Jump to content
IGNORED

Exped telt


macivar
 Share

Recommended Posts

Jeg er på utkikk etter nytt telt og syns Exped Venus II extreme -teltet ser interessant ut. Jeg ønsker et telt som jeg kan bruke hele året. Har også sett på Orion teltet, Er det bare høyden som er forskjellen på de? Ser at forteltene ikke er så kjempestore, men er de store nok til å fyre opp primus i? Kom gjerne med forslag på andre telt. Jeg leker litt med tanken på å gå Norge på langs om noen år, vil det teltet gjøre jobben eller er det andre telt som er bedre?

Link to comment
Share on other sites

Har selv et Orion-telt og er superfornøyd. Nå er det kanskje bare meg som ikke er så kresen, men jeg har da god nok plass for å lage mat i forteltet (og fyre primus). At teltet ikke har stormmatter har heller aldri plaget meg, da jeg har med lange snøplugger (om vinteren) og da står teltet mer enn bra nok selv i de sterkeste vindene. Selv har jeg alltid med ekstra plugger til forskjellige underlag, og teltet står solid uansett vær og vind.

Finnes sikkert tusen andre bra telt og tusen andre meninger, men jeg har aldri følt behov for å bytte ut teltet av årsaker som jeg finner som ulemper med dette teltet. Orion er forresten litt høyere enn Venus, har jeg hørt, i tillegg til at det også står litt mer stabilt.

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Jeg har Exped Orion Extreme. Det er som nevnt over noe høyere enn Exped Venus, Orion er 130 mm. under taket mens Venus er 115 mm.

Jeg synes dog teltet er noe overkill til solobruk og har andre telt til det. Dette av to årsaker, Orionen er noe plundrete å sette opp alene i og med stangkanaler er litt trange i seg selv samt derav i kryssningspunkter, i tillegg er kanalene innenfor ytterteltduk hvilket kan gjøre det vanskelig å få tak med valne, kalde fingrer. Til solobruk synes jeg også vekten er litt drøy.

Dette, samt ønsket om en toppluftingsløsning, er de eneste ankepunktene jeg har på teltet.

Jeg har brukt teltet på turer med samboer, og til 2 personer er teltet ganske så konge etter min mening. Oppsett og nedtaking av telt blir enklere samt den generøse takhøyden samt to utganger gjør det til et telt hvor to personer kan sitte samtidig og oppholde seg i lengre tid og ha greit med plass. Teltet er godt å leve i :)

Teltet har også en rekke gode løsninger, bl.a. for å unngå bardunsurr, ekstra stangledd (2 skjøteledd) brukes som avstiver for luftelukene samt mer.

Fyring i fortelt/innendørs er etter mine erfaringer ingen problem, nok høyde. Husk bare å lufte alt etter hva du fyrer med, og sjekk alle koblinger nøye.

Link to comment
Share on other sites

tusen takk for utfyllende svar :smile: .er exped vela et bedre alternativ da? hvordan er det evt på vinteren? det er i hovedsak på vår,sommer, høst jeg skal bruke det men det kan være greitt å ha et telt som tåler vinteren også. hvordan er helsport ringtind i forskjell? Hvem tåler vind best?

Link to comment
Share on other sites

Har selv et Venus II extreme som jeg bruker til vinterstid. Har testet ut teltet i ca tre år og bruker det kun som enmannstelt. Liker spesielt exped som har mye bra løsninger som andre produsenter kopierer.

Tror at Venus II extreme faktisk står mot vind bedre enn orion pga den lavere høyden. Vet desverre ikke hvor stabilt det er kontra andre merker.

Er selv 183 cm høy og taker ikke med hodet selv med tørkeloft.

Bruker den ene forrteltet til pulken, siden jeg er så vant til primusen min så fyrer jeg uansett opp inni teltet. Pleier å grave kuldegrop.

Tiden det tar å slå opp og ned teltet er ikke så mye kontra mange andre telt. Har enda ikke hatt problemer med å sette det opp, selv i sterk vind.

Vela I Extreme bruker jeg kun til sommerbruk, dette fordi det er mindre plass, samtidig som at man ikke kan ligge med oppblåsbart underlag uten å take, "hvis du er ca normal høyde". Tror også dette teltet er mindre vindstabilt kontra andre telttyper. Vela har også ikke tørkeloft. Ville uansett ikke brukt dette som vintertelt. Derrimot, så er det nok plass i Vela til å ha alt utstyret i innerteltet.

401395_10151238150495512_830940511_23221849_340127219_n.jpg398401_10151238152165512_830940511_23221856_616637430_n.jpg398750_10151238155085512_830940511_23221874_48043752_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Er selv i vurderingsmodus om nytt telt, det Orion Extreme er et av alternativene.

I forhold til Venus er det, foruten takhøyden, også en annen vesentlig forskjell:

På Orion går krysstanga helt ned til bakken. Orion kan dermed stå helt uten bruk av plugger. På Venus går krysstanga kun litt ut på hver side. Man må da ha pluggfeste til forteltet på hver side.

Til solobruk er jeg enig i at det er litt "overkill", men den ekstra takhøyden kan i mange tilfeller være kjærkommen.

Pakkposene til Exped har vel flere kommentert. Løsningen er bedre på papiret, enn i praksis.

Link to comment
Share on other sites

Det spørs om det blir vela telt på meg ja, vertfall til bruk om vår/sommer og høst. men når jeg såg på filmer der det blir oppsat at på kortendende så skal stanga tres inni en kanalgang av netting ser det ut som, hvordan fungerer dette? Blir det ikke så stanga setter seg fast? Vil ellers takke for alle innspill

Link to comment
Share on other sites

Det spørs om det blir vela telt på meg ja, vertfall til bruk om vår/sommer og høst. men når jeg såg på filmer der det blir oppsat at på kortendende så skal stanga tres inni en kanalgang av netting ser det ut som, hvordan fungerer dette? Blir det ikke så stanga setter seg fast? Vil ellers takke for alle innspill

Heisann. Stengene i endene skal ikke helt ut av kanalene, bruk f.eks tape og fest dem i stangkoppen. Når du skal ta teltet ned, skyver du bare nettingen halvveis bakover, og deler stengene der. Teltet pakkes altså sammen med de korte stengene i kanalene.
Link to comment
Share on other sites

Venus står uten plugger det også. Pakkposene til venus eller vela har aldrig vært problematiske hos meg ihvertfall.

Med forbehold om at jeg ikke har prøvd det selv, men.... uten en eneste plugg kan det da umulig stå særlig stramt og stødig?

Link to comment
Share on other sites

Vurder også for all del Exped Auriga. Et fantastisk bra selvstående kuppeltelt med to i stedet for tre stenger. Har en kamerat som nå har "brukt opp" et Orion Extreme og skal kjøpe seg Auriga etter å ha sett mitt i bruk et par sesonger.

Hvordan er teltet på vinteren med 2 personer?

Ser de fortsatt har det på Oslo Sportslager, men ser ut til at det har gått ut av produksjon (fant det ikke på hjemmesidene til Exped)..

Til alle Exped Orion-eiere som er 1,85 m eller høyere:

- Noen kommentarer til liggelengden i teltet? Hvordan går det med vinterpose?

- LM

Link to comment
Share on other sites

Har akkurat vært gjennom denne prosessen selv og endte opp med Orion extreme, og er kjempe happy med det valget! Det kommer egentlig bare an på når og hvor du skal bruke det. Jeg skal bruke det til alle årstider, og syntes plassen er perfekt! Jeg fyrer primus i innerteltet og har sakene mine i det ene forteltet, og bikkja i det andre. Det eneste som egentlig taler i mot orion extreme kontra andre exped telt du vurderer, er vekten, selv om jeg mener den er er helt grei. Nå det gjelder vindstabilitet, er Orion Extreme exped's mest solide fritstående telt, hvis du ser bort fra Pegasus, som er et 4 manns basecamp telt. Jeg er forøverig ikke enig at det er generelt trange stangkanaler. Det vil si, de er trange første gangen du setter det opp, men jeg satte opp teltet ute i hagen så fort det regnet og etterstrammet barduner skikkelig når ytterduken var forholdsvis våt (ikke gjennomvåt, det blir den ikke) og da er stangkanalene perfekte.

Jeg hadde gjort det samme kjøpet opp igjen, men viktig å finne det som er perfekt for deg selv. Lykke til :)

535227_10150629961917396_565912395_9426538_1009740898_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Hei. Hvordan er disse Exped teltene egentlig? Jeg har vært på tur i sommer med ett MH skyledge 2.1. Syns kuppeltelt er overlegne, men hater at ytterteltet ikke går helt ned i bakken... Hvordan er det på Exped teltene?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Kallen
   Heisann! Kjæresten og jeg har nettopp kjøpt oss telt og turutstyr, og vi skal begi oss ut på vår første tur. I den anledning lurer vi på om det finnes noen gode (og lett tilgjengelige) teltplasser i byfjellene i Bergen? Vi har sett litt på området rundt Storevatnet ved Stoltzekleiven; og dette virker aktuelt da det ikke er i drikkevannsområdet eller i Fløyenområdet.
    
   Vi har ikke bil, og er da avhengig av beina, buss eller tog.
   Har dere andre tips til teltplass eller erfaring med telting ved Stoltzen?
    
   Takk  
  • By DFM62
   En liten rapport etter 3 netter i mitt nye Big Agnes Copper Spur HV2 Expedtion. Turen gikk på Hardangervidda, fra Haugastøl til Mogen. Må si jeg var litt spent på et amerikansk 3-sesongers med løs ytterduk. Har et Staika fra før so for meg blir referansen for et 2-manns fjelltelt.
   Med en god del vind de 3 første dagene, anslagsvis i området opp til nominelt 8-9-10 ms, ble det grei test på vindegenskaper og jeg har vel fått bekreftet at valget av Expedition utgaven var det riktige - for meg. Forskjellen mellom Expedition og non-expedition utgavene (foruten en vektforskjell på ca 1 kg) ligger i at Expedition bruker hel duk i innertelt, har kraftigere stenger, kraftigere duk osv. I tillegg er altså innerteltet i Expedition "hel ved" og ikke kun mesh. På Expedition kan du heller ikke bruke yttertelsdøren som "Baldakin". Det blir litt vektforskjeller mellom disse versjonene, Expedition til venstre. Mitt eksemplar veier inn på akkurat 2.4kg:

    
   Det skulle fort vise seg at akkurat tett innertelt var lurt - med ventilasjonspanelene helt åpne trakk det merkbart når det blåste som mest. Med litt justering av åpningene ble det etterhvert riktig så lunt og fint inne i teltet. Argumentet om at "det er greit å ha god sovepose, for det trekker mye i innerteltet" (klarer ikke å finne igjen den kommentaren fra en annen tråd) ble viktig for mitt valg av modell.
   Teltet takler vind forbløffende bra! Litt positivt overrasket - konservativ som jeg er, har jeg nok vært noe skeptisk til "rakkelverket" av et stangskjelett, men innså ikke at "edderkoppen" med stangkryss i midten faktisk utgjør to relativt avstivede trekanter, med den stivheten det innebærer, kontra tradisjonelle buer som krysser. Innerteltets innfesting, med klips over stengene, bidrar også til avstivningen. Resultatet er at teltet leer seg knapt i vindkasta, ihvertfall i de styrkene jeg opplevde disse dagene.
   Oppsett i vind gikk greit: jeg plugget ned innertelt først, med fotenden opp mot vinden (hodeenden er den halvdelen av innerteltet som innerteltsdørene åpner for). Teltet har grå og røde koder for fot- og hodeende. Sett opp stangskjellettet og tre de på plass i maljene sine. Hekt på klips til innertelt og fest tverrstanga til slutt.
   Så kneppes de grå klipsa på ytterteltet i fotenden fast. Hold duken samlet og fest borrelåsene som sitter under hvert bardunfeste rundt stengene. Dette er viktig, ihvertfall i vind - du forankrer bardunen til stanga på denne måten, slik at bardunen ikke bare er festet i ytterteltsduken. Fortsett "medvinds" til du har kneppet fast duken i de røde klipsene. Stram så opp ytterduken i hvert av de fire klips-festene. Deretter barduner.
   Av en eller annen uforståelig grunn har BA valgt å sende med 10 plugger, riktignok av god kvalitet, mens du egentlig trenger 12. Merkelig sted å spare penger - det kan kanskje diskuteres om du egentlig trenger de siste 2 - for utspenning midt på endeveggene, men allikevel... Jeg valgte å ta med Hillebergpluggene mine - i hovedsak fordi de er noe lettere.
   Som det skulle framgå av bilder er det grei plass - til 1. Hvordan noen ser for seg at dette skal være et 2-manns telt er litt uklart for meg. Det finnes ikke mindre enn 12 +1 små og store lommer i innerteltet. +1 er dekslet for lufteluka rett over hodeposisjon -hvis den er lukket, dobler den fint som lomme, men hvis luka er åpen, forsvinner den muligheten. Kjempedigg med så mange lommer! Her har Hilleberg noe å lære! I tillegg finnes det hemper for tørkesnorer "overalt". 
   Sømkvaliteter og generell finish er bra. Innerhøyden er ok, men ikke mer. litt lavt til å stå på kne på underlaget og ta av og på klær, men det går.
   Har ikke fått testet teltet i regnvær, så jeg skal ikke si så mye om hvordan det vil arte seg, men jeg er kanskje noe overrasket over mengden kondens på innsiden av yttertelt på morgenen når jeg skal leggge sammen teltet. På en teltkonstruksjon av denne arten, med åpne skjørt hele veien rundt, og med masse vind og luftbevegelse, hadde jeg forventet mye mindre av denslags. Innerteltet var helt tørt alle dagene. Den løse ytterduken har jo også den fordelen at jeg ka ta av duken og riste den nesten tørr før jeg pakker den ned. det er litt verre med Staikaen - det kan gjøres, men det blir mer fomlete...
   Ellers er det grei plass for Jetboil'en - ingen angst for å komme for nær telduken. Lite og ingen effekt av oppvarming i teltet fra matlaging, antar den varmen bare er for kråka. Jeg hadde nok ikke stastet på dette teltet på tidspunkter hvor oppvarming ble viktig - da ville jeg hatt noe med duk helt ned til bakken, tror jeg.
   Alt i alt har dette teltet vært i overkant av hva jeg ventet - veldig godt fornøyd! 

   På morgenkvisten ved Lågaros

   Ved Ørteren


   Grei plass for å fyre opp en liten Jetboil


   Tomannstelt? Neppe!

   Sittehøyde med et chairkit er ok

   Ved Lågaros


    
  • By Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: 
   Hidden Content


   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • By erles
   Ser etter en 2p telt - noen med gode tips? 

   Kriteriene er: 
   - vekt under 2kg
   - må tåle mye vind (høyfjell i skikkelig ruskevær!), og føles trygt. 
   - Aller helst 2 innganger og plass nok til sekk og primus i yttertelt. 
  • By sturela
   Er på jakt etter et telt til meg og mine to hunder. Har en husky og en stor vorsteh  og jeg er en mann på litt under 180 cm.Jeg  vil ha et telt som har bra bunnduk. Må ha insektnett i dør, være lunt. Blir brukt mest på vår og høst. Har i dag et tunneltelt( bjørgefjell 3 camp ) frå ca 1990.  Jeg er egentlig kanske fornøyd med det , men bunnduken er kanske slitt og det er litt stort.Klarer meg med et 2 mannstelt . Blir mest brukt i skogstereng, mulig fjelltur på sommer. Dør til innertelt bør være slik at det ikke blir tråkket på når dør er åpen.( dør må ikke ligge på bakken ) . Lite pakkvolum er viktigere en vekt da den ene hunden skal bære det og ikke jeg. Men vekten bør ikke være så mye over 3kg.Har lurt om Hilleberg kaitum 2 kan være et lurt valg. Kan sikker være lurt med kuppeltelt også da det kan være dårlig med pluggfester også i skogsterng. Viktige er også at det er bra avstand mellom innerduk og ytterduk slik at ikke sovepose blir bløt av kondens. Tar i mot forslag med stor takk
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy