Jump to content

A -Frame Shelter i snø, laget med snøsag


Recommended Posts

Annonse
Guest Mareng

@Memento mori - dette er sånne nyttige ting man lærer av, og alle burde få med seg! Enda en måte å grave seg ned på, greit å vite om muligheten.

Men den ser litt utsatt ut for at inngangen snør igjen? Jeg aner ikke hvordan det vil være å grave seg ut etter en natt? Det går vel sikkert greit gjennom taket...

56 minutter siden, Espen Ørud skrev:

Ulempen er selvsagt at her skal du ikke koke/fyre noe særlig da du befinner deg på laveste punkt i "hula"...

 

Hvordan er det farlig? I ett telt, med mindre man har kuldegrop, er man ofte ganske lavt nede, spesielt om man «kosefyrer» og ligger i posen og drikker kaffen. Eller man sitter sikkert oftest, på lik linje med det man ville gjort her?

Mangelfull lufting og dermed lite O2 eller for mye CO er kanskje ett større problem? Men det har vel ikke noe med å ligge/sitte lavt i hula?

Sikkert noe åpenbart som jeg ikke har fått med meg.

Link to comment
Share on other sites

28 minutter siden, Mareng skrev:

 

Hvordan er det farlig? I ett telt, med mindre man har kuldegrop, er man ofte ganske lavt nede, spesielt om man «kosefyrer» og ligger i posen og drikker kaffen. Eller man sitter sikkert oftest, på lik linje med det man ville gjort her?

 

Nuh er det vel mer CO2 som samler seg i bunn av slike groper da den er tyngre enn luft og gjerne bakgrunnen for at man normalt lager inngangen lavest mulig når man lager snøhule. 

Det er sikkert ikke noe kjempeproblem, men greit å være oppmerksom på. Det er få telt som er så tette i bunn og vil samle så godt om i en hule av den typen, men jeg har ingen erfaring med slikt annet enn at jeg normalt tar sikkerhetsforanstaltninger at jeg ikke utsetter meg for slikt jeg tror kan medføre problem. Men som HVO så driver jeg med litt HMS-arbeid i ny og ne og på jobb ville vi aldri gått ned i eller sluppet noen ned i en tank/tett lasterom eller lignende uten å ha med oss bærbar gassmåler/-varsler. 

Link to comment
Share on other sites

Fin video for å lage flatmarksgrop. Smart og enkel måte å stable snøblokkene på. Snøsag er kjekt å ha, men fungere tålelig bra med tursag eller vanlig sag med flatt blad også for den som vil prøve  

Inngangen føyker igjen på et blunk, så er et nødly der en bryter gjennom taket når en skal videre. Snøen fyker rett over taket. Mulig bedre mulighet med lufting i taket med slik v form i forhold til nødly med ski og blokker for å lage flatt tak. 

Ikke egnet for å fyre i nei. Tett og dårlig sirkulasjon, så må passe på lufting i taket selv uten fyring. 

Noe bedre muligheter for lufting om den lages som kantgrop. F.eks. En kant som lages av turbulens rundt store steiner. Grave rett inn, tette taket og lage en dør lignende på snøhuler. Turbulensen vil sørge for å holde snøen vekk fra inngangen når det blåser, og inngangen tettes med sekk eller pulk. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vedrørende CO og CO2:

CO2 er tyngre enn luft, og kan synke mot bunnen. CO2 er ikke veldig farlig, men den tynner jo ut konsentrasjonen av O2 i lufta. Det må ganske høye konsentrasjoner til før det blir fare. Mennesker produserer og puster ut CO2.

CO, derimot, er så å si lik luft (bittelitt lettere), og blander seg relativt jevnt i luften. CO er farlig. Den virker ved å kapre blodets O2-transport. Det trengs bare små konsentrasjoner, siden CO binder seg ca 300 ganger kraftigere til blodet enn O2. Mennesker verken produserer eller puster ut CO.

Etterskrift: https://snl.no/karbonoksider

Edited by a_aa
La til snl-link
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy