Jump to content
IGNORED

Kjøp av våpen


Guest
 Share

Recommended Posts

Hei, er en gutt på 14 som skal ta jaktprøven og kjøpe hagle, siden jeg er under 18år kan jeg kjøpe hagle vis foreldrene mine skriver under

på forhånd takk! :)

Link to comment
Share on other sites

Da må nok en av foreldrene kjøpe våpenet i sitt navn. Det beste er uansett å høre med lokalt politikammer på hvordan man løser dette i forhold til om foreldrene dine må tilfredsstille krav til våpenkort.(Jegerprøve/medlem i skytterlag etc) Det går ett skille ved 16år. Over 16 kan man i enkelte tilfeller ha våpen i eget navn. Under 16 er det vanskelig.

Link to comment
Share on other sites

16-åringer har i enkelte tilfeller unntak fra kravet om å være 18 år for å kunne kjøpe og eie våpen. Utdrag fra Våpenforskriften av -09:

"Dispensasjon fra kravet i våpenloven § 7 fjerde ledd om at søker skal være 18 år, kan gjøres for erverv av rifle eller hagle hvis søker er over 16 år og a) i seks måneder har vært aktivt medlem av forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon, og har anbefaling fra denne, eller B)

har bestått jegerprøve. "

Slik jeg skjønner det så kan man ikke på papiret eie et våpen før man fyller 16.

Link to comment
Share on other sites

okey, men en kamerat sa jeg kunne kjøpe våpen bare mine foreldre skriver under

må en av mine foreldre ha tatt skytterprøven da? eller noe lignende? :)

Link to comment
Share on other sites

Det er egentlig opp til det lokale politikammeret å avgjøre hvordan slike ting løses. (innenfor visse retningslinjer selvsagt) Så du må spørre dem.

Om du har jegerprøve så kan det hende at politi går med på å at en av foreldrene dine har våpenet i sitt navn for deg uten at de har jegerprøve eller er medlem i skytterlag, men det er ikke sikkert.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

En av Norges mest solgte hagler er russiske Baikal (tidligere Star Baikal). Slitesterke, robuste våpen til en rimelig penge. Du får de fra 3-5000,- Sjekk her blant annet:

Hidden Content

Husk godt vedlikehold av våpenet før og etter bruk! Dette gjelder uansett om du har en hagle til 3000,- eller 30000,- . Etter jakt: Tørk av overflatefuktighet, la våpenet stå over natta så det får tørke skikkelig. Gå gjennom løpet med kobberbørste og pussefille, og sett inn metall og bevegelige deler med litt våpenolje. Trestokken setter du inn med stokkolje. Baikal kan fort utvikle rust dersom dette ikke utføres.

Link to comment
Share on other sites

Pass på å få absolutt alt skriftelig fra det lokale politikammeret. Dels fordi du er i en gråsone hvor unntak må gjøres, dels fordi våpenlovene er et villniss som det langt fra er sikkert at den lokale lensmann har full oversikt over. Så om noen gjør anskrik om et års tid, så har i alle fall du ditt på det tørre.

Før du kjøper hagle, prøv så mange du kan få fingrene på først. Mange variasjoner der ute og langt fra alt kommer til å passe deg like godt. Skjønt, om du skal bruke denne først og fremst til jakt, så ikke mas for mye med kolbemål. Sjekk at du ser over skinna og ikke på siden og at kinnet legger seg godt og naturlig på kolben, så er du stort sett i mål. En tykk rekylkappe kan være lurt. Resten blir et spørsmål om trening og alt det rare som skjer når du og viltet møtes.

Av forslagene her vil jeg holde en knapp på Lanber.

Star'en var et billig, klumpete skytejern med høy kvalitet og driftssikkerhet. Får du fatt i en pent brukt en fra 20-30 år tilbake, så er det mye hagle for pengene. Nyere utgaver har fått et mer frynsete rykte.

Ellers går det an å følge med på bruktmarkedet. Der er det mulig å gjøre en god handel.

Link to comment
Share on other sites

På mandag hadde jeg jegerprøven, og jeg bestod, om ikke med glans så bestod jeg i hvertfall.

Det er som det er nevnt over her ikke anledning for personer under 18 år å anskaffe våpen, men det gir åpning for de som er 16 år, forutsatt at du har verge, som oppbevarer våpenet/ammunisjon for deg.

Gode grunner for en slik åpning kan f.eks. være at du er bonde, har eget land eller lignende.Jegerprøven er obligatorisk, det er ingen vei utenom.

Når det gjelder pistol og revolver så er minstegrensen 21 år, dette fordi disse våpnene ikke er å lov å jakte med.

Alle som skal jakte må søke politimesteren. Men siden du er 14 år så hadde jeg ventet i to år til, for du vil få blankt avslag pga din alder.

§ 7. Den som vil kjøpe eller på annen måte erverve skytevåpen eller våpendeler, må ha tillatelse fra politimesteren.

Tillatelse gis av politimesteren på søkerens bosted eller – hvis søkeren ikke har bopel i riket – av politimesteren på oppholdsstedet.

Tillatelse kan bare gis edruelige og pålitelige personer som har behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen, og som ikke av særlige grunner kan ansees som uskikket til det.

Tillatelse kan ikke gis til person under 18 år. Unntak kan i særskilte tilfeller gjøres for person under 18 år men over 16 år, der våpen kan oppbevares av verge eller annen person som fyller de alminnelige krav til tillatelse. Tillatelse til å erverve revolver eller pistol eller til deler av slike våpen gis ikke til personer under 21 år. Kongen kan også fastsette høyere aldersgrense for andre arter skytevåpen og våpendeler, likevel ikke over 21 år. Erverves skytevåpen eller våpendeler ved arv, kan vedkommende politimester dispensere fra aldersgrensebestemmelsene på de vilkår han finner nødvendig i hvert enkelt tilfelle.

Hilsen meg.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Helt klart 2-løps da du har mulighet til og bytte choker og kan skyte både på kort og lengere avstand. Pumpehagle er ingen vits da du ikke kan ha flere enn 2 skudd i magasin lell. Automat hagle er dyrt i innkjøp og mindre driftssikker enn en 2løp. Med 2løps kan du jakte alt fra skogsfugl til gås og rådyr hvis du har en med rett kaliber. anbefaler 12/76

Link to comment
Share on other sites

48 forumsider om hagle.

Hidden Content

Spørsmålet ditt er feil - du spør om hva folk liker selv. Da får du subjektive svar. Kaliber 12/76 er en utmerket altmuligpatron, men kanskje skal du ut å jakte noe som krever 16/89 (aner ikke hva det skulle være, ei heller om det finnes hagler i den kamringen), og da blir svarene du får lite gangbare uten at svareren gjør noe galt.

"Hei, jeg skal jakte X i område Y. Hva er en et bra redskap for den type jakt?"

Link to comment
Share on other sites

Hehe! Ta det med ro. Gutten er 14 år. Det er naturlig at man ønsker erfaringer og tilbakemeldinger fra folk som har drevet med dette noen år. Det viktigste er at han får gode innspill, og selv ut fra det finner ut og erfarer hva som funker bra for ham eller ikke.

Selv begynte jeg å gå på jakt som 18-åring. I gave fikk jeg en kaliber 12 Remington 1100 halvautomatisk hagle, som jeg går med den dag i dag. Aldri opplevd et klikkskudd, og blitt svært glad i den hagla. Lært meg å bruke den som en forlenget del av armen. Et kjempevåpen som ikke har sviktet meg til dags dato. Andre jeg kjenner elsker sin gamle enkeltløper fra 60-tallet, sideligger eller slarkete Star Baikal over/under med hakk i kolben. Hver sin smak! Husker selv da jeg begynte å nærme meg min første jaktsesong, hvor jeg sjekket og snakket med mer garvede jegere om deres opplevelser og erfaringer. Ønsker gutten lykke til, og håper han får en lang og positiv karriere som jeger, preget av store naturopplevelser og god jaktetikk, med respekt for naturen og viltet han jakter på.

Link to comment
Share on other sites

Vel, da jeg var 14, hørte jeg på alt hva "erfarne folk" sa. Noe var riktig, annet var bare hva de tilfeldigvis hadde bestemt seg for en gang i tiden. Våpen er et av de områdene hvor det er tonnevis av folk med sterke meninger - og meninger er veldig lite verdt.

Så når vi har kammeret.no til å vise frem mangfoldet, så har J.F. gode sjanser til å gjøre bedre valg enn hva jeg gjorde.

Og for å ha sagt det, verdens beste hagle heter Winchester 1400 Mk1 - ingen over, ingen ved siden ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy