Jump to content

Sesong og fluer til fjellørret


Emanuel fluefisker

Recommended Posts

Annonse

Du har vel spurt om mye av det samme i en annen tråd men da fikk man inntrykk at du skulle fiske på fjellet. Mens det er i marka rundt Oslo du skal . For det første , all Ørret i Norge er samme art, også den i sjøen . Arten er Salmo Trutta

Så til spørsmålet ditt. Du trenger i hovedsak tidlig i sesongen fjærmygg. Da bør du ha ett par tørre mygg ala griffins gnat og palaminomyggen feks. så en svart og en grønnoliven buzzer som du fisker under overflaten med. mygg vil det være hele sesongen stort sett.

Noen uker etter isen har gått kommer de første døgnfluene og da er det L Marginata som kommer først, den er brun nog ganske stor. Klekker fritt i vannet og er sjelden i stort antall men Ørreten tar den gladlig. Du trenger da en tørr utgave i feks parachute utgave(flyter godt og lenge) og noen brune nymfer i krok 12 .

Like etter kommer lillebroren L Vespertina, og den kommer i stort antall og kan gi massivt med vaking . Samme fluer trengs her med de er mere gråsvarte og mindre.

Hvis varmen kommer så kan det i denne perioden blande seg inn sværminger av skogsmaur, da må du ha ett par imitasjoner av det, fisken kan da låse seg totalt på den og kun spise maur.

Etter dette så kommer den største døgnflua vi har på banen, nemlig E Vulgata. den er enorm og kan virkelig lokke opp stor fisk. Så den bør man ha i boksen fra starten av juni og utover.

Utover sommeren hvis ikke vanntempen blir for høy vil det være litt vårfluer og endel landinnsekter som kan gi fint fiske i perioder. men ofte går marka litt i dvale fram til høsten når tempen i vannene synker litt.

Antg tidspumker alt dette her skjer på er umulig å si siden våren varierer jo fra år til år. Men normalt sier man at det forskyver seg ca ei uke pr 100 høydemeter i marka i normalår. Dvs klekker det Vespertina i Østmarka 15 mai på 150 moh, så har du de samme klekkingene ca en måned seinere på 500 moh oppe sentralt i Nordmarka.

 

Vann som er bra gidder jeg ikke anbefale, her synes jeg du får leite litt selv. Er masse bra vann å velge i , det meste handler egentlig om å være på rett plass til rett tid . Og ofte får du betalt ved å komme seg litt bort fra de meste tilgjengelige plassene. ikke for det , du kan få stor fisk på flue i frognerparken.....

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Henger meg på her, Lars P jeg har en bekjent som kun fisker med flue. Binder selv og har holdt på en del år. Han mener at lys flue ved lyst vær og mørk ved mørkt vær så er man rimelig dekt?

Edited by sverto
Link to comment
Share on other sites

Om du skal ha det enkelt, så holder det egentlig med 3 forskjellige tørrfluer. Mygg, maur, og døgnfluer. Døgnfluene i litt forskjellige størrelser. 

Farge på fluene er ikke det viktigste, det er avtrykket på vannet som flua gir som er det viktigste. 

Kan også være greit å ta med seg noen nymfer til når det ikke vaker.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Til fjellfiske når det er dårlig med vak, så kan alltids en Daddy Long Legs lure opp ørreten. Anbefales å ha i boksen. Også noen streaking caddies.

OFA har (hadde i hvert fall) en egen kartbok med anbefalte fiskevann/rapporter osv. OFA har vel også en 10-15 vann/tjern som er spesielt egnet for fluefiske, som er nevnt i denne boka. 

Link to comment
Share on other sites

Bruk fluer som er "litt alt", dvs ikkje fluer som er reine imitasjoner av maur eller døgnfluer osv men som du kan bruke heile året. Under vatn er det meste fisken et litt brun-oliven-svart. Hareørenymfe i str 16-10 likner på det meste, denne kan du bruke heile sesongen. Evt går du for andre "jordfarger", gjerne med litt glitter i, det er gode greier. Tørrfluer: bruk Black Gnat eller adams i str 18-12, desse går som mygg, døgnfluer, vårfluer med bevegelse og alt anna. Foam-maur er bra fordi den flyt godt og er lett p sjå (ha på kvite vinger), kan brukes heile året. Ei bomsete hjortehårflue som humpy eller streaking caddis, fordi denne flyt godt og kan brukes i mykje vind, og den får fisk til å stige opp siden det er ein god munnfull.

Husk at fisken stort sett heile tida ikkje daffer rundt og kun ein 1 type insekt, men den treng den maten den kan få og et det den kan kome over. 

Edited by josteink
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Knutmae skrev:

Anbefaler filmen "Fluefiske til fjells". Den tar for seg hele sesongen, og tilhørende fluer som er særlig aktuelle i de ulike delene av sesongen.

hvem er det som har denne filmen?

Link to comment
Share on other sites

On 3/31/2019 at 7:29 AM, Emanuel fluefisker said:

gode navn på vann til ferskvannsørret i Oslo?

Om du vil ha noe «enkelt for å komme i gang»: Skålsjøen i Østmarka, Øyungen/gåslungen/rottungen nord for Maridalsvannet. Disse er lett tilgjengelige, og ganske mye besøkt - men det er et sted på lista! Som andre sier lengre oppe; rett sted til rett tid er avgjørende. Og for å være der når det skjer, må man være der mye! Lengre unna allfarvei = bedre fiske.

Bruk for all del Ofas nettsider (link lengre oppe) og kjøp for all del ofas fiskekartbok! Halve moroa er å se på kart og teste ut et nytt terreng. God tur! :) 

 

Edited by RolvS
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy