All aktivitet
Denne strømmen auto-oppdateres
- Siste time
-
Tusen takk for svar alle! Mange gode tips her, og Norgeibilder.no var jeg ikke klar over. Ser ut som et godt supplement i planlegging.
-
Håkan S begynte å følge Hvordan "lese" terrenget for teltmuligheter?
-
Tidigare ej planerat var tälta kanske denna gången i Breeheimen (tar jag HB unna kan man i stort skippa planering och se nederst i texten) men viktigast att minst 1h före du tror att du är så trött att du tar vilken plats som helst stannar och börjar packa upp tältet Ska du börja leta aktivt på den leden du går eller om utanför leder kolla på karta efter vatten och ev gå lite jämte och leta. Se efter där andra tältat kolla om det redan finns uppsatta tält någon stans längre fram tex. Om man går den sträcka man planerat i förväg aktuell dag när man är på semester är ej så viktigt förutsatt att man ej har köpt hemresa eller har mkt annat som ska göras på ledig tid eller måste tillbaka till ev jobb tidigare än planerat tex. Man kan ofta gå lite extra långt en annan dag för att komma ikapp på tids schemat. Är man i god form kan man gå upp mot 25-30 km på en dag om går upp tidigt ev har pannlampa eller som i norr kan man även gå på natten. Ibland går jag tex upp för en stigning på kvällen för att slippa starta med en brant direkt på morgonen andra gör motsatt. Viktigast är att det ej är för blött och för långt till vatten,nu när man har uppblåsbara liggunderlag är marken ej lika viktig längre än när man hade 8 mm Karimat cellplast men det gick då att sova nästan på grus även med detta och får man ej ner tältpinnar och har lite extra lina med sig så anv stenar till tyngd eller att slå en knop runt om fasta stenar. Dock se upp för platser med risk för stenras i smala dalar tälta nära mitten för att minska risken.
- 10 svar
-
- 1
-
- I dag
-
otl begynte å følge vannfilter
-
Siden det er dette jeg søker så benytter jeg meg av tråden 😀 Skal kjøpe meg ett vannfilter (etter jeg ble så dårlig i magen på tur) så da har jeg sett på en flaske/filter kombo, Grayl Geopress Purifier. Synes denne var mer praktisk enn ett sugerør i og med at vi er flere som kan benytte seg av det, og ikke være avhengig av at det må gjennom sugerøret. Helt ny på vannfilterfronten så vet ikke om det finnes alternativer som er like gode eller bedre? https://www.fjellsport.no/merker/grayl/grayl-geopress-purifier-bottle-covert-black-710ml
-
Ser den. Poenget er at den steinrøysproblematikken sjeldent inntreffer her. Steindalen på Saltfjellet er vel kanskje eneste plass jeg kommer på i mine nærområder, hvor jeg teoretisk vil kunne støte på problemstillinga. Eventuelt hvis man på død og liv skal telte på toppene. Det ser jeg ingen grunn til. Av og til må jeg lete etter teltplass, og da skyldes det i all hovedsak at det er for vått/myrete rundt de vatnene jeg skal fiske i. Da snakker vi leting på hundremetersnivå. Kanskje må jeg ligge 50 meter fra vannet, istedenfor 10.
- 10 svar
-
- 1
-
-
Jeg kan ikke påstå at jeg planlegger selv, men jeg tar da en kikk på flyfoto for å se hva som kanskje er aktuelt. Det er ikke alltid omgivelsene er såpass gjestmilde som i bildet du har lagt ut, og hvis det stort sett er steinrøys i alle retninger så kan det være greit å ha sett seg noen muligheter på forhånd.
- 10 svar
-
- 1
-
-
ingen87 begynte å følge Hvordan "lese" terrenget for teltmuligheter?
-
Samme her i nord. Jeg har aldri planlagt teltplasser på forhånd. Jeg har gjerne sett for meg vannene/elvene jeg skal fiske i, og så finner jeg meg en egnet teltplass i nærheten. Skal jeg "opp i ura" er det som regel så eksponert for vær og vind, at jeg ikke ser noe poeng med å telte der i utgangspunktet. I de tilfellene blir det ofte dagstur opp og ned, eventuelt at jeg legger igjen sekken lengre ned i terrenget og går med dagstursekk til topps. Når jeg går på lengre fjellturer følger jeg ofte daler, og her er det frodig, med vann i dalbunnen. Den feilen som jeg ofte gjør, er at jeg ikke tar høyde for midnattssola, som plutselig lyser på teltet i 1 tida.. Da vet man at man har en lang natt foran seg! 😅 Det er nok stor forskjell på disse fjellene, hvor toppene ligger mellom 1300 og 1800 moh, og feks Jotunheimen. Dette kunne vært 90 % av mine teltplasser:
- 10 svar
-
- 2
-
-
sneakyowl begynte å følge Hvordan "lese" terrenget for teltmuligheter?
-
Jeg går noe ish sånn her frem: 1. Se i norgeskartet og finn noe der det både er fjell/åpent og relativt flatt/ikke tett mellom høydekurvene 2. Se på satelitt/flyfoto av samme område for å bekrefte noenlunde underlaget. Er det mye skogsområder er dette spesielt nyttig for å finne steder med litt mer åpning i skogen. Jeg bruker Topokart, der har man raskt skifte mellom norgeskart og satelitt/flyfoto. 3. Undersøk fysisk på stedet om det er flatt nok for teltet ditt. Det hjelper å være litt kjent i terrenget fra før for å kunne avgjøre tidligere om plassen du har sett for deg har en sjanse for å være bra. Flatt og fint i både kart og flyfoto kan også være flatt og bare vierkratt som ikke kommer så godt frem i flyfoto. Skogsteltetips: Aldri stol på mistenktsomt åpne skogsområder i flyfoto. Det er som regel hogstflater og mer eller mindre umulige å telte i
- 10 svar
-
- 1
-
-
Marius Engelsen begynte å følge Hvordan "lese" terrenget for teltmuligheter?
-
Hvordan "lese" terrenget for teltmuligheter?
Marius Engelsen svarte på Guggen sitt emne i Fjellvandring
Jeg har pleid å bruke flyfoto, og da har jeg ofte funnet fram til noe som ser ok ut. Det pleier å stemme langs kysten i hvert fall. Ellers er fjellene på vestlandet (bergsdalen, stølsheimen) veldig enkelt å finne teltplass. Jeg pleier egentlig bare å se meg rundt når jeg går, og da blir jeg kjent nok med topografien til at jeg får en formening om hvor jeg bør gå for å finne teltplass. På flyfoto ser man gjerne noe som kan ligne på gressmatter nedi dalene, skoggrensen og ved vann. Oppe i bratt steinur er det hel lite hensiktsmessig å stoppe for en overnatting.- 10 svar
-
- 1
-
-
Her har jeg satt opp telt! Det går veldig fint akkurat der stien kommer opp til Langedalstjernet (fra Torfinnsbu) - jeg satte opp et Allak kuppeltelt men jeg tror det skal gå med litt større / lengre telt også. Om du leter litt vil du kanskje finne plasser langs med stien videre (men må kanskje bruke stein som pluggfeste), men når stien vender nordover mot skaret ved Galdeberget blir det ur.
- 10 svar
-
- 1
-
-
Ikke uenig i dette. Matsikkerhet er beredskapslagre, men det er mer også. Det handler om ivaretakelse av dyrkbar jord, hindre nedbygging, trygghet om at maten er ren, antibiotikabruk osv.
- 141 svar
-
- 2
-
-
I Mosjøen planlegges det gondol opp til Øyfjellet. Der Øyfjellet vind har etablert landets største vindkraftverk. Her er det både turbiner og veianlegg. Det går en sherpatrapp opp til toppen idag, og her finnes og zipline over fjorden/Vefsna. NordGondol-planene består ikke bare av gondol, men også et hotell på toppen. Nå pågår en rettssak ala Fosen om reindriftas rettigheter. Tingretten fastslo at konsesjonen var gyldig og at SP27 ikke var krenket. Dommer er anket til lagmannsretten. Kommer NordGondol, hotell på toppen og skytebane (som jeg leste om i går), blir effektene av vindkraftverket mye større.
-
Se på kornbeholdningen vår. På 60-tallet hadde Norge 7 måneders kornbeholdning. I stortingsmelding i 1977 ble målet oppjustert til 12 måneder. Men det gikk fort i glemmeboka. I 2003 var beholdningen i realiteten 0 og vi startet byggingen av studentboliger og kunstsiloer av kornsiloene. I 2024 gikk virkeligheten opp på løvebakken at hvis shit-hits-the-fan så vil ikke landene med overproduksjon selge til oss oljenisser uansett hvor mye penger vi har, men faktisk prioriterer sine egne borgere. Det ble derfor satt et mål om 3 måneders beholdning innen 2028-2029. Pr i dag har vi ca 1 måneds beholdning.
- 141 svar
-
- 1
-
-
Nok ein gondol? - på Sulafjellet denne gong
GrendelRaptor8 svarte på Tessatroll sitt emne i Samfunnsdebatt
Jeg har ikke brukt nikkers på ca 20 år, men har faktisk vurdert å skaffe meg et par igjen hvis ikke jeg finner de gamle. Spesielt på langrenn i fint vær synes jeg de er veldig behagelige. -
Hei Nikkers kan faktisk være ganske praktiske. PÅ 1990-tallet var det vømmelsnikkers som gjaldt! Gjerne fra svensk overskuddslager! Nesbyen i Hallingdal pusler også med gondolplan: sentrumsnært til alpinanlegg og sykkeltrail. Ganske langt og over både hus og natur. Men praktisk for sykkeltrailen, hvor det nå er shuttle kjøring. Utbygging bør jo i øvrig planlegges "sentraliseret" fx transport korridor med vei, jernbane, høyspentfelt mm samlet, så blir mindre natur bygges ned, enn hvis det er litt her og der. Gondoler kan fx. så bygges til fjelltopper, hvor noen i "visdom" har bygget vindturbiner eller heisanlegg. Stedet er utbygget (les: ødelagt) i forveien - ikke alene med Mega-turbiner, men ikke minst med anleggsveier. Utsikten kan dog være fint, hvis man ser i en annen retning. Jeg har vært mye i Alpene, og må jo innrømme at uten gondoler og heisanlegg var jeg aldri kommet så høyt og kjørt så mye alpint. Men Alpene er så utbygget på en helt annen måte enn Norge tross alt. Fx har jeg vært ovenfor Aletch gletcheren omtrent der hvor det store ras nylig var. Heli-skiing mener jeg er absolutt totalt natur- og miljøfiendtlig! Elgen
-
Lang video fra norges fremste ørret-ekspert hvor han, i sammen med Skitt Fiske går i gjennom Hardangervidda. Kanskje grei inspirasjon. Selv hadde jeg vurdert båten på Halnefjorden, da kommer man seg langt inn med en gang, så kan du gå oppover til Skaupsjøen. Båten går fra og med 4. Juli.
- I går
-
Lompa begynte å følge Halnefjorden eller Kvennavassdraget
-
Evt kjøre inn til Stegaros og gå opp til Reksjå/Vikbekkfjell. Fine fjell med mulighet for fisk og uten mye folk.
-
Jo, vi er langt under der vi burde være, men om vi hadde avviklet det systemet vi har i dag og overlatt det til markedet, så hadde vi hatt stor produksjon av noen få varer med stor lønnsomhet. Deler av landet ville vært uten produksjon og enda flere av de små brukene ville bukke under. Se hva som skjer når de store matvarekjedene kjøper opp en del av produsentene med de beste forutsetningene. Det gjør at Tine, Nortura osv, som betjener alle brukene, får større kostnader fordi de fremdeles må betjene alle utkantene og småprodusentene.
-
Mammutton begynte å følge Isbjørn Bjørnøya tips til skreddersydd modell
-
Isbjørn Bjørnøya tips til skreddersydd modell
Mammutton publiserte et emne i Soveposer og liggeunderlag
Hei Skal bestille meg en pose fra Isbjørn og lurer på om noen har noe gode tips angående skreddersying? Tenkte å bestille den litt bredere orginal, kanskje litt lenger og... Hva har dere andre med poser fra isbjørn gjort? sikkert noen gode løsninger jeg ikke tenker på. Er forøvrig 185 ish høy og 85 kilo -
Bjellesau begynte å følge Hvordan "lese" terrenget for teltmuligheter?
-
Det er også av stor betydning hvilket telt du har. Et lite selvstående kuppeltelt av typen Hilleberg Unna får jeg lurt inn nærmest overalt. Har du 3-manns tunelltelt med stort fortelt trenger det mye større plass og krever bedre underlag til plugger. Jeg bruker forøvrig også Norge i bilder når jeg planlegger turer, men det er ikke alltid virkeligheten stemmer med den imaginære perfekte teltplassen jeg har sett meg ut.
- 10 svar
-
- 2
-
-
regjeringen med sine lave ambisjoner har satt et mål om 50% selvforsyning. Selv det klarer vi ikke. 46,9% var vel siste reelle tallet. vi er så dårlige at vi er uranket, men mer eller mindre helt sist av samtlige land i verden. Med vår oljeformue har vi basert oss på import. Den dagen andre land trenger det selv, ikke vil selge eller vi har sløst vekk oljefondet så sulter vi omtrent mer en u-land
- 141 svar
-
- 1
-
-
EdgewaterSir begynte å følge Halnefjorden eller Kvennavassdraget
-
Hei sann Jeg skal ha med meg mine to på 8 og 10 år på tur i juli, og planlegger tre netter ute. Jeg gikk selv fra Finse til Mogen i fjor, og kidsa har veldig lyst til å oppleve Hardangervidda. Jeg har to alternativer som jeg ser for meg. Nr 1: Kjøre til Halne fjellstugu og bevege oss sørover mot Skapsjøen, eller Nr 2: Parkere på Skinnarbu, båten til Mogen, og så gå vestover i Kvennavassdraget. Håper å fiske litt, men målet er at det skal være en lavterskel introduksjonstur med korte dagsetapper og mye tid i og rundt leir Noen som er kjent begge steder og kan komme med anbefalinger? Evt et helt annet sted på vidda?
-
Ja i praksis er vi nok ikke så selvforsynt, men teoretisk kunne vi nok ha selvforsynt oss en god del mer enn i dag. Blåskjell, etc.
-
Som vi stort sett eksporterer Jeg mener jeg nylig så en oversikt i boka «Landet som ble for rikt» av Martin Bech Holte (2025) som viste at Norge er det minst selvforsynte landet i verden.
- 141 svar
-
- 1
-
-
EdgewaterSir ble medlem
-
graham begynte å følge E6 Trondheim og Nordover mot Sandnessjøen
-
Heimdalhaugen i Grong (åpen Statskogkoie innst i Nesådalen, 20 min gange) Geittinden i Vefsn, evt naboen Brurskanken som er litt lavere, men kortere å kjøre til og den har sti. Brannheiklumpen i Steinkjer er en relativt enkel avstikker. Tomskjevlen på Tomma i Nesna var fin, men når du kommer nord på Helgelandskysten så vasser man jo i flotte topper. Store Strandtinden 1173, Steintinden 1533 og Helgelandsbukken er de neste på bøttelista mi i det området. Litt lenger nord er Kunna en fin tur og jeg skal prøve å få tatt en tur på naboen Skjeggen neste gang jeg er i området