Jump to content

Recommended Posts

Hei, er sikkert mange lignende tråder her fra før, men lager likevel en ny for å rette meninger helt etter mitt behov.

 

Skal kjøpe et tremannstelt, som helst bør være så lett som mulig, uten å miste for mange andre egenskaper. (Lufting, plass, stabilitet etc.)

 

Teltet skal brukes av hovedsakelig 2 personer, og skaffer det særlig i forbindelse med en tur nå til sommeren. En kamerat og jeg skal gå i 10 dager og krysse Fagaras fjellene i Romania i Juli, altså sommerstid, og skal da tilbakelegge ca. 20 mil, altså i snitt 2 mil/dag.

 

En av oss er på rundt 1.90m, og da stikker jo føttende lett borti enden av innerduken og blir våte dersom det er fuktig. Å unngå dette hadde vært fint.

 

Har sett litt på nett og i butikk, og valget står enn så lenge mellom disse:

 

1. Helsport Fjellheimen 3 camp (ca. 3,2 kg, stort fortelt, tilsynelatende god lufting) -litt lav i fotenden?

 

2. Hileberg Kaitum 3 (ca. 3,2 kg, to mindre fortelt, tilsynelatende god lufting,-ikke myggnett i ytterventilene, ikke skjørteventil)

 

Har også sett litt på Hilleberg Nallo 3 GT og fjellheimen Super-light 3 camp.

 

Noen som har erfaringer eller tanker rundt disse teltene, og evt. kan anbefale ett av dem eller komme med andre, bedre alternativer?

 

Link to comment
Share on other sites

TIil TS. Du lister opp "standard" telt for denne typen, men du sier ikke noe om hva det er som gjør at du ikke vil ha andre telt. Kan du si noe om hvilke andre telt du har vurdert og forkastet, og hvorfor? Hvis ikke så vil jeg oppfordre deg til å se på merker som Exped, Tarptent, MSR osv. Jeg tror du kan finne både lettere og like gode telt her.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har lest meg til at den nye EU standarden angir 1 500 mm som vanntett.

Mange av de amerikanske teltene, MSR, NF, ++ ligger på akkurat 1 500 mm på ytterduken, for å spare vekt.

 

Jeg er litt skeptisk til å velge en med eks. 1 500, da mye vær og sol fort kan senke dette, eller er det ubegrunnet? 

Link to comment
Share on other sites

Fjellheimen Superlight 3 veier 2 kilo alt inkludert, og har meget god plass til to mann.

Plass/vektratioen er suveren, og til sommertur i Romania bør det være mer enn solid nok.

 

Oppgitt lengde er 230 cm, vel og merke med skrånende slutt i innerende. Har hatt 1.90-personer i dette teltet, og kan ikke huske at det var noe problem.

Link to comment
Share on other sites

Takk for mange raske svar!

Disse teltene jeg har listet opp er bare resultatet av litt research på hvilke telt som føres i butikker i nærheten av meg selv, og Hilleberg og Helsport er da det det går i. Men har avgjort ikke ekskludert andre produsenter og modeller, valgte kun ut de jeg mente så egnede ut fra de nevnte produsentene. =>jeg er helt åpen for alternativer

 

Er også enig i at rundt 2 kg er gunstig, særlig siden repkit og slingringsmonn på oppgitt vekt vil trekke opp, men er 3-3,5 kg så mye fordelt på to personer?

 

Har mtp. vekt sett en del på Fjellheimen superlight 3 camp, noen som vet hvordan holdbarheten og lufting på dette teltet er? Med holdbarhet tenker jeg da på hvor lenge en kan regne med at det vil vare.

Leste forøvrig en test av det på lynvingen (en eller annen blogg), og der nevnte de at superlight-duken krympet veldig i varmt vær, og at myggnettet i døra på innerteltet ikke kunne reguleres, som ga begrensede luftemuligheter. Noen tanker rundt dette?

Link to comment
Share on other sites

Tarptent er hvert fall vanntett. Ellers er nok fjellheimen superlight bra, men dyrt.

3,5 kg på to er selvsagt levelig, men digg med mindre vekt å bære. Telt og sovepose er de to tingene på utstyrslista det det er lett å kutte mye vekt uten st det går på bekostning av komforten.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har lest meg til at den nye EU standarden angir 1 500 mm som vanntett.

Mange av de amerikanske teltene, MSR, NF, ++ ligger på akkurat 1 500 mm på ytterduken, for å spare vekt.

 

Jeg er litt skeptisk til å velge en med eks. 1 500, da mye vær og sol fort kan senke dette, eller er det ubegrunnet?

har 2 telt med 1500mm. Ikke hatt noe problem med de men heller ikke vært ute i dagevis med regn. Ene fikk et realt skyll i et tordenvær i fjor. I tillegg fikk det plutselig et par bøtter vann da jeg stanget oppi tarpen som var delvis over teltet. Så etterpå at det hadde samlet seg vann under bunn på teltet men ingenting kom inn.

Sendte en mail til produsent og spurte litt rundt vanntetthet. De sa at duk som er silnylon i seg selv er tett så er det en poreluthan coating i tillegg som er 1500mm. Vet ikke om jeg skal tolke det da som vanntett dukpluss 1500mm så det i realiteten er mer enn 1500mm. Eller om1500mm alikevel blir total. De sa også at hvis jeg opplevde lekkasje på uskadet duk skulle jeg bare si fra om drt å få tilsendt nytt.

Link to comment
Share on other sites

Vurderer veldig fjellheimen superlight 3 camp nå, noen som med erfaring med dette som kan bekrefte eller avkrefte minussidene nevnt her: 

Hidden Content

?

Tenker da særlig på dette med at duken krymper, krever mye etterstramming og at de måtte korte ned stengene med ca. 1 cm.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har både Ringstind og Fjellheimen i Superlight utgave. Mangel på justering gjør at det kreves mer kraft for å få stengene ned i stangkoppene enn på standard utgaven. Det har dog ikke bydd på problemer for min del. Begge telt har fungert meget bra for meg, men de brukes mer forsiktig enn mine andre telt. Når man sparer vekt må det påregnes at slitestyrke og levetid ikke er på samme nivå som kraftigere modeller.

 

Jeg ser på super lette telt som et suplement til kraftigere telt, ikke noe man kjøper for å ha som sitt eneste telt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Kallen
   Heisann! Kjæresten og jeg har nettopp kjøpt oss telt og turutstyr, og vi skal begi oss ut på vår første tur. I den anledning lurer vi på om det finnes noen gode (og lett tilgjengelige) teltplasser i byfjellene i Bergen? Vi har sett litt på området rundt Storevatnet ved Stoltzekleiven; og dette virker aktuelt da det ikke er i drikkevannsområdet eller i Fløyenområdet.
    
   Vi har ikke bil, og er da avhengig av beina, buss eller tog.
   Har dere andre tips til teltplass eller erfaring med telting ved Stoltzen?
    
   Takk  
  • By DFM62
   En liten rapport etter 3 netter i mitt nye Big Agnes Copper Spur HV2 Expedtion. Turen gikk på Hardangervidda, fra Haugastøl til Mogen. Må si jeg var litt spent på et amerikansk 3-sesongers med løs ytterduk. Har et Staika fra før so for meg blir referansen for et 2-manns fjelltelt.
   Med en god del vind de 3 første dagene, anslagsvis i området opp til nominelt 8-9-10 ms, ble det grei test på vindegenskaper og jeg har vel fått bekreftet at valget av Expedition utgaven var det riktige - for meg. Forskjellen mellom Expedition og non-expedition utgavene (foruten en vektforskjell på ca 1 kg) ligger i at Expedition bruker hel duk i innertelt, har kraftigere stenger, kraftigere duk osv. I tillegg er altså innerteltet i Expedition "hel ved" og ikke kun mesh. På Expedition kan du heller ikke bruke yttertelsdøren som "Baldakin". Det blir litt vektforskjeller mellom disse versjonene, Expedition til venstre. Mitt eksemplar veier inn på akkurat 2.4kg:

    
   Det skulle fort vise seg at akkurat tett innertelt var lurt - med ventilasjonspanelene helt åpne trakk det merkbart når det blåste som mest. Med litt justering av åpningene ble det etterhvert riktig så lunt og fint inne i teltet. Argumentet om at "det er greit å ha god sovepose, for det trekker mye i innerteltet" (klarer ikke å finne igjen den kommentaren fra en annen tråd) ble viktig for mitt valg av modell.
   Teltet takler vind forbløffende bra! Litt positivt overrasket - konservativ som jeg er, har jeg nok vært noe skeptisk til "rakkelverket" av et stangskjelett, men innså ikke at "edderkoppen" med stangkryss i midten faktisk utgjør to relativt avstivede trekanter, med den stivheten det innebærer, kontra tradisjonelle buer som krysser. Innerteltets innfesting, med klips over stengene, bidrar også til avstivningen. Resultatet er at teltet leer seg knapt i vindkasta, ihvertfall i de styrkene jeg opplevde disse dagene.
   Oppsett i vind gikk greit: jeg plugget ned innertelt først, med fotenden opp mot vinden (hodeenden er den halvdelen av innerteltet som innerteltsdørene åpner for). Teltet har grå og røde koder for fot- og hodeende. Sett opp stangskjellettet og tre de på plass i maljene sine. Hekt på klips til innertelt og fest tverrstanga til slutt.
   Så kneppes de grå klipsa på ytterteltet i fotenden fast. Hold duken samlet og fest borrelåsene som sitter under hvert bardunfeste rundt stengene. Dette er viktig, ihvertfall i vind - du forankrer bardunen til stanga på denne måten, slik at bardunen ikke bare er festet i ytterteltsduken. Fortsett "medvinds" til du har kneppet fast duken i de røde klipsene. Stram så opp ytterduken i hvert av de fire klips-festene. Deretter barduner.
   Av en eller annen uforståelig grunn har BA valgt å sende med 10 plugger, riktignok av god kvalitet, mens du egentlig trenger 12. Merkelig sted å spare penger - det kan kanskje diskuteres om du egentlig trenger de siste 2 - for utspenning midt på endeveggene, men allikevel... Jeg valgte å ta med Hillebergpluggene mine - i hovedsak fordi de er noe lettere.
   Som det skulle framgå av bilder er det grei plass - til 1. Hvordan noen ser for seg at dette skal være et 2-manns telt er litt uklart for meg. Det finnes ikke mindre enn 12 +1 små og store lommer i innerteltet. +1 er dekslet for lufteluka rett over hodeposisjon -hvis den er lukket, dobler den fint som lomme, men hvis luka er åpen, forsvinner den muligheten. Kjempedigg med så mange lommer! Her har Hilleberg noe å lære! I tillegg finnes det hemper for tørkesnorer "overalt". 
   Sømkvaliteter og generell finish er bra. Innerhøyden er ok, men ikke mer. litt lavt til å stå på kne på underlaget og ta av og på klær, men det går.
   Har ikke fått testet teltet i regnvær, så jeg skal ikke si så mye om hvordan det vil arte seg, men jeg er kanskje noe overrasket over mengden kondens på innsiden av yttertelt på morgenen når jeg skal leggge sammen teltet. På en teltkonstruksjon av denne arten, med åpne skjørt hele veien rundt, og med masse vind og luftbevegelse, hadde jeg forventet mye mindre av denslags. Innerteltet var helt tørt alle dagene. Den løse ytterduken har jo også den fordelen at jeg ka ta av duken og riste den nesten tørr før jeg pakker den ned. det er litt verre med Staikaen - det kan gjøres, men det blir mer fomlete...
   Ellers er det grei plass for Jetboil'en - ingen angst for å komme for nær telduken. Lite og ingen effekt av oppvarming i teltet fra matlaging, antar den varmen bare er for kråka. Jeg hadde nok ikke stastet på dette teltet på tidspunkter hvor oppvarming ble viktig - da ville jeg hatt noe med duk helt ned til bakken, tror jeg.
   Alt i alt har dette teltet vært i overkant av hva jeg ventet - veldig godt fornøyd! 

   På morgenkvisten ved Lågaros

   Ved Ørteren


   Grei plass for å fyre opp en liten Jetboil


   Tomannstelt? Neppe!

   Sittehøyde med et chairkit er ok

   Ved Lågaros


    
  • By Aleksander Jacobsen
   Har fått tak i et Helsport Stortinden 2 Xtrem, fra det herrens år 2012. Teltet er nesten ikke brukt og i strålende stand, men dessverre er teltet mitt levert med stenger merket Scandium (Air Hercules). Tror Helsport byttet ut disse med Dac fortløpende på pro/xtrem-modellene sine fra 2013. 
   Spørsmålet mitt er om jeg først som sist bør kjøpe nye Dac-stenger, eller om de gamle Scandium-stengene er like gode, dog ganske mye tyngre. Dette er et telt som blir førstevalget på soloturer vinterstid, og ønsker ikke usikkerhet rundt emnet stangbrudd under vindkastene.
  • By Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: 
   Hidden Content


   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • By erles
   Ser etter en 2p telt - noen med gode tips? 

   Kriteriene er: 
   - vekt under 2kg
   - må tåle mye vind (høyfjell i skikkelig ruskevær!), og føles trygt. 
   - Aller helst 2 innganger og plass nok til sekk og primus i yttertelt. 
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy