Gå til innhold

Bård B

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  93
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Sekk eller pulk?

  Vanskelig og si noe veldig bastant hva som måtte være best for den enkelte, men om det er sånn at du kommer til og være mye på overnattingsturer i vinterhalvåret vil du høyst sannsynlig før eller siden føle behovet for en pulk, videre er sekk av forskjellig størrelser og utførelser alltid kjekt å ha til alle årstider. Personlig vil jeg med andre ord råde deg til og kjøpe en pulk med drag og sele, taudrag eller stivt drag er det dette meninger om, personlig har jeg en forkjærlighet for stivt. Jeg føler jeg har mer kontroll på utforkjøringene med stivt enn et taudrag som fort lever sitt eget liv i bratte utforbakker med svinger og kuler... Det er tungt å dra en pulk oppover bratte heng med fiskebein, men en god dragsele fordeler nok kreftene mer utover hele kroppen en om du skulle gjort den samme øvelsen med sekk på ryggen, da går det rett på låra og det kan bli fryktelig tungt i lengden!
 2. Trenger hjelp til valg av Fjellski

  Til den største delen av mine skiturer tenker jeg som deg i forhold til fart og glid, jeg går stort sett med pulk og feller på skia. I slake nedover bakker er det klart jeg merker at fellene bremser en del, men alternativet er jo og stoppe opp for og ta av og på feller. Alt i alt vil jeg kanskje tro en taper mer tid på det, men nok om det. Nå vet ikke jeg om du tenker å gå med pulk på skiturene dine, men i så tilfelle vil jeg anbefale og kjøpe med et par lengfeller for og ha til de bratteste kneikene. Når jeg kjøpte skia mine påsto selgeren at det selv med tung pulk var godt nok hold i kortfeller til bratte bakker, det har hvertfall for meg vist seg og være så langt fra sannheten som overhodet mulig. I bratte bakker har jeg slitt som en hund med kortfeller, i dag er det langfell som gjelder i slike bakker. Tilbake til det du egentlig spør om så kan jeg si at jeg aldri smører eller gjør noe mer med skia enn en sånn sprayimpregnering kortfellene som skal hjelpe litt med glid, mine Åsnes Nansen går nokså greit i oppkjørte løyper også, men som det allerede har blitt nevnt går de ikke helt ned i "trikkesporet". Selv går jeg med 75 mm binding med slik bøyle rundt hælen, fungerer utmerket. Så altså: Ja du kan kjøpe et par fjellski og sette på de kortfeller og gi fullstendig blaffen i smøring og prepping og bare kose deg på tur.
 3. Belysning i telt?

  Har nettopp kjøpt to teltlykter, Apollo og Moji, begge Black Diamond. Har foreløpig kun testa de i båt, men der fungerer de utmerket. Apollo er den kraftigste av disse to og lyser opp hele salongen i en 27 fots seilbåt, den kan brukes med 3 aa batterier eller lades opp med USB i et integrert batteri, den har også mini usb utgang så en kan lade f.eks mobilen via den også. Kan henges i telttaket eller stå oppreist ved hjelp av tre foldbart bein. Størrelse ca. som en av de litt større turkoppene, har dimmefunkjson. Moji er vesentlig mindre, lyser jo endel svakere. Men vil nok gi fint leselys i et telt, bruker 3 aaa batterier, og har ikke integrert batteri. Også denne kan dimmes og har samme type opphengsmuligheter som Apollo. Dette er to fantastiske lykter, har alltid vært veldig glad i min gassdrevne Primus lykt, men på turer med flere i teltet og da spesielt barn føles det ikke så trygt med gasslykta.
 4. Optimus 111-Rep sett/rensenål

  Jepp, kom i kontakt med Hjelmerud i dag og han hadde rep sett liggende. Da skal det bli nytt liv i Optimus`en på nyåret!
 5. Har dratt frem en gammel Optimus 111 som ikke har vært i bruk på mange år, den trenger nok en service. Får opp trykket og gass kommer ut av dysehullet, men tenner ikke. Uniflame Supply i Drammen som jeg har brukt til reservedeler til båtkjøkkenet ser ut til og være avvikla, noen som vet hvor jeg kan få kjøpt deler til apparatet. Rensenåla er godt slitt på nederste tannhjul så tror et bytte er påkrevd, Grafitt pakningen til selve dyseskruen er også gåen så den må byttes.
 6. Som det er sagt både to og tre ganger tidligere i tråden allerede så vil jeg oppfordre deg til og komme deg ut på tur i vinterfjellet, samtidig må jeg også gjenta det som også blir sagt om varsomhet i vinterfjellet. Har du ikke god erfaring i vintertelting/vintertur så vil jeg ikke råde deg til og gå langt fra de oppkjørte løypene, og hvertfall ikke om du er helt alene. Start i det små og ta turer i oppkjørte løyper, og velg deg en leirplass som kanskje ligger litt skjerma så du får villmarksfølelsen likevel. Bygg på turene dine etterhvert som du får prøvd deg litt og får mer erfaring. En skal selvfølgelig ikke gå rundt og være redd for å gå i fjellet, men en skal ha respekt for at vær og føre brått kan forandre seg og da må en kunne være i stand til og takle det været en møter, både på kunnskapsnivå og utstyrsfronten. Teltet ditt i seg selv er sikkert ok for lettere vinterturer det, skia dine også så lenge du ikke skal labbe lange strekk i dyp snø eller gå noe vesentlig på skare/isføre. Om du ikke er hundre prosent trygg på hvordan du ordner deg ly eller navigerer deg tilbake om du er utenfor løypenett og været plutselig tar fra deg all sikt og vinden gjør det vanskelig sette opp telt alene så er mitt råd at du ikke legger ut på tur utenfor løypenettet alene. Finn deg et utfartspunkt med et merka/oppkjørt løypenett og ta deg turer derfra og sett leir for natta i umiddelbar nærhet av sporet, øv deg på og grave enkle snøhuler og nødgroper og ha med deg fjellduk og test ut dette i rolige forhold. Alle kan bedrive friluftsliv midtvinters, men kulda setter litt andre krav til gjennomførelsen.
 7. Romslig vintertelt til tre

  Ja, jeg skrev feil i det innlegget, mente selvfølgelig tunneltelt. Ser forøvrig ut til at jeg havner på et av Helspor telta. Men skal også få demonstrert både Northface og Marmot ved tid og anledning. Takker alle deltagende for en fin tråd.
 8. Romslig vintertelt til tre

  Glemte å skrive det innledningsvis, men ser for meg et telt som fraktes på pulken med stenger ferdig tredd slik at det bare er å sikre en bardun med ene skia før en setter sammen de to siste ledda i stengene. Da koker vi det vel ned til kuppeltelt typisk Helsport, Hilleberg og i og for seg Fjellreven. Sistnevnte har jeg vel ikke hørt noe særlig om når det kommer til røft bruk i vinterfjellet. Må si jeg er litt skeptisk til telt som settes opp i "to operasjoner" slik Northf. og Marmot her beskrives, tenker da at dette kan være en utfordring i hard vind...?
 9. 100L + sekk

  Kan varmt anbefale Norrøna Reconpack-Syncro flex. Som du sier innledningsvis har den noe høy egenevekt, men det fanges opp av selve ramma og bæresystemet. Når jeg kjøpte Reconp. var jeg selv litt usikker på hvordan jeg ville oppleve den på kortere helgeturer når den ikke er stappa full av utstyr, men det viste seg å være totalt ubegrunnet. Den strammes fint inn med de mange reimene og tilpasses slik også kortere turer. Første turen min sekken var en to ukers tur i fjellet hvor sekken første dag veide 37 kg, det føltes llikevel bedre på rygg og kropp enn forrige sekken min gjorde med 15-20 kg. For mitt vedkommende har Norrøna vært nærmest en revolusjon på sekkfronten. At de to sidetaskene kan settes sammen til en liten svipptur sekk for en liten utflukt fra leiren er også et pluss, dette er dog ikke like behagelig om du pakker den for tung, så noen fullverdig dagstursekk blir aldri de to taskene.
 10. Romslig vintertelt til tre

  Det betyr vel noe at Helsport og Hilleberg er teltene det stort sett snakkes om her skulle en tro. Hadde likevel vært interessant å fått erfaringene til noen som har testa Norhface og Marmot teltene i vinterfjellet. Som Prebb sier lenger oppe i tråden her kan en sikkert få sydd på stormmatter i etterkant på Hilleberg teltene, men prisen på teltene dems er allerede i toppsjiktet så da faller valget på et telt som har det fra start til samme og kanskje til og med lavere pris. Ser primært etter et telt som skal tåle vinterfjellet og sterk vind, flere av Helsport teltene ser jeg leveres med doble stangkanaler så de skal stå av vind noe bedre... Dette med stormmatter er en lang diskusjon, men for meg er det et absolutt krav til vinterbruk.
 11. Romslig vintertelt til tre

  Er ute etter et vintertelt til tre personer, tanken er vel og gå for et 4 manns telt da vinterturene med pulk i all hovedsak krever litt mer plass i teltet. Stormmatter er også et absolutt krav, har kikka på flere av Helsport sine og de ser jo veldig fine ut de, velprøvde over flere år er de jo også. Men det finnes jo en del andre telt på markedet også. Hilleberg sine telt var lenge på blokka, men har nå landa på at stormmatter er et krav og ingen av Hilleberg teltene har dette. Ønsker gode tips og gjerne linker til diverse tester og omtaler av gode og romslige vintertelt.
 12. Vaske/rengjøre tursekken

  Reconpacken får du ikke uten videre skilt ramme og sekk fra hverandre, selv legger jeg bare sekken i badekaret og spyler den godt for så og blande inn ordinært vaskepulver og la den ligge en times tid. Skyller X antall ganger til all såpe er borte. Henger den til tørk og sekken er som ny!
 13. Objektiver på tur

  Litt forskjellig hva jeg har med av objektiver på tur, bruker fullformat og til stemningsbilder/oversiktsbilder rundt i teltleiren osv. er 50mm fin. I insektsesong vil jeg gjerne ha med meg makro objektiv, her har jeg en Canon 100mm. Landskapsbilder med vidvinkel burker jeg en 24mm, men ønsker meg en 16-35... Angående dette med stativ, jeg er på let etter et godt stativ. Må fungere godt til makro og helst med en slik løsning hvor midtstanga kan vendes ut til siden med kameraet montert på for og kunne senke hele stativoppsettet ned til ønsket plass og høyde. Har du noen klare anbefalinger her Ørud? For meg er funksjon egentlig viktigere enn vekt, til en viss grad selvfølgelig...
 14. Løpetur Hardangervidda

  Har ikke løpt ruta selv, men så en videosnutt enten her inne eller på youtube om en som løp rundt Hardangerjøkulen. Den turen i seg selv er jo ingen tre dagers tur, men kan selvfølgelig tas i kombinasjon med andre ruter og hytter og ende enten tilbake på Finse eller en av stasjonene som nevnes i svar tidligere i tråden. Turen rundt Jøkulen så veldig fin ut og jeg har selv lyst til og ta den i sommer.
 15. kuppeltelt for 2 personer og 2 hunder

  Hvor store er hundene?
×