Jump to content

lesko

Aktiv medlem
 • Posts

  18
 • Joined

About lesko

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

lesko's Achievements

 1. Jeg synes det var en for tidlig start på denne turen. For noen år siden startet jeg og en kamerat i månedsskiftet juni/juli fra Sulitjelma mot Virihaure og opp gjennom Padjelanta nord til Akka/Ritsem. Snømengden denne forsommeren var mer normal. Denne turen var da mest strevsom mht snø i fjellene øst for Sulitjelma. Snøbroer over elver var nok helt uaktuelle å benytte, slik at det ble en del vadinger underveis før vi nådde Staluluokta ved Virihaure. Noen av elvene var rimelig store og vannmengdene deretter, men det gikk likevel greit å passere. Fra Staluluokta til Akka var det ikke noen større problemer. Men husk at snøbroer kan være svært så skumle, selv over mindre elver/bekker. Båten «Storlule» som krysser Akkajaure starter ikke før 29/6-2022( [Hidden Content] ). Om dere kommer før denne datoen til Akka må dere helst ta Nordkallottruta og turen vestover fra Akka mot grensa NO/SE og så følge denne ruta nordover til Røysvatn/Pauro/Siitas osv. Her er det dog, etter min mening, to rimelig vanskelige vadinger(bl.a. Rikkekjåhkå) sør for Røysvatn om dere starter så tidlig som dere sier. Videre nordover fra Røysvatn er det lite problemer mht elver fordi det er bygget flere bruer på denne strekninga, bl.a i området ved Pauro. Videre mot Abisko skulle turen gå rimelig greit. Men uansett hvor vanskelig/lett en slik tur skulle bli, så er dette en av de mest fantastiske vandringer jeg har gjennomført. God tur.
 2. Til det siste du skriver, så er det i Norge(Norden) alt for lite fokus på fjellsko og såler. Om en går i en butikk og kjenner med fingrene på de ulike skotypene som selges, vil en straks kjenne den utrolige forskjellen på de ulike såler. Enkelte er steinharde, mens andre er langt mykere. Dette har stor betydning for festet på ulike underlag. Mange av selgerne vet ikke noe om dette i det hele tatt. Det fokuseres på goretex eller ikke, vekt, skostørrelse og også med rette passform. Og de fleste av oss har vel hørt uttalelser om hvor fornøyd turkamerater er med de gode gamle fjellskoene sine. Og jevnlig skifter de dekkene på bilen før de blir for gamle og harde grunnet sikkerhet. Samtidig er det slik at her i landet omkommer 10-12 personer hver sommer grunnet fallulykker i fjellet. Og det blir aldri sjelden/aldri stilt spørsmål om hvorfor. Her burde kanskje DNT eller andre gått i front for å få i gang undersøkelser av disse ulykkene slik at antallet går på disse går ned. Etter mine antakelser har fottøyet en viss betydning her, sammen med om du er på vei opp eller ned. For min egen del var jeg med i en fallulykke for noen år siden. Det gjorde at mye av min fokus i etterkant har vært rettet mot fjellsko og hva disse betyr for sikkerheten. Derfor har jeg valgt og er svært fornøyd med mine sko med pigg i sommerfjellet.
 3. Jeg har et par gamle Salomon X-ultra GTX-sko. De har skaft som går over anklene og har fungert perfekt for meg i mange år. Vet ikke om akkurat disse selges lenger med pigger som det er 9 stk av under hver sko.
 4. Har brukt skoene gjennom flere sesonger og jeg merker ikke noe til slitasje på piggene. Det eneste som slites hos meg er strikkene på gamasjene, og disse skiftes en/to ganger i sesongen.
 5. Piggsko er ikke bare for is. Jeg har de siste 5-6 årene brukt Goretex tursko med pigg på fjellturer både vår, sommer og høst, altså hele barmark-sesongen. Og for meg har de bare vært helt utrolige å bruke. Den største overraskelsen for meg var hvor godt de satt på stein. Våte og glatte steiner er bare en lek å forsere med slike sko. Det er svært sjelden jeg glir noe som helst med disse skoene. Det eneste minuset med slike sko er at jeg ikke kan gå inn på hytter med slike sko da de vil kunne skade gulvene. I tillegg bruker til piggsko bruker jeg også gamasjer på sommeren. En flott kombinasjon, og om jeg skulle være uheldig å ta et tråkk i en dam, bløt myr eller lignende, så er jeg ofte fortsatt helt tørr på beina selv om vannet skulle nå opp til knærne. Så har du piggsko for bruk på is, test dem på sommerens fjellturer, gjerne sammen med skigamasjene. Du vil bli gledelig overrasket.
 6. Takk for innspill på mine spørsmål. Det ser ut til at jeg bruker snella videre, da med ny sene. Tror nok jeg fortsetter med mono sene da jeg er vant til denne. Men stanga blir ny og jeg går nok for ei shimano stc.
 7. Min snelle er en Abu Cardinal classic(ingen andre nummer etc)
 8. Mitt gamle fiskeutstyr som består av en 6 " teleskopstang og en liten haspelsnelle trenger sårt å bli byttet ut. Ønsker også å kaste en god del lenger enn hva jeg nå får til. Vurderer en stang 8-10 fot(4/5-delt) + en haspelsnelle til denne + sene i tillegg. Prisområde er ca 2500-3000 for pakka. Noen anbefalinger her eller en link til anbefalt utstyr?
 9. Takk for svar. Skal sjekke opp dette.
 10. Jeg har brukt Bergans Breheimen str M SHORT i noen år. Nå ser jeg etter alternativ skallbukse som også selges med slik kortere benlengde. Noen forslag på slike skallbukser som produseres med kortere benlengde? Synes det er vanskelig å finne.
 11. Hei. Jeg har gått Abisko-Nikkaluokta en del ganger både sommer og vinter. En fantastisk tur. Har også gått Vakkotavarre-Singi/Nikkaluokta som ble en av de vakreste fjellturene jeg har opplevd i fjellene der. Anbefaler deg å gå den ruta du har tenkt om du har mulighet. Masse flott natur og du vil treffe mange hyggelige mennesker underveis. Lite scootertrafikk mellom Abiskojaure og Vakkotavarre med noen få unntak. Lite scootere også mellom Abisko og Abiskojaure om du er heldig. Når du kommer til Vakkotavarre kan du ta bussen til Kebnats(Saltoluokta). Sjekk bussrutene her: [Hidden Content] Skriv inn Vakkotavare vid väg/Kebnats + datoer og da ser du at du slipper å gå langs veien....Tror de starter opp i slutten av februar med bussturene der. Har brukt disse bussene mange ganger , både sommer og vinter og de er rimelige...har til og med reist gratis fra Ritsem til Gällivare en gang. Men for sikkerhets skyld ta en telefon eller mail. Har forresten ikke opplevd kaldere dager enn ca 20 minus noen ganger her, og om du telter litt opp fra vannene/elvene blir det nok ikke så kaldt. Husk at 25 m over vann/elver i stille vær fort kan utgjøre 10-15 graders forskjell i temp..... God tur.
 12. Hei. Har brukt feller noen år, og er på vei til å kjøpe meg nye. Ønsker meg feller med mer glid enn mine gamle nylonfeller. Skiene mine er vanlige fjellski, og primærsesongen for disse er des-mars i høyfjellet. Fellene må også være egnet for å trekke pulk. Noen anbefalinger av type og evt. nettbutikk/butikk med ok pris?? Leif
 13. Jeg har truffet personer i fjellet med skjerm utenpå lua om vinteren. Tenker at denne hjelper mot både snøslaps og vind i øynene. Da jeg bruker briller mister jeg raskt "synet" når disse blir utsatt for både snø/regn. Selvsagt kan jeg bare tørke av brillene, men det er nesten alltid plagsomt. Derfor lurer jeg på om noen har erfaring med bruk av disse skjermene på hodet, og hva heter de/pris..? Eller er det bare tull å bruke slike?
 14. Takk for tilbakemeldingene på mine spørsmål. Veldig bra å kunne få konstruktive svar på slike spørsmål. Skal ta svarene med i planlegginga av turen som starter på forsommeren. Ser at snøforholdene kan bli problematiske, både i forhold til snødybde og mht noe skumle snøbroer. Jeg vil også måtte vurdere å ta denne strekninga noe senere på sommeren.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy