Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Front eller bakbrems?


Gjest fightingfalcon

Anbefalte innlegg

Gjest fightingfalcon

Hei! Jeg holder på å skal velge meg snelle til ei 8 eller 9 fots 3-15g stang. Jeg klarer ikke å bestemme meg for om jeg skal gå for Shimano super gt 2500 eller shimano nasci 2500. På super gt følger det med ekstra spole og spool reducer som gjør at jeg kan ha en spole med mono og en med multi. Men! Så var det den klassiske bakbrems vs frontbrems diskusjonen. Er det betydelig bedre med frontbrems, eller er det smak og behag? Jeg vet at teknisk sett skal frontbrems være bedre fordi skivene er større. Men jeg har aldri prøvd det opp imot hverandre. Jeg har personlig hatt frontbrems fram til nå. Setter pris på alle erfaringer 😊

Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minutt siden, tubbs skrev:

Frontbrems er alltid å foretrekke pga at det gir bremsen større bremseskiver :)

I tillegg gir frontbrems mer mulighet for finjustering, mens bakbrems blir mer som av/på i forhold. Det føles sånn iallefall. :) Ulempen er jo at det blir en litt større operasjon å skifte spole - man må skru helt av i stedet for å bare trykke inn en knapp. Jeg har frontbrems på alle mine sneller. :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
5 minutter siden, ketilring skrev:

I tillegg gir frontbrems mer mulighet for finjustering, mens bakbrems blir mer som av/på i forhold. Det føles sånn iallefall. :) Ulempen er jo at det blir en litt større operasjon å skifte spole - man må skru helt av i stedet for å bare trykke inn en knapp. Jeg har frontbrems på alle mine sneller. :)

Finnes faktisk sneller med frontbrems og trykknapp...

Lenke til innlegg
Del på andre sider
28 minutter siden, tubbs skrev:

Må innrømme at det har jeg ikke fått med meg :)
Hvordan justerers bremsen på disse?

 

Med en samme type plastskrue som vanlig, bare det er en liten trykknapp i midten. Har en 40 år gammel shakespearesnelle med en slik løsning på hytta. Fungerer fortsatt som en klokke (og silkemyk brems)

F6B150B3-939F-42F9-90D3-E7F9D6FAD45B.jpeg

Endret av esw
Lenke til innlegg
Del på andre sider
59 minutter siden, tubbs skrev:

Må innrømme at det har jeg ikke fått med meg :)
Hvordan justerers bremsen på disse?

 

Ikke noe særlig utbredt, men det finnes faktisk moderne sneller med dette systemet også: 

(Logg inn for å se skjult innhold)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har også bare frontbrems på mine, men jeg har en kompis som sverger til brems bak. Hans argument er at det er mye enklere å justere bremsen mens man kjører fisk, og det tror jeg han på. Jeg ville uansett går for frontbrems siden det gir mykere brems, særlig når man strammer til litt (og det er jo da det betyr noe..)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

TIl det letteste fisket har jeg alltid foretrukket frontbrems fordi det gjør snellen mindre og smekrere. 

Til mer "medium" fiske har jeg foretrukket bakbrems. Hovedgrunnen er at denne gjerne har såkalt fightingbrems som meget hurtig kan justeres fra mye til lite eller omvendt med lillefingeren. Omtrent som fordelene jeg har av å bremse med hånden under fluefiske der jeg gjerne har lite brems på, men bruker håndbaken til å skifte fra lite til mye eller omvendt på brøkdelene av et sekund. 


Bremsen på de aller fleste sneller er mer enn gode nok til det fisket man gjør i Norge i dag uansett om den har litt mindre bremseskiver på en bakbrems. Jeg har landet ørret opp til 6,5kg på en 2000-størrelse snelle med bakbrems uten problemer. 

Det jeg ville lagt mer fokus på er å velge bort de aller billigste snellene og legge meg fra midten og oppover i prissegmentet. Det gir gjerne en god snelle i årevis...

 

Endret av Espen Ørud
Lenke til innlegg
Del på andre sider
55 minutter siden, Espen Ørud skrev:

Det jeg ville lgt mer fokus på er å velge bort de aller billigste snellene og legge meg fra idten og opover i prissegmentet. Det gir gjerne en god snelle i årevis...

 

Støttes. En noe dyrere snelle med bakbrems vil også ha jevnere og bedre brems enn en rimeligere med frontbrems..

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Navigatøren
   Hei.
    
   Jeg har bestemt meg for å bytte fra nylon til multifilament på min Shimano Sedona 1000 snelle. Spørsmålet er, hvordan går jeg fram? Hvor mye f.eks fireline trenger man 
   på ei stang ment for ørret? Ser at mange bruker 0.12mm. Er det lurt å bruke nylon eller fluorcarbon innerst? 
   Setter pris på alle svar. 
  • Av Lars Stenseth
   Hallois!
   Har et gavekort på xxl som jeg tenkte jeg skulle bruke på ei haspelsnelle til litt fiske på Hardangervidda til sommeren.
   De jeg har sett meg ut har begge blit satt ned i pris på XXL nå, og jeg lurer på om det er noe vits å gå for den dyreste?
   Snellene er 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   eventuelt denne 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Stanga er en Shimano Exage BXS.T.C TE 8’’ Teleskop stang!
   Jeg er ikke på noen måte noen snobb, men betaler gjerne litt mer for kvalitet, lurer da på om det er verdt å betale de 750kr for den dyreste snella? Blir nok ikke noe særlig mer en enn 3-4 (2 overnattinger) helger med overnattinger ved fiskevanna iløpet av en sesong, men har heller ikke lyst til å kjøpe nytt hver sesong fordi det man kjøpte første året bare var søppel. Regner med at dette er utstyr i mellomsjiktet å det tror jeg skal passe meg sånn passe!
   Tilbakemeldinger mottas med takk, å ja, jeg liker å bære lettest mulig😉
  • Av fezken
   Hei,
   Skal kjøpe nytt fiskeutstyr, og er i den anledning på utikikk etter erfrainger rundt valg av snelle.
   Utsyret skal brukes i ferskvann, og blir fast inventar på fjellturer/langturer. 
   Valg av stang falt på Fenwick Ironfeather III '8, og jeg har sett meg ut to sneller som er aktuelle:
   Shimano Biomaster FB 1000 
   Stradic Ci4+ '16 1000
   Jeg registrerer at den nye Stradic snella er litt lettere(ca 40g) enn biomasteren, noe som er en fordel med tanke på turer med tung oppakning. Men jeg regner med at 40g +/- skal gå bra. 
   Har dessverre ikke mulighet til å teste noen av disse snellene, og må da basere meg på andre sine erfaringer. 
    
   Takker for alle innspill. 
  • Av BSD
   Snelle
   Senekapasitet
   Ekstra spole
   Kulelager
   Vekt
   Produksjonsår
   Rimeligst / veiledende pris
   Ultegra FB 1000
   170m
   Nei
   4+1
   200g
   2017
   2250 / 2799 kr
   Stradic FK 1000
   145m
   Nei
   6+1
   195g
   2015
   2199 / 3099 kr
   Biomaster 1000 FB
   170m
   Ja
   7+1
   205g
   2012
   2199 / 4399 kr
   Aernos 1000 FB
   170m
   Ja
   5+1
   200g
   2015
   1299 / 2299 kr
   Technium 1000 FD
   170m
   Ja
   3+1
   210g
   ???
   1099 / 2199 kr
   Jeg er på jakt etter en ny snelle i størrelse 1000 til ørretfiske i skog og fjell, men sliter med å velge (alternativene ser dere over). Er i utgangspunktet kun åpen for sneller fra Shimano, da det å åpne opp for andre produsenter ikke hjelper nevneverdig på valgsproblematikken Ønsker meg en snelle med frontbrems, da det er dette jeg har fra før. Har sett for meg en snelle til under 2000 kr, men lurer litt på om det er å kaste en tusenlapp ut vinduet når jeg ser på alternativene. Jeg fisker ikke spesielt mye (håper det snur i år), men er glad i kvalitet – det gjør også noe med fiskeopplevelsen.
   Det medfølger ikke ekstra spole til to av snellene. Planen er uansett å bruke multisene med mono/fluorofortom til alt fiske, men det kan kanskje være en fordel å ha en spole med mono til fiske i elv hvis jeg har forstått det rett, eller klarer jeg meg med kun en spole med multi og fortom?
   Stradicen er den eneste som «kun» har 145 meter senekapasitet. Spørs om det spiller noen rolle, for jeg har nok aldri brukt opp 145 meter på noen tidligere fisketur.
   Biomasteren har jeg prøvd i butikken og den føles veldig bra, og så oppdaget jeg senere at den er fra 2012 eller tidligere. Begynner den å bli i eldste laget, eller spiller ikke dette noe rolle? Vi er tross alt i 2017 nå, og jeg håper da inderlig at det har vært en utvikling på fem år
   Jeg synes 2200kr er en del penger for en snelle, i alle fall for en amatørfisker som meg. Har derfor fundert litt på om Aernosen til 1299kr er et godt kjøp, ettersom den har en veiledende pris på 2299kr. Ser man bort i fra prisen, den korte senekapasiteten, og kun en spole, frister Stradicen også. Det samme gjør Biomasteren, men jeg er skeptisk til 2012... Tror i all hovedsak det er disse tre snellene det står mellom for min del. Usikker om jeg trenger å bry med nevneverdig om utveksling og line retrieve?
   Er det noen som har erfaring med noen av de ovennevnte snellene, eller noen som har gode tips og råd til en vinglete snellekjøper? Det kan jo være fare for at fiskesesongen er ferdig før jeg får en snelle i hus, så jeg setter pris på alle svar
   Samtidig ønsker jeg å gi alle medlemmer av forumet en enormt stor og ydmyk takk for alt dere har svart på og delt av kunnskap de siste årene. Jeg har fulgt med forumet et års tid, dog uten å poste noe. Dere har gjort mitt friluftsliv så ufattelig mye enklere – eller, det er vel mer korrekt å si at dere har bidratt til at jeg har fått et friluftsliv, noe som i mange år kun har vært en drøm. Dette betyr alt for meg. Tusen takk alle sammen!
  • Av ADHDsmurfen
   Jeg har en 9 fots 10 - 30 grams Shimano Beastmaster jeg har brukt til all fiske (laks, sjøfiske og småfisk) i mange år. Jeg har bestemt meg for å kjøpe en ny 2 delt stang og er villig til å betale i overkant av 4 tusen for den. tanken er å kjøpe en 7 - 21 gr. 9 fot stang. Jeg har sammenlignet beastmasteren med noen andre billigere stenger, og de billige stengene er som oftest veldig stive i forhold til min. 
   Det jeg lurer på er om noen vet om stengene blir mykere jo dyrere de er, og om noen vet forskjellen på Shimano speedmaster og antares i forhold til beastmasteren.
   Er antaresen verdt pengene med tanke på at den er dobbelt så dyr som beastmasteren? og hva har antaresen og speedmasteren som beastmasteren ikke har?
   På forhånd takk for svar
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.