Jump to content
IGNORED

Gjeddejakt med hagle


Koppen
 Share

Recommended Posts

En artikkel om gjeddejakt med hagle i VG:

Hidden Content

Synspunkter?

:)

Personlig vet jeg lite om de lokale forholdene som f.eks avstand til bebyggelse etc, men jakt/fiskeformen er jo eldgammel. Da kan en jo spørre seg om det er skuddvinkelen eller utbyttet som er problemet? Eller var det antall skudd på rappen? Eller er det kanskje den ganske langt fremtredende jaktmotstanden generelt?

Jeg har ingen sterke meninger i den ene eller andre retning, men lurer altså litt på forumdeltagernes meninger. Også for å få belyst sider av saken jeg eventuelt ikke har tenkt på.

Link to comment
Share on other sites

Sånn rent praktisk så ser jeg ikke at den ene fiskemetoden er noe værre for fisken enn den andre. Om man skadeskyter eller river kjeften av fisken med en krok er ikke bra for fisken uansett. Men samtidig så syns jeg man skal la være om dette er forbudt.

Edit leste artikkelen nå og ser at det ikke er ulovlig så kjør på så lenge det ikke er til stor sjenanse for folk i nærheten. Gjedda er et skadedyr.

Link to comment
Share on other sites

Det første som slo meg var at dette så gøy ut, og ok så lenge det ikke er til sjenanse for andre. Det andre som slo meg var at det kanskje ikke er helt "sunt" for de andre fiskene i vannet. Nå får vel ikke hagleskudd en eksplosjonseffekt som ved bruk av dynamitt, men det er vel alikevel neppe nerveberoligende for de andre fiskene i vannet som overleverer. Basert på dette så er jeg negativ, men det er mulig hagleskudd ikke er verre for fisken enn det å kjøre båt med påhenger.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har aldri sett en fisk med ører, så dette går nok bra :)

Essem, ditt forhold til vannlevende skapninger har vi fått et visst inntrykk av i tråden om oppdrettsministeren.

Den enkeltes syn på gjeddejakt med hagle gjennspeler vel kun vårt forhold til denne fisken.

Mange av oss ser på den som en uønsket predator, mens mange i dag praktiserer fang og slipp også på gjedde.

Link to comment
Share on other sites

Essem, ditt forhold til vannlevende skapninger har vi fått et visst inntrykk av i tråden om oppdrettsministeren.

Sannsynligheten for at du har humor er like høy som at en skiftenøkkel kan svømme. Skal jeg skrive noe seriøst i denne tråden, så må det være at jeg er på linje med phaser, bortsett fra det han skriver om skadedyr.

Link to comment
Share on other sites

Personlig syntes jeg det er litt harry og skyte fisk med hagle, men jeg vet at de var ganske vanlig tidligere her i østfold.

Men tror ikke det er noe mer skade på fisken med denne metoden, dedre er det når det ikke er bly hagel.

Er veldig poppulært i usa og skyte fisk meg våpen og buer, nei blir litt harry for meg.

Ser ikke sporten i det.

men det er mitt syn, så lege folk ikke skyter etter fisk der jeg fiske med stang kan de gjøre det så mye de vill.

Kanskje dette hadde vært noe, litt mer sport i det

Hidden Content

men dette er jeg glad er forbudt i norge

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Med sprengstoff er det ikke selve eksplosjonen og trykket av den som dreper fisk (bortsett fra de som er nærme nok) Man dreper mange flere med all møkka man virvler opp i vannet og som tetter gjellene på fisken. Var ikke uvanlig å renske vann for fisk med denne metoden for så å sette ut ørret.

Link to comment
Share on other sites

Kan kanskje bli noen skadeskutte fisker, men sikkert moro og så lenge den fisken som blir skutt også blir spist ser jeg ikke noe galt i det. Catch&release folket er kanskje uenig.

-Frikk

Ingen problem med catch and release med hagle på ørret i alle fall (snakker av egen erfaring). Det er trykket som lammer fisken, og de kommer seg etter en stund. Med gjedda er det kanskje litt annerledes, for den ligger ofte og soler seg i sivet, helt i vannskorpa.

Link to comment
Share on other sites

Litt på siden, men følgende har jeg selv prøvd med suksess flere ganger, det bygger på de samme prinsipper.

Om du er i båt og mister fisk under landing, bank i båtripa. Jeg brukte å smelle åregaflene i innfestningen om dette skjedde, og da svimte fisken av og fløt opp. Men du har kort tid på deg før fisken kvikner til, dessuten virker det dessverre dårligere jo større fisken er. Det er selvsagt også forskjell på en trebåt, glassfiberbåt og aluminiumsbåt mm.

Bare prøv, jeg var skeptisk da jeg leste dette første gang, men har erfart hvor effektivt det kan være.

:!:

Link to comment
Share on other sites

Ønsker ikke å diskutere for eller mot catch-and-release eller betenkeligheter rundt hvorvidt denne skytingen foregår i nærheten av tettbygd strøk eller ikke. Heller ikke hvorvidt gjedda er et skadedyr som bør beskattes hardt eller ei (har for øvrig “oppdaget” gjedda som en prima og fra min side høyst undervurdert matfisk, fisker jeg gjedde er det derfor til maten).

Når skytevåpen brukes på denne måten som vi ser her, i en helhet med umoden brøling, skryting og barnslilge machotakter, og hvor formålet virker å være å slakte så mye gjedde som mulig, tror jeg det stritter fullstendig med folks allmenne oppfatning av ansvarlig bruk av skytevåpen, jaktetikk og respekt for viltet.

Synes også det er trist at disse guttene virker å få grønt lys både av politiet, media og ikke minst her på forumet for å fortsette bajas-virksomheten. Hva slags holdninger tar disse karene med seg på vegen videre mot jakt på fugl eller annet vilt?

Link to comment
Share on other sites

Dette er et litt interessant tema. Å skyte gjedde er en gammel fiskemetode, iallefall rundt Mjøsa og sikkert også endre steder på Østlandet. Dette er vel fra Brummunddal-området, og hvis jeg forstår det riktig så er det Mjøsa det er snakk om. Å skyte gjedde går ut på å sikte under gjedda, altså et visuelt fiske etter store gjedder, med den hensikt å svimeslå den, fange den opp, og så ta den av dage for så å kunne brukes til mat (gjeddekaker f.eks.). Dette var nok mye mer utbredt tidligere, da det var fangst som gjaldt og befolkningen var mer spredt og våpenlovene litt mer fleksible. Noe catch and release er det nok ikke snakk om med denne type fiske/fangst, og som i annen jakt så er det alltid en fare for skadeskudd, selv om jeg tror t en skadeskutt gjedde ikke kommer seg veldig langt slik at man uansett klarer å ta den. Man får heller ikke her inntrykk av om dette skjer iet befolket område, eller i litt mer skjermet omgivelser (ja, Brummunddal er rett på Mjøsa og E6 er også der). Uansett så hadde det kanskje vært en god idè å ta kontakt med lensmann og/eller kommuneansvarlg for jakt og fiske først, for å få klargjort eventuelle begrensninger rundt dette.

Litt på sidesporet; gode, gamle Vazelina Bilopphøggers har en sang om å skyte gjedde; "Gjedda kjæm ikvæll" Kos dere :)

Link to comment
Share on other sites

Om det er befolket eller ikke burde ikke ha noe å si. Er dere redd for rikosjetter fra hagel som treffer vannet? Det vil neppe fungere å skyte fisk med så liten vinkel mot vannet uansett. Det er vel heller støy og generell våpen-noia som skremmer folk. Det synes jeg er trist.

-Frikk

Link to comment
Share on other sites

Dette er et litt interessant tema. Å skyte gjedde er en gammel fiskemetode, iallefall rundt Mjøsa og sikkert også endre steder på Østlandet.

Jeg vet at jaktformen ble praktisert i Trondheimsområdet inntil 60-tallet ihvertfall.

Når skytevåpen brukes på denne måten som vi ser her, i en helhet med umoden brøling, skryting og barnslilge machotakter, og hvor formålet virker å være å slakte så mye gjedde som mulig, tror jeg det stritter fullstendig med folks allmenne oppfatning av ansvarlig bruk av skytevåpen, jaktetikk og respekt for viltet...

... Hva slags holdninger tar disse karene med seg på vegen videre mot jakt på fugl eller annet vilt?...

Dette er jeg forsåvidt helt enig i, men dessverre har jeg sett den samme oppførsel på jakt, fisketurer og fjellturer uten hverken børse eller stang. Da er det oppførselen og mangel på respekt for andres naturopplevelser jeg reagerer på, ikke at de har gevær eller fiskestang i samme sammenheng. Bare se forskjellige sportsfiskeprogrammer, så får du ofte greie doser bajasoppførsel. Det er altså snakk om denne berømte ballen og mannen-problemstillingen.

Synes også det er trist at disse guttene virker å få grønt lys både av politiet, media og ikke minst her på forumet for å fortsette bajas-virksomheten.

Men du burde lese artikkelen litt bedre. Politiet gir definitivt ikke "grønt lys" for denne jakten. Det står allerede i overskriften at politiet refser gjeddefiske med hagle og det er tydelig at de gjerne skulle ha straffeforfulgt guttene. I artikkelen står det også at de vil be grunneier forby denne type jakt. Jeg har mistanke om at det er bajasfaktoren for betyr mest for dette ønsket.

:)

Link to comment
Share on other sites

Fiskemetode?? Denne fisken blir nok IKKE benyttet til mat, og heller ikke satt ut levende akkurat....

Det man gjør er å skyte de største idividene når de skal gyte. Det man gjør da er å fjerne den eneste fienden gjedda har, nemlig større gjedde. Resultatet blir drøssevis med smågjedder som lurer i sivet og tar livet av det meste annet fisk. Vil man beholde ørretstammen eller annen fisk i vannet må ma passe på at de store individene overlever.

Hva sier dere til laksefiske med hagle? Hadde dette vært overskriften hadde det blitt ramaskrik. Mens å ta ut store individer av gjedde kan ha større konsekvens for et lukket biotop.

Sportsfiske er også å leke med liv, men tror fisken som meg selv, heller velger litt julig enn å bli slått ihjel.

Det verste med dette at dette er faktisk lov! Politiet har visst ikke lest lovene godt nok, for det er nemlig lov å jakte gjedde med våpen. Faktisk den eneste fisken det er lovlig å skyte. Står helt klart i lovverket.

Rett og slett forkastelig spør du meg!!

Link to comment
Share on other sites

Fiskemetode?? Denne fisken blir nok IKKE benyttet til mat, og heller ikke satt ut levende akkurat.... Det man gjør er å skyte de største idividene når de skal gyte. Det man gjør da er å fjerne den eneste fienden gjedda har, nemlig større gjedde. Resultatet blir drøssevis med smågjedder som lurer i sivet og tar livet av det meste annet fisk.

Nå står det rett nok ingenting i artikkelen om at de ikke spiser den.

Jeg oppfatter det som at problemet er metoden. Tror ikke det hadde vakt reaksjoner om de hadde fått samme antall og størrelse på stang, snøre eller annet.

Altså, man vil heller bli kvitt mann med gevær enn å ha gytefredning, bag limit o.l

:wink:

Link to comment
Share on other sites

gjedde kaker er veldig godt,nam nam.

Noen som har noen gode oppskrifter. :wink:

Det er viktig å passe på våre rovfisker, spesielt i disse dager med mye trussel fra andre stor fisk som blir satt ut ulovlig og som ikke hører til i norske vann og elver.

Er faktisk blitt tatt mange karpe fisk i norge de sist årene også vært snakk om at noen har fått gresskarpe i norge i år.

noen typer karpefisk kan virkelig ødelegger vannet de lever i og fisken som er der, viktig med rovfisk som kan holde de borte.

Å skyte fisk uten å bruke den til mat eller og slippe den ut igjen er rett og slett kvalmt, kaster ikke god mat det lærte jeg når jeg var liten.

Link to comment
Share on other sites

Nå står det rett nok ingenting i artikkelen om at de ikke spiser den.

Jeg oppfatter det som at problemet er metoden. Tror ikke det hadde vakt reaksjoner om de hadde fått samme antall og størrelse på stang, snøre eller annet.

Altså, man vil heller bli kvitt mann med gevær enn å ha gytefredning, bag limit o.l

:wink:

Tja, er vel ikke så veldig mye igjen av den fisken som vises frem akkurat. Gjedde er vel heller ikke den mest benyttede matfisken akkurat.

Når du samenligner dette med fiske med stang, så skjønner du ikke helt sammenhengen her. Dette gjøres når fisken går opp på grunna for å gyte. Sikkert noen som gjør det ellers i året også, men det er det som er vanlig. Målet er å få skutt de største. Store individer er dårlig mat, helseskadelig og dårlig for vannet. Man kan jo spørre seg selv hvorfor det KUN er gjedde som det er lovlig å benytte skytevåpen etter? Hvorfor er ikke dette lovlig i gytebekkene til anadrom laksefisk?

Gjedde har et dårlig rykte, men er også den predatoren som holde sørv og mortebestanden nede. Samt at den holder gjeddebestanden i sjakk.

Link to comment
Share on other sites

Når du samenligner dette med fiske med stang, så skjønner du ikke helt sammenhengen her. Dette gjøres når fisken går opp på grunna for å gyte. Sikkert noen som gjør det ellers i året også, men det er det som er vanlig. Målet er å få skutt de største.

Skjønner nok sammenhengen og kjenner godt til vårfisket etter gytende gjedder på våren. Men du mener altså at målet for stangfiskere på våren (og ellers) ikke er å ta de største gjeddene!?

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Men da ikke å ta livet av dem. Tror nok du som meg hadde takket ja til en omgang juling på byen enn å bli tatt livet av :D

Fiske og tildels jakt er lek med liv om man spiser den eller ikke. Ingen har behov for å fiske for maten sin skyld i Norge (hvis man ikke har reist på tur uten mat da )

Link to comment
Share on other sites

Ingen har behov for å fiske for maten sin skyld i Norge (hvis man ikke har reist på tur uten mat da )

Nei ingen har behov (hvis vi ser bort ifra yrkesfiskere, og det gjør vi i denne tråden) Det er tvert imot en luksus. Jeg både fisker og jakter, og spiser det jeg fanger. (Følger selvfølgelig regler for minstemål o.l.) Jeg ser ingen grunn til å ikke spise det jeg fanger, og hvis bestanden er truet lar jeg heller være å fiske eller fisker et annet sted hvor det er plenty med fisk. Jeg har ingenting imot de som leker med fisken og slipper dem ut igjen heller for den saks skyld, men det er jeg ikke interessert i selv.

-Frikk

Link to comment
Share on other sites

Er mye bedre med ny fisket fisk, enn den "ferske" du får i butiken.

skulle kjøpe fersk fisk fra butikken her om dagen, syntes den egentlig ikke var veldig pen i kjøttet og spurte dem i disken om når den var fisket, fant ut at den var fisket for 9 dager siden.

For meg er det ikke fersk fisk, ble ikke fisk på meg den dagen.

for å få fersk fisk må jeg nok fiske selv.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy