Gå til innhold
  • Bli medlem

Eksilbergenseren

Aktiv medlem
  • Innlegg

    389
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Eksilbergenseren

  1. Ja kjøpte de, og et par seven summits støvler. Jeg har ikke fått testet de i dypt pudder (der de sikkert er noe smale) men jeg er godt fornøyd på fast underlag. Hvor finner du de billig nå? (Hvilken Intersport?)
  2. Jeg har noen randoski som dessverre er alt for lite brukt. Jeg har nå fått lånt randoski til junior på 15 år, så nå blir det endelig tur. Været er ikke 100 %, men på søndag må vi komme oss ut. Det blir dagstur fra Asker. Er det noe som kan anbefale en egnet topp ikke alt for langt unna, der forholdene er bra nå? Høgevarde? Blefjell? Andre steder? Det blir første tur for 15 åringen, så 1000 høydemeter trenger vi neppe, og ikke 45 graders hellinger heller. Det viktigste er at det blir en god opplevelse, og blir det veldig bra får vi heller gå opp igjen en gang til.
  3. Gorillalim (den vanlige) er PU-lim. Jeg vet ikke om den er bedre enn annen PU-lim, men den finnes i relativt små flasker, og den selges "over alt" (europris, clas o etc.) Kanskje du til og med allerede har den i boden Den herder også når det er fuktig. (Ved liming av tre er det faktisk en fordel å fukte flatene forsiktig.) Jeg har ikke brukt den på ski, men har laminert tre til en kajakkåre, og likte den veldig godt.
  4. Det er alltid noen som har tenkt smarte tanker før, og med internett får vi desverre vite det . La ikke dette ta motivasjonen fra dere. Det er ikke alltid den første som kommer opp med en god ide som vinner, men den som får den ut til folket. (Og det trenger heller ikke være bare en vinner.) Jeg tror kanskje det du beskriver først, der du ligger inne i soveposen er det som kalles peapod. Noen liker dette, men det er vanskelig å ligge diagonalt i hengekøyen, og for andre blir det en showstopper. (Bilde stjålet fra internett https://sectionhiker.com/hyke-byke-antero-15-sleeping-bag-and-hammock-peapod-review/) Jeg har mest tro på det andre konseptet, der du moterer sammen under quilt og hengekøye. Dette tillater diagonalsoving, og reduserer antall kolli, men det løser samtidig to problemer som i alle fall nybegynnere opplever med underquilt. Quilt som glir til siden og bare dekker delvis, og luft som blåser inn mellom quilt og køye. Selv om Superior Gear muligens har laget dette allerede tror jeg det skal være rom for nyskapning i dette segmentet.
  5. Litt forsiktig med akkurat det... https://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/fikk-9-600-i-bot-for-kniv-i-hanskerommet/s/12-95-3423526157
  6. Og for orden skyld. Dette er ikke skrevet av en klimaskeptiker, men tvert imot en som synes vi skal jobbe med (og betale for) det som monner.
  7. Dette er jo kanskje toppen av symbolpolitikk. CO2-utslippet fra gassen jeg bruker på tur er en så liten del av totalen av mitt fotavtrykk at det nesten blir latterlig. Selv avtrykket av gassboksen må jo være kjempestort i forhold til innholdet. Heldigvis skriver Primus at produksjonen av boksen også er klimanøytral (ved kjøp av kvoter), men hvor for ikke da heller bruke noen øre kvote for gassen også heller enn å øke prisen med over en femtilapp. Jeg tør påstå at dette må være den dyreste CO2-besparelsen de fleste av oss vil være borti.
  8. Så lenge du bare har undervarme må det du steker være svært tynt, og helst kunne snues. (Pannekaker, pannebrød etc.) Det du trenger for å gjennomsteke større ting som kake uten å svi det er et lukket rom der luften blir varm rundt hele kaken. Det finnes ferdige løsninger for turbruk, men en liten form på en rist inne i en større kasserolle med lokk, vil gjøre susen. Noen bruker også litt sand i bunn av den store kasserollen for å få jevnere varme. Noen eksempler (som jeg ikke har testet): https://bikeshop.no/firebox-stove/firebox006/firebox-billy-baking-kit-14cm-for-baking-på-tur?gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQ82jng4ZqO9uiMTrOjLgU2R4-BogPSGhxvxHe9vEeEhOMXM9m_1jgxoCgXQQAvD_BwE https://www.sparelys.no/omnia-miniovn-boksovn?gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQyAAYwM5_eVTb4svpvdj1Yt8mKcyV8buqsmutgoWnnBi_uvNt5eToRoCK9oQAvD_BwE Det kan godt være det finnes bedre løsninger, eller at du kan finne disse billigere.
  9. Nei... Dette er utelukkende basert på den fysiske (eller kjemiske egentlig) energien i bensin og parafin. Når det gjelder den praktiske forskjellen vil det som @Hc.b sier være helt avhengig av hvilket drivstoff den aktuelle brenner er optimalisert for. Der tipper jeg forskjellene kan være enorme.
  10. Totalt off topic, og rimelig nerdete, men... Bensin har høyere energiinnhold enn parafin per kilo men siden parafin er tyngre er det mer energi i en liter parafin enn en liter bensin. Så hvis du er gramjeger er bensin (marginalt bedre), men har du liten sekk bør du bruke parafin. Dette er uansett marginalt, bensin har ca 2 % mer energi enn parafin per kg, mens parafin har ca 7 % mer energi enn bensin per liter. Kilde:https://www.ssb.no/a/magasinet/miljo/tabell.html
  11. Kanskje en litt tøff påstand, men jeg tviler på at du skal padle Norge på langs i den første båten du kjøper. Du kommer til å ha en enorm utvikling, og du kommer til å endre preferanser. Kjøp derfor en kajakk nå som passer for det bruket du ser for deg nå og et par år fram i tid. Hvis du ikke er redd for å bli våt, og du padler med tørrdrakt eller i varmt nok vann til å begynne med, så kan du med med fordel gå for en litt smalere båt. Det jeg derimot tenker du ikke bør fokusere på er at du skal ha plass til utstyr for uker på sjøen. Du vil få raskere progresjon og større mestringsfølelse i en båt med litt mindre volum, og du vil likevel ha plass til å dra på noen dagers overnattingstur. Rådene du allerede har fått er gode, og de ser ikke ut til å være veldig voluminøse båter. Ville bare si det eksplisitt, siden du selv snakker om Norge på langs. Jeg ser du ble anbefalt tørrdrakt med glidelås foran. Dette er også en smakssak. Er du myk nok til å åpne og lukke glidelåsen på ryggen, så kan dette faktisk være mer behagelig å padle med. Her gjelder derfor det samme som for kajakk. Prøv deg fram. Og helst med riktige klær under. (Det er kjedelig å konkludere med at du klarer å åpne og lukke drakten med t-skjorte under i butikken for så å oppleve at du ikke klarer det med de klærne du faktisk skal padle med.) Jeg er også fan av grønlandsåre. Er du middels handy, og har litt verktøy fra før, så lager du åren selv på noen timer. Det er ikke sikker den ER bedre, men jeg kan garantere at den FØLES bedre Og noe må man jo ha å gjøre mens isen ligger på fjorden. Jeg har laget tre stykk. To til meg, og en til ungene. De velger heller hjemmelaget enn butikkåre.
  12. Jeg tror ikke du gjør er dårlig kjøp uansett hviken av disse du velger. Om du ikke skal på flere dagers ekspedisjoner, så ikke velg en der du er i nedre enden av anbefalt padlervekt. Da får du en kjedelig og tungmanøvrert kajakk som du kanskje aldrig bruker til det den er laget for. Gå på kurs om du har mulighet Dropp introkurset, og gå rett på grunnkurs. Dersom du skal starte nå i vår, så kjøp tørrdrakt. Det er veldig lett å råde nybegynnere om å vente litt, prøve flere båter, kjøpe noe bedre (og dyrere), men om du ikke bor nær en klubb som låner ut kajakker, må du ha din egen kajakk for å finne ut om dette er noe for deg, og hvilken type padling du vil drive med. Dersom du virkelig finner ut at padling er det rette vi du helt sikkert ønske deg en ny båt om en stund uansett hva du velger nå. Du kan velge like feil om du betaler 40000 for en kajakk, så det er like greit at flrste båt er billig. Dersom du har mulighet, så gå innom en kajakkbutikk og snakk med de som jobber der. (Dette rådet gjelder dessverre ikke alle sportsbutikker eller andre som selger kajakker, men begge de butikkene du linker til bør ha peiling.)
  13. Inuk uten ror? Blir ikke den helt vanvittig tungstyrt? Min Nelo Inuk har et rorsystem som er veldig fint i bruk. (Sikkert det samme som kirton?) Sparkebrettet er delt i to. Nederste 2/3 er fast. (Skrudd fast i skinner i siden med mange hull, sli at den kan flyttes i ca 2 cm intervaller.) Øverst 1/3 er festet i nederste med en vertikal aksling slik at den kan rotere (om vertikalaksen). Rorlinene er ganske enkelt festet i øverse del, slik at all justering av liner gjøres ved å stramme eller slakke knuten bak på roret (sleperor). Systemet er egentlig supert, men justering av selve sparkebrettet er et mareritt. Med trang ocean cockpit må jeg neste kle på meg kajakken for å komme fram til skruene som fester sparkebrettet. Med 50 cm bred båt føler jeg meg også ganske bredskuldret når jeg prøver på dette. Det er ingen krise at dette er tungvint så lenge det bare er jeg som benytter kajakken, men de som skal låne den kan bare glemme å justere sparkebrett og ror.
  14. Parispulken er laget av polyetylen (tror jeg). Ingenting sitter godt på polyetylen, verken av maling eller lim. Jeg tipper delvis avflasset bengalakk neppe bedrer gliden. Gnikke på litt glidvoks kan hjelpe litt, men også den slites fort av.
  15. Joda, 25 % moms på varens verdi og på fraktkostnaden. Dersom du handler i en butikk som håndterer norsk moms slipper du ofte ytterligere gebyr, men i de fleste tilfeller er det transportøren som krever inn momsen fra deg, og det skal de som regel ha penger for. Posten tar 149 eller 299 kroner avhengig av verdi på varen, og om det er restriksjoner på varen. (aner ikke om dette gjelder kniver.) Det går selvsagt an å snike seg unna ved å få avsender til å feilmerke pakken, men jeg tenker det sier litt om seriøsiteten til butikken dersom de går med på dette. Seriøse butikker følger reglene både på godt og vondt.
  16. Først må du i alle fall få klarhet i hva den er laget av. Dersom du skjærer av en bit vil termoplast smelte om du varmer den opp, og bli formbar. Er den av polyetylen eller annen termoplast kan den sansynligvis sveises, men pulken er muligens så sprø at det ikke er verdt å fikse på. Er den av glassfiber vil testbiten til slutt brenne, men smelter i liten grad. Da må den repareres med glassfiber. For små jobber er ofte epoxy (og fiber) like greit som polyester selv om det er litt dyrere. Westsysten.no har instrukjsonsvideoer for reparasjon med sine epoxyproduter. (Epoxy er såvidt jeg vet litt mer tilgivende enn polyester om du ikke vet hvilket materiale som er brukt, men det biter uansett dårlig på termoplast.) Det andre du bør ha en formening om er hvorfor den har sprukket. Har den blitt sånn over tid, med normal bruk, så er det vel grunn til å tro at den vil sprekke på nytt andre steder. Har den derimot fått juling ved en eller annen anledning kan den kanskje bli god etter en overhaling.
  17. Ser ut som en billig kopi av Tentsile.
  18. Jeg gjør begge deler, litt etter dagsform og humør. Det meste som skal fryses fileteres, og av og til også det som skal tilberedes med en gang. Andre ganger bare sløyer jeg, og fyller jeg buken med sitron, urter, salt eller annet godt, og baker fisken hel. Det beste jeg noen gang har har spist av fisk (i alle fall av det jeg har laget selv) er en helstekt kveite på 5 kg. Den var selvsagt sløyd, og så måtte ta av hodet og sporen for å få den ned i langpannen, men ellers var den hel. Siden buken på kveite er liten, og langt unna deler av kjøttet valgte jeg å skjære snitt for sitron og urter. Ved å beholde bein og skinn på får du en mye saftigere og smakfull fisk enn det du får til med filet. På tur har jeg også pakket potetgull (salt og pepper) i buken på småørreter, fordi jeg ikke hadde med annet krydder. Det funker supert. (Spiser ikke fyllet)
  19. Der var det ikke mye igjen, gitt.... Om de ikke har hatt suksess på andre områder, så ser det ut til at opphørssalget var effektivt...
  20. De lengste er 174 og 182. Tror jeg går for 182. Prøvde litt forskjellige støvler, men ender nok opp med Dynafit Seven Summits der også (nesten pinlig at alt matcher)
  21. Det er ikke støvler i pakken. Ski, binding og feller for 5699. Fellene heter vist Seven Summits de også, og bindingen tror jeg heter ST Radical.
  22. En intersportbutikk nær meg har tilbud på denne skipakken med ski, feller og binding. På nett koster 13099 kroner, mens butikken skal ha 5699 kroner. https://www.intersport.no/dynafit-seven-summits-ski-set-toppturpakke-vintersport-bla/ino.dynafit.321500.001.html Prisen framstår som merkelig lav, men er det en catch her noe sted? Jeg tenker dette kan være en OK inngangsbillett til rando sammen med f.eks et par Dynafit-støvler. Er det noen som kjenner denne skien, som kan si noe om dette er et godt tilbud for meg? Er jeg for tung for denne skien? Jeg er 180 cm og 93 kg, så jeg må kanskje opp på 182 lengde? Jeg anser meg selv som relativt habil på ski, men jeg nok litt over toppen, og tenker at komfort er like viktig som toppfart. Har i dag noen hauggamle Dynastar Legend Mythic som er tunge og stive så jeg vil jo tro dette blir noe helt annet (både på godt og vondt).
  23. Du sier ikke noe om hvilke ski du har kjøpt. Smale/myke ski kan brukes med de enkleste BC-støvlenen, mens en stiv og/eller bred krever en støvel med god ankelstøtte. Anbefaling er også vanskelig fordi formen på foten kanskje er den viktigste parameteren i valg av støvel.
  24. Jeg tror ikke denne støvelen vil ikke passe. NNN og NNN BC er ikke det samme. NNN BC er bredere og har litt tjukkere pinne. Det ser ut til at XXL heller ikke har hel kontroll på dette. På denne skoen https://www.xxl.no/rossignol-bc-boots-bc-x-2-22-23-bc-fjellskistovel-unisex-svart/p/1167269_1_style skriver de at sålen er NNN BC, men skriver samtidig at den er kompatibel med NNN. Ut fra bildene er jeg ganske sikker på at Fisher støvelen du linker til ikke er BC, og at Rosignol sin er BC. (Selv om den ikke dukker opp når jeg filtrerer på BC-såle...) Det finnes meg bekjent ikke støvler som er kompatibel med både NNN og NNN BC.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.