Gå til innhold
Larsdx

Toppturski til noob

Anbefalte innlegg

Som noen sikkert husker kjøpte jeg på anbefaling fra forumet Scarpa Maestrale skisko til allsidig bruk. Disse er nå i bruk i bakke med det jeg tror er ganske bra  carvingski, mens jeg lærer meg å kjøre nedover..

Så skal jeg begynne å kikke på toppturski. Jeg har god tid og kjøper neppe før over nyttår, men alltid fint å starte nerdingen. Kjøper når jeg relativt greit kommer meg ned svarte bakker i alpinanlegg. 

Jeg ser for meg at bruken blir lettere og relativt trygge turer i starten, noe som kanskje taler for relativt lett utstyr? Men jeg har tilgang på hytte r og steder å bo i både Hemsedal og Sognefjorden, så muligheten for litt brattere turer etter hvert er til stede. Har også hytte i Rondane. 

Jeg  tror jeg vil ha noe allround, ikke rendyrka pudder. Er tung mann. 

Jeg antar at jeg vil ha dynafit-bindinger og igjen kanskje noe "midt på treet" mellom tung og lett? 

For eksempel disse? Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg skjønner det finnes mye bra der ute, har ikke tenkt å bli skinerd med det første, så takknemlig for alle som kan veilede litt i hva man bør titte på. 

Budsjett er fleksibelt. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter år på pudderplanker har jeg nå en mellomting. Dvs brede ski med innsving og kort svingradius. Sånn ca 10 cm under foten og svingradius på 16-17m. Da har du ski til stort sett alle fører og forhold i tillegg kan du dra på i bakken. Jeg tror ikke merke på ski er så nøye men det er til meg og til mine evner. Setter pris på lett utstyr. 

Mvh

Tore

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk Skjult lenke - logg inn for å se den, jeg er ikke helt inne i de tekniske spesifikasjonene. 

Jeg forstår at jeg bør ta stilling til hvor lette ski jeg vil ha.  Skal jo i utgangspunktet bruke disse til turer som kan gås med fjellski, men kanskje gås bedre med randoutystyr, noe som kanskje taler for relativt lett oppsett. Kanskje også siden støvlene jeg har kjøpt ikke er de aller letteste. 

Ser ut som det er snappet opp nå, men det lå for eksempel ute en pakke på Finn med Hurrugane SGN som i utgangspunktet så fint ut til mitt bruk, men ser svingradius på disse er noe større enn det du foreslår? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei igjen, 

Finnes ikke noe utstyr som er perfekt til alt. Man må prioritere men det er ikke lett. Jeg startet med lette tynne dynafit ski, deretter gikk jeg over til brede ski som fløt oppp pudder og superføre. Desverre er det jo ikke pudderdøre hele tiden og da var det greit med andre ski i tillegg. Så kommer dette med tidlig sesong og stein. Man ønsker ikke bruke superskiene første turene da det alltid er en stein eller to som finner sålen. Masse lett utstyr på bruktmarkedet. Jeg er svært fornøyd med atomic backland sko. Ser at både atomic backland ski og bindinger får mye skryt. Er i tillegg ganske lett. 

Tore

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk igjen. Jeg skal som sagt ha noe allround, om jeg blir hekta er uansett viljen til å bruke penger på mer stæsj godt utviklet. 

Spørsmålet jeg fortsatt ikke blir helt klok på er hvor mye jeg egentlig ofrer i kjøreegenskaper på å gå fra "ganske lette" ski til "veldig lette" ski. Eneste referansegrunnlaget mitt er carvingski og vanlige allround fjellski. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når vekten går ned blir selve grunnkonstruksjonen og oppbyggningningen av selve skien viktigere og viktigere. En tyngre ski er mer tilgivelig i så måte. Hvor stort utslag dette gir er også avhengig  av føret, noen fører er mer utfordrende enn andre. 

Jeg har f.eks 2par "lette" ski med telemarkbindinger, det er ikke samme binding på de, men det er ikke der forskjellen ligger. Det ene paret er Åsnes Tind 76, det andre er Skitrab Sintesi. De har omtrent samme mål og vekt, men "konstruksjonen" er ulik. Dette gjør seg spesielt gjeldende på hardt føre, når farten øker gir Åsnes skiene en "sprø, knekkebrø-aktig" følelse som gjør at de føles ustabile. Dette gjør ikke Skitrab skiene, de kjennes mye tryggere når farten øker. På mykt "slushføre" er Åsnes skiene gode, og jeg bruker de mest på turer om våren.

Skitest.com eller FriFlyt''s norske oversettelse av tester av ski i alle kategorier gir et godt innblikk på hva som finnes og hvilke egenskaper skiene har under forskjellige forhold. Jeg har et par Vølkl VTA 98 med rando oppsett som skårer høyt på testene, de er også mulig å finne til en god pris. De er ikke for brede til å funke på hardt underlag, og flyter godt i løssnø uten at farten trenger å være spesielt høy. I testene så nevnes det at de kan ha "grabby tips" i enkelte sammenhenger. Dette er noe jeg også merker antydninger til når føret tendenserer mot "pappskare" (hardt topplag som sprekker opp). Alt i alt er jeg godt fornøyd med VTA 98. Er det stabilt hardt føre bruker jeg smalere ski (82mm).

Uansett finnes det ikke noe som er så universalt at det er best på alt, så det gjelder å finne noe som passer best til det du ser for deg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bra innlegg fra Skjult lenke - logg inn for å se den.

Selv synes jeg det er vanskelig å anbefale EN ski uten å kjenne brukeren ift kjørestil, bruksområde, "ambisjoner", osv. men selv ville jeg gått for en ski med midtbredde på rundt 85-95 mm om jeg skulle ha en "jack of all trades"-toppturski.

For å bruke meg selv som eksempel, jeg er 173 cm høy, har en del skidager i beina over mange år og har følgende ytterkanter på mine randonee ski til forskjellig bruk:

 • Tungt topptur oppsett:
  • Ski med 186 cm  lengde/107 mm midtbredde, 30 m svingradius, din 16 bindinger. Vekt på ski  + binding er 2825 g. Sko som brukes her er har flex på 130, gåutslag på 45 grader og vekt på 1535 g og oppbygning som en alpinsko.
  • Dette oppsettet er rent kjøreoppsett, gå opp men turen ned er målet. Skiene er svært stabile uavhengig av forhold, men det er merkbart i bena når man krysser opp på hard føre at kanten på skia ligger godt utenfor skoen.
 • Lett tur oppsett:
  • SKi med 172 cm lengde/68 mm midtbredde, 15,6 m svingradius, din 10 bindinger. Vekt på ski + binding er 1380 g. Sko som brukes her har flex på ca 100, gåutslag på 80 grader, og vekt på 980g.
  • Dette oppsettet er langtur oppsett, og brukes som "fjellskia" mine. Markant lettere å gå med, men veldig myke ift førstnevnte (ikke en ski til stor fart) og oppleves som nervøse på hardt underlag.

Som en mer allround ski ville jeg gått for noe ala Vølkl VTA 88, SGN Jostedalen, eller andre med tilsvarende bredde. Lengde på ski, stivhet, innsving, vekt, stabilitet ift vridning binding  + sko + brukerens skiferdigheter; allt påvirker opplevelsen av en ski og gjør dette subjektivt. F.eks. mitt tunge oppsett ville jeg ikke anbefalt til noen som ikke har stått en del ski, de fleste får en bedre opplevelse med litt mer innsving og mykere ski. Nevnte skitester i innlegget forran er et godt utgangspunkt.

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Enig med de over. Skal man ha ett par som funker til så mye som mulig så ville jeg også gått for et par i mellombredde. 85-95 mm under skoen er fint i min bok. Å traversere på hardt føre (som det ofte er oppe mot toppene) på en bred ski kan være litt utfordrende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det høres ut som fornuftige råd. Kan være jeg handler rett over nyttår. 

Et spørsmål i den forbindelse: Jeg mener å ha lest et sted at for å gå topptur på ski bør man være komfortabel i svarte løyper i alpinbakker. Jeg regner med å komme dit i løpet av sesongen, men er ikke der helt ennå. 

Men er det helt nødvendig om man skal gå "trygge toppturer", altså terreng slakere enn 30 grader?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Neida. Gå terreng som du er trygg i, og stå ned terreng som du er trygg i. Finnes flere topper som er enkle, f.eks. denne på Hemsedalsfjellet: Skjult lenke - logg inn for å se den

Og med Gaustatoppen som eksempel, her går man stort sett opp rød linje til venstre, og samme vei ned igjen er snill og fin ned igjen om man har grei kontroll på skia offpiste. Men man kan velge å kjøre ned de rennene som er markert med tall, disse er en del brattere og mefører i perioder skredfare.

image.thumb.png.5084b488d0d455e738d040ee17906552.png

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som Terka skriver, nei!

Når det er sagt, det er selvsagt helt avhengig av forhold og føre. Det er enklere å kjøre i en alpinbakke, da underlaget er forutsigbart. På fjellet kan det bli fokksnø, skare og løssnø innen få meter. Om man kjører ned der man går opp så har man veldig god peiling på forholdene. Man ser av sporene fra oppturen hvor dyp snøen er, og kan avpasse fart. Jeg ville lagt opp den første turen godt under 30 grader for å få en følelse. Velg gjerne populære ruter hvor det går andre.

Og en annen ting med randonee. Det trenger ikke være så store toppene for å være skitgøy. Se deg ut en liten topp eller ei lita fjellside som ser fin ut, og ta heller den flere ganger. Mye mestring og mye moro.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Svart løype er også under 30 grader.

Etter å ha kjøpt lette Åsnes Falketind 68 ski, bruker jeg ikke annet til toppturer og tyngre fjellskiturer. Bakkene i heisanlegget er så bra preparert at det er de skiene jeg bruker der også.

Kortfellsystemet er genialt til fjellbruk, for man kan lett ta av og på fellene uten å ta av skiene. En kjempefordel i variert terreng!

Nedoveregenskapene på skiene sammen med Scarpa T4 støvel er helt ok. Man kommer seg ned overalt, men på vanskelig føre finnes det definitivt bedre nedoverski å bruke. Men jeg synes oppoverturen (og bortoverturen) dominerer så mye av dagen at jeg går gjerne litt ned på nedoveregenskapene.

Sammen med mohair kortfeller bruker jeg pomoca race grip pro mohair helfeller med racefeste. Veldig lett å ta av uten å ta av skiene, supert på toppen!
 

For meg må det være lett, kjapt og enkelt, for at jeg skal trives. Det er også noe av grunnen til at jeg liker en switchback binding bedre enn en randobinding/techbinding. Mye kjappere og lettere å skifte mellom gå og kjøremodus, bare skyve på hendelen med staven.

Hadde jeg gått mer i bratt terreng hvor man går rett opp og rett ned, ville jeg brukt mer randoutstyr og bredere ski. Jeg har det også, men jeg trenger det egentlig ikke lengre, man klarer seg egentlig med ett par ski om man ikke skal være så veldig fin på det.
 

Tenker noe mellom 70-90 mm er perfekt allround, (med kortfellfeste). Smalt hvis oppoverturen er viktigst, bredt hvis nedoverturen er viktigst.

Endret av Marius Engelsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tenker dette ramler ned på personlige preferanser.

Jeg har kjørt telemark i årevis, og hadde da litt mykere ski en jeg bruker på alpint/randonee siden trykk i skia blir noe helt annet. Antagelig veier jeg 10 kilo mer en Skjult lenke - logg inn for å se den også 😄, og brukerens vekt har litt å si ift trykket man klarer å legge i skia/svingene. For meg er Åsnes Falketind 68 en veldig myk, flabrete/nervøs ski på hard føre (også i bakken). Likefult er det den jeg velger på langturer, fjellturer, anmarsj til isfelt osv. Den er lett å gå på, og har fine løsninger med korfell. Nedover hadde jeg valgt den andre ytterkanten jeg nevnte tidligere i tråden, uansett føre og terreng, om jeg kunne valgt det. Den oppleves som veldig stabil og gangke stiv, men svinger på en flekk om man trykker til selv om den har 30 m svingradius. Den inbyr til store svinger ned fjellsidene, men straffen er altså tung vekt opp. (Nb. jeg bruker to ulike sko på disse skiene da de lette skoene ville vært for myk for den største skia, og den tyngste hadde føltes helt feil på en lett ski som Falketind 68.) Jeg har forresten Falketind 68 i 172 cm og den andre (Völkl Nunataq) i 186 cm, dette påvirker også stabiliteten.

Jeg har full forstålelse for Marius sine preferanser altså, og har selv kjørt mye i forskjellige steder i alpene og steder som Hurungane på "myke" telemarkski, f.eks. ned nordrenna på Austabotntind. Men med mine preferanser, for meg, ville jeg hatt en stivere ski om jeg kun skulle hatt ett par randoneeski da de skal både gås med og man skal kunne føle at man kan dra på litt (om man er den typen).

Igjen, ski og støvel er en personlig preferanse slik jeg ser det. Både ut fra personens egenskaper, og ut fra de turene man ønsker å prioritere. Derfor synes jeg det er vanskjelig å anbefale en spesifikk ski til trådstarter, og anbefaler heller å sjekke ut litt selv og forsøke å være bevisst på hva han liker og prioriterer.

 

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for svar. Var vel omtrent som jeg trodde. Tenker jeg prøver meg i Hemsedal eller Sogn over nyttår. 

Jeg ser poenget med superlett oppsett som Skjult lenke - logg inn for å se den skriver om, men for meg tror jeg det blir feil. Har som sagt lite erfaring med å stå ski, men syklet sti siden 2013. Vet med meg selv at jeg aldri kommer til å kjøre de mest hårete linjene, men vet også at jeg setter pris på utstyr som er litt tilgivende. Vil også ha noe som ikke føles helt feil til heisbasert frikjøring. Så får flere skipar evt. komme seinere. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

NB! Husk at du har labbet opp hele veien før du kjører ned. Får lett syre i slitne lår og man blir plutselig ikke like tøff når knærne svikter. 

Tore

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
22 minutter siden, Larsdx skrev:

Takk for svar. Var vel omtrent som jeg trodde. Tenker jeg prøver meg i Hemsedal eller Sogn over nyttår. 

Jeg ser poenget med superlett oppsett som Skjult lenke - logg inn for å se den skriver om, men for meg tror jeg det blir feil. Har som sagt lite erfaring med å stå ski, men syklet sti siden 2013. Vet med meg selv at jeg aldri kommer til å kjøre de mest hårete linjene, men vet også at jeg setter pris på utstyr som er litt tilgivende. Vil også ha noe som ikke føles helt feil til heisbasert frikjøring. Så får flere skipar evt. komme seinere. 

Jeg var deg for to år siden. Begynte med nedoverski for fire år siden. Ikke stått mye randone men har ski som funker veldig bra til meg. De er litt lettere og litt mykere enn bakkeskiene, og det er derfor mer nervøse ski å stå på. Men de er mye stivere enn Falketind. De reagerer kjappere også. Trives ikke så godt med det i preppa bakke. Må trene mer på det der. Men de er supre oppover og også i skogen og i løsere snø pga rockeren. Så de er dedikert all skikjøring utenfor preppa bakke. Kanskje de egentlig ikke skulle vært en tur i preppa skispor for langrenn, men det er en annen sak 😂 synes du har fått flere gode tips her btw. Lykke til med jakten på ski og topptur. 
 

PS: Slettins er en super start. Parker på grensa mellom Buskerud og S og F. Og start turen ved bilen.  

 

F7CA8BA6-2BCB-4B11-97DE-E55FEC07BC08.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjør på! Start løypenært, med mulighet for å avbryte og krysse inn i leppa løype om du skulle ønske å avbryte.

Vanskelighetsgrad kommer jo an på skiferdigheter og hode (du sykler sti, så jeg vil anta at du er litt tøft i hodet 😄)

Å stå på ski offpiste er litt annen greie enn å stå i preppa bakke, en del sliter litt med overgangen i starten, men "man blir god på det man gjør" >> Stå offpiste for å bli bedre på det om skikjøringa ellers sitter noenlunde.

Prøv å unngå dropp/for vertikalt terreng, og rufsete terreng under større heng (ser ikke ut til å være særlig av det der). Da er det bare å kjøre på og lære, med knall og fall innimellom, ned kommer man seg alltid på en eller annen måte. 

Vurder også skredfare (Jeg kjenner ikke terrenget der), snakk gjerne med de som jobber i skisenteret om dagens forhold, de bør/skal kjenne de lokale forholdene.

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hodet er sånn passe, foreløpig bedre enn skiteknikken :D  Jeg er langt fra den råeste på sykkel og blir nok heller aldri det på ski. Men foreløpig har jeg ikke blitt redd av noe på ski.  Fortsatt ikke prøvd noe verre enn rød bakke i Kvitfjell forrige helg, ikke skummelt, men det ble litt knot,  tror det skulle gått litt bedre om jeg prøvde på nytt nå. Skal teste Wyller torsdag også blir det evt. Høgevarde på lørdag om jeg klarer dra med meg dama dit (noen må passe ungen...)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er du ute en dag med en del nysnø, så går det mye saktere enn i bakken. Det er også mykt å tryne, så om du føler det går litt mye på så er det bare å legge seg ned. Det er verdens beste følelse.

Og takk for tips om Høgevarde! Det ser jo konge ut! Skal prøves i vinter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Larsdx skrev:

Hva med disse? Litt bredere enn jeg har fått anbefalt, men prisen er jo bra... 

Skjult lenke - logg inn for å se den
 

Ting avhenger av hvor stor lommebok man har. Generelt, for min egen del, så kjøper jeg mye på finn, men bare ting jeg vet jeg vil ha. Ellers ender jeg til slutt opp med å bytte det ut allikevel...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er jo alltid litt håpløst når man begynner med noe og ikke vet helt hva man vil ha. Slik jeg leser tester om disse så vil de uansett ikke bli helt feil til heisbasert offpiste og pudder også får jeg kanskje supplere med et par lettere ski seinere. 

Jeg har ikke stæsjskam.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.