Gå til innhold

guffen2015

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  49
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om guffen2015

Profile Information

 • Sted
  Tromsø

Nylige profilbesøk

977 profilvisninger
 1. Som trådstarter er jeg på jakt etter enkel (og rimelig) løsning for å slipe og bryne turkniv og øks (kløyve- og skogsøks). Etter å ha lest diverse artikler og tråder har jeg landet på at brynestein er løsninga for meg. Og at en kombinasjon med to brynesteiner med finhet på ca 2-300 og ca. 1000 er det optimale. Men det er ikke mulig å finne tester eller anbefalinger og jeg lurer på om det er noen som har informasjon om følgende alternativer: - Böker Brynestein 240-1000 - Skarpekniver Dbl Bryne #220/1.000 by Naniwa - Kasumi Dobbelsidig Slipestein 240/1000 Prisen ligger på mellom kr. 500 og 600 på alle tre. Noen som kan bidra i valget?
 2. Valget falt på Salomon MTN Explore 88 som både dere her i forumet anbefalte og "eksperten" i butikken. Tross at det var litt fristende med Movement Alps Tracks 94 var nok Fischer Hannibal 94 det nærmeste alternativet. Jeg fikk noen hundre kroner til overs så jeg kjøpte like godt nye feller også. Det ble K2 WayBack / TalkBack. Eksperten i butikken hadde de selv og mente at de gled bedre enn G3. I tillegg til at de veier ørlite mindre. I morgen blir det å legge på Swix F7 glider på skia og Swix CH10 på fellene før turen går mot Lyngen. Takk for gode innspill.
 3. Movement har endret tilbud: De tilbyr meg et par ski nå. Imidlertid selges ikke Movement Response eller tilsvarende ski i Norge mer. Det nærmeste de kommer er Movement Alp Tracks. Dette er en full carbon og kompositt ski. Uten trekjerne som Response har. I tillegg er den en del dyrere og jeg må event. betale kr. 1000 i mellom dersom jeg velger Alp. Movement er imidlertid raus nok til at de lar meg velge annet merke også i samme prisklasse som Response lå på. Jeg har valgets kval: Movement Alp Tracks 94 1060 g veil pris kr. 9 499, full carbon og kompositt Fischer Hanibal 94 1200 g veil pris 7 000. Trekjerne Salomon MTN Explore 88 1220 g Veil pris 6 000. Trekjerne? Jeg har 2 års erfaring med randonee. Eneste erfaring fra kjøring i slalombakke er 20-30 timer med randoneeskiene (inklusiv et par kvelder på skikurs). Noen som har erfaring med disse skiene og vil gi råd? - Bør jeg unngå Movement Alp Tracks med mitt begrensede erfaring?
 4. Jeg leverte dem til butikken lørdag. I dag fikk jeg tilbakemelding fra Movement: De aksepterer skaden som reklamasjons sak. Jeg får en ny ski som erstatning. Imidlertid kan jeg ikke forvente å få ny ski på en stund da Movement ikke har denne skien tilgjengelig. Kanskje jeg ikke får ny ski før sesongen er over. Inntil videre plugger butikken de gamle hullene og borer nytt feste. De vil bruke araldit i tillegg til skruene. Butikken mener bindingene vil sitte bedre enn tidligere. De ber meg også komme med den andre skia for å kontrollere om skruene og bindingen sitter.
 5. Jeg søker etter mulige erfaringer med Movement Response ski og/eller Dynafit TLT Speed Turn bindinger. Eventuelt andre tilsvarende ski/bindinger. Våren 2015 kjøpte jeg mine første randonee ski, ett par Movement Response (Light rocker 10) med Dynafit TLT Speed Turn bindinger. Diss har jeg vært veldig fornøyd med, lette og solide. Men i helga skjedde det noe høyst overraskende; Den fremre delen av bindingen løsnet fra skia. Det skjedde etter en rolig nedtur fra en knapt 500 meter høy topp. Nede i skogen gikk jeg på trynet med kun den fremre delen av bindingen fast i skoen, helt adskilt fra skia. Umiddelbart trodde jeg at jeg hadde kjørt inn i noe men brydde meg ikke om å gå tilbake for å se hva det var. I etterkant finner jeg ikke merke i skia som skulle tilsi at jeg hadde vært borti noe og nå skjønner jeg ikke helt hva som skjedde. Er det noen som har erfart noe lignende? Kan bindingen løsne på denne måten uten at man kjører inn i noe? PS: Bindingen sto i kjørestilling.
 6. Etter å ha brukt Osprey Tallon 22 i mange år, og det senere året Osprey Variant 37 og 52, er jeg blitt veldig glad i merket. Osprey har kommet med en ny topptursekk, Kamber. Jeg har selv kjøpt den i 42 liters versjon men ikke hatt anledning til å prøve den ennå (det er mer snø i Kristiansand enn i Tromsø). Denne er også kommet i ABS versjon. Ser de har den hos TromsøSport til en veldig grei pris (uten airbagen).
 7. Dersom man skal feste en gummikloss mellom sko og skarejernet, er det ikke mest fleksibelt å feste den under skoen? F.eks. med et strekkbart tynt tau rundt skoen med en liten karabin? Relativt lett å montere på og ta av.
 8. Jeg har selv Dynafit skarejern og ser at det er to hull bak på¨skarejernene. Med skarejern på vil jeg nok velge å traversere mest mulig for å unngå i hvertfall den høyste hælløfteren. Å knote med ukurant utstyr i bratt terreng mer is og/eller skare virker ikke tiltalende.
 9. Vpg.no skriver "NB! Vær obs på at skarejerna vil bite svært dårlig på de høyeste hælløfternivåene." Noen utfordringer/spørsmål: Når du sier gummiknott mener du en brei en eller flere med mindre kontaktflate? Utfordring med å finne fast nok gummi samt å få den festa Blir den ikke relativt permanent når man først fester den? Du kan jo ikke ta den av og på oppe i fjellskia dersom du veksler mellom høy helløft og ingen. For jeg antar at det ikke vil være behagelig å trø ned på denne gummiknotten når man ikke bruker hælløfter?
 10. Takk for tipset. Trådstarter har skarejern. Men tross ca 30 toppturer på ski i Lyngen og Tromsø har jeg aldri brukt jerna. PS: Her er en fantastisk side: http://kugo.no/ . Forfatteren, Kent-Hugo Norheim, har ambisjoner å bestige samtlige 666 topper i Troms over 1 000 meter. Her er bilder, turbeskrivelse og kart over samtlige (antar jeg) turer han har gjennomført. Jeg brukte et av kartene og turbeskrivelsene hans på tur opp på Pollfjellet for 3 uker siden. Med stor glede og suksess.
 11. Etter gode tilbakemeldinger er jeg kommet fram til følgende konklusjoner for mine vintertoppturer: Prioritet 1 er isøks fordi den er mer hensiktsmessig. Jeg går ganske sikkert for Grivel Haute Route i 48 cm lengde. Av stegjern står det mellom Grivel Haute Route stegjern på 558 g og Petzl irvis hybrid. Med Grivel som favoritt. Camp Race 290 har sine klare fordeler med vekt og pakkbarhet men har ulemper ved at de er lite egnet på is (kanskje ok nok når det ikke dreier seg om isklatring?) og sårbare for fjell med kun aluminiums tagger. I tillegg mangler de antikladdeplater. Når utstyret er anskaffet og vinteren har kommet litt lengre har jeg planer om å prøve utstyret i relativt trygt terreng for å skaffe litt erfaring. Jeg lytter til erfarne fjellfolk og ser bort fra tau til toppturbruk. Så får vi se om det er aktuelt å gå bre til sommeren. Takk til alle bidragsytere. Deling av kunnskap bringer verden framover👍
 12. Jeg ser at jeg skylder dere som bidro til løsning en endelig oppdatering etter at saken ble avsluttet med Arcteryx. Jeg kontaktet Arcteryx direkte i mars/april og de ba meg sende inn buksa. Dette nektet jeg selvfølgelig ettersom vi var i høysesongen for toppturer og da hadde jeg bruk for favorittbuksa mi. De ga meg da tilbud på annen bukse mot at jeg betalte mellomlegget. Dette aksepterte jeg og mottok etter noen dager en Alpha AR bukse. Dvs. merkelappen sa at det var en Alpha AR men buksa var en Lithic Comp!! Arcteryx hadde latt meg beholde den opprinnelige buksa som jeg hadde brukt noen hundrelapper og tid på å teipe til brukbar funksjonalitet. I tillegg var våren kommet og regnet med den så jeg ba i stedet om pris på mellomlegg til en Alpha AR jakke som uansett var på ønskelista mi. Jeg aksepterte å betale mellomlegget Arcteryx ba om men de syntes nok at jeg hadde hatt uvanlig mye bryderi så de ga meg jakka uten ytterligere mellomlegg. Kostnaden ble da det jeg allerede hadde betalt i mellomlegg for AR buksa samt noen fraktomkostninger. Alpha AR jakka brukte jeg sist på fjelltur i går i regn og snøvær og er strålende fornøyd med den. Den opprinnelige Alpha Comp buksa har jeg akkurat gjort noen ytterligere reparasjoner på og vil nok fungere tilfredsstillende også kommende sesong. Tross en del eposter og styr ble det en happy end.
 13. Kan ikke være uenig med deg der, Vandrefalk😉 Jeg har meldt meg på Grunnkurs skred til den lokale Fjellsportgruppa men ser at dette ikke dekker bruk av øks og stegjern. Etter å ha sett noen av videoene som bjojor linket til skjønner jeg at det må kompetanse og øvelse til, ikke bare utstyr. Det går fort når 80-90 kg. kommer i fritt fall. Håper Fjellsportgruppa også kommer opp med brekurs i løpet av vinteren. Jeg antar at 40-50 meter er summen av tauene til begge? Dvs. 20-30 meter per mann?
 14. Jeg fant denne pakken på Klatresiden.no Grivel Haute Route isøks i 48 cm lengde (kan også velge 53 og 58 cm.) Grivel Haute Route stegjern. De veier 558 g som er betydelig mer enn Camp Race 290 på beskjedne 290g som Omnilite foreslår. Til gjengjeld har de framdel i stål og "Proaktive antikladdeplater". Er litt usikker på om det er verd 268 g mer i sekken? Fant en liten test av disse stegjernene her. Uten at valget ble åpenbar for meg. Tendon 7,9 mm Alpine ST tau. Er det nødvendig med 30 meter på toppturer? Hvilke lengde er nødvendig til "ordinær" brevandring? Det er forsåvidt ikke nødvendig å gå for pakken til Klatresiden da det ser ut som jeg kan sette sammen tilsvarende pakke på Fjellsport til ca. samme pris (etter Fjellforum rabatten).
 15. Det lille jeg har av kompetanse på området har jeg lest meg til. Antar at ekspeditøren (som ga inntrykk av å ha peiling) mener isøks er viktigst da isøks kan brukes mens man er på skian. Og; dersom man faller med stegjern på er de til ingen hjelp!?
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.