Jump to content

Ally 15 til elv?


josteink

Recommended Posts

Annonse

Det er ikke så mye lengden det kommer an på som formen på kanoen. Du bør ha DR-varianten (down river): https://www.westsystem.no/p/12382/ally-15-dr På bildet ser du at kjølen er svakt bøyd, noe som gjør disse kanoene veldig fine til stryk, også solo. Lett å styre, lett å dra sideveis. Du bør sitte omtrent i midten og bikke kanoen litt over mot padlesiden.

Hvis det er flat elv uten hindringer (altså ikke stryk der du må styre unna steiner, valser, dropp og annet) kan du bruke en hvilken som helst kano. På flatt vann (elv som renner avgårde uten bølger, stryk, valser og kraftige strømskjær regnes som flatt vann) kan det være enklere å padle en kano som er noe mer retningsstabil. Jeg tror ikke Ally 15" lages i flattvannsvarianten.

Jeg hadde ikke hatt problemer med å velge en 15" Ally DR til solo elvepadling. Jeg bruker selv en 16" Ally DR til alt-mulig-padling, både solo og to. Er det stryk bør du vurdere spruttrekk.  Spruttrekk er også fint når man skal krysse store vannflater som en ekstra sikkerhet mot at bølger fyller kanoen, og beskytter også mot regn, vind og kulde. Skal du padle stryk bør du også vurdere ekstra flytemiddel i kanoen for at den skal være enklere å redde. En diger oppblåsbar pose i hver ende som strappes fast fungerer.

Skal du padle stryk er det helt greit å padle solo, men ikke alene.

Edited by Skogens Stønn
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Flott, takk for svar @Skogens Stønn. Er jo ute etter ein kombiløysing der eg kan padle ein del åleine men kan vera to. Kjem ikkje til å padle stryka klasse 4 eller noko slikt men mindre enkle elver for leik og morro. Kunne tenkt meg ein rein elvekano men det er avgrensa kor mange fartøy eg kan ha i garasjen så då må eg ha noko som gjer ein fleirbruk :-) . 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ally 15 er helt grei å padle solo på grad I og II  og med bagasje og to pers men husk at Allyer lett bretter seg rundt steiner.

Det er ikke veldig mye igjen av en Ally som har vært bretta rundt en stein i elva. Jeg har padla MYE elv med Allyen min, men skulle jeg kjøpt en kano for ren tur-elvepadling igjen ville det blitt en plast kano, for litt mer herjing. Husk flyteelementer :)

 

Edited by Barskekarsten
Skrivleif
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Har ikke selv, men ser i beskrivelsen hos xxl om Ally DR 15:

Sitat

Setene er skålformet og løse, slik at de kan flyttes frem og tilbake

Ville også spurt de som bruker Ally her om de faktisk foretrekker å bruke sete, eller om de foretrekker knestående?

Edited by zimwalker
Link to comment
Share on other sites

zimwalker skrev (8 timer siden):

Ville også spurt de som bruker Ally her om de faktisk foretrekker å bruke sete, eller om de foretrekker knestående?

Det kommer litt an på. Som regel står jeg på kne og hekter rompa opp på setet. For beina er dette en veldig statisk stilling, så på lange strekker (timer) kan det være bra å sitte på sete med beina foran seg. I stryk og i høye bølger er det obligatorisk å stå på kne (for meg). Man har utrolig mye mer kontroll på kanoen når man står på kne, og man har også en helt annen rekkevidde på padletakene. Det samme gjelder for å sitte fram mot midten av kanoen når jeg padler alene. Utrolig mye mer kontroll.

Min 16-foter har den gamle typen trapperseter der setene sitter fast på hvert sitt tverrtag. Da går det ikke an å flytte setene. Det går imindertid an å snu spantet som forre sete sitter fast i så setet peker feil vei (feil hvis man hadde vært to). Da kan jeg sitte på dette og kommer en god del lenger fram mot midten av kanoen. Det setet som er på min 13,7" ser ut til å kunne flyttes nær sagt hvor som helst. Jeg synes imidlertid jeg kommer for høyt i kanoen hvis jeg sitter på setet i denne og synes derfor det blir for ustabilt (lett lastet/tom kano), så der er det alltid knestående.

Tror du blir fornøyd med 15-fotern jeg.

;-)

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

For å svare på mitt eget spørsmål om solo sete så er setebeina justerbare i bredden for å kunne flyttes i Allyens lengderetning. Fra 4 ish minutter:

Edited by Joachim V
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy