Gå til innhold
Tessatroll

Rustfritt stål - misfarging

Anbefalte innlegg

Skal med dette avsløre mine elendige kjemikunnskapar og spørje, kva misfarging som vist under kan skuldast, og om det har ein konsekvens i forhold til frislepp av ymse mindre heldige stoff? 

Kjelen har ikkje vore tørrkokt i utgangspunktet, men godt mogleg at eg ved eit eller anna høve har putta snø i av ein kvalitet der det tek tid før det er noko spesielt fuktig i botnen. 

15564395152214279201340791122412.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Må nesten være noko mat som har brent seg litt fast? (uten at det nødvendigvis er tjukkbrent mat du merker på det på når du et.)

Reint stål slepp ikkje kjemikalier, einaste er at det som et brent fast i stålet kan sleppe og gå inn i maten. I utgangspunktet ikkje farlig. (Om ikkje du er redd for kreft frå brent/svidd mat og godt steikt bacon.)

Bruk evt stålull til å skrubbe, men om du klarer å skrubbe riper i bunnen så er d3y lettare at ting fester seg og brenner inn på nytt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
32 minutter siden, Terka skrev:

Må nesten være noko mat som har brent seg litt fast? (uten at det nødvendigvis er tjukkbrent mat du merker på det på når du et.)

Det er ingenting som kan minne om substans. Det er farge på stål som er endra :) ig det er heilt greit, berre eg ikkje får i meg noko eg ikkje vil ha i meg 😁

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 minutter siden, Sig Man skrev:

Skjult lenke - logg inn for å se den Jeg har og blåskjær i min pga snøsmelting, samme med en MSR stålkjele jeg har.. 

Ja, og når eg tenker meg om så har eg hatt slik før, men hadde nett glømt. Mange år sidan.

Har stort sett nytta ymse former for alukjelar. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Forøvrig, med tanke på kor langt inn på nerdenivå/detaljnivå (på grensa til heilt unødvendig for funksjonalitet-nivå) ein kan drøfte ein del andre ting, så tenker eg at stål som materiale neppe tek skade av ein lite tråd med oppklarende info ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
6 minutter siden, Tessatroll skrev:

Trur du må lese meir kommentarfelt :)

Jeg forholder meg stort sett til kommentarer på Fjellforum.

 

Andre kommentarfelt på nett har jeg stort sett gitt opp for flere år siden...

 

😉

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 minutter siden, Espen Ørud skrev:

Jeg forholder meg stort sett til kommentarer på Fjellforum.

 

Andre kommentarfelt på nett har jeg stort sett gitt opp for flere år siden...

 

😉

Ah! Det forklarar kvifor du er så lett å imponere! 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 timer siden, tubbs skrev:

Litt mere hjemmetrening på kjøkkenet kansje hindrer slikt i fremtiden Skjult lenke - logg inn for å se den ? 🤔🤣

Her bør du selvfølgelig  skrive at dette er baser på observasjon av fruens arbeid Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vet ikke hvilken stålkvalitet denne gryta er laget av. Ifølge World Steel Association er det over 3500 forskjellige ståltyper, som omfatter unike fysiske, kjemiske og miljømessige egenskaper. Noen av disse har fått betegnelsen rustfritt stål og er ofte legert med krom eller krom og molybden. Alle ståltyper ruster under de rette forhold, men de stålkvaliteter som brukes i gryter og kjeler er ofte kun utsatt for punkt korrosjon. Det vil si at du får rustangrep i et lite punkt som danner en grop i metallet.   Men det du viser her er nok ikke korrosjon. Den stålkvaliteten det er vanligst å bruke til gryter er en som hete 18/10. Til bestikk av normalt høy kvalitet benyttes 18/8.  

Missfargingen i bunnen på gryta de er nok forårsaket av for stor overoppheting. Selv om du har snø og vann i gryta så kan en primus lett forårsake en lokal overoppheting av stålet slik at det blir brunt eller blått. Vanligvis endrer stålets egenskaper seg noe når det blir blått. Spesielt vil slik oppvarming kunne gå ut over herdingen av stålet. 

Du kan forsøke å pusse gryta med stålull, men det er ikke sikkert at du får dette bort da heller. Missfargingen kan sitte dypt inn i stålet.

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 minutter siden, REs skrev:

Du kan forsøke å pusse gryta med stålull, men det er ikke sikkert at du får dette bort da heller. Missfargingen kan sitte dypt inn i stålet.

Takk for utfyllende svar :)

Sjølve misfarginga gjer ikkje noko :) Eg var mest oppteken av om det fruga ting og tang eg ikkje ville ha i meg. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
6 minutter siden, Tessatroll skrev:

Takk for utfyllende svar :)

Sjølve misfarginga gjer ikkje noko :) Eg var mest oppteken av om det fruga ting og tang eg ikkje ville ha i meg. 

Nei, hvis ikke brunfargen går bort med stålull så vil du sannsynlig vis ikke få tilført noe i maten som kommer fra stålet, det eneste måtte være kjemisk jern eller et annet metall som stålet er legert med, men det er ikke farlig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Lignende innhold

    • Av pejourdan
      Heisann!
      Skal kjøpe ny kjele til gassbrenneren, men har sett på denne som et alternativ: Skjult lenke - logg inn for å se den
      Primærbruk blir å koke vann, men ser fordelen av å kunne lage mat i karet. Ulempen er at jeg ikke kan koke kaffe.
      Vekten betyr en del, turene er for det meste helgeturer med familien.
      Noen andre ulemper med å velge kar framfor kjele?
    • Av klatreminus
      Hei,
      Vi er en familie på fem som liker å gå på småturer i fjellet. Foreløpig bruker vi et standard trangia stormkjøkken med gassbrenner. Det fungerer egentlig greit nok det, men den største gryta er 1,5 eller 2 liter. Det betyr at middagen stort sett må lages i 2 omganger. Er det noen som har en bedre løsning som faktisk funker på tur ? Vi snakker ikke avanserte middager her, ungene vil ofte f.eks. ha potetstappe og pølse. Eller et eller annet med pasta. På dagsturer på vinteren har vi jo ofte med oss bålkjeler og stekepanne, men på sommeren funker det dårlig. Spesielt i fjellet hvor det uansett vær er lite ved.
       
    • Av Bjanyg
      Noen som har tips til større gryte/kjele som passer ned i Trangia 25? 
      Har denne: Skjult lenke - logg inn for å se den
       
    • Av whistler
      Er på jakt etter en ny kjele på rundt 3 liter til snøsmelting og til matlaging når vi er flere på tur.
      Kikker litt på Primus ETA Pot og Primetech Pot, men skjønner ikke helt hva som er forskjellen. Noen som har peiling?
       
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.