Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Rustfritt stål - misfarging


Anbefalte innlegg

Skal med dette avsløre mine elendige kjemikunnskapar og spørje, kva misfarging som vist under kan skuldast, og om det har ein konsekvens i forhold til frislepp av ymse mindre heldige stoff? 

Kjelen har ikkje vore tørrkokt i utgangspunktet, men godt mogleg at eg ved eit eller anna høve har putta snø i av ein kvalitet der det tek tid før det er noko spesielt fuktig i botnen. 

15564395152214279201340791122412.jpg

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • Svar 55
 • Created
 • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

tja, ligner mystisk På viruset tørrkoking/høy varme.. Det er ikke dødelig  

De varmeledende egenskapene til stål vs alu er også avgjørende. Alu "fordeler" varmen mye bedre, slik at det ikke oppstår lokale "hot-spots" på samme måte som i en stålkjele. Derfor går det "bedre" å smelte snø i en alukjele uten en skvett vann enn i en stålkjele. I alukjelen fordeles varmen i metallet, stålkjelen trenger vannet til å fordele varmen.

Sant, men du har heller ikke smakt maten hennes ! 🤔🤣

Posted Images

Må nesten være noko mat som har brent seg litt fast? (uten at det nødvendigvis er tjukkbrent mat du merker på det på når du et.)

Reint stål slepp ikkje kjemikalier, einaste er at det som et brent fast i stålet kan sleppe og gå inn i maten. I utgangspunktet ikkje farlig. (Om ikkje du er redd for kreft frå brent/svidd mat og godt steikt bacon.)

Bruk evt stålull til å skrubbe, men om du klarer å skrubbe riper i bunnen så er d3y lettare at ting fester seg og brenner inn på nytt.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
32 minutter siden, Terka skrev:

Må nesten være noko mat som har brent seg litt fast? (uten at det nødvendigvis er tjukkbrent mat du merker på det på når du et.)

Det er ingenting som kan minne om substans. Det er farge på stål som er endra :) ig det er heilt greit, berre eg ikkje får i meg noko eg ikkje vil ha i meg 😁

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vet ikke hvilken stålkvalitet denne gryta er laget av. Ifølge World Steel Association er det over 3500 forskjellige ståltyper, som omfatter unike fysiske, kjemiske og miljømessige egenskaper. Noen av disse har fått betegnelsen rustfritt stål og er ofte legert med krom eller krom og molybden. Alle ståltyper ruster under de rette forhold, men de stålkvaliteter som brukes i gryter og kjeler er ofte kun utsatt for punkt korrosjon. Det vil si at du får rustangrep i et lite punkt som danner en grop i metallet.   Men det du viser her er nok ikke korrosjon. Den stålkvaliteten det er vanligst å bruke til gryter er en som hete 18/10. Til bestikk av normalt høy kvalitet benyttes 18/8.  

Missfargingen i bunnen på gryta de er nok forårsaket av for stor overoppheting. Selv om du har snø og vann i gryta så kan en primus lett forårsake en lokal overoppheting av stålet slik at det blir brunt eller blått. Vanligvis endrer stålets egenskaper seg noe når det blir blått. Spesielt vil slik oppvarming kunne gå ut over herdingen av stålet. 

Du kan forsøke å pusse gryta med stålull, men det er ikke sikkert at du får dette bort da heller. Missfargingen kan sitte dypt inn i stålet.

Endret av REs
Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 minutter siden, REs skrev:

Du kan forsøke å pusse gryta med stålull, men det er ikke sikkert at du får dette bort da heller. Missfargingen kan sitte dypt inn i stålet.

Takk for utfyllende svar :)

Sjølve misfarginga gjer ikkje noko :) Eg var mest oppteken av om det fruga ting og tang eg ikkje ville ha i meg. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
6 minutter siden, Tessatroll skrev:

Takk for utfyllende svar :)

Sjølve misfarginga gjer ikkje noko :) Eg var mest oppteken av om det fruga ting og tang eg ikkje ville ha i meg. 

Nei, hvis ikke brunfargen går bort med stålull så vil du sannsynlig vis ikke få tilført noe i maten som kommer fra stålet, det eneste måtte være kjemisk jern eller et annet metall som stålet er legert med, men det er ikke farlig.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av pejourdan
   Heisann!
   Skal kjøpe ny kjele til gassbrenneren, men har sett på denne som et alternativ: 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Primærbruk blir å koke vann, men ser fordelen av å kunne lage mat i karet. Ulempen er at jeg ikke kan koke kaffe.
   Vekten betyr en del, turene er for det meste helgeturer med familien.
   Noen andre ulemper med å velge kar framfor kjele?
  • Av klatreminus
   Hei,
   Vi er en familie på fem som liker å gå på småturer i fjellet. Foreløpig bruker vi et standard trangia stormkjøkken med gassbrenner. Det fungerer egentlig greit nok det, men den største gryta er 1,5 eller 2 liter. Det betyr at middagen stort sett må lages i 2 omganger. Er det noen som har en bedre løsning som faktisk funker på tur ? Vi snakker ikke avanserte middager her, ungene vil ofte f.eks. ha potetstappe og pølse. Eller et eller annet med pasta. På dagsturer på vinteren har vi jo ofte med oss bålkjeler og stekepanne, men på sommeren funker det dårlig. Spesielt i fjellet hvor det uansett vær er lite ved.
    
  • Av Bjanyg
   Noen som har tips til større gryte/kjele som passer ned i Trangia 25? 
   Har denne: 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
    
  • Av whistler
   Er på jakt etter en ny kjele på rundt 3 liter til snøsmelting og til matlaging når vi er flere på tur.
   Kikker litt på Primus ETA Pot og Primetech Pot, men skjønner ikke helt hva som er forskjellen. Noen som har peiling?
    
  • Gjest fightingfalcon
   Av Gjest fightingfalcon
   Hei!
   Jeg har en periode benyttet en Primus Eta Solo men, har nå gått til anskaffelse av en MSR Whisperlite Universal grunnet bedre ytelse på vinter og bedre kokeevne. Jeg skal gå til anskaffelse av kasseroller/stekepanne og er usikker på hva man bør gå for.
   Jeg fikk anbefalt diverse, men burde ikke benytte optimus sin kjele med (varmeutbytter?) fordi denne kunne gjøre bruk av brenner i telt mindre effektiv og en større sjans for ufullstendig brenning. Jeg har sett på flere produsenter, både primus, optimus, diverse produsenter hos XXL og eagle products. Jeg håper det er noen her som har en anbefaling/fraråding som kan guide meg i riktig valg.
   Jeg ønsker å gjerne ha kjele til å koke mat/gryter, evt kaffekjele og ei god stekepanne som ikke brenner fast maten. Har ikke noe imot å kjøpe separat eller et komplett sett.
    
   Mvh Mathias
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.