Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hei!

Har tenkt å kjøpe meg en gass primus, er kjent med at de funker dårlig i kulde, men har også hørt at de ikke funker no særlig over 1500m

over havet.-var visst noe med lufttrykk og oksygen i lufta eller noe!

Noen som kan verifisere eller avkrefte dette??

Annonse
Posted

Det er nok riktig at gass ikke er det beste alternativet når det er kaldt og/eller høyt. Men 1500 meter er ikke noe problem i det hele tatt. Det skal også være ganske mange minusgrader før det ikke funker spesielt bra.

Bare husk at det tar lenger tid å lage mat på 1500 meter enn på 0 meter, ettersom vann koker på ca. 95 grader på 1500 meter.

Posted
Det er nok riktig at gass ikke er det beste alternativet når det er kaldt og/eller høyt. Men 1500 meter er ikke noe problem i det hele tatt. Det skal også være ganske mange minusgrader før det ikke funker spesielt bra.

Bare husk at det tar lenger tid å lage mat på 1500 meter enn på 0 meter, ettersom vann koker på ca. 95 grader på 1500 meter.

Jeg vet også at ting tar lenger tid i høyden, men hvis vannet koker ved 95 grader, så burde det vel ta kortere tid? :roll:

Posted

Jeg vet også at ting tar lenger tid i høyden, men hvis vannet koker ved 95 grader, så burde det vel ta kortere tid? :roll:

tenk om igjen :D

Posted
Trodde det var slik at gass ble mer effektivt i høyden ettersom kokepunktet på gassblandingen synker....

hva tror du er varmest? 95 grader kokende vann eller 100 grader kokende vann? ting må koke lenger når det koker på 95 grader enn når det koker på 100 grader.

Posted
Trodde det var slik at gass ble mer effektivt i høyden ettersom kokepunktet på gassblandingen synker....

Kokepunktet for gass synker med lavere trykk --> gass klarer derfor lavere temperaturer jo høyere du er.

(gass fungerer bedre på 5000moh ved -5*c enn 0moh ved -5*c.)

Tiden det tar å koke en potet er derimot lengre ved 5000 moh siden temperaturen på det kokende vannet er lavere (uavhengig av fuel).

(det er derfor det eksisterer trykkokere).

Hvorvidt brennpunktet på gasser endres med trykket er jeg usikker på, men tviler. Mulig at oksygentilgangen kan medføre endringer, men isåfall gjelder det alle typer fuel.

Erik

Posted

Jeg vet også at ting tar lenger tid i høyden, men hvis vannet koker ved 95 grader, så burde det vel ta kortere tid? :)

Som de nevner ovenfor. Det er ikke om vannet koker eller ikke som er avgjørende. Det er temperaturen på vannet. Med lavere temperatur tar det lenger tid, uansett hvor mange bobler det er i vannet :cry:

Posted
På den andre siden så vil det jo ta kortere tid før vannet koker, og maten vil kanskje legges oppi vannet litt før enn om man måtte vente til det ble 100 grader:)

Men skal man koke pasta -eller poteter for den saks skyld- er det jo mye bortkastet energi om man ikke legger ting i kaldt vann og varmer det derfra. Uansett om man er ved 0 moh eller 5000 moh :)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy