Jump to content

Recommended Posts

Posted

Får inntrykk at de fleste som fisker ønsker at fisken skal være rød i kjøttet.

Det røde kjøttet får den fra marflo.

Hva med de fiskevann som ikke har marflo, som fører til at ørrettene blir hvite i kjøttet.

Er det dårligere smak av ørreten som er hvitt i kjøttet?

Annonse
Posted

Er ikke noen ekspert på området men det er vel flere ting som spiller inn.

Rødfarge kommer fra en del krepsdyr som inneholder et vist stoff, deriblant marflo.

Vannet like ved hytta har mye marflo men fisken er mer rosa enn rød i kjøttet. Det er heller ikke mye smak i den generelt.

Smak kommer vel en del av vannet ellers og. Fisk i myrvann smaker vel mer myr enn i vann med mest steinbunn.

Så har det vel en del å si med kost generelt. balansen mellom insekter, annen, fisk, frosk, larver, mark, maur etc.

  • Like 1
Posted

Ja helt klart, rødfarge er et kvalitetsstempel, man får lett et "wow" fra andre når fisken er rød i kjøttet.

Har smakt både god og dårlig fisk som har vært tilnærmet hvit i kjøttet, men kan ikke huske å ha spist dårlig fisk som har vært rød i kjøttet.

N

post-5304-13347468941_thumb.jpg

post-5304-133474689417_thumb.jpg

post-5304-133474689422_thumb.jpg

post-5304-133474689429_thumb.jpg

Posted

Som nevnt her er det krepsdyr, som marflo og gammarus, som gir kjøttet rødfargen sin. Noen fisk er mer rød i kjøttet enn andre, tipper dette er pga hvor mye/lite marflo er del av dietten dens. Når det kommer til kvaliteten er det nok flere faktorer som spiller inn, som f.eks. forurensning, tilgang til føde og tilgang til rennende oksygenrikt vann gjerne i form av inn- og ut-os (hvis vi nå snakker om innsjø-fisk da). Det er vel heller liten tvil om at knallrødt kjøtt ser mer delikat ut enn hvitt, selv om sikkert mange mener de smaker det samme, eller at den ene smaker bedre/mer enn den andre. Det er defor nærliggende å tro at man spiser litt med øynene også :shock: . Men jeg tror at man (nesten helt) trygt kan si at fjellfisk har mer smak enn lavlandsfisk som lever i vassdrag nærmere mennesker og alt hva det fører med seg.

Posted
Har flere ganger dratt opp fisk som både er røde og hvite i kjøttet i samme vann og det er ikke tvil om at fisken som er rød smaker bedre. Og rødt fiskekjøtt behager ønene best også :)

Det kan ikke være seg slik at fisken som ikke lengre er rød i kjøttet, enten er fisk på retur eller gytefisk?

For i samme vann, ihvertfall om vannene er små, så er jo næringstilgangen lik. Noe som skal tilsi at fisken er av samme kvalitet i disse vannene?

Posted

Det kan ikke være seg slik at fisken som ikke lengre er rød i kjøttet, enten er fisk på retur eller gytefisk?

For i samme vann, ihvertfall om vannene er små, så er jo næringstilgangen lik. Noe som skal tilsi at fisken er av samme kvalitet i disse vannene?

Jeg har lurt litt på hvorfor noen eksemplarer blir røde og noen ikke. Det var ikke gytefisk og det har vært uavhengig av størrelse...

Kan det være slik at fisk lever av forskjellig føde i samme vann?

Her omkring har vi noen vann som virker å ha "to sorter" ørreter, det er fisk som er vanlig brunørret og andre som er blanke. Den blanke fisken er som regel rødere og av bedre kvalitet enn den andre... Hvordan kan dette ha seg?

Posted

Ulike fisker kan valge ulik strategi når det gjelder matvalg. Dette kan forårsake variasjon. Fisk som gytte året før kan ofte ha blekere kjøttfarge, spesielt hofisken. Enkelte fisk vandrer mellom rennende og stille vann. Krepsdyra finnes det lite av i rennende vann og dermed er fiskene som stort sett lever i elva blekere i kjøttet.

Str kan også ha noe å si. småfisk er ofte blekere enn store.

Når det gjelder kjøttfarge og smak så er det ofte, men ikke nødvendigvis en sammenheng. En feit og fin fjellfisk smaker som regel godt uansett. En del av de faktorene som gir dårlig kvalitet på fisken bidrar også til blek kjøttfarge. Lite mat og gyting er to gode eksempler på dette.

  • 12 years later...
Posted

Har et vann med både rød og hvit fisk i. Har tatt blindtest og det er forskjell på smaken. Rødfargen har en ekstra smak som gjør fisken mer smaksrik, mens d er mindre smak på den hvite. Begge er veldig gode med den røde er best både smaksmessig og visuelt sett. 

Posted (edited)

Kreps og krepsdyr i kosten gir rød filet. Marflo er et eksempel. Myr og myrsmak har jeg opplevd på fisk som er hvitere i kjøttet. 

Tore

Edited by torese

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy