Gå til innhold
  • Bli medlem

Ulyden

Aktiv medlem
  • Innlegg

    72
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av Ulyden

  1. Jeg oppdaget dette ved "prøving og feiling" metoden, og det er slett ikke sikkert at det fungerer sånn for alle. Men jeg anbefaler å prøve å supplere med f.eks en flaske med sportsdrikk (f.eks. med de tablettene jeg nevnte over) underveis på turer, og kjenne på om du merker forskjell. Det finnes mange slike sportsdrikker (både med og uten sukker), din lokale sportsbutikk har helt sikkert flere alternativer. Jeg fikk meg en a-ha opplevelse etter tidligere nevnte lange dagstur. Ulltrøya hadde hengt til tørk natten etterpå, og den hadde store hvite flekker med salt dagen etterpå. Det var en erfaring som satt i kroppen lenge, og nå unngår jeg å gå langt i slikt vær med tung sekk (jeg ligger heller i ro eller tar kortere etapper) og jeg drikker mindre mengder rent vann (og supplerer med elektrolyttabletter).
  2. Hei, jeg bruker disse: https://bikeshop.no/high5/59071/high5-zero-citrus-tabletter-80gr-20-tabletter Jeg pleier å ha rent vann i drikkeblæra i sekken og disse sammen med vann i en Nalgene flaske. Selv om det ikke er sukker i disse så foretrekker jeg rent vann i drikkeblæra for å unngå å måtte rense/vaske den. Så drikker jeg både av flasken og av drikkeblæra underveis i løpet av dagen. En tablett er beregnet for å brukes på en typisk 0,7 liter sykkelflaske, men den funker fint både i 1L og 0,5L Nalgene flaske (syns jeg). Tablettene lar seg også enkelt dele i 2.
  3. Jeg er en "svettkaill", det vil si at jeg svetter ganske mye på lange turer og i fysisk aktivitet - spesielt om det i tillegg er varmt. På en lang dagsmarsj med tung sekk i varmt vær må jeg gjerne drikke 6+ liter for å unngå å bli dehydrert, og da er jeg helt nødt til å fylle på med mer enn bare vann. Jeg bruker derfor sportsdrikk-tabletter som jeg blander i vann på slike dager. Men det er for å kompensere for salt og slikt som jeg svetter ut. Uten å bruke slike tabletter opplever jeg at jeg ikke klarer å "holde" på vannet jeg drikker, men det går rett gjennom. Helt til kvelden kommer, da har jeg ganske tydelige tegn på at jeg er dehydrert. Men dette er ting som er spesifikke for meg og som jeg har erfart gjennom prøving og feiling ("rekorden" i veske på en 25km dagstur i 25+ varmegrader med tung sekk er 10 liter vann). Jeg er nødt til å bruke slike tilskudd fordi det er for sent for meg å kompensere for dette gjennom maten jeg spiser i løpet av dagen.
  4. En oppdagelse angående jeg gjorde meg både over Hardangervidda og i Jotunheimen for to år siden er at DAB-dekningen er vesentlig bedre enn mobildekningen. Selv med en liten batteridrevet reiseradio. Radioen blir derfor fast inventar på turer hos meg videre, både for underholdningen sin skyld og værmeldingen.
  5. Av litt mer "eksotiske" reiseskildringer kan også Hitchikers guide to the galaxy anbefales. Leste den over Hardangervidda for to år siden, det var morsomme kontraster
  6. Breheimen er vel kjent for å være snørik. Nå varierer det fra år til år, men jeg vet om ei som gikk Massiv tidlig i juli for noen år siden og gikk store deler av de to første etappene på snø. Jeg gikk selv de to første etappene for 2 år siden og startet i slutten av juli, selv da var det strekker på snø på etappe 2. Du kan også se oppdaterte satellittfoto her og få et inntrykk av snømengdene: https://apps.sentinel-hub.com/sentinel-playground/?source=S2L2A&lat=61.97510571906957&lng=9.864349365234375&zoom=10&preset=1_TRUE_COLOR&layers=B01,B02,B03&maxcc=95.82333333333334&gain=1.0&gamma=1.0&time=2020-12-01|2021-06-11&atmFilter=&showDates=false
  7. Jeg er fortsatt veldig glad i min Kindle Paperwhite (usikker på hvilken generasjon, den er vel 3 år eller noe nå). Batteriet varer omtrent evig (jeg er usikker på når jeg ladet den sist), og den er veldig behagelig å lese på. På lengre turer har jeg gjerne med meg både den og en liten Sony DAB-radio jeg fikk tips om her på forumet. Jeg syns det er godt å krype ned i posen etter middag og enten lese litt eller lytte til radio. Radio er kjekt med tanke på værmelding blant annet, men for meg gjør det også at jeg kobler litt mer av på kvelden etter en lang dag med vandring. Og har jeg knapt sett folk den dagen er det faktisk litt godt å høre noen andre enn sin egen stemme, spesielt om det er guffent vær og man stort sett må holde teltet etter å ha slått leir. Mange norske bokforhandlere på nett har nå også fått integrasjon mot Kindle så det er en smal sak å handle bøker både hos Amazon og i norske butikker, og de dukker bare opp
  8. Et tips kan være å prøve enkelte produsenters modeller spisset mot klatring/tinderangling. Arcteryx Alpha SV for eksempel. Disse er gjerne både litt kortere og videre (for bevegelsesfrihet) enn typiske "gå tur i drittvær-jakker".
  9. Enkelte DNT hytter jeg har vært innom som har nødbu har det til bruk for de som bor på hytta i tilfelle f.eks. brann. Det er altså ikke nødbu for å ivareta alle som ferdes, men for å ivareta de som bor på hytta om noe katastrofalt skulle skje. Skulle Hellevassbu på Hardangervidda brenne ned midtvinters er det en nødbu ved hytta som de som bor på hytta kan søke ly i inntil hjelp ankommer.
  10. Hei, Du må ikke bruke 2takts alkylat, den inneholder olje. Du må fyre med 4takts alkylat. Om problemet fortsatt er der med riktig drivstoff kan det være dysen. Jeg handlet en MSR XGK i fjor høst som også oppførte seg litt tilsvarende. Der var det rett og slett det at dysen ikke var skrudd til nok. Når jeg trakk til litt mer (med et stort og solid skrujern for å ikke lage spor) etter at dysen var varmet opp løste problemet seg.
  11. Jeg kjøpte Klattermusen Gere 2.0 i fjor for å ha en turbukse til "alt". Den ser nesten ubrukt ut på tross av å ha vært med på stort sett alt av turer i fjor sommer. Det er nok en tyngre og mer solid bukse enn du kanskje ser etter, men luftingen er ok (med netting) og den virker å være bortimot uslitelig. Jeg er i alle fall frelst
  12. Jeg har ett telt til alt - Hilleberg Allak. Og på sommeren er det å kunne åpne begge inngangene og kun ha myggnetting oppe svært velkomment. Gjennomtrekk er min oppskrift, samme som torsee.
  13. Jeg har ME Classic 750 - og det er en romlig sovepose (jeg har lang utgave). Den er romslig både i lengde og bredde (er vel de romsligste posene de har sett bort ifra ekspedisjonsposene). Jeg bruker den som senhøst/vinter/vår pose, og til det fungerer den finfint. Men den er på ingen måte en fullblods vinterpose (syns jeg) - til det er den for kald. Det følger med både lagringsbag og kompresjonspose, noe som definitivt er et pluss.
  14. Kan bare stemme i det de to over her sier - jeg ville ikke basert meg på mobilen til slikt. En Inreach er et dedikert verktøy laget for det du etterspør - og har vesentlig bedre batteritid til slikt enn en mobiltelefon.
  15. Jeg har ikke Omnilite selv, men i følge manualen skal denne kun brukes med gassboksen riktig vei. Når boksen er opp ned mates brenneren med flytende gass (i veskeform), og dette er det ikke alle brennere som tåler. Det kan være en lekkasje koblingen mellom gassboksen og Omnilite som gjør at det rant ut gass på bakken (denne er tyngre enn luft, og sprer seg langs bakken). Eller de kan være at du fikk ufullstendig forbrenning av flytende gass i brenneren - og at dette antente når vesken fordampet. Uansett årsak ville jeg vært svært forsiktig med å bruke en gassboks opp-ned på en multifueslbrenner som ikke er designet for det. Det kan gi skumle konsekvenser. Ett eksempel er min Soto Stormbreaker. Denne skal kun brukes med gassboks opp ned fordi den er designet for å brenne flytende gass. Den skal altså ikke brukes med gassboksen "vanlig" vei - det er skadelig for brenneren.
  16. Dette oppsummerer utrolig godt mitt inntrykk av Allak også. Jeg har Allak 2 som eneste telt og det brukes til alt. Gjennomtrekk på varme sommerdager og frokost i panorama-åpning på vinteren er rett og slett genialt.
  17. Jeg tror det er mulig å komme seg til Kinsarvik med lokalbuss fra Voss. Da kan det kanskje la seg løse å ta tog til Voss og buss til Kinsarvik med hund. Og så gå over til f.eks Finse eller Ustaoset. Eneste ulempen på den turen er vel at starten fra Kinsarvik er brutale høydemeter, men jeg har selv lekt med tanken på å ta turen. Jeg gikk fra Finse til Haukeliseter i fjor sommer, og det var en finfin ukestur. Gøy å se hvor variert Hardangervidda faktisk er, fra padde flatt og rett frem til kupert og vilt.
  18. Tidligere ble det også kjørt scooterløype inn fra Fremo Leir (ligger rett øst for Bollandsmoen Motorsportsenter. Denne gikk gjerne inn over Fremosvollen og ned til hytteområdet Kråklia. Jeg vet ikke om det fortsatt er en løype som kjøres opp fast, men i så fall vil jeg tro du kan parkere i området og gå inn der. Det er noen høydemeter opp i starten, men du kommer relativt raskt opp på fjellet. Det er gjerne kjørt scooterspor retning både Kråkfjellet og Reinsfjellet også derfra. Ellers er det alltids mulig å kjøre opp Lundadalen og parkere ved Håen, da er det som regel oppkjørte løyper både nordover, østover og sørover.
  19. Jeg hadde det samme problemet på min XGK EX som ble kjøpt her i høst. Den brant ikke rent og hadde den flammen du viser i videoen. Jeg fyrte opp primusen og kjørte den varm før jeg slukket den og vippet av flammesprederen. Med et stort skrujern strammet jeg til dysen. Det var lite som skulle til, kun noen få mm rotasjon. Så lot jeg den bli kald før jeg forvarmet den og fyrte opp på nytt. Da var det en helt annen effekt (og lyd) og ren blå flamme.
  20. Jen er nok litt "miljøskadet" av en del år i Røde Kors Hjelpekorps, men for meg er telt både overnattingssted og nødbiuvak hvis uhellet er ute. Røde telt er enklere å finne selv, og enklere for andre å finne deg i. Mine telt er derfor bevisst røde. Men det gjør deg også mye mer synlig i terrenget, og for andre som ønsker å "forsvinne" litt mer i ett med terrenget er det en ulempe. Da er nok grøn/brun/sand farget et bedre valg. En ting å tenke på er at lyset inne i teltet også avhenger en viss grad av fargen på duken hos enkelte produsenter. Jeg tenker ikke over det men er man var på sånt kan det være greit å sjekke før man handler.
  21. Jeg telter ofte i Bymarka og det er sjeldent at det er trangt om plassen på vinters tid. Med utgangspunkt i Fjellseterveien eller Tømmerdalsveien er det ikke langt å gå til fots før du finner et sted du kan være helt alene. Jeg går selv ofte opp fra Ila eller Lian (jeg har ikke bil så jeg bruker buss eller trikk). Om du vil gjøre den første natten minst mulig komplisert kan det å gå inn til fots være et alternativ. Jeg har et par steder jeg kan tipse deg om i Bymarka om du vil. Hvis du vil gå på ski inn er den øvre delen av bymarka å foretrekke, det er relativt lite snø lengre ned per nå. Skistua er nok det beste utgangspunktet, der er det oppkjørte spor i mange retninger.
  22. Du passerer enkelte selvbetjente og noen betjente hytter underveis. Der kan det være mulig å proviantere underveis. I tillegg skal du gå forbi f.eks. Stugudalen, der er det butikk med ganske godt utvalg (veldig mye hytter i området). Det er også hotell der, og du får helt sikkert lov å sende en Norgespakke med etterforsyninger dit om du spør pent i god tid. Fiske kan tidvis være godt (med stor fisk) i Stugudal i alle fall, så det bør være mulig å spe på matlageret underveis. Jeg skal selv gå 10 dager i fjellet uten etterforsyninger i sommer, og det blir fort 6-7 kg mat selv om jeg bare baserer meg på real turmat. For 30 dager uten etterforsyning kan dette fort nærme seg 20kg mat. Da blir sekken svært tung å starte med. Jeg ville vurdert å høre med f.eks. Vauldalen Fjellhotell (ved Brekken, sånn ca halvveis) om du kan sende depot-pakke dit. Da kan du fort lette startvekta på sekken med 10kg. Min lile erfaring fra sånne turer er at selv om 30-40kg sekk er "overlevbart", så går det merkbart utover turgleden. Faren for skader eller sår øker også mye, noe som er greit å ha i bakhodet. Ironisk sett går man seg jo i form, så jo lettere sekken blir underveis jo bedre tåler kroppen å bare tungt 😅
  23. Et annet kart jeg har brukt til planlegging er dette Her kan du finne historiske satelittfoto og se variasjoner år for år. Jeg brukte dette når jeg planla fjorårets tur i Breheimen da det kan ligge snø der ganske lenge utover sommeren.
  24. Støtter det de fleste her sier, "fjellets og værets veier er uransakelige". Jeg bruker også 3-sesonger som når nedpå minus siden, rett og slett for å ha sikkerhetsmarginer nok. (bildet er tatt 20.juli på 1200 meters høyde i Rondane)
  25. Nei, det gjør du ikke. Om jeg husker rett har det hendt et par ganger at vedkommende har fått faktura i posten i etterkant, men da er det svært spesielle tilfeller. Mener den ene gangen var noen som utløste en redningsaksjon med falsk nødmelding blant annet. Men da ender det ofte opp med en reaksjon fra politiet i tillegg.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.