Gå til innhold

Vallers

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  40
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Vallers

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Du finner nok en del god info her:
 2. Til fjellfiske når det er dårlig med vak, så kan alltids en Daddy Long Legs lure opp ørreten. Anbefales å ha i boksen. Også noen streaking caddies. OFA har (hadde i hvert fall) en egen kartbok med anbefalte fiskevann/rapporter osv. OFA har vel også en 10-15 vann/tjern som er spesielt egnet for fluefiske, som er nevnt i denne boka.
 3. Mye bra her nå! For å unngå at agn/mark/maggot dør før du har rukket å borre hullet til isfisketuren, så kan disse lagres mot kroppen, evt. pakkes ned i sovepose eller annen isolasjon. Forresten, hvis dere får fisk under isfiske og skal ha den til middag samme dag på turen, gjør dere noen tiltak for at den ikke skal bli stivspekt i mellomtiden? Og hva er beste måte å tilberende en stivspekt fisk på mens man er på tur?
 4. Når det gjelder gass som brensel vinterstid, så er jeg ikke ekspert, men det er vel ingen tvil om at kapasiteten reduseres i minusgrader. Vanlig gass m. en enkel toppmontert brenner fungerer helt fint i varmere årstider, men kan bli nærmest i ubrukelig i kulda. Greit å vite for de som skal prøve seg på vintertur. Man kan gjøre diverse tiltak for å kunne benytte gass også i kuldegrader. Det finnes også gass som skal tåle kaldere temperaturer. Her har sikkert noen andre her inne gode råd, ellers så finnes det mange tråder som ser nærmere på dette. Selv sverger jeg til flytende brensel og en multifuelbrenner om vinteren, som tar enten renset bensin eller parafin etc. Forvarming hører med, men da slipper jeg tenke på utfordringene / tiltakene for å kunne bruke gass. PS! Jeg har aldri brukt rødspritbrenner, men har skjønt at heller ikke dette egner seg særlig godt i kulda.
 5. Når det gjelder vann: Man kan finne åpent vann ved innos/utos/bekker osv. selv om det er en del minusgrader. Her kan man fylle opp vannbeholdere. Har man med isbor, så øker det også tilgangen til vann. Jeg har også sett at man kan lete etter overvann på sjøer ved å bruke en teltpinne/skredpinne. Da er det bare å spa seg ned til det flytende vannet. Angående vannflasker, så er det kjente tips å gå for en flaske med stor åpning, ikke fylle helt opp til randen (vannet bør kunne skvulpe litt) og samtidig lagre den opp/ned i sekken. Det gjør at vannet ikke fryser like lett, eller i hvert fall så kan man kakke hull på det som er islagt litt enklere. Man kan også isolere vannbeholderen sin med gamle liggeunderlag/poser/sokker etc. Oppbevare vannflasken på kropp/i sovepose er gode tips. Fyll den med varmvann før du legger deg, og du har en varmeflaske i posen. Tre fuktige sokker utenpå, så er de kanskje tørre til neste dag. Personlig slår jeg et slag for termosen. Jeg har til gode å teste en termos i 20-40 minusgrader, men heller man på kokende vann i en standard termos i 0-15 minusgrader, så holder vannet seg flytende mer enn lenge nok (i mine øyne).
 6. Veldig kjekt! "Flere små, i stedet for én stor" er jo en god grunntanke når det gjelder "hygiene -og velværeartikler" som dette. Da tar ikke dagsdosene så mye plass på kroppen. Lurt tips! Det finnes jo også en del kremer i stift-variant, som bør fungere bedre i kulden enn store beholdere med flytende innhold. Energibarer/sjokalade osv. blir jo ofte steinharde på vintertur, så en idé er å knekke opp godsakene i mindre biter før man drar. Det bør gå helt fint uten å ta hull på emballasjen. Da får du i deg en munnfull uten for mye gnaging og styr.
 7. Tror ikke har jeg sett noen samletråd for dette her inne? Det er jo en del ekstra forholdsregler man bør ta når man skal på tur i minusgrader. For dere som har vært en del på tur i kulda, så har dere kanskje gode tips og råd for ikke å støte på kjedelige overraskelser når man er på tur om vinteren. Denne tråden er ikke ment for hvordan man bør kle seg for ikke å fryse, men mer om hvordan kulda kan gi utstyret funksjonstap eller gjøre ting "ubrukelig". Hva tar dere med som dere vet fungerer bedre i kulda, og hva gjør dere for å unngå at ting fryser, mister kapasitet, blir stivfrossent osv. underveis (oppbevaring/vedlikehold). Og hva gjør dere for å løse problemet hvis kulda har satt en stopper for funksjonen. Eksempler jeg tenker på er: - Vann, kan det oppbevares på en måte så det ikke fryser like lett? (Flaske vs. termos vs. helt annen løsning?) - Brensel (Gass vs. flytende) - hva fungerer best? - Førstehjelp/solkrem/kuldekrem/vaseline. Finnes det alternativer som fungerer bedre i kulda? - Mat. Er det bare tørrmat og mat som må tilsettes varmt vann som er aktuelt? - Apparater og batterier som ikke skal dø ut, hva kan gjøres? - Maggot/mark som ikke skal fryse i hjel - Er oppblåsbare liggeunderlag ekstra utsatt i kulda? - Blir strikker i f. eks teltstenger påvirket av kulda? - Hvorda unngå at vått tøy blir stivfrossent Kom med det du har! 😄
 8. Jeg bare ser for meg at med 30kg+ i pulken i dypere løssnø så vil disse skape mer motstand enn uten? Men det er ikke noe jeg har fått testet skikkelig. Bare en antakelse, og vanlige transportpulker har jo heller ingen ekstra sidestøtte normalt sett. Jeg føler den er stabil nok uten, og klarer meg uten "ekstra sikring" når det ikke er et levende vesen som må bære konsekvensene av en evt. velt. Kan være jeg skrur dem på igjen hvis jeg merker at jeg kunne trengt dem.
 9. Det gjenstår å se, men det er mulig, ja. Her har jo Fjellpulken opprinnelig borret et hull gjennom glassfiberen, for dette er det ene av to skruefester til støttearmene (anti-velt-armene) originalt. Så jeg hare bare benyttet samme skrufeste til denne reima. Kanskje ved et ordentlig kraftig støt/napp/nykk i dette punktet, så er det mulig at glassfiberen sprekker hvis man er uheldig. Jeg ser derimot ikke for meg at skruen kommer til å "gnage" nevneverdig på hullet så hullet i glassfiberen utvides. Jeg får følge litt med på dette :).
 10. Fikk fatt på en gammel barnepulk fra Fjellpulken for en 500-lapp. Målet var å lage en transportpulk ut av den med plass til mer volum. Gikk til innkjøp av: Maljesett ink. tang (Biltema) og rundstrikk til teltstenger (ca. 200,- totalt). Hadde fra før 2 x solide strammestropper m. klikklås. 1. Først fjernet jeg setet/rygglenet bak og skrudde vekk vindskjermen. Fjernet div. fjærer m. skarpe kanter innvendig. Skrudde av støttearmene på hver side av pulken. Underlag innvendig = et gammelt liggeunderlag tilskjært. 2. Klipte så vekk 90% av det originale trekket, men lot 8-10 cm med "vegg" av stoff langs begge langsidene være igjen. Her passet jeg på å ikke klippe vekk sømmen som var påsydd i skjøten mellom blå og rød del av originalstoffet, for i denne sømmen ville jeg feste maljene for rundstrikken. 2. Festet så maljene med jevne mellomrom i originalsømmen hele veien fra front og tilbake til vindskjermfestene. Tredde i strikken og kryssflettet hele veien. Det gikk med en god del meter med strikk. Brukte bare den gamle strammelåsen til originaltrekket som "endepunkt" på strikken, så strikken kan strammes/låses som man ønsker. 3. Så har jeg bare benyttet selve transportbagen til pulken som nytt "trekk". Den fungerer da helt enkelt som en pose som man legger ned i pulken og innunder strikken, som man fyller opp med ønsket bagasje. Denne transportbagen som fulgte med er i et bevernylon-aktig materiale. Virker veldig solid. 4. Festet så 2x strammereimer med klikklås som går tvers over pulken. Den ene festet jeg rett i vindskjermfestene på hver side. Den andre i de to bakerste skruehullene etter støttearmene. Jeg festet maljer i hullene til strammereimene der hvor mutterne skulle igjennom. Jeg passet på å bruke ganske lange strammereimer, da det er naturlig at bagasjen må bygges litt ekstra i høyden bak i pulken. 5. Og omtrent slik ble det ferdig oppakkede resultatet. Oppi her har jeg alt jeg trenger til 3-4 netter med bålkos og isfiske ink. mat/klær/reinskinn/sovepose/div utstyr osv. Får jeg "Fjellpulken"-logoen til å stå litt mer symmetrisk i front neste gang også, så snakker vi! 😀
 11. Jeg kjører samme oppskrift som trådstarter på min nyinnkjøpte Optimus Nova m. bensin. Har testet et par ganger nå, og det fungerer helt fint i mine øyne. (Så vidt jeg registrerte, sto det ikke nevnt med et ord i manualen at man bør benytte noe annet til forvarming enn det aparatet allerede går på. Lot meg også imponere av innholdet og språket i manualen generelt, kanskje den beste "bruksanvisningen" jeg har lest noen gang.)
 12. Trolig en passende tråd dette til følgende spørsmål: Jeg har et abu-garcia-rocket-racer-isbor-130mm, og trenger en forlenger. "Staget" som håndtaket er festet til og som man putter inn i spiralen måler jeg til ca. 1,5-1,7 cm. i diameter. Noen som vet om forlengerne på markedet er ganske universale? Jeg ser at både felleskjøpet, skittfiske og fjellsport selger forlengere.
 13. Noen som vet hvor det er raskest å kjøre for å komme inn i området? Villsjøen ligger litt syd for Storhøgda på kartet under. Jeg har lest at gode utgangspunkt og parkering er Skarven Seter (rød sirkel) eller Klettlia (blå sirkel), men jeg er usikker på om jeg skal kjøre hele veien opp til Åkrestrømmen og videre østover til Skarven Seter, eller om jeg skal ta østover allerede omtrent midt på Storsjøen innover mot Flendalen og Klettlia. Jeg kommer altså sørfra med bil fra Rena. Noen som er kjent?
 14. I min lokale Rema-sjappe så står den sammen med Viking-melk på boks sammen med bakevarene (tenker da på mel etc., ikke ferdibakte boller). I samme hylle som det står eggekrem, vaniljekrem og andre bakeartikler med lang holdbarhet.
 15. Denne er vel mest ment til damene her inne: Samboeren fryser lett om natta på tur. Skal bytte ut en litt eldre, vanlig tresesongers fra Ajungilak (med tcomf på rundt 0), til en grei vinterpose. Tror det blir bedre. Blir noen turer over tregrensa både vår, sommer og høst ila et år. Har titta på disse "lady"-variantene fra Helsport og andre merker. Men er det noen veldig forskjell å merke ved bruk av "lady"? Eller kan man like så godt lete blant de vanlige posene? Er jo mye bredere utvalg hvis man ser bort fra "lady", samt pris og comf-limit osv. Kan nevne at samboeren er drøye 170 høy og normalt bygd. Ikke voldsomt breie hofter og ikke supermal over skuldra.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.