Jump to content

Ulyden

+Sponsor
 • Posts

  64
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Ulyden last won the day on September 15 2021

Ulyden had the most liked content!

About Ulyden

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Trondheim

Recent Profile Visitors

451 profile views

Ulyden's Achievements

 1. Enkelte DNT hytter jeg har vært innom som har nødbu har det til bruk for de som bor på hytta i tilfelle f.eks. brann. Det er altså ikke nødbu for å ivareta alle som ferdes, men for å ivareta de som bor på hytta om noe katastrofalt skulle skje. Skulle Hellevassbu på Hardangervidda brenne ned midtvinters er det en nødbu ved hytta som de som bor på hytta kan søke ly i inntil hjelp ankommer.
 2. Hei, Du må ikke bruke 2takts alkylat, den inneholder olje. Du må fyre med 4takts alkylat. Om problemet fortsatt er der med riktig drivstoff kan det være dysen. Jeg handlet en MSR XGK i fjor høst som også oppførte seg litt tilsvarende. Der var det rett og slett det at dysen ikke var skrudd til nok. Når jeg trakk til litt mer (med et stort og solid skrujern for å ikke lage spor) etter at dysen var varmet opp løste problemet seg.
 3. Jeg kjøpte Klattermusen Gere 2.0 i fjor for å ha en turbukse til "alt". Den ser nesten ubrukt ut på tross av å ha vært med på stort sett alt av turer i fjor sommer. Det er nok en tyngre og mer solid bukse enn du kanskje ser etter, men luftingen er ok (med netting) og den virker å være bortimot uslitelig. Jeg er i alle fall frelst
 4. Jeg har ett telt til alt - Hilleberg Allak. Og på sommeren er det å kunne åpne begge inngangene og kun ha myggnetting oppe svært velkomment. Gjennomtrekk er min oppskrift, samme som torsee.
 5. Jeg har ME Classic 750 - og det er en romlig sovepose (jeg har lang utgave). Den er romslig både i lengde og bredde (er vel de romsligste posene de har sett bort ifra ekspedisjonsposene). Jeg bruker den som senhøst/vinter/vår pose, og til det fungerer den finfint. Men den er på ingen måte en fullblods vinterpose (syns jeg) - til det er den for kald. Det følger med både lagringsbag og kompresjonspose, noe som definitivt er et pluss.
 6. Kan bare stemme i det de to over her sier - jeg ville ikke basert meg på mobilen til slikt. En Inreach er et dedikert verktøy laget for det du etterspør - og har vesentlig bedre batteritid til slikt enn en mobiltelefon.
 7. Jeg har ikke Omnilite selv, men i følge manualen skal denne kun brukes med gassboksen riktig vei. Når boksen er opp ned mates brenneren med flytende gass (i veskeform), og dette er det ikke alle brennere som tåler. Det kan være en lekkasje koblingen mellom gassboksen og Omnilite som gjør at det rant ut gass på bakken (denne er tyngre enn luft, og sprer seg langs bakken). Eller de kan være at du fikk ufullstendig forbrenning av flytende gass i brenneren - og at dette antente når vesken fordampet. Uansett årsak ville jeg vært svært forsiktig med å bruke en gassboks opp-ned på en multifueslbrenner som ikke er designet for det. Det kan gi skumle konsekvenser. Ett eksempel er min Soto Stormbreaker. Denne skal kun brukes med gassboks opp ned fordi den er designet for å brenne flytende gass. Den skal altså ikke brukes med gassboksen "vanlig" vei - det er skadelig for brenneren.
 8. Dette oppsummerer utrolig godt mitt inntrykk av Allak også. Jeg har Allak 2 som eneste telt og det brukes til alt. Gjennomtrekk på varme sommerdager og frokost i panorama-åpning på vinteren er rett og slett genialt.
 9. Jeg tror det er mulig å komme seg til Kinsarvik med lokalbuss fra Voss. Da kan det kanskje la seg løse å ta tog til Voss og buss til Kinsarvik med hund. Og så gå over til f.eks Finse eller Ustaoset. Eneste ulempen på den turen er vel at starten fra Kinsarvik er brutale høydemeter, men jeg har selv lekt med tanken på å ta turen. Jeg gikk fra Finse til Haukeliseter i fjor sommer, og det var en finfin ukestur. Gøy å se hvor variert Hardangervidda faktisk er, fra padde flatt og rett frem til kupert og vilt.
 10. Tidligere ble det også kjørt scooterløype inn fra Fremo Leir (ligger rett øst for Bollandsmoen Motorsportsenter. Denne gikk gjerne inn over Fremosvollen og ned til hytteområdet Kråklia. Jeg vet ikke om det fortsatt er en løype som kjøres opp fast, men i så fall vil jeg tro du kan parkere i området og gå inn der. Det er noen høydemeter opp i starten, men du kommer relativt raskt opp på fjellet. Det er gjerne kjørt scooterspor retning både Kråkfjellet og Reinsfjellet også derfra. Ellers er det alltids mulig å kjøre opp Lundadalen og parkere ved Håen, da er det som regel oppkjørte løyper både nordover, østover og sørover.
 11. Jeg hadde det samme problemet på min XGK EX som ble kjøpt her i høst. Den brant ikke rent og hadde den flammen du viser i videoen. Jeg fyrte opp primusen og kjørte den varm før jeg slukket den og vippet av flammesprederen. Med et stort skrujern strammet jeg til dysen. Det var lite som skulle til, kun noen få mm rotasjon. Så lot jeg den bli kald før jeg forvarmet den og fyrte opp på nytt. Da var det en helt annen effekt (og lyd) og ren blå flamme.
 12. Ulyden

  Farge på telt

  Jen er nok litt "miljøskadet" av en del år i Røde Kors Hjelpekorps, men for meg er telt både overnattingssted og nødbiuvak hvis uhellet er ute. Røde telt er enklere å finne selv, og enklere for andre å finne deg i. Mine telt er derfor bevisst røde. Men det gjør deg også mye mer synlig i terrenget, og for andre som ønsker å "forsvinne" litt mer i ett med terrenget er det en ulempe. Da er nok grøn/brun/sand farget et bedre valg. En ting å tenke på er at lyset inne i teltet også avhenger en viss grad av fargen på duken hos enkelte produsenter. Jeg tenker ikke over det men er man var på sånt kan det være greit å sjekke før man handler.
 13. Jeg telter ofte i Bymarka og det er sjeldent at det er trangt om plassen på vinters tid. Med utgangspunkt i Fjellseterveien eller Tømmerdalsveien er det ikke langt å gå til fots før du finner et sted du kan være helt alene. Jeg går selv ofte opp fra Ila eller Lian (jeg har ikke bil så jeg bruker buss eller trikk). Om du vil gjøre den første natten minst mulig komplisert kan det å gå inn til fots være et alternativ. Jeg har et par steder jeg kan tipse deg om i Bymarka om du vil. Hvis du vil gå på ski inn er den øvre delen av bymarka å foretrekke, det er relativt lite snø lengre ned per nå. Skistua er nok det beste utgangspunktet, der er det oppkjørte spor i mange retninger.
 14. Du passerer enkelte selvbetjente og noen betjente hytter underveis. Der kan det være mulig å proviantere underveis. I tillegg skal du gå forbi f.eks. Stugudalen, der er det butikk med ganske godt utvalg (veldig mye hytter i området). Det er også hotell der, og du får helt sikkert lov å sende en Norgespakke med etterforsyninger dit om du spør pent i god tid. Fiske kan tidvis være godt (med stor fisk) i Stugudal i alle fall, så det bør være mulig å spe på matlageret underveis. Jeg skal selv gå 10 dager i fjellet uten etterforsyninger i sommer, og det blir fort 6-7 kg mat selv om jeg bare baserer meg på real turmat. For 30 dager uten etterforsyning kan dette fort nærme seg 20kg mat. Da blir sekken svært tung å starte med. Jeg ville vurdert å høre med f.eks. Vauldalen Fjellhotell (ved Brekken, sånn ca halvveis) om du kan sende depot-pakke dit. Da kan du fort lette startvekta på sekken med 10kg. Min lile erfaring fra sånne turer er at selv om 30-40kg sekk er "overlevbart", så går det merkbart utover turgleden. Faren for skader eller sår øker også mye, noe som er greit å ha i bakhodet. Ironisk sett går man seg jo i form, så jo lettere sekken blir underveis jo bedre tåler kroppen å bare tungt 😅
 15. Et annet kart jeg har brukt til planlegging er dette Her kan du finne historiske satelittfoto og se variasjoner år for år. Jeg brukte dette når jeg planla fjorårets tur i Breheimen da det kan ligge snø der ganske lenge utover sommeren.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy