Gå til innhold

Bård B

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  103
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Bård B

 • Rang
  Bård B

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Bård B

  Marmot Vapor-Blaze/Sandstorm

  Er på let etter et nytt 4p telt til familieturer og har kommet over et Marmot Vapor, men kjenner ikke til Marmot teltene fra før. Er det noen som har noen erfaringer med disse teltene? Gode som dårlige! Vi skal ha et tre-sesongs telt til fjellet, marka og kysten. Er også interessert i tips og beskrivelser på andre telt i tilsvarende kategori, vil helst under 6 kg.
 2. Bård B

  Snurring på boks

  Jeg må bare slå et slag for gode gamle Snurring og ikke minst Turistproviant. For meg er lukten av parafinbrenner og brødskiver med snurring gode barndomsminner fra teltturer sommer som vinter. Snurring kan spises som pålegg på brødskiva, en kan avansere med ost/speilegg, en kan lage makaronigryte, steke den sammen med potetbiter eller bare spise den som den er. Til fotturer noe lenger enn en helg er den neppe hensiktsmessig og bære med seg i sekken, men på korte turer eller turer hvor vekt ikke har avgjørende betydning (hundespann/pulktur etc.) er den god, næringsrik og mettende. Ørud`s tips over her med chilli bønner skal jeg teste ut rimelig kjapt, hørtes slett ikke ut som en dum hurtigrett!
 3. Bård B

  Bildekomposisjon og motiv

  Naturfoto av Ole Jørgen Liodden er en bra bok, tar for seg grunnleggende teknikker og teori.
 4. Bård B

  Telttur Oslo - Tips

  Muligens litt i seneste laget, men ja Øyungen er et godt utgangspunkt for en enkel tur med overnatting med barna. Maridalen har flere fine plasser og starte en helgetur på, Øyungen med utgangspunkt fra parkeringa på Skar er kanskje den enkleste for en tur som beskrevet. Med utgangspunkt fra Stryken eller Hakadal er mulighetene mange, men anbefaler deg da og sette deg ned med kartet og bestemme deg for en rute og et mål for leir.
 5. Har dette telte selv og er veldig fornøyd, har ikke brukt det på vinteren selv nettopp på grunn av denne "lufteåpningen" i nedkant av duken. Men vurdere og teste det på en noe lettere markatur nå til helgen. Ja, Kjell Iver innerteltet er tett uten noen egne ventilasjonsåpninger, men ettersom det er to fortelt løses det ganske greit ved å justere glidelåsene i begge ender. Mareng er lenger opp her inne på og kappe stengene for og minske denne "lufteåpningen", da vil en jo miste en del av spennet i den langsgående stanga og det er jo slik jeg ser det mye av dette teltets styrke at en får et kraftig spenn som strammer duken såpass mye. Dette er et ypperlig telt til bruk langs kysten og andre forblåste steder hvor det er helt avgjørende at en får spent duken så godt som Orion teltet faktisk tillater.
 6. Bård B

  Utstyr for telttur med gutten

  Ville gått for et 3 pers. telt. Dere er snart fire og mulighetene for at dere alle etterhvert skal på tur er kanskje tilstede? Vi har selv telta to voksne med to barn på 7 og 9 i ett to pers.telt, det har i og for seg gått greit det, men greiere med litt ekstra bredde...! Tror jeg har brukt Helsport Rondane en helg, men det var i finvær så kan ikke uttale meg noe videre. Selv er jeg veldig fornøyd med Exped Orion, mitt er riktignok et 2 pers, men tror Orion er og få i 3 pers også. Dette teltet er helt kanon som et 3 sesongs telt, det står utrolig støtt og fint og lett og stramme duken slik at ingenting flagrer i vinden, to gode fortelt og har aldri vært plaga av at innerduk og ytterduk legger seg mot hverandre og skaper kondens. Det er såkalt selvstående telt som gjør at en lett kan flytte det, snu det osv. etter oppsett. Begrepet selvstående skal en likevel ta med en klype salt, det må barduneres og settes med plugger for og strammes ordentlig opp.
 7. Bård B

  Tips til leirplass- område?

  Vikerfjell ligger noen mil nord for Hønefoss, fint turområde med variert terreng. Fra parkering fra enten Ringebu eller Tossevik kan en gå fra lavereliggende "blandingsskog" og opp til ordentlig fjellfølelse på noen timer. Fantastisk utsikt utover Vassfaret fra Urdevassfjell, med barn vil jeg tro opp til Urdevassfjell fra parkeringa er en drøy dagstur, men kan fint deles opp med telting, masse tjern og bekker innover. V Om det er like interessant med skogen som fjellet er det jo plenty steder med utgangspunkt Oslo/Akershus, du har jo Nordmarka med inngang fra Oslo, Nittedal, Ringerike, Hadeland og Romerike. Ringkollen på Ringerike siden er også fint, men der vil starten på en fottur preges av mye hytter og endel folk. Hurum har blitt nevnt, Finnskogen er jo stor og vill og lett tilgjengelig om en har bil.
 8. Bård B

  Hvilken 75mm binding?

  Har ikke prøvd noe annet selv enn Voille 3 pin cable samt oppbyggingsplate og hælløfter, det oppsettet er jeg strålende fornøyd med! Tok litt tid før jeg begynte og bruke hælløfteren ordentlig, men det gjør susen i de lange bakkene, spesielt om en går med kun kortfeller. Hælløfteren flytter jo da tyngdepunktet slik at du får mer trykk rett ned så kortfellen gjør mer nytte for seg. Om du forstår hva jeg prøver å forklare...?!
 9. Bård B

  Sekk eller pulk?

  Vanskelig og si noe veldig bastant hva som måtte være best for den enkelte, men om det er sånn at du kommer til og være mye på overnattingsturer i vinterhalvåret vil du høyst sannsynlig før eller siden føle behovet for en pulk, videre er sekk av forskjellig størrelser og utførelser alltid kjekt å ha til alle årstider. Personlig vil jeg med andre ord råde deg til og kjøpe en pulk med drag og sele, taudrag eller stivt drag er det dette meninger om, personlig har jeg en forkjærlighet for stivt. Jeg føler jeg har mer kontroll på utforkjøringene med stivt enn et taudrag som fort lever sitt eget liv i bratte utforbakker med svinger og kuler... Det er tungt å dra en pulk oppover bratte heng med fiskebein, men en god dragsele fordeler nok kreftene mer utover hele kroppen en om du skulle gjort den samme øvelsen med sekk på ryggen, da går det rett på låra og det kan bli fryktelig tungt i lengden!
 10. Bård B

  Trenger hjelp til valg av Fjellski

  Til den største delen av mine skiturer tenker jeg som deg i forhold til fart og glid, jeg går stort sett med pulk og feller på skia. I slake nedover bakker er det klart jeg merker at fellene bremser en del, men alternativet er jo og stoppe opp for og ta av og på feller. Alt i alt vil jeg kanskje tro en taper mer tid på det, men nok om det. Nå vet ikke jeg om du tenker å gå med pulk på skiturene dine, men i så tilfelle vil jeg anbefale og kjøpe med et par lengfeller for og ha til de bratteste kneikene. Når jeg kjøpte skia mine påsto selgeren at det selv med tung pulk var godt nok hold i kortfeller til bratte bakker, det har hvertfall for meg vist seg og være så langt fra sannheten som overhodet mulig. I bratte bakker har jeg slitt som en hund med kortfeller, i dag er det langfell som gjelder i slike bakker. Tilbake til det du egentlig spør om så kan jeg si at jeg aldri smører eller gjør noe mer med skia enn en sånn sprayimpregnering kortfellene som skal hjelpe litt med glid, mine Åsnes Nansen går nokså greit i oppkjørte løyper også, men som det allerede har blitt nevnt går de ikke helt ned i "trikkesporet". Selv går jeg med 75 mm binding med slik bøyle rundt hælen, fungerer utmerket. Så altså: Ja du kan kjøpe et par fjellski og sette på de kortfeller og gi fullstendig blaffen i smøring og prepping og bare kose deg på tur.
 11. Bård B

  Belysning i telt?

  Har nettopp kjøpt to teltlykter, Apollo og Moji, begge Black Diamond. Har foreløpig kun testa de i båt, men der fungerer de utmerket. Apollo er den kraftigste av disse to og lyser opp hele salongen i en 27 fots seilbåt, den kan brukes med 3 aa batterier eller lades opp med USB i et integrert batteri, den har også mini usb utgang så en kan lade f.eks mobilen via den også. Kan henges i telttaket eller stå oppreist ved hjelp av tre foldbart bein. Størrelse ca. som en av de litt større turkoppene, har dimmefunkjson. Moji er vesentlig mindre, lyser jo endel svakere. Men vil nok gi fint leselys i et telt, bruker 3 aaa batterier, og har ikke integrert batteri. Også denne kan dimmes og har samme type opphengsmuligheter som Apollo. Dette er to fantastiske lykter, har alltid vært veldig glad i min gassdrevne Primus lykt, men på turer med flere i teltet og da spesielt barn føles det ikke så trygt med gasslykta.
 12. Bård B

  Optimus 111-Rep sett/rensenål

  Jepp, kom i kontakt med Hjelmerud i dag og han hadde rep sett liggende. Da skal det bli nytt liv i Optimus`en på nyåret!
 13. Har dratt frem en gammel Optimus 111 som ikke har vært i bruk på mange år, den trenger nok en service. Får opp trykket og gass kommer ut av dysehullet, men tenner ikke. Uniflame Supply i Drammen som jeg har brukt til reservedeler til båtkjøkkenet ser ut til og være avvikla, noen som vet hvor jeg kan få kjøpt deler til apparatet. Rensenåla er godt slitt på nederste tannhjul så tror et bytte er påkrevd, Grafitt pakningen til selve dyseskruen er også gåen så den må byttes.
 14. Som det er sagt både to og tre ganger tidligere i tråden allerede så vil jeg oppfordre deg til og komme deg ut på tur i vinterfjellet, samtidig må jeg også gjenta det som også blir sagt om varsomhet i vinterfjellet. Har du ikke god erfaring i vintertelting/vintertur så vil jeg ikke råde deg til og gå langt fra de oppkjørte løypene, og hvertfall ikke om du er helt alene. Start i det små og ta turer i oppkjørte løyper, og velg deg en leirplass som kanskje ligger litt skjerma så du får villmarksfølelsen likevel. Bygg på turene dine etterhvert som du får prøvd deg litt og får mer erfaring. En skal selvfølgelig ikke gå rundt og være redd for å gå i fjellet, men en skal ha respekt for at vær og føre brått kan forandre seg og da må en kunne være i stand til og takle det været en møter, både på kunnskapsnivå og utstyrsfronten. Teltet ditt i seg selv er sikkert ok for lettere vinterturer det, skia dine også så lenge du ikke skal labbe lange strekk i dyp snø eller gå noe vesentlig på skare/isføre. Om du ikke er hundre prosent trygg på hvordan du ordner deg ly eller navigerer deg tilbake om du er utenfor løypenett og været plutselig tar fra deg all sikt og vinden gjør det vanskelig sette opp telt alene så er mitt råd at du ikke legger ut på tur utenfor løypenettet alene. Finn deg et utfartspunkt med et merka/oppkjørt løypenett og ta deg turer derfra og sett leir for natta i umiddelbar nærhet av sporet, øv deg på og grave enkle snøhuler og nødgroper og ha med deg fjellduk og test ut dette i rolige forhold. Alle kan bedrive friluftsliv midtvinters, men kulda setter litt andre krav til gjennomførelsen.
 15. Bård B

  Romslig vintertelt til tre

  Ja, jeg skrev feil i det innlegget, mente selvfølgelig tunneltelt. Ser forøvrig ut til at jeg havner på et av Helspor telta. Men skal også få demonstrert både Northface og Marmot ved tid og anledning. Takker alle deltagende for en fin tråd.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.