Gå til innhold
fiskekongen

Er Samekniv svært overvurdert??

Anbefalte innlegg

Vet det er svært mange som har en samekniv i forskjellige varianter, meg selv inkludert.

Kniven er raskt og sette opp, og gjør nok nytta for de fleste. Men er dette en svært overvurdert kniv?

Bladet er i utgangspunktet av relativt dårlig stål, ruster endel, tynt og lett. Bladet er også av en slik farsong at et også er dårlig til å dele ved med (batongere).

Nå er det svært mange overlevelseskniver i denne størrelsen på markedet, mange med bedre stål og en fasong som gjør det enklere å dele ved, samt bedre tyngde til å hugge. Vekta er også litt for lav i forhold til en så stor kniv som er beregnet til å hugge med.

Hvis vi sammenligner med RAT 7 eller Fällkniven A2 / A1 så hugger disse mye bedre og fungere som en friluftskniv på en bedre måte. Med unntak av Fällkniven koster heller ikke de andre knivene noe mer. Ett annet eksempel er RTAK knivene.

Syns også man slår fyllingene ut av kjeften når man bruker samekniven, samt at den tåler kulde ganske dårlig. Har hatt noen som har knekt.

Bare for morroskyld, hva meder dere om samekniven?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Interessant.... Da jeg var i Forsvaret i Finnmark lagde vi våre egne samekniver. Vi kjøpte bladet, og lagde skaft, slire og fingervern. Deretter slipte vi kniven og oljet alt godt inn. For min del så fungerte kniven greit som ved-deler og til diverse lettere greier som å lage raier, men den var utsatt for rust. Veldig utsatt, så man måtte være påpasselig med å sette den inn med olje fra tid til annen. Ikke det største problemet når man allikevel sitter der og pusser AG3, men kanskje enklere å "glemme" til privat bruk. Kniven, etter som jeg har forstått det, er samenes altmuligverktøy når de er på tur. Hovedsaklig til slakting av rein og rensing av fisk, men bruksområdet er ganske stort.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen øverst av samekniv. Har en bunnsolid en, håndlaget av samer i Nordsverige. Denne erstatter øksa uten problemer, og bladet er grovt nok til å kløve mindre vedkubber. Størrelsen er nok avgjørende også, min er str. 9, 8 er vanligst, mens 7 blir for pinglete til alt som har med grovarbeid å gjøre. Høres ut som du har vært uheldig med kvaliteten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Selvsagt er den overvurdert, det er mer norsk tradisjon over den!

samekniven er jo stort sett ubrukelig til det meste innen jakt og fiske, jeg slakter lettere en rein eller elg med en leatherman - unntaket er å skjære brød og ørene av tamrein, samt hugge vierkratt......skrape ski og slikt.

min samekniv er derimot veldig solid, men også vanskelig å slipe - veldig hardt stål (isak strømeng kniv)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Finnkniven er for meg ubrukelig. Ikke god kniv, ikke god øks. Ikke brukbar til sløying av fisk eller slakting Den egner seg best til å skjære brød med, men er ikke god til det heller.

For meg er finnkniven i beltet nesten ett tegn på urutinerthet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Så lenge bladet er like tykt fra egg til rygg, kan man vel ikke regne samekniven som en god ved kløyver? Er det som andre sier tradisjonene som gjør at folk velger denne kniven?

Prismessig er det vel endel bedre kniver for pengene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen øverst av samekniv. Har en bunnsolid en, håndlaget av samer i Nordsverige. Denne erstatter øksa uten problemer, og bladet er grovt nok til å kløve mindre vedkubber. Størrelsen er nok avgjørende også, min er str. 9, 8 er vanligst, mens 7 blir for pinglete til alt som har med grovarbeid å gjøre. Høres ut som du har vært uheldig med kvaliteten.

Selv har jeg hatt 9", den jeg har nå er 8" Strømeng

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)
Kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen øverst av samekniv. Har en bunnsolid en, håndlaget av samer i Nordsverige. Denne erstatter øksa uten problemer, og bladet er grovt nok til å kløve mindre vedkubber. Størrelsen er nok avgjørende også, min er str. 9, 8 er vanligst, mens 7 blir for pinglete til alt som har med grovarbeid å gjøre. Høres ut som du har vært uheldig med kvaliteten.

Har 2 stk 9" og har tidligere hatt en 7" samt en 9" jeg lagde selv. Knivene mine er i bra kvalitet (strømmeng) og ruster lite. Men uansett er de for meg ubrukelige, skal jeg hugge noe er øksa 100 ganger bedre. Når bruker man en kniv til grovarbeide? Har forsøkt å sløye fisk både med 7" og 9" men man angrer fort på at man glemte den ordentlige kniven hjemme.

Det beste med finnkniven er slirepatenten, den har jeg brukt på mange kniver jeg har laget samt kniver jeg har sydd nye slirer til. Du får kniven så langt ned at den som regel ikke kommer i vei for hoftebeltet og og det er lett å ta kniven unna når man setter seg. Med en karabinkrok på enden av løkka er kniven i tillegg lett å hekte av og på.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fiskesløying er ikke grovarbeide etter mitt syn. Jeg tenker først og fremst på kapping og hugging av mindre trær og stokk. Felling av emner til f.eks gapahuk vil samekniven være bedre for meg enn øksa. Til kløving er øksa bedre, men det går fint med kniven også om nødvendig. Kniven veier dessuten halvparten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Overvurdert.

Prøv en ESEE Junglas eller en Cold Steel Trailmaster :roll:

Støttes!

Helt enig at samekniven funker til hugging og grovarbeid. Men det jeg vil frem til at det finnes mange andre kniver som er så mye bedre til dette. Som eks til turbo-henrik.

Prisen på mange av disse knivene er også sammenlignbare med samekniven og mye bedre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har tradisjonelt alltid brukt samekniv (9"), men da alltid i kombinasjon med en mindre kniv. Samekniven brukes til å hugge vierkratt, små bjørker og lignende. Ellers er den grei å skjære brød med bare den er skarp nok og utmerket å steke ostesmørbrød på. For meg blir dermed ikke brukt til det som man tradisjonelt tenker på som knivarbeid, til dette er den ubrukerlig. Vurderingen blir ikke da samekniv eller en annen kniv, men heller samekniv eller øks.

Øksa er selvsagt best til å kløyve og hugge trær (samekniven er grei nok til små trær syns jeg), mens jeg liker samekniven best til å hugge vierkratt. Det at samekniven er så god å steke ostesmørbrød er selvsagt en enormt stor fordel med den over øksa :roll:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøpte meg en Esee 6 noen måneder tilbake, og må si den er mye bedre enn disse Strømeng sameknivene (Mitt synspunkt)

Ingen tvil om at den har bedre huggeegenskaper o.l

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kjøpte meg en Esee 6 noen måneder tilbake, og må si den er mye bedre enn disse Strømeng sameknivene (Mitt synspunkt)

Ingen tvil om at den har bedre huggeegenskaper o.l

6ern er helt konge.

Og det som er med ESEE er at de har verdens beste garanti på knivene: Ødelegger du kniven din får du ny, no questions asked. Har sett en del caser på Bladeforums der folk har fått ny kniv fordi de har slipt eggen sin sløv, en fikk nye grep etter å ha tatt de av og kokt de i farge så de ikke passa mer.

Er også noen innmari greie folk som driver firmaet, noe jeg synes jeg viktig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har merka det med garantien, hadde noen få merker på den, og informerte dem kjapt;'' We'll send you a new one, keep your defect knife''

Så jeg sitter her med to superkniver, og den ene har noen få merker på håndtaket. Flott!

Eneste som er er at jeg sliter litt med å slipe den med min Spyderco Sharpmaker. Tips til sliping, Henrik? :roll:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er ikke selv så veldig begeistret for disse sameknivene. De er sikkert utmerkede til sine ting, men for mitt bruk vil jeg mye heller bære på øksa, i tillegg til den vanlige tollekniven.

Har litt intrykk at greia med samekniven, og forsåvidt også andre svære sabler, er at det er mer TØFFT enn praktisk. Eneste fordelen med disse er at de er greie å skjære brød med, og til hogging av "jungel". For meg har øksa langt flere bruksområder, så jeg velger den i de aller fleste sammenhenger. Å drasse på begge blir litt "smør på flesk".

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Har merka det med garantien, hadde noen få merker på den, og informerte dem kjapt;'' We'll send you a new one, keep your defect knife''

Så jeg sitter her med to superkniver, og den ene har noen få merker på håndtaket. Flott!

Eneste som er er at jeg sliter litt med å slipe den med min Spyderco Sharpmaker. Tips til sliping, Henrik? :roll:

Sendte deg en pm ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Hvor har dere kjøpt disse ESEE knivene?

Kjøper fra statene. www.knifecenter.com bruker jeg mye. Pålitelige og raske!

Har også brukt www.knivesshipfree.com , koselig liten familiedrevet bedrift.

Ellers har vel capsicum begynt å ta inn i norge ( til helt syke priser dog, og lite utvalg) Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vil egentlig advare mot Knifecenter..

Jeg handlet derfra, og de var rett og slett noen drittsekker mot meg! Frekke, brukte 4-7 dager på å svare, gratis gave kostet meg 12 $ osv..

Fikk min Esee 6 derifra etter litt over en måned..

Knivesshipfree er mye bedre :lol:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Vil egentlig advare mot Knifecenter..

Jeg handlet derfra, og de var rett og slett noen drittsekker mot meg! Frekke, brukte 4-7 dager på å svare, gratis gave kostet meg 12 $ osv..

Fikk min Esee 6 derifra etter litt over en måned..

Knivesshipfree er mye bedre :lol:

Jøss, har aldri hatt noe trøbbel med de :S alltid fått med gratis gave og raske svar. hmm

Knivesshipfree er hvertfall veldig bra. Og da støtter du de små lokale bedriftene også :lol: Er vel dattera på 16 som sitter å svarer mail og greier. hehe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Er det RAT knivene som nå heter ESEE knivene? I tilfelle hvor er det blitt av 7" ?

Jepp, RAT Cutlery skiftet navn til Esee knives tidligere i år :lol:

Er ikke helt sikker på om de har fortsatt produksjon av 7'' kniven

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.