Gå til innhold

Vallers

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  70
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Vallers

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Det er jo en knallgod løsning hvis man går med sekk! Takk for tips! Nå har jeg foreløpig ikke skulderstropper på pulkbeltet mitt, men kjente egentlig behovet for det sist jeg gikk i bratt terreng med litt tung pulk.
 2. Skal jeg orientere nøyaktig og se på kartet ofte, så har jeg gjerne kartmappa rundt halsen eller hekta på bærereimene på sekken eller lignende. Altså et eller annet sted på fremsiden av kroppen, lett tilgjengelig. Opplever det likevel som litt plagsomt i lengden, hvis det blåser litt fra siden, at snora (festet til hvert sitt øvre hjørne på kartmappa) spinner rundt med vinden og tvinner seg strammere og strammere. Føler meg som Frodo som bærer ringen etter hvert, mens kartmappa veiver hit og dit som en drage ute av kontroll. Pesent. Har noen ganger løst det ved stikke mappa på innsiden av jakka mellom slaga, men synes ikke det er helt optimalt. Blir litt mye opp og igjen med glidelåsen osv. Spesielt hvis man har pulk + skistaver, er dette en utfordring. Noen som løser dette på en annen smart måte, når dere bærer kartmappa på kroppen?
 3. Noen her inne som har en gassbrenner til overs som ikke blir brukt? Krav: Fra 2010+ (altså, litt moderne) Forholdsvis lett og lite pakkvolum Skal stå på bakken m. slange God flammespredning Kan kobles til std. gassbokser Noe ala Optimus Vega, Primus Easyfuel, Eagle Products eller lignende (jeg er ikke opptatt av merke, så lenge brenneren funker).
 4. Nordenden av Femunden - via tømmerrennene og til Røros er kanskje noe for dere. Her er en tilfeldig video:
 5. Noen som vet standarden på denne åpne koia (er vel den som heter Djupsjømyrbua)? Et par brisker, tørr og gjerne en vedovn er god standard for meg. Og hvordan er adkomsten til koia fra hovedvegen mot Elgå er? Den er merket av som "Åpen koie" på Femunden Sør-kartet fra 2015, så bør jo være tak/vegger tenker jeg...
 6. Over mange timers padling er vel da trapper-stilling vs. standard sittestilling like langtekkelig og ubehagelig. Personlig kan jeg ikke sitte på knærna spesielt lenge uten at blodomløpet skriker etter å rette ut beina igjen. Veksle litt på, er kurrant. Skal sjekke opp dette dere skriver om rygglene. Ofte enkelt å mekke en rygglene for i hvert fall en av personene med en litt solid pakket ryggsekk også bak seg.
 7. Hva er trapper-stilling? Video/bilde? Jeg tipper jeg sitter feil i min Ally-kano. Har setene riktig vei, da. Plages ikke med kul i ræva, men man får jo plastsmak i rumpeballene okke som. Jeg har hjemmemekka et skumgummilag på 1-2 cm som er tilpasset setets areal/overflate, og det hjalp en del. Vurderer å gå for enda tykkere polstring enn dette.
 8. Hvis jeg var i Norge, og sto overfor en situasjon hvor jeg innså at jeg faktisk blir helt nødt til å skaffe meg mer mat for å kunne overleve en periode, så ville jeg konsentrert energien min mot å se på kartet etter koier, hytter, bebyggelse og sette kursen i den retningen tidsnok. Det er såpass mange av disse i norsk natur og villmark, at jeg tror gangavstanden til en slik ville vært mindre energikrevende enn å bruke disse kreftene på å lete etter karbo i naturen. Oddsen for å finne en hermetikk-boks eller noe annet skikkelig energirikt der, er nok mye bedre enn å bruke energien på å lete etter røtter/planter som gir nok næring til å dekke behovet. Samtidig ville jeg funnet le for vind og vær, og kanskje også en mer brukbar varmekilde. Kanskje er det nada matrester igjen i koia, så da ville jeg prioritert å finne nok vann. Jeg tror det skal ekstremt mye til å ikke bli funnet i en koie/hytte i Norge innen 2-3 uker av hjelpemannskaper, så lenge man har fulgt regelen: "Meld fra hvor du drar" og oppdaterer pårørende underveis som man forflytter seg hvis man er på lengre turer. Regner med at koier/hytter er noe letemannskaper sjekker tidlig i prosessen, hvis de vet sånn ca. i hvilket område du befinner deg. ^Er man så tom for energi at det er risikofullt å forsøke og nå frem til en koie/hytte, så er man nok for tom for energi til å lete etter karbo i naturen også. Så ville jeg oppsøkt nærmeste vann-kilde, lett etter best mulig le for vind/vær der og holdt meg i ro til hjelpen høyst sannsynlig kommer. Det samme vile jeg nok gjort hvis jeg hadde mistet kartet og været var usikkert. Hadde jeg derimot vært med i en konkurranse om å overleve i disse trakter, så hadde jeg nok satset hardt på fisking uansett sesong, og supplert med det jeg fant av bær osv. hvis det var sesong for det.
 9. Jo, man kan jo alltids lene seg på "lotto"-kortet i alle sammenhenger, hvis man foretrekker det. Det var 157 lottomillionærer i Norge i 2018. Til sammenligning finnes følgende tall: 13 personer døde av snøskred i Norge i 18/19 sesongen 3 døde av å gå gjennom isen i Norge 17/18 sesongen 70 personer som kjørte eller satt på i bil døde i trafikken i 2018 20 gående/syklende/akende personer døde i trafikken i 2018 102 personer døde av drukning i 2018 Så det er vesentlig flere personer som blir lottomillionærer hvert år enn som dør av diverse aktiviteter man ofte er innom når man utøver friluftsliv. Likevel tar jeg på meg klær på snaufjellet vinterstid, selv om jeg vet om mange flere lottomillionærer enn folk som har frøset i hjel i fjellheimen her til lands.
 10. Aha! Så isolasjon mot bakken er altså ikke noe å tenke på. Det blir akkurat det samme, om det skulle slå ned 20m unna deg, enten du er i direkte kontakt med bakken (liggende, stående på huk eller hvilken som helst posisjon) om du sitter på en bunnduk i et telt, har et liggeunderlag under deg, eller om du tilfeldigvis skulle vært oppå en platting? Etter at jeg startet denne tråden, så har jeg imidlertid lest at et lynnedslag kan skape store trykkbølger i en solid radius rundt nedslaget, som kanskje vil slå deg over ende eller enda verre. Så selv om ikke man nødvendigvis vil få strøm gjennom seg hvis man er i nærheten, så kan man likevel være i fare.
 11. Enig @Kjell Iver! Det er jo bra fokus i fjellvettreglene på skred: Ta hensyn til vær- og skredvarsel. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. Men lite spesifikk fokus på lyn... Det er også lite fokus på lyn i de fleste bøkene jeg har lest om tur, friluftsliv og ekspedisjoner. Og forholdsreglene man finner i artikler og på nettet er, i mine øyne, relativt vage. Selvsagt er det store forskjeller i både klima og geografi, men uten sammenligning for øvrig, så er det nesten dobbelt så mange som dør av lynnedslag enn snøskred i USA hvert år. Det var overraskende for meg. I Norge er tallene helt annerledes, med tre registrerte dødsfall pga. lyn siden 1996 (så vidt jeg kan finne, og jeg finner ingenting om antall skader), mens det er 66 dødsfall de siste ti årene pga. snøskred. Spørsmålet er jo hvordan tallene ville sett ut hvis man tok alle som var i omløp i skredfarlig terreng de siste ti årene og heller satte dem opp i fjellheimen sommerstid, over et like stort areal, i konstant lyn/tordenvær og over en like lang sesong, i ti år på rad. Dette blir jo rent hypotetisk, men poenget mitt er vel at gode forholdsregler, utstyr og fokus på snøskred egentlig er et resultat av at så mange dessverre har blitt tatt av nettopp snøskred og at mange beveger seg i slikt terreng til tross for advarslene. Og det er veldig bra at det får så mye fokus! Det redder liv! Men isolert sett, og fortsatt helt hypotetisk, hva er farligst? Bevege seg i snøskredutsatt terreng i to måneder i strekk vs. bevege seg i konstant lyn/tordenvær i fjellheimen i to måneder? Den verste skredsesongen er jo ca. fra mars og ut april (to måneder). Savner vel egentlig bare gode kilder på hvilke forholdsregler man bør ta hvis man blir overrasket av lyn i fjellheimen, og man har typ 30-45 minutter på seg. Og siden lyn er elektrisitet, så ser jeg bare for meg (som den enkle sjelen jeg er) at det må være noen tiltak/skydd/ly som er bedre i fjellheimen enn annet.
 12. Kjenner jeg lærer litt her Takk! Når du skriver "gjennom luften", mener du da at det har reist fra skyene og flere kilometer gjennom luften ned mot bakken? I så fall forstår jeg ikke helt hvorfor det skal ha noe å si, hvis det slår ned 20 meter unna deg. Det jeg lurer på, er vel om strømmen sprer seg i jordoverflaten i en radius rundt selve nedslagspunktet. Eller kan man fint være i kontakt med bakken i nærheten av der lynet slår ned, uten at det går strøm i deg?
 13. Takk for gode svar! @Arcticpeak hvis du tenker Hardangervidda f.eks, hvor man ofte har høyere høyder/topper rundt seg (100-400m høyere) innenfor overkommelig avstand selv om man er ute på et sletteområde - ville du da forsøkt å komme deg nærmere "foten" av en slik høy topp, i stedet for å bli værende ute på sletta? Mtp. 100m opplysningen din. Kan det være en fordel å sitte på huk på et skumunderlag, i stedet for rett på bakken? Da tenker jeg på hvis det slår ned i nærheten av deg, og da for å unngå at du blir rammet av nedslagsfeltet.
 14. Forsøkte meg i en annen tråd fra 2016, men labert med svar. Der var det et gjennomgående argument at "det skal så mye til for å bli rammet av lynnedslag, så det er ikke nødvendig å gjøre så mye". Å lene seg på statistikken føler jeg ikke er nok til å kjenne seg 100% trygg når det lyner rundt deg. Folk har i dødd/fått alvorlige skader i Norge etter lynnedslag, og for ikke mange år siden så gikk det med hundrevis av rein nettopp på Hardangervidda. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Wpdyg/323-reinsdyr-drept-av-lyn-paa-hardangervidda-ble-kvalm-av-aa-vaere-der . Selv om firbente _trolig_ er mer utsatt, så er det ikke så lett å ta det som en trygghett når det står på som verst. Var på Hardangervidda forrige helg, og vi følte vi endte opp midt i "episenteret" av tordenværet ved et tidspunkt, hvor antall sekunder mellom lynglimt og tordenskrall var forsvinnende liten en periode. Det virket også som om uværet sirklet over vidda (område sør-øst) og kom tilbake ved jevne mellomrom over der vi befant oss fra kvelden og videre utover natta. Har lite peiling på lyn og selve fysikken, så vi følte vi tok de forholdsregelene vi i hvert fall kunne: Ikke vær det høyeste punktet i terrenget, sitt på huk, unngå myrer/vann, fjernet teltstenger, tok av klokker og unngikk å holde i metall, og satt bare under teltduken for å unngå de aller verste regnskyllene som hørte med. Det gikk bra med oss, men det var likefullt en uhyggelig opplevelse. Så i ettertid sitter vi igjen med en den spørsmål til forholdsreglene: 1. "Ikke vær det høyeste punktet i terrenget". Dette er jo litt vagt. Hvilke areal er det egentlig snakk om her? Er man f. eks. trygg nede i et "søkk" ute på et sletteområde hvis det er flere høyere topper (+200-300m) rundt deg som omkranser sletta i en radius på ca. 1 km? Eller er man da tryggere inntil/nede ved foten av en av toppene i en slik situasjon? Vi befant oss ikke midt i radiusen, og var nærmere foten av et fjell enn sentrum av sletta. 2. "Teltstenger kan virke forlokkende på lynet". Hjelper det å droppe teltstengene? (Reinsfjell Superlight, hvis typen stenger har noe å si). De går jo ikke ned i bakken, men inn i hver sin plastsokkel. Bardunene går jo til plugger i bakken, har det noe å si? At duken blir klissvåt og berører kroppene våre, er det bare dumt? Er stenger da bedre? https://www.side3.no/friluftsliv/dette-ma-du-unnga-a-gjore-dersom-det-lyner-og-tordner-6658856 Er man likevel "fucked" hvis det slår ned i bakken noen meter unna teltet? Hvor langt sprer egentlig et lynnedslag seg i radius i bakken rundt nedslagspunktet? 3. "Søk ly". Bil/hus sies å være bra ly i tordenvær. Men er man mer utsatt inne i en primitv koie ute på en slette, enn utenfor koia på et ennå lavere punkt i terrenget? Det endte fatalt for tre golfere som søkte ly inne i et "skur" på en golfbane for noen år siden. https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/5960K/tre-golfspillere-drept-av-lyn-i-tyskland . Må koia være utstyrt med noe for å være "lynsikker". Mtp. jording / fysikken. Kanskje dette er spørsmål som fagpersoner må svare på, men jeg føler en del av forholdsreglene er litt vage. Spesielt punkt nr. 1. Er det noe man kan gjøre / ha med seg for å være 100% trygg?
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.