal gi råd til andre så kan man ikke gå ut fra seg selv om man har en så ekstrem forbrenning som lagfører har. I tilfellet som jeg skisserte lengre oppe på siden må person ha bært med seg ca 4500 kalorier mer per dag om han skulle ha fulgt lagførers råd. Den turmaten jeg bruker, som er havregryn, sjokolade, nøtter, real turmat, gryteretter har et ca kaloriinnhold på 450 pr 100 gram i tørrvekt i snitt. Dvs at personen må ha med seg en kilo mat mer per døgn. Dersom personen skal på en ukestur over vidda må han i starten altså bære 7 kilo, pluss emballasje, mer enn legen jeg refererte til anbefaler. Jeg vil nesten si at det nesten grenser til det uforsvarlige å legge så mange "unødvendige" ekstra kilo oppi en fra før av alt for tung sekk, om man ikke har en så spesiell forbrenning som lagfører har. Syv kilo utgjør forskjellen mellom en passe behaglig sekk og en veldig tung sekk. Disse ekstra kiloene kan jo faktisk i seg selv forklare en stor del av det store kaloriforbruket. Men ja, selvfølgelig er det viktig å ha med seg nok mat, og den beste måten å finne ut hva man trenger er jo å ta utgangspunkt i erfaring. Har man ikke erfaring fra vintertur kan man ta utgangspunkt i hva man har med seg på en sommertur, og legge på litt. Min erfaring er at man ikke forbruker mye mer på en vintertur enn på en sommertur. Når man går svetter man stort sett uansett, man beveger seg ofte lite utenom selve forflyttningen, etappene er gjerne ikke lange på grunn av mangel på dagslys, man kler seg godt og man har en god og varm sovepose om natta. Dersom man tar utgangspunkt i formelen til helsenett.no har man et godt utgangspunkt, og jeg kan ikke tro at noen skal utsette seg for noen som helst fare ved å følge denne når man pakker for en ukestur over vidda.
  4. I følge denne brosjyren http://www.dirnat.no/multimedia.ap?id=24657 fra Direktoratet for naturforvaltning har du rett til å tenne bål når du er på tur. "Du kan tenne opp bål når du er på tur, men ikke i eller i nærheten av skogsmark i tidsrommet 15.4. til 15.9. Ikke skad trær når du skal finne ved til bålet, bruk tørre kvister."
  5. Når du tar fram polfarere som eksempler , så er det på sin plass å nevne at det finnes grader av hardt arbeid. Får en liten følelse av at du kanskje har lest litt vel mange bøker om polfarere, og kanskje er litt for lite ut på tur når du snakker om dine enorme rasjoner. Prøv rasjonen du anbefaler på neste tur, og jeg er sikker på at du kommer fram litt rundere enn du var da du dro.
  6. Fatter du ikke at å gå med 20 kg i ryggsekk/pulk i 6-8 timer i moderat tempo ikke er noe spesielt hardt arbeid??
  7. Siden du nevnte polfarer sjekket jeg litt rundt for å finne ut hva Børge Ousland har med seg av kalorier på sine ekspedisjoner. Vet ikke hva vekta til Ousland er, men han er ingen smågutt. Fant ut at han spiser ca 6000 kalorier per dag på en 90 dager lang polferd. Han drar da på en pulk som veier 170 kilo!!!!!!!!!!!!!, og går 10-12 timer hver dag. Da går han riktignok ned i vekt. Dette er helt ekstremt, og har ingenting med de forholdene som gjelder for en vanlig turgåer å gjøre. Dersom jeg skulle krysset Hardangervidda mellom Finse og Haukeliseter, gått med sekk/pulk på i overkant av 20 kilo og brukt de vanlige 5-7 dagene skulle jeg ha levd fett på de 3500 kaloriene.
  8. Her er en link til Helsenett.no hvor en spesialist i allmennmedisin skriver om beregning av kaloribehov http://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&task=view&id=3558&Itemid=55. Formelen for beregning av kaloribehov er slik: Menn: = 66 + (13.7 x vekt i kg) + (5 x høyden i centimeter) - (6.8 x alder i år) Kvinner: 655 + (9,6 x vekt i kg) + (1,8 x høyden i centimeter) - (4,7 x alder i år) Deretter ganger du BMR med følgende tall avhengig av aktivitetsnivået ditt: Rolig = BMR x 1.2 (lite eller ingen aktivitet) Litt aktiv = BMR x 1.375 (rolig mosjon 1-3 dager pr. uke) Moderat aktiv = BMR x 1.55 (middels mosjon 3-5 dager pr. uke) Meget aktiv = BMR x 1.725 (intensiv trening 6-7 dager pr. uke) Ekstremt aktiv = BMR x 1.9 (daglig intenisiv trening og fysisk krevende jobb eller trening to ganger daglig) For en 30 år gammel mann med høyde 185 cm og vekt 80 kg får vi et kaloribehov på 3578 kalorier dersom han er ekstremt aktiv. Vi har altså i følge modellen et kaloribehov som er under halvparten av hva lagfører antyder på det meste. Jeg sier ikke at jeg tror det er umulig å klare å komme opp i slike ekstreme verdier som lagfører antyder, men tror da det må være under meget spesielle forhold, hos en person med en generelt høy forbrenning. Det å krysse Hardangervidda kan vel neppe ses på som særlig ekstremt. Når man er på tur er det de færreste av oss som går som gale hunder. Jeg tror mao at formelen over er et bedre utgangspunkt for å beregne kaloribehovet sitt. Maten skal jo tross alt bæres også !
  9. Hvilken planet er du fra? Vi jordboere klarer oss meget bra med halvparten av hva du skisserer her! Da tenker jeg på kalorier. Vannbehovet virker også høyt!
  10. osala

    Telt_Hjelp

    Hvor har du det fra at Unna markedsføres som et 3-sesongstelt. Hilleberg markedsfører teltet som et 4-sesongstelt.
  11. Jeg har Hilleberg Unna og er godt fornøyd teltet. Har ikke brukt teltet på vintertur i fjellet før, men sendte en e-post til Hilleberg og spurte om vinteregenskapene til teltet. Det jeg spurte om var nettopp hvor trygt teltet ville være ved kryssing av Hardangervidda i januar. Her har du hele svaret fra Hilleberg: "Hej, Som själv säger lämnar det öppet för vida tolkningar, och du får väl helt enkelt göra din egen tolkning. Vi kan väl säga så här: Det finns ännu bättre konstruktioner för hårda stormvindar än ett ultralätt tält med endast två korsande 387 cm långa stänger! Unna är relativt litet och fångar inte så mycket vind. Rätt uppställt (med samtliga staglinor säkert förankrade) klarar det avsevärda vindstyrkor. Men att lämna garantier att en viss tältmodell alltid klarar varje tänkbar situation, det går naturligtvis inte. Klart är också att tält i vår ultralätta serie inte riktigt svarar upp mot de lite tyngre och kraftigare modellerna. Men väljer man lägsta viktalternativen i sin utrustning är man sannolikt medveten om att det kan ha konsekvenser på ett eller annat sätt. Tält i vår ultralätta serie (Kerlon 1200), är ändå i de flesta avseenden överlägsna det mesta du kan finna på marknaden. Väven har 12 kg rivstyrka vilket är ca 4 gånger mer än de standardvävar som finns i många tält. Vårt lilla Akto har t ex använts på solotur till nordpolen utan problem. Jag ser inte att du ska oroa dig alltför mycket med ett Unna på skandinaviska vinterturer. Vi kommer visserligen med en än mer kraftfull variant i samma viktklass till 2008. Det heter Soulo och kan ses på www.hilleberg.com under produkter, nyheter. mvh Hilleberg AB Kenneth Westman Drake" Håper dette kan være til hjelp!
  12. Et meget godt og saklig innlegg av Trond Erik! Helt enig i ditt ressonement!
  13. Oslosportslager har laget en oppskrift som du finner her http://www.oslosportslager.no/artikkel/423502/Slik_gj%F8r_du_tursekken_lett..html Her har du en svensk side med masse ideer http://www.fjaderlatt.se/ I USA har det vært en trend å pakke lett i flere år. I det siste har dette også kommet for fullt i sverige. Om du går inn på den svenske nettsiden http://www.utsidan.se/, som tilsvarer fjellforum.net, vil du finne ut at det meste av utstyrprat dreier seg om lettpakking. Det forundrer meg at dette ikke har fått et større omfang i norge ennå, men det kommer helt sikkert. En annen morsom side du kan ta en titt på er http://www.andersj.se/. Denne karen er en ihuga lettpakker, samtidig som han lager det meste av utstyret sitt selv. Han har lagt ut masse oppskrifter på utstyr han har laget. Personlig har jeg også tidligere dratt rundt på sekker som har veid opp mot 30 kg, men har funnet ut at jeg får mye mer gjen for turen om jeg ikke sliter meg fullstendig ut på å bære utstyr. Kanskje blir det til tider litt mindre komfort, men dette tar jeg igjen på naturopplevelser. Man blir mere tilstede i naturen om ma ikke sliter så mye med bæringen.
  14. Hvor stor sekk du trenger kommer mye an på hvilket utstyr du har. Dersom du har et lett telt, dunsovepose av god dunkvalitet(meget komprimerbar og lett) og ellers velger lett utstyr kan du klare deg med en 50 liters sekk til 3-sesongsbruk. Dette er fullt mulig uten at det på noen måte går ut over sikkerheten. Velg kvalitet, lette produkter og dropp alt unødvendig. ter Selv har jeg en Bergans Alpine Guide 50 som holder fint til en ukestur med fiskeutstyr (skulle jeg ha kjøpt sekk i dag ville jeg ha gått for Bergans Helium 55 pga vekta, 1,1 kilo). Til vinterbruk trenger du selvfølgelig en litt større sekk, men ikke mye. Har du derimot tungt, volumiøst utstyr og ikke har planer om å bytte ut noe, må du ha en stor sekk. Feks en Isbjørn Jan Mayen sovepose tar alene ca 40 liter av sekken. Med andre ord her er det ingen fasit, du må velge sekkestørrelse etter utstyret ditt.
  15. Var i samme situasjon som deg da jeg skulle kjøpe meg nytt telt i vår. Valget sto mellom Hilleberg Akto og Unna. Jeg endte opp med å kjøpe Unna. Grunnen til at jeg endte opp med dette teltet var at jeg da fikk betydlig større plass inne i innerteltet, ti centimeter mer å gå på i høyden samt at teltet er selvstående, noe som gjør det lettere å finne teltplass. Til Aktos fordel kom det at det har et yttertelt med litt eksta plass i, samt at det veier et halvt kilo mindre. Etter å ha brukt teltet på ca 15 overnattingsdøgn i løpet av sommeren har jeg kommet fram til at jeg er veldig fornøyd med den innvendige plassen, her er det så god plass at jeg drar med meg det meste av utstyret inn. Imellom innerteltet og ytterteltet dannes det et relativt stort triangel, hvor det er god plass til å sette fra seg en tom sekk på høykant, sko, kokeutsyr etc. Et kjent triks for å ordne plass til å koke mat inne i yttertelet er huke av det ene hjørnet på innerteltet. Mangelen på stort yttertelt har kun vært til irritasjon når jeg skal ut og inn av teltet i regnvær. Det som er teltets største mangel er etter mitt syn at det mangler en lufteventil i nedre del av teltet. Lufteventilen i øvre del av innerteltet klarer ikke jobben godt nok. Hilleberg sier selv at duken i innerteltet puster meget bra, men dette må tas med en klype salt. Den slipper på langt nær inn nok luft til at man får en god gjennomstrømning. På varme sommernetter, og spesielt om morgenen blir det utrolig varmt inne i teltet. For å få inn nok luft må man åpne glidelåsen i nedre del av innerteltet, noe som kan slippe inn mygg og andre innsekter. Min konklusjon er dermed at Hilleberg Unna er et utmerket telt, men at luftemulighetene er for dårlige. Jeg har ikke ligget i Hilleberg Akto og kan dermed ikke si noe om hvordan ventilasjonen på dette er, men mener at det har lufteventil i begge ender av teltet. Kan noen som har Hilleberg Akto si noe om hvordan ventilasjonen på teltet fungerer?
  16. Det er lov å fiske i Rago nasjonalpark. Se http://www.dirnat.no/rago Rago henger som kjent sammen med de tre svenske nasjonalparkene Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet. Det er totalforbud mot fiske i Sarek nasjonalpark. Mulig du blander her.
  17. Forbudet gjelder i hele Femundsmarka. Se http://www.fjellstyrene.no/engerdal/fiskeguide.htm
  18. Det virker på meg som du virkelig vet hva du skriver om. Hvorfor kunne ikke forskerne i FN`s klimapanel komme med en så klar og presist formulert forklaring på sin konklusjon. Her kommer du, Dag G - Evje, med en lettfattelig forklaring som på bare noen få linjer, som gir fullstendig mening. Og i tillegg er jo konklusjonen din betydelig hyggligere enn klimapanelets. Hva vi gjør med kloden vår spiller ingen trille, det betyr ingenting. Vi kan gjøre som vi alltid har gjort, og til og med uten å bekymre oss. Jeg er glad for at du, Dag G - Evje, dukket opp på dette forumet med dine kloke klima-tanker. Endelig føler jeg meg opplyst, og skal selv ut å spre dette glade budskap. Nå som jeg har forstått hele sammenhengen blir det lett å omvende de millioner av pessimister der ute. Vi trenger flere slike som deg. Folk som tenker selv !
  19. Fin turrapport. Jeg drar til Femundsmarka neste helg sammen med en kammerat. Skal bruke en uke fra Elgå til Røros. Skal fiske og ta livet med ro. Ser på senorge.no at det skal være endel snø i Femundsmarka. Kan du skrive litt mer om hvordan snøforholdene faktisk var i området?
  20. Da har det gått svært mye greiere med din ordre. Mulig det var en serie med tilfeldigheter som gjorde at ingenting fungerte for meg. Lykke til!
  21. Sendte REI en e-post der jeg etterlyste soveposen. Fikk dagen etter en standardbeskjed om at de for tiden har mye å gjøre, og at ordren min ville bli sendt ut snart. Så gikk det et døgn til og jeg fikk en e-post fra de om at de hadde forsøkt gjentatte ganger å få kontakt med banken min for å få bekreftet at visa-kortet tilhørt meg, uten å få noen respons fra banken. De spurte om jeg kunne ta kontakte med banken min slik at de fakset over den informasjonen de trengte. Jeg ringte så banken min å forklarte problemet mitt. Dama på kundeservicen der var svært behjelpelig. Hun synes det hørtes rart ut at REI ikke hadde fått noen respons fordi dette var rent rutinearbeid for banken. Utenlandsavdelingen behandlet massevis av slike henvendelser fra utenlandske selskaper hver dag. Vi ble enige om at hun skulle fakse REI den informasjonen de ville ha, og hun gikk punktvis gjennom dukumentet som skulle fakses slik at jeg var klar over hvilken informasjon de fakset til selskapet. Deretter skulle hun stemple dokumentet å fakse det til det faks-nummeret jeg hadde fått oppgitt av REI. Etter at jeg hadde snakket med banken sendte jeg en ny e-post til REI der jeg spurte om de hadde mottatt faksen, og om de hadde fått den informasjonen de var ute etter. Ytterligere ett døgn gikk før det ramlet inn et svar på e-posten min. I svaret skriver REI de ikke har mottatt noen faks fra banken min, men om jeg kunne ta kopi av visa-kortet mitt, og fakse det over til dem. Visa-kortet måtte inneholde navn, bilde, adresse(!!?), og signaturen min. Jeg har ikke bilde på visa-kortet mitt, heller ikke adresse, og signaturen min er nærmest slitt av. Så her ga jeg opp. Jeg ska på tur om to uker. Jeg sendte de så en e-post der jeg ba de om å kanselere ordren slik at jeg kunne kjøpe posen en annen plass. Ytterligere ett døgn gikk uten at jeg hørte noe fra de, så jeg bestemte meg for å prøve å kontakte de på live-hjelpen deres. Her fikk jeg raskt kontakt, og beskjed om at ordren min ble kanselert i går. Aldri mer REI for min del. På 14 dager hadde ikke soveposen kommet en centimeter nærmere europa. Så til alle som vurdere å bestille noe fra REI: Smør dere med tålmodighet. Det kan ta tid!
  22. Tviler på at det finnes en slik lov som er aktiv. Da ville det ha vært fritt fram for alle å fiske uten å løse fiskekort. Det legges ned store ressurser for å kultivere vann rund om kring i fjellene. Betal ditt fiskekort med glede.
  23. Takk for raskt svar! Da skal jeg prøve å sende de en e-post i morgen.
  24. Bestilte meg en dunpose fra rei.com for litt over en uke siden. Pengene er ennå ikke trukket fra kontoen min, så jeg antar at den ennå ikke er sendt fra butikken. Er det noen som har erfaring med frakttidene til rei.com?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.