Jump to content

Kombinere skum-underlag med madrass . hvilken R-grad?


Recommended Posts

Etter en kald og hard natt på snøunderlag i telt har jeg besluttet å utbedre utstyret på liggeunderlagfronten. Vi har skumunderlag til hele famlien (Bergans Sleeping Mat Extreme) og det ble for kaldt og for hardt. Neste telttur vil jeg ha opplåsbart til alle i tillegg, både for å øke komfort og for å hindre kuldegjennomslag.

Spørsmålene mine er hvor høy R-grad vi bør legge oss på ettersom vi kommer til å kombinere med skumunderlag når vi telter på snø. Om sommeren blir det aktuelt å bruke dem uten skumunderlaget, og da begynner jo vekten å spille inn.

- Vi har allerede 2 Therm-a-Rest Neoair Camper. Tror dere disse er noe vits å bruke til vinterteltingen? R-grad er oppgitt til 2.2.

- I tillegg skal vi da kjøpe 2 nye, og jeg tenker kanskje Exped SynMat Winterlite (R=5) blir bra. Eller vil det holde med det mer rimelige, lettere Exped SynMat Hyperlite? (R=3,3)  Der er så mange rare tilbud ute nå så prisforskjellen er ikke så stor hvis man leter litt. DownMat HL Winter (R=7) er heller ikke så mye dyrere når man tar med at den er inkludert schozzlebag-pumpen.

Takknemlig for kvalifisert gjetning omkring minimum R-grad vi må basere oss på ved kombinasjon med skumunderlag neste gang vi skal telte på snø (og IKKE fryse)

 

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Vet at dette ikke er det svaret du ønsker deg -- men det finnes knapt noe svar på det du ønsker deg svar på. Lixm.

R-verdier for oppblåsbare underlag forandrer seg (!) ved forskjellige temperaturer, og måles etter produsents godtbefinnende, e.g. mannekeng-dukke på rygg, 45-kg kvinne-dokke på siden, med eller uten bevegelse etc...

Utover anekdoter (les: annenhånds erfaringer) som "jeg frøs ikke når..." (som sannsynligvis er beste vei å gå), må du nesten bare prøve deg fram. Husk samtidig at det viktigste på vinterturer er å ha N+1, i.e. skumunderlaget som backup, uansett.

Se forøvrig diskusjonen under hovedposten her for en god diskusjon omkring dette.
http://sectionhiker.com/sleeping-pad-r-values/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Eg har underlag med ulike verdiar. I kombinasjon med skumplast synes eg ofte at dei som ligg på mellom 4 og 5 er nok, i alle fall ned til omlag 15 minus, men det kjem også litt an på om eg søvn i dun eller syntetpose. Dunpose har ofte lettare for å få kuldepunkt under. 

Link to comment
Share on other sites

Enig med @Tessatroll. Underlag mellom 4 og 5 i R verdi kombinert med et type bamseunderlag er stort sett nok i de fleste tilfeller. Men hvor mye du blåser opp underlaget og hvordan du ligger på det vil ha innvirkning på R verdien, spesielt om man har dunposer.

Jo høyere R verdi desto tyngre og mer plass tar det. I tillegg så kommer dem ofte i mange forskjellige størrelser (bredde/lengde/høyde)
Du må derfor gjøre endel vurderinger rundt hva du prioriterer :) 

Jeg har et stort underlag med høy R verdi dedikert til pulk og kalde vinterturer, det tar mye plass, veier mye og er stort men utrolig komfortabelt. Så her jeg et underlag som er endel letter og mer kompakt til fotturer med sekk på vår og høst.Til slutt har jeg et tredje underlag uten R verdi til lettpakking og sommerturer.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy