Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Gammel Whisperlite Int' i Trangia?


Anbefalte innlegg

Det er en overflod av tråder om brennere, litt overveldende faktisk, så beklager å gå i gang med ennå en brennertråd, men finner ikke helt det jeg leter etter, så...

Har altså en gammel type (med metallbøyler) Whisperlite International som nesten bare har ligget i boden siden den ble innkjøpt i 2009. Nå om dagen brukes det Trangia med Trangias gassbrenner, men tanken på en tilpasning av bensinbrenner til Trangiaen er jo der. Ser at mange har gått den veien med enten kjøp av X2 eller tilpasninger av Nova, Omnifuel, Omnilite etc, stort sett med et passende adapter, men også noen som har modifisert endel på egenhånd, ser jeg

Jeg forstår at X2 fungere godt - selv om noen nevner "finjustering" som et ankepunkt - men jeg hadde håpet å kanskje beholde Whisperliten framfor å kjøpe noe annet - dersom mulig.

Jeg har ikke funnet noe særlig om konvertering eller tilpasning av Whisperliter? Litt synd iom at  Whisperlite'en min er helt fin og temmelig stillegående. Noen som har noen tips? Må være en eller annen for for ikke-destruktivt inngrep, syns jeg. Kan vel saktens utvide et hull eller lage et nytt i Trangiaen, men der stopper det også.

 

image.png.51397713ee325f5ee9257ee7a6591c53.png

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Var et dansk sted som solgte sånne for lenge siden, men du kan godt lage de selv. Er bare platebit med noen hull.

(Logg inn for å se skjult innhold)

(Logg inn for å se skjult innhold)

Edit: Fant hvor den selges.

(Logg inn for å se skjult innhold)

Endret av Bjørnar Mo
Fant produkt
Lenke til innlegg
Del på andre sider
ArveS skrev (21 timer siden):

Bare husk at Whisperlite produserer mye CO i enkelte situasjoner. Vindskjerm rundt er en av dem! 

Kort avstand mellom brenner og kjele er også en typisk høy CO situasjon.

Forøverig en kjempefin løsning, jeg "elsker" slike tilpasninger.

Endret av dsk
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har lånt bort min whisperlite (gammel type uten rensenål, men tilpasset med ny slange og 7/16" kobling) så jeg får ikke testet.
Vil tro at hvis du tar av bena, og legger den helt ned i hullet så kan du lett tilpasse en u-formet bøyle som låser den i trangiaen. Da får du litt større avstand til kjelen, og mindre CO.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Bjørnar Mo skrev (På 5.9.2020 den 0.48):

 

(Logg inn for å se skjult innhold)

DFM62 skrev (På 6.9.2020 den 9.05):

Ja, hvis de nå bare vil sende til Norge også... Har skrevet og spurt, så får vi se.

image.png.5f5bed5e22044609cc8cb3cc52e021c1.png

- og det vil de altså ikke, sier de i en epost idag. At danksene ike kan operere med fraktpriser for :forskjellige soner høres jo merkverdig ut, men..

 

image.png.dedbf2b5fdbe7c932893465d2ecfc9ca.png 

 

 

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da blir du vel nødt til å lage en slik, eller noe som ligner?  Denne kan nok godt forenkles. Klipp ut en prototyp av en blikkboks. Finner du en smal boks beholder du bunnen og 1 cm opp i stedet for forvarmingsskåla. Ei skive av glava i bunne blir ei brukbar veke for å motvirke søl ved forvarming..
Kanskje en sprayboks?

 

vmet.jpg

vmett.jpg

Endret av dsk
Lenke til innlegg
Del på andre sider

 

dsk skrev (1 time siden):

Jeg har en tilsvarende og den er utrolig enkel å bruke og morsom, men litt på siden av tråden.

Joda, men morsomt :) Kommer nok ikke til å gå for noe som må ha parafin - det blir helst bensin eller gass framover. Ser også på muligheten for å bytte ut Whisperliten med noe annet - kanskje en Omnilite Ti med silencer - har ikke landet på noe ennå.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har enkelt oppsett med Whisperlight Int'l og Trangia brukt i mange år, veldig enkel modifikasjon  - kun 3 små hakk til beina.  Fra toppen føres slange og bein (samlet) igjennom. Sett så beina ut i hakka. Ved bruk kan man benytte brenner beina eller de som er på Trangian.

20200910_112223.jpg

Lenke til innlegg
Del på andre sider
DFM62 skrev (1 time siden):

 

Joda, men morsomt :) Kommer nok ikke til å gå for noe som må ha parafin - det blir helst bensin eller gass framover. Ser også på muligheten for å bytte ut Whisperliten med noe annet - kanskje en Omnilite Ti med silencer - har ikke landet på noe ennå.

Det er en bensinbrenner som faktisk bygger opp tilstrekkelig trykk av varmen.  Forøvrig bytta jeg slange på den gamle whisperlite'n og da ble det gass kobling som også passer på Primus-pumpe.  Funker helt topp på begge typer drivstoff uten skifte av dyse, eller justeringer.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
DFM62 skrev (På 12.9.2020 den 15.28):

Gikk for @PTG’s løsning! Elegant, i all sin enkelhet! Men 7:30 ca for å koke en liter er kanskje litt treigere enn jeg ventet?

 B19FAB5A-3C3B-47BB-BE10-9308782DC68B.thumb.jpeg.8fc8fc01d21d63e93330eb896264f2ff.jpeg

441B982E-D7F6-41C9-8F44-6A577A23B25F.jpeg

1B4DB7A2-D6CE-4DBA-A342-99059F1B01F1.jpeg

D9476494-2313-48E2-9F56-B580F73FEEF7.jpeg

18781E25-FABF-4327-AB99-9B868E747EB0.jpeg

5DAE411A-9486-49AF-A8F9-F12E38C4E2F3.jpeg

9768574A-5F3B-4D15-AE1A-08AC8266EFA0.jpeg

Så bra du fant ut av det.  7:30 hørtes veldig lenge ut. Jeg skal sjekke min idag og se hvor lang tid den bruker.  Var testen med eller uten vindskjerm og lokk?

Lenke til innlegg
Del på andre sider
PTG skrev (3 timer siden):

Var testen med eller uten vindskjerm og lokk?

Det var med vindskjerm og lokk, slik som på bildene over

Gjorde en test til - klokket inn på 6:18. Spørs om jeg hadde nok trykk på flaska første gangen, men hadde kanskje ventet meg tider ned mot 5:00

Brukte 5:40 med gassbrenneren til sammenlikning

Endret av DFM62
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da har jeg endelig fått testet.

Input: bensin, utetemp 15 grader, lett vind 1-2sm.

Springvann, 1L til fosskoking : 4:30 min. Tett lokk bare på kjelen (stekkepanne over)

Springvann, 1L til fosskoking: 5:10 min. Stekepanne oppned og plassert på vindskjerm beina når de er oppe.

Det kan se ut som du har plassert kokekjelen på vindskjerm beina, mens jeg alltid plasserer kokekjelen på primusbeina, da blir varmen mer direkte..

Endret av PTG
Lenke til innlegg
Del på andre sider
PTG skrev (15 minutter siden):

Det kan se ut som du har plassert kokekjelen på vindskjerm beina, mens jeg alltid plasserer kokekjelen på primusbeina, da blir varmen mer direkte..

Det er riktig, jeg plasserte kjelen i holderene på vindskjermen. Tror nesten jeg må prøve en runde til med dette!

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 3 months later...

Jeg fikk tak i en gammel trangia, og med kun en leatherman (lang historie) modda jeg den til å nesten passe min msr xgk-ex. Ikke så pent, men gjør det den skal. 
 

Men som ArveS sier, er jeg redd for CO med et så tett system. Skal bruke Primus Primetec 2,3 L kjele på, som gjør det hele enda tettere. Har begynt på bore noen hull, men leter vel stedet der det er nok luft for ren forbrenning, og tett nok til at det skal være et poeng med vindskjerm.

Noen synspunkt? For tett? Luftehull rundt hele, eller kun på en side så den kan stå mot vinden?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av eer
   Etter drøye 35 år med egenstyrt friluftsliv, og etter å ha gått «hele runden» med de fleste vanlige brennere, brenner- / koke-systemer og brensel, har jeg de siste årene «stabilisert meg» på det jeg startet min frilufts-karriere med – Trangia stormkjøkken fyrt på sprit.

   Det er ganske mye negativ omtale å finne vedrørende bruk av sprit i stormkjøkken, og blant mange er det ansett som totalt uegnet, spesielt om vinteren.

   Jeg ønsker med denne tråden å balansere ut det jeg mener er et urettmessig dårlige rykte ved å belyse de positive sidene. Håper dere som ikke har noe positivt å komme med, enten kan danne en egen tråd eller bare slå dere til ro med at det allerede finnes nok av den slags der ute.

   En liten ansvarsfraskrivelse må vel uansett til i disse hysteriske tider😉; Jeg minner derfor om regelen «kjenn din brenner». 

   Mine erfaringer er basert på hva jeg vil kalle et ganske allsidig friluftsliv, under alle årstider og værforhold, samt de fleste Norske (Nordiske?) naturtyper. I alt fra hverdagslige middagsutflukter og overnattinger, til helgeturer og uke-lange utflukter. Til fots, med sykkel, med kano, med kajakk, med ski og med klatresele. I snitt over de 10 siste årene har jeg mellom 80 og 100 overnattinger ute pr. år.

   For meg handler det ikke om kun å smelte snø, og/eller koke opp vann raskt og effektivt. Jeg vil i tillegg ha muligheten til å koke meg en skikkelig 4-kornsgrøt på morgenen, nyte nykvernet kokekaffe, og gjerne kunne koke en suppe med nudler og litt kjøtt til middag. Jeg vil også ha muligheten til å kunne steke meg et «pannebrød», pannekaker/lapper og gjerne frese opp noe Chorizo, charlott-løk, hvitløk, chilli og ingefær som smakstilsetning i en suppe eller gryterett.

   I tillegg vil jeg ha muligheten til å kunne fyre litt moderat i teltet for lett tørk av utstyr.

   Etter drøye 2 år nå, hvor jeg har gjort et prosjekt ut av å tilnærmet kun benytte mitt Trangia 27 med sprit som brensel uansett tur, slår det meg gang på gang hvor effektivt, funksjonelt, letthåndterlig og driftssikker denne løsningen er. I tillegg opplever jeg det vel så trygt og forutsigbart som det meste andre der ute.

   Det er og interessant at en del av de rundt meg bemerker hvor kjapt og effektivt jeg både smelter snø og steller i stand varm mat og drikke. I begynnelsen ga de meg et forsprang slik at vi skulle være ferdige omtrent likt, men det viser seg lite behov for dette forspranget. Ofte er jeg ferdig før de andre, også vinterstid.

   Om man evner å se det store og totale bildet, så erfarer jeg at dette er det mest effektive som finnes der ute. OK, i noen tilfeller kanskje litt tregere i selve oppkoket, men driftssikkerheten og forutsigbarheten veier opp for dette big-time, slik at totalt sett ender vi opp meget positivt.

   Følgende er mitt favoritt oppsett pr. i dag. Jeg skal kunne klare meg resten av livet kun med dette:

   Trangia 27-4 HA (150274) stormkjøkken. (Eloksert overflate for enklere renhold og mindre aluminium i maten(?). Stekepanne med non-stick belegg.)
   Trangia Vintertillsats (500021) til forvarming av brenner. (Forvarming HELT nødvendig når gradestokken kryper ned mot og under null grader. Forvarmingen går RASKT! og kan gjøres på andre måter.)
   Trangia Leirkjele 2,5 liter (501252) (smelting av store volum snø, kokkelering på bål og av større mengder mat.)
   Trangia 0,5 liter Brenselflaske (506005). (ingen søling, finnes i flere størrelser.)
   Dette fungerer når jeg er alene og inntil to personer, er vi flere som deler på koke-system velger jeg Trangia 25 (det store).

   Jeg bruker primært Kemetyl Finfyr som brensel, ingen smak- og lukt- slik noen er vant med fra Rødsprit.

   Noe av det positive jeg erfarer:
   -    Meget raskt og effektivt til både oppkok av vann og til smelting av snø. Du finner absolutt løsninger som går raskere hvis du kun isolerer tiden til smelt/kok. Men, totalt fra du stopper pulken/slenger fra deg sekken, til du har kokt opp vannet, så vil du med riktig teknikk og fremgangsmåte se at det går ganske så raskt. (Liker ikke å telle sekunder på tur, så har ikke brukt stoppeklokke, men sammenliknet med forskjellige turpartnere så viser dette seg gjentatte ganger.)
   -    Lydløst. For meg er bare dette grunn nok til å velge en slik løsning.
   -    Robust – tilnærmet umulig å ødelegge.
   -    Driftssikkert – fungerer alltid under alle forhold(?) fra nå og inn i evigheten. Ikke behov for å ha med reservebrenner for sikkerhets-skyld på vintertur.
   -    Kan håndteres selv med litt tykkere hansker på.
   -    Trygt – stødig løsning, relativt skjermet flamme, forutsigbart, lett å slukke.
   -    Miljøvennlig. Både fordi selve stormkjøkkenet har tilnærmet uendelig levetid, men også fordi brenslet er mindre miljøbelastende å produsere enn annet brensel.
   -    Mindre helseskadelig. Både å få på huden, og å få i seg via svelg og luftveier. Vel å merke at man velger en fornuftig/trygg type alkohol/sprit.
   -    Det er lett å se hvor mye brensel som er igjen i brenneren og hvor mye du har igjen på flaskene.
   -    Multifunksjonelt. Kjeler og panner kan også brukes på bål og andre varmekilder.
   -    Fleksibelt. Legg til eller trekk fra antall kjeler og utstyr du trenger, alt etter behov og type tur. 
   -    Lett. Igjen, om du evner å se det store bildet, så mener jeg at dette kan kategoriseres som relativt lett.
   -    Billig. Selv nytt i butikk er det billig å regne. Kjøper du brukt, så gjør du lett et kupp! Husk, ingen stoler på en med skinnende nytt og ubrukt utstyr. Kjøp brukt, så ser det i hvert fall ut som om du har erfaring, selv om du ikke skulle ha det.

   Negativt, farer, begrensninger og hva man må være oppmerksom på:
   -    Etterfylling av varm sprit-brenner forbudt! Kan du ikke holde brenneren med fingrene dine, så må den kjøles ned ytterlige. (Sannhet med modifikasjoner; det kan gjøres trygt og kontrollert, men krever noen rekvisitter og litt erfaring, så vi sier no-go!) De fleste ulykker med sprit-brennere ser ut til å være forårsaket av etterfylling av varm brenner!
   -    Sprit brenner med en blå nesten usynlig flamme, og du hører den knapt – dette er det viktig å være klar over.
   -    Det kan være utfordrende å regulere varmen frem til du har funnet de rette triksene og kjenner stormkjøkkenet godt nok – da blir det plutselig veldig lett å regulere varmen, og du ser på løsningen som lett å regulere/kontrollere i forhold til andre.
   -    Brenneren har et begrenset volum og dermed begrenset brenntid. Skal du virkelig langkoke noe, må du kanskje etterfylle brenneren og den må da være kald. Har du det travelt kan en praktisk løsning kan være å skaffe seg en ekstra brenner som du har stående klar til å bytte med. Koster lite og veier lite. 
   -    Hvis du mot formodning virkelig tukler det til så inni granskauen at du velter stormkjøkkenet slik at det renner sprit ned på underlaget, og dette antennes, ja da kan det bli litt spennende. Selvfølgelig avhengig av hva underlaget er,,,, Har aldri klart å tukle det til slik, ikke bikkja, eller ungene mine heller, så har med overlegg gjort dette for å se hva som skjer. Ofte skjer det svært lite.
   -    Du mister all interesse for andre brennere og deres problemer. Du gleder deg ikke lenger over tekniske nyvinninger og revolusjonerende nyheter som slippes på brenner-markedet.
   -    Du ender bare opp med dette ene problemfrie koke-systemet og får alt for mye fritid både på tur og hjemme.
   -    Du blir sett på som sær en outsider – det er jo kult.
   -    Du sliter med å bruke brenneren i land hvor Islam er hoved-religion.
   Tips og triks:
   -    Kjenn din brenner, nok en gang! Bruk tid i trygge omgivelser på opparbeiding av erfaring.
   -    Oppbevar selve brenneren i en plastboks med tett lokk. Selv om o-ringen under lokket er tett, så kan litt svetting forekomme i skjøten der hvor brenneren er satt sammen. Jeg bruker en boks den lokale sushi-sjappa leverer syltet ingefær i. Den passer akkurat i den minste kaffekjelen, selv med vintertilsatsen påmontert under brenneren.
   -    Forvarm brenner når det er +5 grader eller kaldere. Og lær deg til hvor mye/hvor lenge du trenger å forvarme – lite som skal til. Mer forvarming jo kaldere det er, selvsagt. Vintertilsatsen er en løsning, men et te-lys, en lighter, noen dråper sprit i lokket (uten o-ring) eller noe som fungerer som veke kan også være gode alternativer.
   -    En multidisk er helt unødvendig, men kan samtidig være behagelig og hendig. Som lokk, som skjærefjøl, som dørslag, som beskyttelse for teflonbelegget i stekepanna.
   -    Ett oppbevaringstrekk er kjekt å ha, men heller ikke nødvendig.
   -    Skal du har varme i teltet, kan du med fordel bruke en stekepanne (helst ikke non-stick) som lokk. Reduser gjerne også effekten med simmer-ringen/strupe-ringen, så har du varme i drøye 40 minutter.
   -    Søk opp og les @Memento mori sine tips vedr. pakking og bruk av 27 serien (dog ikke brukt med sprit). Mye bra tips, bilder og informasjon der.
   -    Bruker du sprit som brensel i undervisningssammenheng, sørg for god opplæring og tilstedeværelse. Brente barn ødelegger ryktet ditt og ryktet til spritkjøkken generelt!
   Vel, da har jeg kommet ut av skapet! 
   Litt skummelt å dele det men samfunnet er jo i forandring. Inkludering er i tiden og det er lov å være annerledes, eller,,,?
   Uansett, velkommen etter dere andre, når alt håp er ute og tiden måtte være inne
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.