Jump to content

Lage Fjellkniv Tipps?


Sopranoo

Recommended Posts

Hei, Har funnet ut at jeg vil lage en kniv av aller beste sort! Jeg har tenkt å kjøpe selve knivbladet, så lage håndtak i diverse tre. 

Har funnet ut at knivblad selges av brusletto å helle. Men jeg har tenkt meg noe mer i duren av et Damask smidd blad. Noen som har erfarhenheter av dette? Noen som lager? 

Det hade vart gøy å få litt tipps på knivblad som passer til stort sett det meste! Fisk, jakt, etc. 

Noe man burde tenke på? Deres erfarenheter når det gjelder kniv?

Tusen takk på forhånd! :)

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Deleshop: https://www.brisa.fi/portal/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 finns dog flere andre. Google kring smed, blacksmith, smie.

Tips og aktivt knivforum: http://www.kammeret.no/forum/viewforum.php?f=23&sid=71b7639c3cae1fcc4ace6b88d57179b8 alltså forum Kniver på kammeret.no. Inlegg fra Metallurgen der er fine å lese. For eksempel skriver han bla insiktsfullt om knivblader i Damask.

Etter å ha lest sirka tusen inlegg om kniver for friluftsbruk, så har jeg funnit ut at samekniv/leuku er den kniv man bør ha om man vil ha en som er 'grei nokk for *alt*, men ikke best på noe - utom å kunne brukes greit nokk for alt' . Nakkdel er størrelsen, og jeg tror ikke jeg sett noe så digert damaskblad for salg - men det finns sikkert.

Damaskblad kommer litt da og da. Utrolig pent å se på, men les Metallurgens inlegg om damask, dersom det er en brukskniv du skal lage. Poste gjerne litt bilder her, om du går igang med prosjektet.

Link to comment
Share on other sites

Da jeg var i militæret var det en kar som laget nytt håndtak på en ødelagt samekniv. Han brukte bjørkenever som ble lagt lagvis med lim mellom og presset sammen. Etterpå ble håndtaket formet og pusset. Det ble veldig fint og veldig behagelig å holde i.

Det finnes en kniv fra Helle hvor skaftet er laget på samme måten bare med lær i stedet for never. På samekniven ble det brukt messingplate i hver ende av skaftet, men på hellekniven har de brukt bein.

 

 

post-4220-0-79816600-1377324348_thumb.jp

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har også laget mine egne kniver, også samme men mine gutter. er kjempe gøy, og hvis man legger litt arbeide i, får man en kniv med perfekt passfor i hånda, har laget knive i bjørk, ask, teak og never, bruker Helle og brusletto blader, og har laget en "samekniv" av bladet til gressklipperen, som jeg slipte til. men guttungen mistet den dessverre på en tur.

 

​Lykke til, er en kjempe fin vinterhobby, når det bli litt for kalt ute.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kan også tipse om forumet til Svensk Knivförening her:

 

http://www.svenskkniv.se/forumet.htm

 

Jørn Jensen Lærhandel på Lillestrøm skal visstnok ha veldig bra utvalg i materialer,  f.eks eksotisk tre, horn, nysølv,messing osv,

Har ikke vært i butikken ennå, men tenkte å ta en tur innom snart for å se på ymse treverk og metall.

 

Katalog her:

http://jjensen.no/web_katalog/wwwkat_set.html - gå inn på kategori "knivblader" så ser du litt av utvalget på knivmaterialer.

Han har også håndsmidde blader (men ikke damask, såvidt jeg kan se)

 

Jeg antar at bladene fra Helle og Brusletto er bra kvalitet, men det er fabrikkblad, altså masseproduksjon. Vil du ha blad i rustfritt (kanskje det mest praktiske til turbruk), så ville jeg gått for ett derfra. Vil du derimot ha et mer "håndlaget" utseende på kniven, så er kanskje et håndsmidd blad i karbonstål det rette.

 

Det fins mange dyktige smeder i Norge (og Sverige) som selger håndsmidde blader og damask blader også, bl.a:

 

Steen Nielsen http://smie.no/knivblad.html

Morten Håkonsen http://www.mortenhakonsen.no/side1.html

Asbjørn Solheim  http://hobbysmed.blogspot.no/

 

Og prisen er som du ser ikke helt ille i forhold til fabrikkprodusert heller.

 

Jeg tenker å bestille et rustfritt fra helle/brusletto, et fulltangeblad fra brisa.fi, og et håndsmidd 3-lags karbonstålblad.

 

Jeg har nemlig også planer om å lage min(e) første kniv(er)  i vinter. Utfordringen er at jeg bor i 3-roms blokkleilighet uten kjeller, hobbyrom eller garasje, så jeg mangler et sted å drive med slipemaskiner, lakking og lignende "grovarbeid". Men; finnes vilje, finnes råd ;)

Link to comment
Share on other sites

Jørn Jensen har alt man trenger. En flott butikk med kunnskapsrik betjening. Kan ellers nevne at villmarksmessene pleier å ha manger selgere av knivblad og annet utstyr.

 

Veldig enig med forrige taler. Tenk deg om i forhold til å velge blad i rustfritt, kontra et penere blad som må behandles mer..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy