Gå til innhold
  • Bli medlem

Bruk og forbruk - Hva gjør du for å redusere ditt økologiske fotavtrykk?


jakro

Anbefalte innlegg

Gjest Pikachu

Elektrisk scooter finnes faktisk. Det er bare batteriteknologien det står på...

For min del blir jeg nok å satse på pluginhybrid pga avhengighet til lang rekkevidde når jeg skal til fjells. Dårlig deal å kjøre 200 km, parkere i -15, for så å komme ned av fjellet etter 5 dager å ha flatt batteri. Da er det godt å ha en forbrenningsmotor i backup.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 202
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Kina er verdens største investor innen fornybare energikilder nå, så dette argumentet har for lengst gått ut på dato.

Vi risikerer å måtte importere energieffektiv teknologi fra Kina i fremtiden, dvs., når olja vår ikke er verdt noe lenger. Hva skal vi selge tilbake til Kina for å finanisere importen?

I Norge har vi verdens beste elbilinsentiver, og ingen andre land er i nærheten av å ha så mange elbiler per innbygger som Norge, så våre kjære politikere gjør tydeligvis noe riktig :wink:

Joda, Kina gjør sikkert mye bra. Men grunnen til at de er verdens største investor innen fornybar økonomi har en del naturlige forklaringer. For det første er de i ferd med å bli verdens største økonomi. De har og en vesentlig sterkere stat (staten har mer penger/makt i forhold til folket) en i USA som for tiden er verdens største økonomi. De har også veldig store helseproblemer i byene pga. forurensning fra kullkraftverk og privatbilismen, som gjør at de må gjøre noe. Det påståes at de bygger opptil flere kullkraftverk per dag der borte, men hvor sant dette er aner jeg virkelig ikke.

Våre kjære politikere gjør noe riktig, men enda mer galt. Etter at Olje-Ola tok over Olje og Energidepartementet virker det som vi har fått det enda mer travelt å få opp oljen vår (trodde den lå ganske trygt der nede jeg?). Mongstad som skulle være vårt nye flaggskip innen ny miljøvennlig energiteknologi spyr fortsatt ut co2. SV som utgir seg for å være "det store miljøpartiet" er flinke til å love før stortingsvalg, men står til strykkarakter når det er tid for annet en tomt snakk. Statens pensjonsfond har ingen etiske grenser verken med tanke på klima eller mennesker. Så lenge de ikke får for mye dårlig PR handler det kun om mer penger. Akkurat det samme kan sies om Statoil (hvor det med stat menes Norge). Oljesandprosjektet i Canada er et strålende eksempel på det.

Regjeringen vil så klart ikke, med mindre de absolutt må, mene noe som gjør at melkekyrne melker mindre. Folkets uvitenhet er statens velsignelse. Heldig vis er miljøbølgen som kom bla. etter Al Gore's film An Inconveniet Truth i 2006 på vei ned i en bølgedal, og med andre ting som dominerer mediene er det ingen grunn til å sette klima som noen stor overskrift på partiprogrammet før valget i 2013. Minst like bra for Stoltenberg & co.er det at de andre ikke ser ut til å kunne stille lag i 2013 uten å ta med klassens versting, FRP. Dermed kan den som setter miljø øverst fritt velge mellom pest og kolera.

Bergensbanen hadde kostet et helt statsbudsjett når HM Kong Haakon åpnet den i 1909. Den gang hadde vi ikke noe oljefond å ta pengene fra heller. Vi må satse stort nå for å redusere de fremtidige problemene den globale oppvarmingen vil ha. Jeg har ambisjoner om å leve i gamle Norge i 50, 60 kanskje 70 år til. Da må vi tenke litt stort og litt langsiktig. Riktig nok satser vi 3,5 milliarder per år på å hjelpe til med å berge regnskogen. Men samtidig har veksten i Statens Pensjonsfond økt fra 250 til 450 milliarder per år i perioden 2007-2010. Pengene til regnskogen brukes i utlandet og påvirker derfor ikke inflasjonen i Norge på noen måte. Med andre ord er et tiltak som ikke svir.

Skal det settes i verk miljøtiltak som virker MÅ politikerne tørre å ta litt upopulære avgjørelser. De må satse på forskning (som koster penger), påvirke befolkningen til å være miljøvennlige ved å justere skatter og avgifter, satse på kollektivtransport, ENØK-tiltak, ren energi, senke tempoet i oljeutvinningen og internasjonalt legge press og dele teknologi så andre land og blir mer miljøvennlig. Mange tiltak kommer mange til å mislike, men det gjør dem ikke mindre nødvendige. Det kan ikke være opp til idealistiske enkeltmennesker å redde jorda. Vi har ikke nok av dem til det. Styresmaktenes oppgave er å styre landet til folkets beste på vegne av folket. Folket er dessverre til tider like umodent som et barn som ikke spiser maten sin fordi han vil ha godteri. Det vet ikke dets eget beste. Det er en av svakhetene ved demokratiet. Da skal gode ledere stå imot stormen, ta upopulære avgjørelser, og dermed ta vare på folket. Dessverre har den moderne politiker blitt en populistisk, akademisk feiging som styrer dit flertallet peker. Det er derfor vi må bli mange som sier klart fra om at vi vil ha en bedre miljø- og klimapolitikk fra 2013.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bergensbanen hadde kostet et helt statsbudsjett når HM Kong Haakon åpnet den i 1909. Den gang hadde vi ikke noe oljefond å ta pengene fra heller. Vi må satse stort nå for å redusere de fremtidige problemene den globale oppvarmingen vil ha. Jeg har ambisjoner om å leve i gamle Norge i 50, 60 kanskje 70 år til.

Nei politikerne hadde ikke oljepenger for hundre år siden. Men de hadde folk som måtte jobbe og slite for nesten ingen ting.

Hvis man virkelig tror på teorien om at co2 er et miljøproblem, og har satt seg litt inn i saken, så vet man godt at ønskedrømmer om at millioner av batteribiler og tog som går i flere hundre kilometer i timen ikke er noen løsning i det hele tatt.

Anleggskostnader drift og vedlikehold vil slå beina under alle fornuftige kalkyler. Et saktegående billig tog på dagens linjer vil kunne spare inn helt gigantiske mengder co2utslipp i forhold.

Noe annet myndighetene må gjøre hvis de tror på det de sier er å reversere desentraliseringen så fort som mulig. Spredt bosetting skaper enorme co2-utslipp både gjennom transport og energitap ved overføring av elektrisk energi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du høres ut som tidenes kontrollfreak! Fatter ikke at du ønsker å begrense personlig frihet på det viset. Dersom personlig CO2 kvote hadde blitt innført hadde det ført til at folk flest hadde blitt tvingt til å sitte i hjemme i stua fordi de hadde brukt opp sin kvote bensin og derfor ikke fikk lov til å dra på tur. Det er kjempeflott at det er billig å fly i norge idag! Det gjør at ungdom, som ikke har så mye penger, får mulighet til å dra rundt omkring på tur og oppleve det ganske land :) Desutten må man ikke glemme at folk i Nord-Norge ikke har noe alternativ til fly... I nord hadde det vært en fordel om flyene ble billigere.

Heldigvis blir ikke personlig CO2 kvote innført! Og jeg kan derfor fortsette å bruke bensin for å komme meg til fjells :wink:

Og hva om menneskeskapt global oppvarming skulle vise seg å være feil...? Synd å plage norges befolkning på forhånd..

Miljødebatten har fokusert alt for mye på CO2 (livets gass) i det siste, og alt for lite på naturvern og miljøgifter. Vi fjellfolk har glede av ren, jomfruelig natur og villmark der vi kan spise fisken. På bjørnøya er røya så forpestet av miljøgifter at den er giftig. Kanskje det er noe miljøbevegelsen burde fokusere litt på..

Dette er en del av problemstillingen. De fleste synes at vi bør ta mer hensyn til miljøet, men de fleste vil ikke begrense sin personlige frihet til å fly rundt jorden så ofte det passer dem og kjøre bil som mye de vil. Derav tanken på å pålegge det folk ufrivillig. Jeg må selv heller ikke tenke på å få en slik begrensning, men kanskje er det det som skal til hvis folk ikke endrer seg frivillig. Høye avgifter er et annet alternativ til å få folk til å begrense forbruket.

Enig med deg at det er mange flere problemer enn CO2 utslipp som det bør tas tak i.

Men så lenger vi ikke kan reise og frakte utslippsfritt, mener jeg at vi i verden bør endre adferd og leve på en annen måte enn i dag. Med mindre reising og mindre idrettsarrangementer med de samme utøverne i et annet land hver uke. Heller spise lokal mat enn mat fra den andre delen av verden. Men dette blir så motsatt av det vi er vant til og begrensende at ingen politiker som foreslår det kommer til å bli valgt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man virkelig tror på teorien om at co2 er et miljøproblem, og har satt seg litt inn i saken, så vet man godt at ønskedrømmer om at millioner av batteribiler og tog som går i flere hundre kilometer i timen ikke er noen løsning i det hele tatt.

Kom an søten, fortell oss nå hvordan du har satt deg inn i saken. Jeg vil gjerne vite hva som har fått deg til å bestemme deg for at millioner av elbiler bare er ett luftslott.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal det settes i verk miljøtiltak som virker MÅ politikerne tørre å ta litt upopulære avgjørelser. De må satse på forskning (som koster penger), påvirke befolkningen til å være miljøvennlige ved å justere skatter og avgifter, satse på kollektivtransport, ENØK-tiltak, ren energi, senke tempoet i oljeutvinningen og internasjonalt legge press og dele teknologi så andre land og blir mer miljøvennlig.

Velkommen til Miljøpartiet De Grønne, Ingebrigt :wink:

http://www.mdg.no/

https://www.facebook.com/miljopartietdegronne

Siste facebookstatusen deres:

Miljøpartiet De Grønne

MDG klager inn TINE for Forbrukerombudet for villedende reklame om norske kyr. Gir inntrykk av at melka kommer fra lokale gårder, mens den egentlig er blandet med melk fra mange produsenter og transportert over lange avstander.

Der skjer det ihvertfall ting! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pikachu

Våre kjære politikere gjør noe riktig, men enda mer galt. Etter at Olje-Ola tok over Olje og Energidepartementet virker det som vi har fått det enda mer travelt å få opp oljen vår (trodde den lå ganske trygt der nede jeg?).

Ikke glem at nå er det Nord-Norge sin tur til virkelig å komme inn i oljealderen! Nord-Norge ligger forhåpentligvis an til en skikkelig gullalder framover, takket være olje og gass. Borten Moe gjør en bra jobb for å sikre at Nord-Norge får best mulig ringvirkninger av disse ressursene. Dette er meget bra med tanke på interessante arbeidsplasser til Nord-Norsk ungdom. De fleste nordlendinger som tar sivilingeniørutdanning på NTNU har desverre forsvunnet sørover. Dette kan nå, endelig, endre seg. Aker solutions i Tromsø fikk over 1000 søknader på de første stillingene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Haha Holtsmark igjen... Han hater virkelig elbiler og elsker norsk oljeproduksjon :wink:

- Det er et veldig dyrt tiltak som fører til mer biltrafikk og som neppe gir noe CO2-gevinst, sier SSB-forsker Bjart Holtsmark.

Legg merke til ordleggingen hans her: "neppe". Han sier ingenting, men antar, tror, synes. Det samme gjør han i artikkelen hvor han påstår at elbiler er skattelette for de rike. Han har lagt elbilene for hat, men mangler fullstendig argumenter for å ta dem. Dermed gjør han som forskere flest gjør uten fakta: "Jeg tror... Jeg synes... Jeg antar... Jeg tenker..."

Og dere svelger dette?

Ta heller inn over deg følgende: Jeg kan kjøre 15km med elbilen på den samme mengden strøm som behøves for å pumpe opp, transportere og raffinere 1 liter drivstoff til steinalderbilene.

Dersom vi skal snakke om kullkraftverk så vil vi aldri klare å utvikle oss fra dagens nivå. Da er vi neandertalere resten av livet. Men det trenger vi ikke å være for en elbil er fantastisk. Du kan lade den med solceller på taket ditt. Du kan konstruere en vindmølle på hytta og lade den der. Du kan lade den fra nabogårdens mikrokraftverk. Du kan lade den fra Blåsjømagasinet. Du kan utvinne Thorium i Telemark og lade den på den energien. Og best av alt, selv om vi ikke har en så intelligent kraftproduksjon enda så kan vi likevel begynne allerede nå. Elbilene er allerede fremtidsrettet.

Kjøper du en bensin/dieselbil så er du låst fast til dette møkkastoffet i overskuelig fremtid.

- Det kan være at man om 30 - 40 år er kommet dit at man har så gode batterier at elbil kan være bil nummer en, og at man har fått kraftproduksjonen over på fornybart i all hovedsak. Da kan vi skifte ut bilparken. Men det er meningsløst å gjøre det i dag. Elbilene har så kort rekkevidde at de kun blir nummer-2-bil, og mye av strømmen de bruker, er laget av kull. Det er velkjent, sier Holtsmark.

Tesla Model S med 400km rekkevidde blir satt i produksjon allerede nå til sommeren. Skjønner dere hvor tåpelige argumentene hans er nå? Han sier jo 30-40 år her. Lang rekkevidde blir å få kjøpt allerede neste år, 2013... I tillegg viser forskning at elbiler blir nummer èn bil, mens en evt. fossilbil blir degradert til langturskjerre. Ikke så rart, den er jo svindyr å bruke.

Avliver myte: Elbilen brukes som nummer 1 bil

http://www.tu.no/energi/article288532.ece

Her er en interessant betraktning:

http://gronnbil.no/nyheter/har-vi-nok-stroem-til-alle-elbilene-article110-239.html

Dersom alle kjører elbiler og vi følger de siste årenes vekst i antall biler på veiene, så vil strømbehovet for 3,500,000 elbiler i 2050 utgjøre ca. 8,5% av dagens strømproduksjon. Da regner vi selvsagt på årsproduksjonen før Ola Kødden Moe har fått bygget ut de 44 Alta kraftverkene han ønsker seg innen 2020 (pålegg fra EU om 20% økt produksjon av fornybare kilder). http://www.tu.no/energi/article284619.ece

Så dette tulleargumentet med at elbilene kjører på kullkraftverk må vi snarest slutte med. Bensin og dieselbilene kjører også på kullkraftverk, for de krever enorme mengder strøm for å raffinere drivstoffet sitt.

Les mer her:

http://electricmini.blogspot.com/2011/10/it-takes-lot-of-coal-to-make-gasoline.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke glem at nå er det Nord-Norge sin tur til virkelig å komme inn i oljealderen! Nord-Norge ligger forhåpentligvis an til en skikkelig gullalder framover, takket være olje og gass. Borten Moe gjør en bra jobb for å sikre at Nord-Norge får best mulig ringvirkninger av disse ressursene. Dette er meget bra med tanke på interessante arbeidsplasser til Nord-Norsk ungdom. De fleste nordlendinger som tar sivilingeniørutdanning på NTNU har desverre forsvunnet sørover. Dette kan nå, endelig, endre seg. Aker solutions i Tromsø fikk over 1000 søknader på de første stillingene.

La oss be om at det ikke skjer en ulykke da. Den amerikanske gulfen er ødelagt i overskuelig fremtid nå, takket være BP`s elendige håndtering.

Denne prisbelønte dokumentaren tar for seg hva som skjedde etter at de store mediene sluttet å bry seg om oljesølet. Skremmende å se hvordan BP og USA`s regjering holdt på!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Elbil er for meg pr i dag uaktuelt. Når jeg ikke er på jobb og "må" bruke bilen velger jeg tog dersom jeg skal til Oslo, fordi jeg synes det er behagelig å bare lene meg tilbake og slappe av. Men, ettersom jeg bruker en tid på å padle, klatre, etc, så finnes det få muligheter for å lade elbilen. Ingen ladestasjon i Vengedalen, så vidt jeg vet..

Elbiler er sikkert ok for de som pendler til/fra jobb, ellers finner jeg ikke nytten. Vet ikke hvor lang ladetid det fremdeles er på disse bilene heller, men det tar iallfall for lang tid å vente på lading dersom jeg må på hasteoppdrag. Selv om bilen nok starter i -40 så har jeg hørt at det ikke er anbefalt at disse bilene står flere dager uten å være koplet til stikkontakt (batteriet kan fryse) heller, og da er det ikke akkurat noen bil for vinterlandet Norge for de som kunne tenke seg en tur på fjellet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor vil du lade i Vengedalen? Ingen problem å kjøre opp dit og parkere 8) Bor selv i Molde, og har tenkt å skrive en artikkel om elektrisk friluftsliv snart.

Man er ikke nødt til å lade elbilen hver gang man parkerer altså. Batteriene holder godt på strømmen, og kan sammenlignes med å skru av mobilen/gps`n. Da sparer du strømmen til du trenger den! :) Evt. kan du finne ladeplasser på www.ladestasjoner.no. Her er det mange å velge i! Det blir bygget 4 stk på Åndalsnes nå, og hurtigladestasjoner er planlagt i første omgang bygget i Molde, Ålesund og Kristiansund her oppe. Da lader man nesten fullt på 30 minutter. Ikke dårlig!

Med Tesla S 400km rekkevidde ser jeg ikke lenger noen grunn til å kjøre fossilbil for de fleste av oss. Tesla Model X er en kul SUV med 400km rekkevidde og 5,7 sekunder fra 0-100. Altså er det folks fordommer som er problemet, og ikke elbilenes begrensninger.

Her i Møre og Romsdal så er elbil det mest økonomiske man kan kjøre- fordi bilen går som håndbagasje på fergene :D Og med en kostnad på ca. 2kr mila i drivstoff så er det klart, det blir meget billig å ta seg en klatretur på Romsdalshorn for kosen en kveld :) Hadde vi bare fått overtalt grunneierne til å gi elbilen bomfritak på veien opp i dalen også 8)

Hehe, i vinterlandet Norge så er andelen dieselbiler noe rundt 85% av nybilene. Disse bilene starter ikke i 40 minus. Og ved 22 minus kan dieselen begynne å klumpe seg og tette innsprøytningsystemet, og dermed stanse bilen. Da står du der. Så dette med at elbilene ikke er laget for vinterlandet Norge når batteriene stortrives i vårt kjølige klima (lenger levetid enn i USA) og bilen alltid starter uten å hoste og harke, tror jeg ikke noe på. Da hadde folk kjøpt pålitelige bensinbiler :P Men ja, 40 minus i en uke er ikke bra for elbilen, for den har innebygget motorvarmer som vil trekke strøm.

Dog, jeg kan ikke se at det har vært 40 minus her i Møre og Romsdal over lengre tid noen steder.

Mannen målestasjon

http://www.yr.no/sted/Norge/Møre_og_Romsdal/Rauma/Isfjorden/statistikk.html

Ser vi på statistikken her så kan vi lese at temperaturen såvidt har dukket under 20 minus èn natt. Da er det kaldt nok til at motorvarmeren slår seg på og varmer batteriet opp ett par grader. Ellers er det bare supert å oppbevare batteriene kaldt når de ikke er i bruk 8)

http://www.yr.no/sted/Norge/Møre_og_Romsdal/Rauma/Marstein_målestasjon/statistikk.html

Her er Marstein nede ved fjorden.

13 minus. Ikke kaldt nok til å utgjøre noe som helst risiko.

Elbil er fremtiden, men å få folk til å prøve noe nytt er ofte like vanskelig som å lære gamle hunder nye triks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å understreke ytterligere, se på denne skjønnheten da! Vi snakker om ett smykke av en 7 seters bil med 0-100 på 5,7 sekunder og 400km ++ rekkevidde (valgfri størrelse på batteripakken). 8 års batterigaranti (!)

http://www.teslamotors.com/models

Og dette til bare 500,000,-! Etter 4-5 år kan vi gjette på en bruktpris rundt 200-250,000,- og fremdeles er det garanti igjen på den. Til sammenligning får man en velutstyrt Toyota Avensis for samme prisen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Vel, bor du i Molde så kan du nok saktens sikkert kjøre tilVengedalen uten å lade. Men, for meg som bor nær Oslo, så trenger jeg nok en lading eller to før jeg kommer til Vengedalen, og da er helgen over.. 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noe kjekt da? Sitte i bilen hele fredagen og søndagen, og bare få kose seg på lørdagen?

Jeg hadde aldri taklet å bo så langt fra spennende natur, så jeg flyttet opp hit 8)

Edit: Du jeg sjekket jo nå, og det er bare 403km fra "rett utenfor Oslo" og opp til Vengedalen. Du klarer fint å kjøre opp dit med en Tesla Model S/X, også setter du elbilen til lading i Åndalsnes. Med tanke på at en bensinbil vil koste 696kr for turen (0,7 forbruk) vil elbilen koste 160kr (0,2kWt per km forbruk)

Tar du turen 20 ganger i året (du sier jo at dette er ett behov du har...) så blir det fort 10,700,- spart i året på å kjøre elektrisk, kun på den turen. Det er 100,000,- på 10 år det. Også må vi regne på de pengene du sparer ved lokal kjøring, det blir også rundt 10,000,- i året (15,000 kjørte km), så da sparer du totalt 200,000,- på 10 år.

Årsavgift for en elbil er 400kr, så der sparer du også 20,000,- på 10 år. Lavere forsikring er 7500,-, sparte bompenger, fergeutgifter etc. må også inn, også er det gratis parkering da :) Lavere servicekostnader er det også, for elbilen skal bare inn for ettersjekk og diagnose, mens du på fossilbilen må regne 10x oljeskift 10x luftfiltere 2x registerreimer, vannpumper og kjølevæske, hyppigere skifte av bremser osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Er det noe kjekt da? Sitte i bilen hele fredagen og søndagen, og bare få kose seg på lørdagen?

Jeg hadde aldri taklet å bo så langt fra spennende natur, så jeg flyttet opp hit :)

Ser ikke forskjellen på om jeg sitter 5 timer i sofaen kontra i bilen på vei til/fra Romsdalen. 8)

Hadde jeg fått med meg madamen så hadde jeg nok vært romsdøling for lengst. For meg er Åndalsnes/Romsdalen landets navle for meg som liker og driver med sykling, dykking, klatring, padling, fiske, seiling, +++

Jeg har også bodd så lenge her sør at jeg vet det bare er tidsspørsmål før alle disse fritakene/godene elbilistene har i dag blir borte. Når mange nok kjører elbil og bruker kollektivfeltene, så hindrer det bussene så mye at de nok vil ha elbilene vekk igjen.

Dessuten så kommer alltid Staten til å ville kreve inn avgifter fra bilistene for å dekke alle utgiftene mht til vei, trafikk, etc. Selv om det er fritak for elbiler nå, så går det nok ikke lenge før de skaper nye avgifter når avgiftene fra fossile biler uteblir. Såpass lenge har jeg levd i landet at jeg vet det. Trenger jeg minne om diselavgiften som året før var "det store"?

Penger er ikke hovedgrunnen til at jeg ikke velger elbil, men det praktiske og de utfordringene som dog fremdeles er der i forhold til fossile biler. Med fossilt brennstoff (hvor forøvrig mange biler slipper ut betydelig mindre enn for noen år siden) trenger jeg ikke tenke på å ha en stikkontakt i nærheten, bare jeg har en ekstra kanne med drivstoff under setet. Med de strekningene jeg til tider kjører er jeg fri til å kjøre også utenfor der alle andre kjører og sitte i evinnelige køer, uten å måtte tenke på om jeg har strøm nok. Pølser spiser jeg ikke, og jeg husker ikke sist gang jeg var inne på en bensinstasjon, da jeg fyller på automater.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen selvfølgelig kaif. Spørsmålet er hvor lenge du har råd til å kaste penger ut av vinduet bare for å tviholde på steinalderteknologien som man kjenner fra barndommen. 8)

Hovedbesparelsen i en elbil ligger i drivstoffkostnadene. Og de vil bare øke pga. vanskeligheter med forsyningen i oljeindustrien. Nå truer Iran med å stenge ett trafikkert punkt hvor skipstrafikken må gå igjennom. Det ble dermed satt ny rekord i utsalgspris for drivstoff... Tiden med billig bensin er over. For 14 år siden var bensinprisen 80% avgifter. Nå har dette sunket til 50%. Avgiftene har omtrent ikke gått opp i samme tidsperiode, det er markedsprisen som flyr i taket og gjør kjøringen dyr for oss.

Regjeringen vil ikke kunne klare å avgiftsbelegge strømmen du bruker på elbilen. Hvordan kan de vite hvor du lader den hen? Det er jo bare til å plugge ut tv`n og plugge inn elbilen i samme kontakten :)

Regjeringen har sagt at elbilinsentivene gradvis vil fjernes når det eksisterer rundt 100,000 - 200,000 elbiler på veiene i Norge. I 2011 satte vi ny rekord med 5000 elbiler.

Man kan nyte billig kjøretøy nå og utnytte de mulighetene regjeringen legger opp til oss, eller syte over at elbilene vil bli dyrere å eie om 10 år og fortsette å betale en fot og en arm for fossil teknologi. Alternativ 2 fremstår ikke som særlig lukrativt eller spenstig for min del.

Edit: Hvorfor 5 timer i sofaen? Tar meg 1,5 time å kjøre til Vengedalen herfra. Jeg er allerede i nærheten av toppen før du har ankommet fylket 8) Forøvrig skjønner jeg dine følelser for Romsdalen godt. Jeg deler dem... Har akkurat kjøpt meg 1:80,000 kartet hvor de åpne koiene og buene er inntegnet. Det blir ett skikkelig raid i sommer! Har søkt opp mange av dem på romsdal.com også...

http://www.romsdal.com/romsdal/romsdal2010.nsf/place.xsp?id=FH6Z4UM7

Som ett kjapt eksempel 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

(Hvorfor 5 timer i sofaen? Tar meg 1,5 time å kjøre til Vengedalen herfra. Jeg er allerede i nærheten av toppen før du har ankommet fylket :) )

Men, da har du gått glipp av mye fin natur på vei dit.. 8)

Utenfor jobb kjører jeg så lite bil (bortsett fra de gangene jeg unner meg en tur til Romsdalen etc) at jeg ikke bruker mye penger på det. Det er derfor jeg har råd til alle "effektene" som seilbåt, klatreutstyr, kajakk, etc.. I jobb får jeg dekket alt allikevel, fra bompenger til andre utgifter. Bilen er også nedbetalt for lengst og jeg gidder ikke bruke flere hundrede tusen kroner på en ny bil som saltes i stykker etter få år allikevel, sålenge den jeg har holder.

Når det gjelder "fremtidsbiler" er jeg mer nysgjerrig og har troen på at brenselscellebiler er det som kommer til å bli det store, om vi ikke alle må kjøre buss, da (i flg noen politikere skulle man tro at samtlige her i landet bodde på Grünerløkka..).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor har folk troen på brencelcellebiler og ikke elbiler?

Vet dere ikke at hydrogenbiler er elbiler bare med eget kraftverk istedetfor batterier? 8)

Hydrogen er ekstremt ressurskrevende å produsere, og på grunn av dette har jeg ingen tro på det produktet før det skjer noen virkelige revolusjoner både innen energiproduksjon og effektiviteten i hydrogenbilene. Jeg tror personlig at folk gleder seg til hydrogen fordi, vel, det fungerer på samme måten som folk allerede bruker bilen. Å få folk til å endre adferd er noe av det vanskeligste man kan gjøre, selv om dagens måte er den mest tungvindte.

Å lade bilen om kvelden føles like riktig for oss som det å lade mobilen. Man bare gjør det. Bilen lader seg selv om natten når strømmen er billigst, og vi slipper å kjøre rundt og holde øye med bensinprisene. Vi slipper også å stå ute i regn og kuling for å fylle drivstoff.

Også har man selvfølgelig komforten. Pga. samboeren trenger elbilen til barnefrakt, jobb osv. så må jeg ha fossilstasjonsvogna vår, og det er ekstremt irriterende å måtte kjøre putrekjerre når jeg vet hvor digg elbilen er å kjøre med. Jevnt og kraftig pådrag, lydløs, uten lukt, uten motorvibrasjoner, svært kjapp antispinn med stålkontroll over motoren også videre gjør sitt for å øke kjøregleden. Nevnte jeg hvor forbannet jeg blir over steinaldermotorens ineffektivitet når jeg må gi gass i nedoverbakke for å trille fremover?

Jeg sitter da altså der, og trykker inn clutchen for ikke å kaste bort energi på den måten...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Hvorfor har folk troen på brencelcellebiler og ikke elbiler?

Vet dere ikke at hydrogenbiler er elbiler bare med eget kraftverk istedetfor batterier? 8)

Hydrogen er ekstremt ressurskrevende å produsere, og på grunn av dette har jeg ingen tro på det produktet før det skjer noen virkelige revolusjoner både innen energiproduksjon og effektiviteten i hydrogenbilene. Jeg tror personlig at folk gleder seg til hydrogen fordi, vel, det fungerer på samme måten som folk allerede bruker bilen. Å få folk til å endre adferd er noe av det vanskeligste man kan gjøre, selv om dagens måte er den mest tungvindte.

Joda, jeg vet at hydrogenbil også er elbil. Men, selv om det er energikrevende prosess i dag, så velger jeg å tro og håpe på at det allikevel er fremtiden, fordi hydrogen kan lages ved å spalte vann og siden avfallsproduktet også er vann, så er dermed "kretsløpet lukket". Det er det optimale i min verden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvor mange vannkraftverk ekstra, nei unnskyld, polske kullkraftverk må vi bygge for å kunne demme opp for energitapet i prosessen ved å lage hydrogen? Hvor mye ekstra foruresning (eller nedbygging av naturen) er akseptabelt for å slippe å planlegge kjøringen?

Planen for ladeteknologien er jo fullading på 5 minutter og 1000km rekkevidde. Hvorfor er ikke dette bra nok hvis det kommer på markedet i 2020?

http://www.vg.no/bil-og-motor/artikkel.php?artid=10015286

Teknologien er allerede under utvikling, og potensielt produksjonsklart innen 2015-2020.

Så hva skal vi med hydrogen egentlig? Elbilen kan man jo lade gratis fra solcelleanlegget på hytta. Anlegg store nok til å sørge for årsproduksjonen til elbilene eksisterer allerede på flere hustak i Norge. Større frihet enn det får man ikke mener jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Men hvor mange vannkraftverk ekstra, nei unnskyld, polske kullkraftverk må vi bygge for å kunne demme opp for energitapet i prosessen ved å lage hydrogen? Hvor mye ekstra foruresning (eller nedbygging av naturen) er akseptabelt for å slippe å planlegge kjøringen?

Planen for ladeteknologien er jo fullading på 5 minutter og 1000km rekkevidde. Hvorfor er ikke dette bra nok hvis det kommer på markedet i 2020?

http://www.vg.no/bil-og-motor/artikkel.php?artid=10015286

Teknologien er allerede under utvikling, og potensielt produksjonsklart innen 2015-2020.

Så hva skal vi med hydrogen egentlig? Elbilen kan man jo lade gratis fra solcelleanlegget på hytta. Anlegg store nok til å sørge for årsproduksjonen til elbilene eksisterer allerede på flere hustak i Norge. Større frihet enn det får man ikke mener jeg.

Måten å spalte hydrogenet på blir mer og mer effektiv, og på samme måte som med batterier så kan dette også gjøres med f.eks. fotoceller. Fordelen er at brenselcellene kan lage mye mer elektrisk strøm enn selv de beste batterier, slik at bilene får lengre rekkevidde.

Jeg har ikke sagt at det er effektivt og billig nok i dag, men jeg tror allikevel at det er fremtiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Hvorfor er det fremtiden hvis begge teknologiene blir like enkle å bruke?

Hvilket overtak er det hydrogenet faktisk har, dersom begge to tar 5 minutt å fylle på og har 1000km rekkevidde?

Man kan "pisse på tanken". 8)

Vann inn, vann ut. Det er for meg det optimale. Nå kan det jo hende at både batteriteknologien og andre nye teknologier gjør at jeg endrer syn, men pr i dag har jeg størst tro på brensellcelleteknologien som fremtiden. Kanskje er ikke biler fremtiden i det hele tatt for alt jeg vet. Men, slik majoriteten av elbilene fremdeles fremstår, så er det for tungvint for meg.

Hovedargumentet mitt uansett er at så lenge den bilen jeg har virker gidder jeg ikke fore Staten med mer penger enn nødvendig på en bil som allikevel trolig ruster i stykker i løpet av få år, grunnet "SaltSMART" som bare har resultert i flerdobling av bruk av veisalt, iallfall her sørpå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.