Jump to content

toresc

Passivt medlem
 • Posts

  317
 • Joined

 • Last visited

Reputation

6 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kerosin = Parafin Nafta = Nafta Sistnevnte finnes i et utall varianter...
 2. Jeg har alltid hatt den oppfatningen at kokekar oppå primusen reflekterer en del av varmen tilbake og gjør brenneren varmere. Logisk sett skulle vel da flammen også holde seg varmere eller..? Rent bortsett fra i starten når kokekaret er kaldt, absorberer det sikkert mer varme enn det reflekterer, med mer CO som resultat en stund...
 3. Kan hende dette er mulig. Nytteverdien måtte i såfall være å spare lakken på en ubrukt Phoebus, sikkert god nok grunn i seg selv for en samler . Man mister isåfall fordelen med oppvarming av tanken under forvarming, uten at det behøver å være så viktig. En liten ring med glava nedi gropa gjør at flammen holder lenger, og søl unngås. Mine er anskaffet for å brukes røft, så jeg gir litt blaffen i lakken, men har sett hvordan du har pusset opp 111 tidligere, og ser poenget...
 4. Har merket meg det samme, alle brukte Phoebus jeg har sett mangler lakk nedi gropa, så man får nesten tro det er meninga at lakken skal brenne vekk der. Fordelen med at forvarmingsskåla er en del av tanken er at du forvarmer tanken og hele kanalen drivstoffet stiger i også, ikke bare brenneren. Dette hjelper til at drivstoffet gasser seg raskere og at trykket opprettholdes bedre av seg selv. Så jeg tenker funksjon har vært hovedfokuset til produsenten her, mens kosmetikken har fått vike litt. Forøvrig har jeg hørt at man kan bruke blypakninger og dyser fra 111 på Phoebus uten at jeg har testet dette. Uansett ville jeg dobbeltsjekket at gjengene er de samme før det evt. prøves ut. Men har du varianten med parafindyse, kan du bruke bensin og parafin om hverandre uten behov for dyseskift.
 5. Så tidligere i denne tråden at det er flere som liker Phoebus 625. Her er et bilde av de jeg har stående. Etter mitt syn er Phoebus det beste som er laget, så jeg har like godt sikret meg noen gode eksemplarer av arten for fremtidige generasjoner. Lengst til høyre står en ubrukt 625 fra det østerriske forsvaret med parafindyse. De to ved siden av er ordinære 625 for sivilmarkedet med bensindyser, samt en 725 som jeg har satt på stillebrennertopp. Lengst til venstre står en egenkomponert sak hvor tanken er fra en av de de første Phoebus 625 som ble produsert, og brenneren kommer fra en Primus 207. Stigerørene gjør den lettere å forvarme, men er ikke like robust som originalbrenneren. Uansett fungerer dette meget godt sammen, og den blir ofte med på tur...
 6. Her vil du også få stikkflamme når du fyrer med bensin. Størrelsen på flammen avhenger av primus og hvilken stand ventilen er i. På 111 peker ventilen rett mot brukeren. Generelt ingen grunn til å pumpe for mye trykk på tanken, etter litt brennetid vil trykket i stor grad opprettholde seg selv, uansett drivstoff.
 7. Bruker hovedsaklig parafin av sikkerhetsmessige årsaker. Hender jeg fyrer med bensin alene, men aldri når ungene er med på tur. Hvilke avgasser som er mest skadelige vites ikke, men faren for ukontrollert fyr eller eksplosjon er reell med både rødsprit, gass og bensin, og tilnærmet null med parafin. Så helt på jordet er de ikke de gamle utsagnene, selv om mange i dag har et mer moderert syn på saken.
 8. Helt unødvendig om det går bra på 32 dysa. Det man må se på er om flammen blåser ut på maks effekt eller om det gir effekt nok til ditt bruk. Dersom dette er ok, vil 45-dysa bare sørge for økt forbruk. Har selv omnifuel som leveres med 45-dyse, men bruker aldri denne dysa.
 9. Har også downmat 9, som er knallbra og mye brukt. Men en budsjettversjon som gjør nesten samme nytten er å benytte en billig oppblåsbar strandmadrass, supplert med et tynt liggeunderlag. Lav vekt og god komfort til under 200 kr. Er det kaldt legger man strandmadrassen underst, og er det varmt legges den øverst. Jeg sover like komfortabelt på dette som på downmat, og i kulde kan man benytte ajungilak bamse extreme som legges øverst. Forøvrig synes jeg det blir for kaldt med downmat 9 rett på snø, men mulig jeg er frossen av meg...
 10. Kjøpte min på netthandelen.no Ser de har en 8 manns der nå som heter Bygdin. Om den er av samme produsent bør den holde mål helt greit. Der er det iallfall mulig å gjøre et kupp (eller betale for mye om man er utålmodig...)
 11. ...med mindre det regner, er minusgrader eller blåser kuling+...
 12. Det er en klassisk omnifueltabbe å skulle smøre alle gummiringer . Skaper bare masse trøbbel, og gir svært lite gevinst. Har selv lært dette "the hard way", og det er nok en grunn til at det ikke står noe om dette i brukermanualen. Den lille nippelen med blå oring som tetter i bunn av pumpa skal ikke smøres med silikonfett. Det resulterer bare i at den går for tregt og ikke tetter skikkelig. Denne blir stort sett stående omsluttet av drivstoff, noe som gir smøring nok i seg selv. Gummien er petroleumsbestandig og skal tåle dette, om den likevel blir morken - kjøp repsettet og bytt den ut, eller bytt oring om du får det til. husk å kjøpe petroleumsbestandige oringer isåfall (sett fås til ca 150 på biltema og clas o). Øvrige Oringer kan forsåvidt smøres, men med minimal bruk av fett. Selv gidder jeg ikke smøre dem, om de blir morkne bytter jeg dem bare, og tar med ekstra i repsettet. Har hatt omnifuel i mange år, og har foreløpig ikke hatt behov for å bytte noe som helst. Litt fett på ringen som tetter mellom pumpe og flaske er kjekt, men primært for at skruinga skal gå lettere. Og når vi snakker om omnifuel og oringer, så har jeg også et lite tips... Sett en oring rundt pumpestanga, så får man behagelig og gummidempet pumping uten støy, og med mindre slitasje både på utstyr og finger/håndledd.
 13. Helt enig Duk er veldig kjekt på post og til andejakt, men som generelt turutstyr for overnatting har den dårlige egenskaper og blir lite komfortabel etter mitt syn. Heller en lettvekter vindsekk, dersom nødutstyr er poenget. Et lite og lett telt, evt. supplert med en tarp er mye mer anvendelig, og det er alt man trenger. Så kan man også regne med at dunposen tar inn mindre kondens og holder deg varm lenger.
 14. Enig i alt som står over. Så lenge man ikke sovner fra tent brenner er det ganske uproblematisk. En ting å merke seg, er at ved en evt. lekkasje, så lukter man gass lett - når man er våken. Om du sover og boksen skulle lekke vil man sannsynligvis ikke merke det. Jeg setter alltid gasspatroner utenfor teltet før jeg legger meg.
 15. Mange spør om stillebrenner til Omnifuel og Nova for tiden, tydelig at det er sesong for teltfyring . Her finnes en del info om temaet.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy