Gå til innhold
Villmarksjournalist

Vi lager en reportasje om ulike overnattingsmuligheter

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg jobber som journalist i magasinet Villmarksliv, og vi holder på med en sak om ulike overnattingsmetoder for villmarksfolk. Det vi ønsker er å veie fordeler mot ulemper og kostnader etc. i forhold til ulike måter å overnatte på. Vi vet at noen sverger til å sove i hengekøye, mens andre foretrekker telt, mens det for andre igjen holder nærmest å bruke en presenning som dyne.  

 

I forbindelse med denne saken er vi på utkikk etter å snakke med folk som har ulike erfaringer, eller som sverger til en type overnatting enten det er telt, presenning, hengekøye, båt, koie, hotell, bil, lavvo, gapahuk, snøhule ... I det hele tatt hva som helst.

 

Har du lyst til å dele dine erfaringer med Villmarkslivs lesere, hadde det vært fint å høre fra deg på mailen på dette formuet.

 

Mvh,

Aleksander L. Bergan,

Villmarksliv

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Selv graver jeg meg alltid en grop i skauen. Djupt ned, sommer som vinter. Fyller gropen med granvar. Kommer det folk forbi stikker jeg et par kongler i øra og gjemmer meg under granbara. Så stikker jeg hue opp og skriker BØØØ!!!

Dem kaller meg ikke skauskrømten for ingenting.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Høres spennende ut. Er det nødvendig å sverge til en type overnatting? Dere trenger ekstreme meninger? :)

Ja, det lurte jeg på også. Må man sverge til en ting?  Hvert til sitt. Vi har tilgang på både hustelt fra 70tallet, fjelltelt som er nytt, lavvo og presenning og bruker alt ettersom hva som passer best.  

På sommertid foretrekker vi telt med myggnetting pga det er som kjent litt mygg  og knott her i Hedmark, utover høsten er det utrolig koselig med bål og gapahuk av presenning. Og hva slags tur det er; det varierer jo om vi har basecamp, padler eller vandrer. Til padletur foretrekker vi helt klart lavvo, med 3 unger og hund.

Ungene er med på alt og fornøyd bare de får dra på tur, de foretrekker definitivt plassen i lavvo kontra fjelltelt.

 

Det eneste vi ikke velger er hotell eller gå fra hytte til hytte eller campingplass, vi har en gjeng apekatter som har det best utenfor hotell og felleshytter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Båt er jo helt digg å sove i, men litt upraktisk i skogen, hengekøye sover jeg søtt i i skogen men på høyfjellet så henger man litt dårlig og hytta er jo best når det høljer og blåser.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Går i hengekøye som regel på skauen her. I telt på fjellet siden det egner seg best der. Telt holder koken selv i drittvær det, men alltids godt å komme inn i en hytte å varme seg vis man har  vært ute en stund.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg stiller i en annen klasse enn de som til nå har svart. Ikke mye skau der jeg normalt ferdes. Heia er bar, og ligger mellom 700 og 1100moh. Telt eller tarp blir ofte noe mer ekstremt på grunn av vind og/eller regn.

På våre kanter er nok overnatting i selvbetjente/ubetjente turistforeningshytter absolutt det mest vanlige.

Jeg har selv ca 30 overnattinger i slike hytter i året.

 

Fordelene er lett sekk, hyggelige menesker, bedre mat. Mulighet for tørking av klær. Det teller også litt for en gammel kropp å kunne ligge godt, i det minste på en madrass. (Det å vaske opp med folk du møtte dagen før, og ha det hyggelig, er i seg selv nesten verdt hele turen.)

 

Ulempene er prisen på overnattingen, og at det er andre folk i hytta. Det er nødvendigvis ikke mange andre på samme stien, avhengig av hvilken sti som velges. I tillegg må det gjøres en liten innsats med vask og rydding, og som nevnt oppvask.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Selv graver jeg meg alltid en grop i skauen. Djupt ned, sommer som vinter. Fyller gropen med granvar. Kommer det folk forbi stikker jeg et par kongler i øra og gjemmer meg under granbara. Så stikker jeg hue opp og skriker BØØØ!!!

Dem kaller meg ikke skauskrømten for ingenting.

Synes denne var ekstra morsom da jeg mistenker at det egentlig ligger veldig nær sannheten. ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Denne tikket inn pr e-post i dag fra forskning.no:

 

 

Telttur kan gi bedre søvn
Skjult lenke - logg inn for å se den

Mangler du en god døgnrytme? Ut på telttur!

 

Selv liker jeg svært godt telt av type med dør i sideveggen, der man kan "slå ut" hele veggen om man vil ha panoramautsikt så og si. Hatt noen fine opplevelser på den måten. Umulig ikke våkne til soloppgangen da ja (men like vanskelig å sovne om kvelden, når det er så mye å "ta inn" :) ) .   Lå  nylig i et slikt - Hillebergs Skjult lenke - logg inn for å se den med inntertelt av mesh (ekstrautstyr) som erstattet det ordinære innerteltet. Mygga stod i kø på utsiden, mens jeg lå trygt og godt innenfor mesh-duken, med panoramautsikt p.g.a. den oppslåtte døra i ytterdukens sidevegg.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Konseptet er jo veldig bra, kan være en god måte å introdusere alternativer til Ola Nordmann-modellen (3 kg  telt, 3 kg sekk, 3 kg sovepose og nok klær til å overleve nordpolen).

 

Jeg har ikke noe å gi til journalisten, jeg er på Ola Nodmann-modellen selv, og i startgropa for en lettere tilværelse. Men forhåpentligvis har andre noe å gi, og en mulighet til å nå ut til et bredere publikum enn hva som er her inne på Fjellforum. Flott hvis dette tas litt seriøst, og ikke bare blåses bort som tull (min mening).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stort sett ute i telt. Ser da vekk fra når jeg er på hyttetur hvor man bare er på hytta(cogneclag etc).

Forskjellig telt jeg bruker avhengig av sesong og antall personer/hunder. Tarp brukes bare som ekstra "tak" i leir.

Liker best sommerteltet som har inngang på begge sider hvor man kan åpne sidene helt å ha fin utsikt. Kan og bruke innertelt alene som myggtelt da det stort sett er netting.

Favoritt vinterstid i lavlandet er Lavvulight. Deilig med ståhøyde inne. Og lett å koke inn pga god takhøyde. Ved surt vær kan det og brukes som "samlingssted". Og satt det opp på isen for å pilke når det var litt sur vind.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei igjen

 

Det er ikke nødvendig å sverge til en type overnatting, men det vi var ute etter var å snakke med folk med erfaring fra ulike typer. Nå ser det imidlertid ut til at vi har funnet det vi er ute etter. Takker for interessen.

 

Mvh,

Aleksander

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Gjest Mareng
   Av Gjest Mareng
   Jeg kom over My Canoe på youtube. Skjult lenke - logg inn for å se den
   En sammenleggbar kano, i ett litt stivere materiale enn ally, siden man bretter den sammen som i origami. Tåler minst 20 000 brettinger, og settes sammen på 10 minutter. Ser ut til å ta liten plass sammenpakket også, man får den veldig kompakt.
   Hva tenker dere om denne? Ett alternativ til Ally Kano?
    
    
  • Gjest Mareng
   Av Gjest Mareng
   Funker billige oppblåsbare båter til fiske i mindre vann på fjellet og skogen i fint vær selv om det skulle blåse littegrann uten bølger? Den blir nok mest brukt i fint vær, med litt "drag" i luften. Det er snakk om vann man fint kan gå rundt, om man skulle blåse på bland. Tanken er å bruke den til å fiske litt med ikke så alt for langt fra bilen, blir bært maks en halv time. Gjerne sammen med ett barn på 5 år eller eldre hvis det faller i smak hos minsten (hvis ikke blir det bare meg).
   Packraft/Ally er utelukket pga. pris. Ally blir også for omfattende å ta med på korte lokale turer.
   Pris, under 2000kr. Den blir nok bare brukt sporadisk.
   Jeg tenker på båter som f.eks. dette:
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Evt. Slike kanoer og kajakker, er det bedre?
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Noen erfaringer?
  • Av Barskekarsten
   Vi er på jakt etter et trygt sted i Alta hvor vi kan sette bilen mens vi er på tur. Planen er å sette bilen igjen i Alta i begynnelsen av mars og komme tilbake og hente den i begynnelsen av mai. Det hadde vært greit å sette den et sted der den ikke blir kjørt over av brøytebiler eller herpa på mens vi er på tur.
   Er det noen her som har plass til den søte Ford Focus'en (som lyder navnet Fiona)noen måneder eller veit om et sted det går ann å sette henne i Alta?
    
    
    
  • Av AK74
   Hei! Er det noen som har forslag til et greit kajakkstativ til en transporter? Jeg er lita, og må nok ta i bruk ei gardintrapp (og en hjelper) for å nå opp;)
  • Av NattUgle
   Nybegynner på tur som jeg er synes jeg det fantastisk morsomt å kjøre skogsveier og andre veier med bilen, rett å slett for å se hva som dukker opp av turmuligheter
   Målet med å ta skogsveier er å se hva man finner av fiskevann og andre turmuligheter.. Det er bare så DRITT at en er alene om alt bestandig.. hint hint
   Det er så mange fine steder overalt!

   Se innlegget for bilder
   Kom nettopp hjem etter en bil-tur-safari og siden jeg ikke har superkondis må jeg si jeg fant og så mye rart på en natt, med bil som back up

   Prøvde å gå lyng å kratt, men ALT var vått og sump/myr, SUGDE til seg støvlene mine. Har regnet lenge nå

   Jeg har sett 3 kaniner, rovfugl, svaler, med mer, ELG å herregud jeg så elgen i 10 minutter!!!! 20-70 meter unna.. men hadde jeg med kameraet?? not
   Gjemte meg bak bilen.. Har jo hørt om elg som sparker og kicker.. Min tanke var, om elgen fikk ferten av meg og denne tjukke-bolle-feita.. så hadde den ivertfall kicket

   Prøvde markfiske med dupp, ved et vann som jeg fant på veien.. tok en halvtime å komme i orden, jeg kan jo ikke dette,  men når alt var på plass var alt digg.. det vil si.. i 3 minutter.. så åpnet himmelen seg og det ble bare regn hefra til månen.. skiftet fra treningsbukse til badeshorts.. sånn at jeg bare kunne ta i mot regnet.. så begynte det steike meg HAGLE! Ja, jeg ville ha kald pepsi max, men ikke kalde lår!!!! Rømte til bilen he he

   ET av stedene jeg fant var potensielt ELG terrreng de lux! 
   Jeg tenkte.. her skal jeg slå opp telt og prøve sove ute.. for meg som er datanørd vil nok nakkehåra reise seg 05 om morgenen når elgen kommer til vannet for å drikke. FULLT av spor etter dyr.. Litt livredd for å ligge der å sove ute men fy søren før et kick og rush. Noen som blir med? 

   Si meg.. om elgen ser meg sove ute vil den gå rundt eller tråkke over meg og sparke meg ned om jeg ligger i elgtråkket å camper med spotify?


     • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.