Gå til innhold
  • Bli medlem

All aktivitet

Denne strømmen auto-oppdateres

  1. I dag
  2. Det er det sikkert. Men eg brukar bare å sjå meg rundt, og det fungerer godt nok for meg.
  3. Takk Tot:) Will try😁
  4. For å finne hvor og når det (ikke) er sol, så er nettsiden shademap.app ypperlig.
  5. Hogstflater er veldig tydelige på satelittbilder tatt når det er snø
  6. Ja, helt enig, hva skal vi mennesker egentlig med ville dyr i norsk natur? Rydd unna allt som kan utgjøre en potensiell fare og/eller irritasjon. Fjern hoggorm, jordveps, irriterende måker, pissmaur, hakkespetter som hakker i trær når vi skal sove i plast teltet vårt, irriterende rugda som skriker om kvelden under sitt trekk, ringduer som støyer, for ikke snakke om kråker og skjærer, småfugl som driter på bilene våre, humler og bier.......vi mennesker trenger ikke en natur med ett inntakt økosystem, inkludert toppredatorer. Vi mennesker klarer oss sjøl. Tenk hvor digg det er å smekke opp ett telt nedi vannkanten på fjellet og vite at man slipper allt dette dyresøppelet rundt teltleiren. Fiskestanga trenger du ikke mer, fast sittende flueimitasjoner som setter seg fast i trær rundt vannet. Hva skal vi egentlig med alle disse træra? Er jo bare i veien , fjern dem alle!! Hva skal vi med villfisk i norsk fjellheim, når vi kan fiske i oppdrettsanlegga til Witsøe, her får vi mye større fisk, fulle av sunne friske pellets med deilige røde fargestoffer. Fjellørreten er jo full av ekle bedritne stikkende insekter. Men hvor skal jegere skyte rådyr, hjort, elg, skogsfugl? Selvfølgelig, vi mennesker har jo innhegninger for sånt. Svenskekongen er jo en flittig jeger, som skyter innhegnet elg. Da har vi løst alle problemer, friluftsfolk kan ferdes risiko fritt i naturen og jegere kan fortsatt glede seg over å få drept dyr, i innhegninger. Uten ville dyr, slipper vi den fordømte båndtvangen også....det er bare positive effekter ved å fjerne allt villt liv. Gå med bikkja i bånd??? Tungvint....vi må ha det mer lettvint. Neste generasjon? Drit i dem a!!!! Drit i allt....det er meg og mitt som gjelder. Egoet til mennesket må vinne fram. Vi mennesker må snart vinne krigen vi fører mot naturen og dyrelivet, det begynner å haste.
  7. Det gjekk som det gjekk, så da må de ut på nytt igjen. Kan vell like greit skyte alle, så er de ferdig med det.
  8. Dei fleste fjellområda er bare dekt med omløpsfotografering (https://kartverket.no/geodataarbeid/program-for-omlopsfotografering) med bakkeoppløysing på 25cm, altså 8 pikslar pr 1m². Einmannsteltet mitt er 2,5m², det er bare 20 pikslar i norgeibilder.no og norgeibilder.no fortel meg ikkje om desse 20 pikslane er nokonlunde flate. Det er nok tusenvis med fine teltplassar mellom kvar plass ein kan finne på norgeibilder.no Eg har aldri studert kart på denne måten for å finne ein teltplass. Når det nærmar seg kveld, byrjar eg å sjå meg omkring etter ein plass, og eg har alltid lykkast med det i løpet av ein halvtime. Går eg i terreng der det er langt mellom dei brukbare plassane, byrjar eg å leite litt tidlegare, enn der det er flusst med plassar. I forhold til å lese terrenget, prøvar eg å unngå morgonsol i den varme årstida. I den kalde årstida prøver eg å få mest mogleg morgonsol. Er det mykje mygg, prøver eg å få ein mest mogleg luftig teltplass. Dersom det er mykje vind, prøver eg å finne le. Finne eg ein fin teltplass i område der det er langt mellom dei, legg eg han inn på gps'en for seinare bruk.
  9. Problemet for reindrifta er at dette er en sannhet med modifikasjoner. For i resten av reinbeitedistrikter ligger det hytter, regulerte vannmagasiner, småkraftverk, anleggsveier, bilveier (E6 deler distriktet i to og som stadig krever høyere standard), jernbane, friluftsliv og ikke minst rovvilt. Tivoliet på Øyfjellet kommer i tillegg til alt det andre.
  10. Ser etter powerbank med integrert lys, gjerne av typen som ikke blender og passer som belysning i telt. Biltema har hatt denne som er utgått ur sortimentet https://www.biltema.no/kontor-teknikk/mobiltilbehor/powerbank/powerbank-med-led-lampe-20-000-mah-2000044434
  11. Noe lignende denne hadde passet mitt bruk perfekt https://www.biltema.no/kontor-teknikk/mobiltilbehor/powerbank/powerbank-med-led-lampe-20-000-mah-2000044434
  12. Sherpatrapp, gondol, vindturbiner, hotell, vei, via ferrata, sykkelløyper, skiløyper etc. etc.. Hadde man bare klart å begrense seg til 3-4 slike megaanlegg nasjonalt hadde jeg sagt: kjør på! Samle dritten. La cruiseturistene (og saueflokkbermen) vandre i flokk og følge inn på gondolen og nyte den 100% tilrettelagte naturen. Så kunne man spart resten til oss som har bein å gå på.
  13. Er vell mere enn bare en "mistanke" når de har felt en hannbjørn og ikke ei binne..
  14. Det er mange gode og populære engelske produsenter i dag også. Citus 55/60 er mer som en treningskajakk enn en havkajakk. Den har ikke vanntett skott framme, så man bør ha flytepose i tilfelle velt. Trolig vanskelig å komme oppi dersom man velter, mangler deksrigg, og ingen lårstøtter (gjør rullen nesten umulig). Har også underliggende ror, så da er der veldig uegnet til tur hvor man går i land i fjæra. En bred kajakk blir kanskje mer stabil på flattvann. Men det er ikke ustabilt å padle på flattvann, det er i bølger man trenger stabilitet. Og da er det en fordel med en kajakk som har lavere primærstabilitet og ikke vil følge bølgene så mye. VKV beskriver dette bra med sine rundere bunnprofiler. En bakebolle fyllt med litt vekt vil bare duve opp og ned i bølger, og hole seg mer eller mindre vannrett. En isboks vil rugge fra side til side i bølgene, men føles mer stabil på flattvann. Alt med måte, selvsagt. Jeg har forresten også tro på VKV kajakkene om man vil padle med ror, og samtidig ha god bagasjeplass (men hvor mye skal du egentlig ha med da??). De har racing-kajakk inspirert sits og åpning, slik at man virkelig kan dra på og padle effektivt. Antagelig litt mer krevende i veldig grov sjø, og å rulle med. (Man tilpasser sittebrønnen litt hvis man vil ha rullevennlighet på disse. Jeg antar med litt padding/skum for lårgrep). Jeg har ikke prøvd disse, det er noe ganske annerledes enn den trange Njorden jeg padler i dag. Kajakker må uansett testes, og aller helst på vannet!
  15. Avhengig av bruk: kanskje noe helt annet enn havkajakk?? Turkajakk som fx Citius 55 eller Citius 60 (mer stabil,) begge med skott og luke. I glassfiber, vekt ca. 15 kg. Jeg har padlet en del langturer i turkajakker fra legendariske Struer kajak med telt, bagasje mv. De er retningsstabile og har ror + evt "skjegg". Jeg er enig i at mange, særlig havkajakker er veldig tunge. Den jeg hadde veide 12-15 kg. Vær obs på at det ikke er bredden i sig selv som gjør kajakken stabil, men i langt høyere grad bunn tversnittet på midten: flat, bred U-form mest stabil, rund som trestokk = ustabil (bare kapproings kajakker). Dette er grovt formulert. Der er mellom varianter bl.a. en del havkajakker med "knekkspant" som kan være bra. Før var det noen engelske kajakk produsenter, som hadde noe bra.
  16. Ja, så blir det helt Tivoli!!! Og helt på tvers av reindrift! Vindturbinerne bråker og kverner fugle og insekter og vingene falle av. Men så er al herligheten da samlet et sted.
  17. I går
  18. Litt seint svar her, men dog. Jeg er enda mer «solid» enn deg, med ca 100 kg på 174 cm. Jeg har to Fjellreven-jakker i str xxl som sitter greit over rygg og skuldre (der det henger igjen en del kjøtt fra 35 år på gymmet …), uten å gi kjole-følelse. Den ene er en Keb. Den andre husker jeg ikke navnet på, men det er mer ren G-1000 enn Keb. Disse er dog ikke vanntette, om det er et poeng.
  19. Ikke lett dette her nei.... VG: Bjørn felt i Jarfjord – mistenker at det er feil bjørn , Statens Naturoppsyn har jaktet en binne, men skutt en hannbjørn. https://www.vg.no/nyheter/i/nyoJKL/politiet-bjoern-felt-i-jarfjord
  20. Jeg padler nok havkajakk mer enn de fleste. Egentlig ca. hver dag nå om sommeren. Jeg har padlet fra Bergen til Sandnessjøen. Stykket fra Bergen til Selje var i en kajakk med ror (Norse Freyja): Resten av strekningen i en kajakk med senkekjøl, en Njord som jeg har laget selv: De som sier at ror er dritt, eller senkekjøl er dritt, prater bare dritt. Det må du ikke høre på, begge deler fungerer like bra, og har litt fordeler og ulemper. ———- Freyja kunne aldri hatt noe annet enn ror, for det er en retningsstabil kajakk som reagerer svakt på kanting. Den trenger ror for å svinge i vind og varierte forhold. Kan fint padles med roret oppr når man padler mot vinden eller det er vindstille. Njord reagerer bra på kanting. Den har for så vidt nok retningsstabilitet til at et ror kan fungere, men da må man padle med svakt skråstilt ror i eks. sterk sidevind og sidestrøm, så her er senkekjøl det rette og utvilsomt mest energieffektive. Den er relativt nøytral i vinden, men dras selvsagt litt imot vinden. Med senkekjølen kan jeg finjustere kursen, og den går snorrett uten å kante mot vinden. Jeg vil ikke anbefale hverken det ene eller det andre (ror vs. senkekjøl), fordi begge deler fungerer helt eksemplarisk i alle forhold når det er montert på den rette kajakken! Du blir en like god padler med begge deler. ———— Når det gjelder stabilitet: ikke bekymre deg for det. Omtrent Alle vanlige havkajakker med bredde over 50 cm er så stabile at du blir vant med kajakken din uansett. Jeg har 51 cm bred kajakk, og tar både bilder og spiser lunch i urolig sjø. Rundbunnete havracere kan nok være utfordende. ————- Det jeg kan si er at jeg anbefaler absolutt å velge en kajakk som har passelig volum for deg. Ikke for stort! Med din vekt og høyde, og ønske om en rorkajakk, kan jeg varmt anbefale Norse Freyja. De er relativt lette i vekt, selv for glassfiberkajakker å være (finnes og i carbon). Den er rask, har smalt åreisett og lavt fordekk, glir gjennom krappe bølger uten å miste fart og rett og slett en utrolig god havkajakk for både tur og trening! Bagasjeplassen er ikke den største (fordi den har lavt volum). Men jeg klarer å pakke alt jeg trenger for en liten uke på tur i den, medregnet mat og 10 liter vannpose (fyller vann hver tredje dag, har da 2 liter camelbak på ryggen i vesten, og en liten drikkeflaske til bruk i camp og ved pauser ila dagen slik at jeg slipper å dra fram hele vannsekken når jeg skal lage mat/kaffe underveis). Den er dog veldig retningsstabil på godt og vondt. Skal du bare sitte og humpe og bumpe i bølger, og ikke er ute etter å komme så langt avgårde, er nok en kortere og mer manøvrerbar kajakk bedre. Da kan eks. søsteren, Norse Idun, være et godt valg. Den er kortere, mer lettsvingt, reagerer bra på kanting, og har derfor senkekjøl. Den går mer over bølgene enn gjennom, så det blir mer opp og ned som gjør at du ikke får like god framdrift mot korte krappe bølger, men så dykker den heller ikke like lett i medsjø. Den surfer enormt lett i medsjø, noe som er gøy. Har også noe mer volum og bredere åreisett. Ikke samme glid og effektivtet som den mye lengre og litt slankere Freyja. Gode kajakker begge to, men jeg liker personlig Freyja best av de to. For jeg liker å komme langt avgårde med minst mulig energiforbruk og ha en effektiv padlestilling. Det er nok mange andre merker som har lettsvingte kajakker som er minst like gode som Idun, utvalget her er ganske bra. Men det er ikke mange lavvolum-kajakker som er både raske og effektive på lange distanser som slår Freyja, synes jeg! 😀
  21. Med fare for å skryte, så har jeg faktisk tatt ørret på 2 kg i Hoppestadvannet og rundt 1,7 kg i Djupvatnet som ligger like ved. Men dette er rundt 35 år siden, så mye kan ha skjedd siden da. Men det skader neppe å forsøke.
  22. Man kan bära vatten om man har vattenflaskor med sig någon kortare sträcka och om det regnar sätt ut kokkärl lite utanför tältet för att samla in vatten för tex disk eller för att dricka när osäkra vattendrag(lägg en sten i kokärlet om du är rädd att det blåser bort) Jag har med mig vattenfilter efter misstaget med att druckit lite vatten från Hardanger Glaciär 2023. Såg många dricka vattnet i älven utanför Spiterstulen förra året jag tog mitt vatten från en bäck och filtrerade det först.
  23. Veldig enig i dette. Det tar sin tid med båten inn til Mogen også. Synken-Mår-Reksjå er mer å anbefale da (men dyrt!). Haukeliområdet med start på Ulevå vest for Haukeliseter er et tips. Færre mennesker i dette området enn direkte fra Haukeliseter.
  24. Jeg har vært på Mogen mange ganger. Kvenna er stri i de nedre delene, med mye fall. Ikke så enkel å fiske. Små barn må voktes godt.. Det er en del stigning før man er oppe på Vidda. Man har mer følelse av å være inne på Vidda om man drar til Mår, som ligger 200 meter høyere. Der kan man også ta båt inn til enden (Synken-Mårbu).
  25. Låner tråden for og spørre om noen har flere forslag på powerbank som har LED-lys? Gjerne tilgjengelig i fysisk butikk i Kristiansand imorgen før vi drar på tandem-recumbent sykkeltur i Danmark 😊 Hadde en sånn type jeg mener jeg kjøpte på Biltema mange år tilbake. Men er ikke i sortimentet der lengre.
  26. Senkekjøl er noe dritt, jeg kjøpte kajakk for mange år siden og det er en av de tingene jeg virkelig angret på at jeg valgte. Og det kommer fre en person som ikke har noen som helst problemer med å svinge med eller uten ror. Når du har vanlig ror kan du svinge med pedalene og finne en vinkel som kompenserer for vindretningen slik at du padler rett frem. Det er gull når man padler langt.
  27. Hvor erfaren er du, hva skal du bruke den til, hvorfor vil du ha ror på den, og hvilket budsjett har du? 23kg er egentlig nokså lett for en kajakk (selv for en glassfiberkajakk, min glassfiberkajakk veier f.eks 25kg). Skal du vesentlig under dette må du gjerne ha karbon-kajakk, men da går prisen fort opp og den blir litt mer skjør. Derimot er vel Hasle excursion kjent for å være en ordentlig "balje" som gir lite padleglede. Jeg har ikke prøvd den selv, men har kun hørt folk snakke negativt om den. Ellers vil jeg anbefale en kajakk som har senkekjøl, og heller lære deg å svinge uten ror (f.eks med et teknikkurs). Skal du ha noe som er en del lettere i din størrelse, ender du kanskje opp med denne på 19kg. Den er knalldyr, og har ikke ror. https://www.padlespesialisten.no/products/ph-cetus-lv-carbonkevlar-lettvekt-utstillingsmodell2 En annen glassfiber-kajakk som jeg ser flere anbefaler er denne, men den veier fort det samme som din: https://www.padlespesialisten.no/products/norse-idun Pilegrim expedition er en knallfin kajakk, men veier også 23-24kg https://www.alfafritid.no/products/ndk-pilgrim-expedition Skal du ha kajakk som er veldig lett og ha ror og håndterer bølger, bør du også vurdere surfski. Disse har dog enten ingen lagringsplass eller neo begrenset. Her er to stk som har noe plass og veier en del mindre enn din (og er fortsatt forholdsvis stabile) https://bull-ski-kajakk.no/kajakk/bater/surfski/epic-v5-tourer-performance-surfski?in_stock[0]=1 https://bull-ski-kajakk.no/kajakk/bater/surfski/epic-v8-tourer-performance-surfski?in_stock[0]=1 Du bør uansett helst prøvesitte kajakken på forhånd for å sjekke at den passer (å kjøpe kajakk er nesten som å kjøpe sko, passer den ikke så vil den aldri være bra for deg).
  1. Last inn mer aktivitet
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.