Jump to content
IGNORED

Beskyttelse mot mygg uten telt?


Larsdx
 Share

Recommended Posts

Etter å ha sovet ute uten telt på markaturene siden våren kom ønsker jeg å fortsette i samme stil. Men nå kommer myggen.

Noen som har noe å anbefale? Innertelt / gapahuk?

Ønsker i tilfelle noe som kan settes opp med kvister og barduner til trær til bruk i skog og mark om sommeren med tarp i tilfelle regn. Eventuelt kan jeg selvsagt bare kjøpe et dyrt telt og bare bruke innerduken...

Eller så kan jeg kanskje bare kjøpe en myggnetting til soveposen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker en myggnetting innsatt med permetrin. Fungerer veldig godt. Sjeldent at jeg blir bitt når jeg ligger i den. Det har blitt noen hull i min av bålglør og hardhendt behandling, men den fungerer fremdeles veldig godt. Tipper at det er fordi permetrinen tar livet av insektene.

Min passer rundt en dobbeltseng når festepunktet er rundt 2,5 m over bakken. Kunne ha greid meg med en som er halvparten så stor, men jeg kjøpte min til en ferietur i tropisk strøk. En liten myggnetting som man trekker rundt hodeenden på soveposen ville ha blitt for klaustrofobisk for meg.

Link to comment
Share on other sites

Myggnettet til sovepose (som helsport sin) er jeg lite glad i da det fort føles trangt og tett rundt hode. Har de siste årene kombinert et slikt:

Hidden Content

med tarp på turer i skog og har så langt fungert veldig bra. Gjør det litt mer mulig å lese en bok eller lignende i posen uten å tenke på mygg. Små masker så knotten ikke er et problem og innsatt med permethrin. Kommer også i en større utgave for 2 personer.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Etter "endelig" å ha fått muligheten til å teste kombinasjonen tarp og myggnetting kan jeg vel bare konkludere med en ting: Dette fungerte dårlig.

Det ble lite plass og ukomfortabelt.

Skal dette bli bra må tarpen festes meget høyt og man må ha med tau og plugger (evt. lage egne). Da blir telt enklere.

Noen som har fått dette til å fungere.

Link to comment
Share on other sites

Er mange muligheter for oppsett. Min Tarp har ganske lange barduner orginalt. Jeg har med et par plugger i posen, noen ganger det er greit å feste et hjørne der. En variant noen bruker dersom tarp har maljer er å bruke vandrestaver(da må du jo gå med det på tur så klart). Setter stavene opp ned med pigg gjennom maljene. Så strammer man bardun ned til bakken med plugg. Begrenset da hvor høyt der blir så klart men man er ikke avhengig av så mange trær.

Link to comment
Share on other sites

Ja, kanskje. Ikke dumt ddt der og prisen er jo OK, men må jo ha med tarpen i tillegg, hvis det regner.

Så da vil BD lighthouse teltet mitt være lettere og enklere å slå opp. Men, er det varmt og vindstille vil jo løsningen tarp+myggnetting være å foretrekke.

Link to comment
Share on other sites

Hadde samme problemet og søkte mye rundt på nettet etter en løsning i vinter, det beste jeg kom frem til da var denne:

Hidden Content

Men all søkingen endte med at jeg kom over tur hammocker med myggnetting og det må jeg si er den beste investeringen jeg har gjort hittil når det kommer til tur utstyr.

Dette er hammocker som er beregnet å sove i ved at du ligger diagonalt, noe som gjør at du ligger tilnærmet flatt (ikke som en banan som mange assosierer hengekøyer med)

Jeg kommer aldri til å sove i noe annet en hammock igjen så lenge jeg er under tregrensen i allefall, aldri sovet bedre + at vekten tilsvarer de letteste enmannsteltene.

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Jepp, hadde 10 dager med tarp pluss myggnett i forfjor sommer litt ymse plasser på Østlandet. Ikke de mest insektbefengte, men nok til at jeg ikke ville sovet uten beskyttelse.

Jeg brukte en myggnetting som man kan spenne ut over en seng, men med 6 festepunkter (en i hvert hjørne pluss en midt på hver langside). Jeg monterte tarp og så fiklet jeg til myggnettet. Med trær, busker og tarp var det alltid nok av festepunkt... aldri noe problem å få den til å henge slik at myggen var på utsiden.

Hadde 10 fine overnattinger, inkludert den natten da det ble satt rekord i antall registrerte lynnedslag på Østlandet... rimelig heftig! Flyttet tarpen lavere mot bakken, krøp under og nøt showet.

Link to comment
Share on other sites

Anbefaler å lese på

Hidden Content

Dårlig med utvalg av Hammocker i Norge, jeg bestilte fra England

Hidden Content

(billigere en å bestille fra USA)

Kjøpte meg en Warbonnet Blackbird etter å ha lest masse om diverse hammocker.

Video av Blackbirden:

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Jankj, lagde du festepunktene selv, eller hva slags brukte du?

Myggnettingen jeg brukte hadde seks D-ringer, en i hvert hjørne også en midt på hver langside. Hvis du strammer og hever maksimalt så får du en slags myggnettboks med målene ca. 1x2m og kanskje snaue meteren høy. Med rikelig tau og 6 D-ringer var det ingen problem å mekke til noe som funka greit nok.

Tror jeg kjøpte myggnettingen min på Biltema for haugmange år siden...

Link to comment
Share on other sites

Hennesy går for å være bra hengekøyer, bare pass på å gå for en med glidelås åpning og ikke bunningang. Magasinet sin ville jeg nok styrt unna

Hva er galt med bunningang da? Jeg har en Hennesy hammock bed bunninngang selv og synes faktisk den er genial. Særlig i regnvær så er det praktisk å bare stå i bunningangen og ta av seg diverse klær og sko, deretter er det bare å sette seg rett ned i senga. Pga måten bunningangen er laget, med velcro lukning, så lukker den seg selv når man setter seg ned og "drar inn" bena. Genialt synes nå jeg, men smak og behag.

Men bare basert på egne preferanser så er det ingen som helst grunn til å advare mot "bunninngang".

Link to comment
Share on other sites

Det er ofte jeg har behov for å åpne glidelåsen for å plukke opp noe som ligger i sekken under hammocken, eller stikke ut hånda for å justere på underquilten. Jeg synes også det er behagelig å kunne "ta bort" myggnettingen om det ikke er plagsomt med insekter.

Om du velger liggeunderlag som bunnisolasjon så er det enklere å ordne det til om du bare kan åpne glidelåsen enn om du må inn fra undersiden.

Hvor behagelig er det ikke å våkne om morgenen åpne glidelåsen, strekke ut armen og sette på en kjele varmtvann og nyte en kaffe på senga uten en gang å stå opp? ;)

Bunningangen ble vel i utgangspunktet laget og patentert av Hennesy Hammocks for bruk i tropisk klima der "isolasjon" under hammocken ikke er nødvendig.

Folk kan selvsagt ha forskjellige preferanser, men jeg kan bare se fordeler med glidelås fremfor bunningang i kalde Norge hvor du er avhengig av bunnisolasjon året rundt og vil derfor anbefale alle jeg prater med å gå for glidelås.

Hvis du vil ha det beste fra begge verdener og har en Hennsy med bunningang så kan du sende inn hammocken din hit:

Hidden Content

og få glidelås i tilleg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Kallen
   Heisann! Kjæresten og jeg har nettopp kjøpt oss telt og turutstyr, og vi skal begi oss ut på vår første tur. I den anledning lurer vi på om det finnes noen gode (og lett tilgjengelige) teltplasser i byfjellene i Bergen? Vi har sett litt på området rundt Storevatnet ved Stoltzekleiven; og dette virker aktuelt da det ikke er i drikkevannsområdet eller i Fløyenområdet.
    
   Vi har ikke bil, og er da avhengig av beina, buss eller tog.
   Har dere andre tips til teltplass eller erfaring med telting ved Stoltzen?
    
   Takk  
  • By DFM62
   En liten rapport etter 3 netter i mitt nye Big Agnes Copper Spur HV2 Expedtion. Turen gikk på Hardangervidda, fra Haugastøl til Mogen. Må si jeg var litt spent på et amerikansk 3-sesongers med løs ytterduk. Har et Staika fra før so for meg blir referansen for et 2-manns fjelltelt.
   Med en god del vind de 3 første dagene, anslagsvis i området opp til nominelt 8-9-10 ms, ble det grei test på vindegenskaper og jeg har vel fått bekreftet at valget av Expedition utgaven var det riktige - for meg. Forskjellen mellom Expedition og non-expedition utgavene (foruten en vektforskjell på ca 1 kg) ligger i at Expedition bruker hel duk i innertelt, har kraftigere stenger, kraftigere duk osv. I tillegg er altså innerteltet i Expedition "hel ved" og ikke kun mesh. På Expedition kan du heller ikke bruke yttertelsdøren som "Baldakin". Det blir litt vektforskjeller mellom disse versjonene, Expedition til venstre. Mitt eksemplar veier inn på akkurat 2.4kg:

    
   Det skulle fort vise seg at akkurat tett innertelt var lurt - med ventilasjonspanelene helt åpne trakk det merkbart når det blåste som mest. Med litt justering av åpningene ble det etterhvert riktig så lunt og fint inne i teltet. Argumentet om at "det er greit å ha god sovepose, for det trekker mye i innerteltet" (klarer ikke å finne igjen den kommentaren fra en annen tråd) ble viktig for mitt valg av modell.
   Teltet takler vind forbløffende bra! Litt positivt overrasket - konservativ som jeg er, har jeg nok vært noe skeptisk til "rakkelverket" av et stangskjelett, men innså ikke at "edderkoppen" med stangkryss i midten faktisk utgjør to relativt avstivede trekanter, med den stivheten det innebærer, kontra tradisjonelle buer som krysser. Innerteltets innfesting, med klips over stengene, bidrar også til avstivningen. Resultatet er at teltet leer seg knapt i vindkasta, ihvertfall i de styrkene jeg opplevde disse dagene.
   Oppsett i vind gikk greit: jeg plugget ned innertelt først, med fotenden opp mot vinden (hodeenden er den halvdelen av innerteltet som innerteltsdørene åpner for). Teltet har grå og røde koder for fot- og hodeende. Sett opp stangskjellettet og tre de på plass i maljene sine. Hekt på klips til innertelt og fest tverrstanga til slutt.
   Så kneppes de grå klipsa på ytterteltet i fotenden fast. Hold duken samlet og fest borrelåsene som sitter under hvert bardunfeste rundt stengene. Dette er viktig, ihvertfall i vind - du forankrer bardunen til stanga på denne måten, slik at bardunen ikke bare er festet i ytterteltsduken. Fortsett "medvinds" til du har kneppet fast duken i de røde klipsene. Stram så opp ytterduken i hvert av de fire klips-festene. Deretter barduner.
   Av en eller annen uforståelig grunn har BA valgt å sende med 10 plugger, riktignok av god kvalitet, mens du egentlig trenger 12. Merkelig sted å spare penger - det kan kanskje diskuteres om du egentlig trenger de siste 2 - for utspenning midt på endeveggene, men allikevel... Jeg valgte å ta med Hillebergpluggene mine - i hovedsak fordi de er noe lettere.
   Som det skulle framgå av bilder er det grei plass - til 1. Hvordan noen ser for seg at dette skal være et 2-manns telt er litt uklart for meg. Det finnes ikke mindre enn 12 +1 små og store lommer i innerteltet. +1 er dekslet for lufteluka rett over hodeposisjon -hvis den er lukket, dobler den fint som lomme, men hvis luka er åpen, forsvinner den muligheten. Kjempedigg med så mange lommer! Her har Hilleberg noe å lære! I tillegg finnes det hemper for tørkesnorer "overalt". 
   Sømkvaliteter og generell finish er bra. Innerhøyden er ok, men ikke mer. litt lavt til å stå på kne på underlaget og ta av og på klær, men det går.
   Har ikke fått testet teltet i regnvær, så jeg skal ikke si så mye om hvordan det vil arte seg, men jeg er kanskje noe overrasket over mengden kondens på innsiden av yttertelt på morgenen når jeg skal leggge sammen teltet. På en teltkonstruksjon av denne arten, med åpne skjørt hele veien rundt, og med masse vind og luftbevegelse, hadde jeg forventet mye mindre av denslags. Innerteltet var helt tørt alle dagene. Den løse ytterduken har jo også den fordelen at jeg ka ta av duken og riste den nesten tørr før jeg pakker den ned. det er litt verre med Staikaen - det kan gjøres, men det blir mer fomlete...
   Ellers er det grei plass for Jetboil'en - ingen angst for å komme for nær telduken. Lite og ingen effekt av oppvarming i teltet fra matlaging, antar den varmen bare er for kråka. Jeg hadde nok ikke stastet på dette teltet på tidspunkter hvor oppvarming ble viktig - da ville jeg hatt noe med duk helt ned til bakken, tror jeg.
   Alt i alt har dette teltet vært i overkant av hva jeg ventet - veldig godt fornøyd! 

   På morgenkvisten ved Lågaros

   Ved Ørteren


   Grei plass for å fyre opp en liten Jetboil


   Tomannstelt? Neppe!

   Sittehøyde med et chairkit er ok

   Ved Lågaros


    
  • By Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: 
   Hidden Content


   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • By erles
   Ser etter en 2p telt - noen med gode tips? 

   Kriteriene er: 
   - vekt under 2kg
   - må tåle mye vind (høyfjell i skikkelig ruskevær!), og føles trygt. 
   - Aller helst 2 innganger og plass nok til sekk og primus i yttertelt. 
  • By Skævkjøtern
   Jeg har aldri vært på Hardangervidda før, og må derfor spørre dere som har kjennskap til området. Jeg pleier å ha med tarp for å sørge for at bikkja har skygge og teltet ikke koker.
   Det er vel ikke stort å feste tarpen i på vidda? 
   Tips?
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy