Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har en drøm om å en gang gå hele Nordlandsruta med telt. Ruten går fra ablrgefjellomrpdet i sør til Narvik i nord, med deler av vandringen i Sverige. Det er mulig å overnatte i hytter mange steder og få ordnet litt proviant underveis.

Hvilke telt ville dere valgt for en sånn tur på sommerstid? Kuppel eller tunelltelt, superlight variant eller noe mer robust, og så videre. Jeg synes alltid det er mye å lære av å høre hvordan andre resonnerer, og er klar over at det ikke finnes noen fasit her.

Annonse
Skrevet

Jeg (og en kompis), startet i fjor fra Børgefjell og gikk til Umbukta, for å bli litt kjent med å gå langt. Vi hadde med egen telt, men havnet innadørs på denne strekningen. Vi gikk i månedsskiftet august/september. Da blir det litt tidlig mørkt og vi hadde siktet oss inn på etapper, slik som beskrevet i turguiden. Erfaringen ble at det er bedre forhold fot telting under veis, enn i nærheten av mål for etappene. I hvertfall på denne strekningen. 

I år tar vi med Xmid-1, og har med ekstra beholder for vann, for å kunne stå mere fritt til å overnatte der det passer oss. Vi starter nordover fra Umbukta 7/7. I år får vi mye mere dagslys og kan derfor gå litt lenger for å finne gode teltplasser om nødvendig. Blir det øspøs / uvær, så finnes det hytter å ta inn i også. Regner uansett med å besøke hytter for å lade powerbanker innimellom.

  • Liker 1
Skrevet

Takk for svar @sofasliter. Det blir spennende å høre hvordan turen gikk. Ekstra beholder for vann var ikke dumt! På Facebooks siden til Nordlandsruta så jeg noen gå med et lignende telt i fjor- virket som om de var fornøyde.

Var det mørket som gjorde at dere valgte ta inn på hyttene (vanskelig finne teltplass) eller vanskelig terreng?

Skrevet

Det ble litt slik når vi la opp etappene slik som turen er beskrevet. Og da er det mye krattskog i området rundt, da du gjerne befinner deg i lavere terreng. Det er nok bedre å legge seg til i høyden. Jeg har med en 2L i tillegg til 2 små Nalgene flasker. 

Teltet er kjapt å sette opp for lunch, dersom været ikke er så koselig, evt legge lunchen til en hytte.

  • Liker 1
Skrevet

@Ragnar N  det ser absolutt ut som et bra telt ja! Har du brukt det i mye vær (regn/vind)?
 

….ser at tråden er kokt i sovepose-tåden. Om administrer leser dette, er det bare flytte tråden til telt-kategorien!

Skrevet

Hvis jeg skulle valgt av egen teltpark, og hadde reist alene hadde det stått mellom følgende:

  • Fjãllrãven Abisko Lite 3 (ev. 2, men det har jeg ikke).
    • Forholdsvis lett (2420g)
    • Tåler skikkelig ruskevær
    • Kjempeenkelt å slå opp med tunnelkonstruksjon og bare to stenger.
    • Kjempegode ventilasjonsmuligheter (luker som enkelt kan justeres, to dører i fortelt, fortelt som kan rulles helt opp, fotende som kan rulles helt opp)
    • God plass for én (obs: Ikke verdens beste sittehøyde. Anbefales ikke med tykke oppblåsbare liggeunderlag)
  • Nortent Vern 1
    • Ikke tungt, men likevel langt i fra et "lett" solotelt (~2600g litt avhengig av pluggvalg)
    • Der Abiso Lite også tåler det meste du kan kaste på det tror jeg man kan ha en enda større risikoapetitt med Vern 1 med tanke på hvor eksponert man ønsker å slå leir. Med kuppelkonstruksjonen er du ikke like avhengig av "perfekt bakke" for en god og solid pitch.
    • Ikke like gode ventilasjonsmuligheter som Abisko Lite, men har to store dører som kan stå helt åpne og som i praksis åpner halve kuppelkonstruksjonen. Dette gjør at varme fra solstråler ikke blir "fanget" like godt inne i teltet som med et tunneltelt eller enkelte kuppeltelt.
    • Selv om det er et enmannstelt er "brukbart areal" stort. Spesielt takhøyde og lengde er storvinnere her.

Det måtte nok blitt stein-saks-papir mellom disse to - Men kanskje Abisko Lite 2 istedenfor 3. Den ekstra plassen du får med 3-eren er unødvendig hvis du reiser helt alene. Det er fint plass til én person og ryggsekk og utstyr i 2-er utgaven (Jeg har Abisko Shape 2 som har samme dimensjoner i innerteltet som Lite 2).

 

For å fortsette på vannbeholder-digresjonen så kan jeg varmt anbefale Hydrapak Seeker-vannposer. De veier lite og tåler mye. Det er uverderlig å kunne fylle med seg noen liter der man har sjansen for å kunne enklere velge seg en fin leirplass uten å være avhengig nærhet til vann. Eventuelt å kunne gå etapper der det er lite vann å finne, som ble nyttig da jeg krysset Island. I Norge tror jeg ikke det så ofte er tilfellet. Bonus med HydraPak-vannposene er at Katadyn  BefFree-vannfiltere passer i posene. Vil du spare litt vekt så dropper du orginalkorken og bruker kun filteret som kork :)

  • Liker 2
Skrevet

@sneakyowl det høres ut som fornuftige «funderinger» du har gjort, og tall for tips om vannbeholder!
 

Jeg kjenner ikke til Nortent noe særlig, men ble fristet til å undersøke det litt mer. Det er jo en lang rute, så det er potensiale for at man både kan få noen veldig varme og kalde dager. 

Skrevet

Jeg ville også tenkt på vind, før jeg hadde gått for de letteste teltene. Været er lunefullt i fjellene der Nordlandsruta går forbi her jeg bor. Vinden snur fort. Fordelen med Nordlandsruta er at avstanden til hytter ikke er avskrekkende (på norsk side), så sånn sett er kanskje ikke et UL-telt helt feil heller. 

Av mine telt hadde jeg gått med Hilleberg Akto, og tatt med meg ekstra stang. Rett og slett fordi jeg har hatt for mange søvnløse netter i telt oppi fjellene her :)

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har gått den turen i 3 etapper og benyttet MSR Hubba NX1 på en etappe og Exped Orion 2 på de andre.

Det fungerte greit med det MSR teltet, selv i litt regn og vind. Det er sommer tross alt.

Et tips kan være at man ofte kommer inn i en dagsrytme der man kommer til hytte på ettermiddage, der hytten frister så alt for mye. Det er tidsvis lite folk på hyttene og hyttene kan ha flere "boliger" og da frister det med hytte, i stedet for styret med telt og leter etter teltplass osv. 

Så mitt læringspunkt etter turen min er at man bør ta et valg - skal man ligge i telt eller skal man benytte hytte? Teltet blir bare unødvendig dødvekt om man allikevel legger seg inn på hytter. Et annet læringspunkt for min egen del er at jeg "savnet" å gå i Norge de lange strekkene jeg gikk i nabolandet. Så å heller ta en mer utfordrende rute i Norske fjell kan gi større turutbytte. Syntes ikke de svenske hyttene var så veldig mye å skryte av - det er kanskje bedre enn telt, og med hyttevert og alt slikt, men syntes kanskje det var mer upersonlig.

  • Liker 1
Skrevet
On 4/27/2025 at 8:18 AM, Bokhylla said:

Hvilke telt ville dere valgt for en sånn tur på sommerstid? Kuppel eller tunelltelt, superlight variant eller noe mer robust, og så videre.

Enligt min enkla erfarenhet så är det inte dramatiskt att tälta utefter Nordlandsruta på sommaren. Ett fjälltält av god kvalitet är tillräckligt (själv använder jag ett tunneltält). Om det blir bra eller inte hänger mer på hur pass duktig man är på att tälta.

1 hour ago, Kjell Iver said:

Syntes ikke de svenske hyttene var så veldig mye å skryte av

Helt enig. De norska hyttene är typiskt mer trivsamma än åtminstone STF:s och de norska hyttesystemen är bättre. För egen del så om jag går en tälttur så tältar jag nästan uteslutande även om det råkar bli alldeles intill en hytte -- i Norge som i Sverige eller Finland.

Skrevet

@ingen87 ja vind er absolutt noe man må tenke på, sommer som vinter. Det kan være stor forskjell på noen hundre høydemeter og. Jeg har aldri sett et Akto med eggene øyne, men det virker som et veldig fint telt. Hvordan synes du det fungerer om det høljregner? Er det plass til at tingene (potensielt) kan tørke?

Skrevet

@Kjell Iver imponerende! Har du noen favoritt etapper? begge to er kuppeltelt ja? 
 

Ser veldig godt poenget med at hyttene kan friste mer enn telt. Et lett telt er definitivt noe å fokusere på om man villa det med «for sikkerhetsskyld». Hva som er lett vil jo variere fra person til person.

Skrevet

@ruiCostahar du flere telt å velge mellom/er det noen spesielle vurderinger somgjlr at du velger akkurat det, eller er det kun teltet du har?

 

Interessante betraktninger om norske vs svenske hytter, aldri prøvd en STF hytte før😄

Skrevet
Bokhylla skrev (3 timer siden):

@ingen87 Hvordan synes du det fungerer om det høljregner? Er det plass til at tingene (potensielt) kan tørke?

Det er jo et lite telt, så tørkemulighetene er begrenset. Skulle du bli øse pøse våt,  tror jeg du må krasjlande en DNT-hytte for å få tørket tingene. Sånn sett burde man kanskje gått for et større telt. Typ tomanns tunnelltelt. Jeg har ikke noe sånt i min samling, men tror det ville vært perfekt for å ha muligheten til å tørke ting.

Skrevet

@ingen87 Ja på den turen det går man jo ofte i nærheten av hytter uansett, så det burde være mulig.  Men ser absolutt fordelen med å både ha et litt mindre telt ift vekt og plass det tar å sette opp. Usikker på hvor ofte mangel på teltplasser er et (om det i det hele tatt?) problem langs Nordlandaruta.

Skrevet (endret)

Skal ikke svare for svensk side, men det er ikke noe problem fra Sverige og sørover. Kanskje ikke planlegge telting i Steindalen i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark (navnet sier det meste), men utover det så tror jeg ikke du må lete i hele tatt. De bildene jeg har sett fra svensk side, ser heller ikke ut til å være problem. Basert på bildene kan det muligens være vanskeligere helt i nord, når man nærmer seg Narvik.

Her har jeg aldri gått, så her må gjerne noen andre bidra 😛 

Endret av ingen87
  • Liker 1
Skrevet
19 hours ago, Bokhylla said:

har du flere telt å velge mellom/er det noen spesielle vurderinger somgjlr at du velger akkurat det, eller er det kun teltet du har?

Mitt enda tält använder jag för alla mina turer, i mycket skiftande förhållanden. Det är ett tvåmans tunneltält från Hilleberg som egentligen är overkill för en enstaka sommartur på Nordlandsleden.

Jag går vanligtvis långturer och ofta ansluter hustrun för att bli med under en etapp eller två. Då har vi båda tillräckligt med utrymme. När jag går själv har jag det kungligt och kan till exempel lätt hålla blöta och torra grejor separerade. Tältet är jämförelsevis tungt men för mig vägs detta upp av dess mångsidighet och pålitlighet.

Jag har aldrig misslyckats med att finna tältplats utefter Nordlandsruta vare sig i Norge eller Sverige.

  • Liker 1
Skrevet
ruiCosta skrev (10 minutter siden):

Mitt enda tält använder jag för alla mina turer, i mycket skiftande förhållanden. Det är ett tvåmans tunneltält från Hilleberg (..)

 

Hvilket Hilleberg er det du har? 

  • Liker 1
Skrevet

Av mine telt, måtte det blitt Hilleberg Unna.

Det fungerer til alt. Og god plass til én person selv om det regner og man må lage alle måltidene innendørs.

I finvær er der også ganske fantastisk å skrelle av hele siden på teltet.

Det mangler dog èn ting. Og det er muligheten til full myggnetting i hele innerdøren når man bruker standard innertelt.

 

  • Liker 3

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.