Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 09. mars 2025 i alle områder

  1. En tur til gamle Aust Agder i dag. Skogen har jammen fått gjennomgå, og i dette området er nok ikke turgruppene særlig aktive heller tror jeg. La meg forklare med å bruke tallet 20. Jeg tipper de 20 siste årene har det neppe gått flere enn 20 stk på denne turruten. Stiene er gjengrodde, og blå-merkene har neppe blitt freshet opp på 20 år. Sikkert 20 ganger mistet jeg stien og måtte gå på leteaksjon for å finne tilbake. Dessverre var ruten i ut.no ikke helt i synk med virkelighet så den gikk det ikke an å bruke særlig. Den lå konsekvent 100-200 fra der turløypen gikk. Nå var det aldri noen problem sånn sett å finne frem, og jeg viste alltid hvor jeg var, men jeg hadde nå lyst til å følge turstien siden jeg antok den var lagt opp i forhold til å ha en fin tur. Brukte akkurat dobbelt så lang tid på turen som ut.no anslo Men det gjør ingenting. Det ble uansett en fin tur og mange timer i skogen. Bål, kaffe og all annen turkos rakk vi også.
    3 poeng
  2. Jeg tenkte jeg kunne oppdatere tråden med noen erfaringer noen måneders bruk. Jeg har nå tre hunder selv og har av og til med en lånehund. Alt i alt er jeg godt fornøyd. Jeg har kjørt diverse varehengere med torsjonsfjærer, og Tredalhengeren med sine spiralfjærer er en drøm å kjøre med. Dette var viktig for meg. Hengeren føles som en naturlig forlengelse av bilen, og gir ikke følelsen av noe som rykker og humper bak. Jeg ser for meg at dette betyr at hundene får en mer komfortabel tur. De ulike hengerdelene virker å være av god kvalitet, som bl.a. Alko-koblingen, lys, den godt polstrede strømledningen, dekk, bremser, etc. Med én aksling og liten størrelse er hengeren grei å snu på trange plasser. Det trengs ikke store parkeringslomma langs en smal skogsvei for å klare en U-sving. Også håndterbar om man må skyve eller vri den for hånd. De fire hundekassene har god plass, og med unntak av de største rasene vil to hunder ha god plass. Det gjelder f.eks. mine to alaska huskyer, som helst deler ett rom. Rommene virker lune og gode. De kommer med en trebunn, og jeg har fylt de med treull. Dreneringspropp i bunn så de kan spyles rene om en hund skulle ha uhell. Hengeren kommer standard med ei vifte. Den har jeg ikke hatt behov for å bruke i vinter, men synes den er unødvendig bråkete. Jeg ønsket å kunne bruke denne uten å ta strøm fra bilen, om man må forlate hengeren en stund sommerstid, og fikk derfor satt inn et batteri og en utstyrskasse til batteriet. Det funker fint. Utstyrskassa er også utrolig kjekk til å oppbevare diverse utstyr som linesett, hundeseler, etc. Jeg fikk også satt inn noen lys, som er greie å ha på for å smette på hundene seletøy før jeg tar de ut om det er mørkt. Hver kasse har en solid gitterdør og en ytterdør. Jeg synes låsen til ytterdøren er for dårlig. Tappen som låser døra er fjærbelastet og går ut av seg selv, men krever at man smeller døra ganske hardt igjen. Om man har hund som synes hengeren er litt skummel i starten er det unødvendig skremming, og jeg har opplevd to ganger at ytterdøra går opp i første sving. Tenkte å skrive til Tredal om dette. Ser ut som Metbox har samme patent. Jeg hadde foretrukket noe som krever at man må gjøre noe aktivt for å låse, og som samtidig gir en klar visuell indikator på at døren er låst Ellers har hengeren som standard en bred rampe som henger sammen med hjulbuen. Hundene får en fin plattform for å hoppe inn og ut, og den er veldig nyttig å stå på for å laste slede eller sykkel på taket. Takstativet er oppgitt til å tåle 75 kg, så burde tåle en lett vogn, noe jeg vurderer anskaffelse av etterhvert.
    2 poeng
  3. https://www.dustin.no/product/5011179238/yeti-500x-portable-power-station https://www.computersalg.no/i/7157459/goal-zero-yeti-1500x-svart-sølv-universell-lithium-nickel-manganese-cobalt-oxide-linmc-dc-solar-usb-1516-wh-3500-w/?utm_source=adtraction&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adtraction&at_gd=E7E5FC2985D5C7FD60AA97C95BCB0626D8805008 Skal ikke påstå jeg vet hva som skjer i markedet men det er noen helt sinnsyke priser på Goal Zero Yeti kraftstasjoner for tiden. De er kjent for god kvalitet og dette er priser som ligger langt under det man ser fra konkurrentene. 2000 kroner for 500x og 6000 kr for 1500X er priser som tidligere var helt uhørt. Som jeg nevnte i en annen tråd, prisene for 2 år siden var 24000 kroner for 1500X og 500X pleide vel å være 10000.
    2 poeng
  4. Hurtigruten pleier jo å ha busser ut dit. Sjekk med de. Jeg satt på med de ut. Er dog vel snart 42 år siden🤣.
    2 poeng
  5. Ahh, da blir det billigere hos Computersalg som hadde den for 2250 inkl. mva. Jeg er forøvrig helt enig i at det sannsynligvis er nye modeller på vei. Men årsaken til at jeg anser tilbudet som solid er at Goal Zero Yeti serien er regnet som god i utgangspunktet, det er mange tilsvarende kraftstasjoner som feks blir overopphetet når du bruker de med oppgitt belastning, denne har svært gode reviews og klarer faktisk å levere strømmen den lover. Samtidig så kan man sammenligne 1500 Wh batteriet med det som blir levert av andre leverandører av kraftstasjoner, og hvis du feks skal ha 1500 Wh fra Ecoflow (et annet annerkjent merke innen kraftstasjoner) så må du ut med 11000 kroner. Altså dobbel pris. Og med kraftstasjoner så er det i all hovedsak to ting som er viktige (i alle fall for meg): 1. Hvor mange Watt-timer kan den levere. (Opp i mot pris) 2. Klarer den faktisk å levere den oppgitte strømstyrken over tid. 1500X ligger som nevnt i toppsjiktet på begge. Så jeg føler meg veldig trygg på at dette er et godt kjøp.
    1 poeng
  6. Det er ikke en uvane å spise middag sent på kvelden, det er snarere det som er riktig om du skal holde varmen. Når du inntar energi (mat), så begynner kroppen å forbrenne den, og da produserer den mer varme. Hvis du skal varme vann til mat eller til varmeflaske på sommeren, fyll de flaskene du har og legg de i sola eller f.eks inne i teltet. Hvis du fyller vann i bekken og begynner å koke vannet direkte, vil du forbruke mer gass for å koke vannet enn om du "forvarmer" vannet med sol eller uteluft. Det kreves en konstant mengde energi for å øke temperaturen på vann 1°. Lar du omgivelsene varme opp vannet noen grader før du begynner å koke det, sparer du den mengden drivstoff du hadde forbrukt på å varme vannet tilsvarende. Du kan teste hjemme, fyll 1l vann i vannkokeren direkte fra springen og ta tiden på hvor lenge det tar før det koker. Fyll deretter vannkokeren med 1l vann, la den stå på benken til dagen etter, ta deretter tiden det tar å koke vannet. Du vil da kunne regne ut hvor mye energi du sparer.
    1 poeng
  7. Han har jeg både gått i fjæra og spist tang med, og i skogen og spist maur og annen "godis" med. Men var ikke alene, vi var flere som hadde valgt Friluftsliv som valgfag på ungdomsskolen (4t i uka) og hadde Godal som gjestelærer noen ganger. Ikke spør meg hva jeg lærte (utover at det er lurt å ha med mat på tur ), da dette jo var en mannsalder siden, i 77/78. Nei, vil dere vite hva herr Godal hadde på sin meny får dere heller lese boka hans som dere finner en digital kopi av her (tilgjengelig fra norske IP-adresser): https://www.nb.no/items/343566828bb2f4625bf582dbada5ad77?page=0 Her er baksideteksten fra bokomslaget til "Klar deg sjøl - Hvordan overleve i norsk natur" (1985): PS: fjellforum.no/topic/61859-nrk-podcast-jon-bojer-godal-tradisjonshåndverk-natur-skog-og-trevirke-i-serien-drivkraft/
    1 poeng
  8. Jeg fryser MYE lettere på hender og føtter nå som jeg er 39, enn før jeg passerte 30 år. Når det er bare 2-3 kuldegrader må jeg gå med pulsvarmere, ullskjorte med pulsvarmer, linerhansker, Hestra Heli ski hansker, og skallvotter utenpå der igjen. Selv med nye linere, og nytt fór i Hestra Hanskene kan jeg få følelsesløse fingre. Om jeg ikke er i aktivitet kan følelsen i tærne forsvinne helt, og det er ganske ekkelt å gå med når det kjennes ut som man mangler tær. Svinger jeg mye med hendene (slår floke), og får blodomløpet godt i gang (kan ta tid), holder jeg varmen bra og kan gå med kun linerhanskene. Men når aktiviteten går ned må jeg svinge med armene igjen, før blodsirkulasjonen stopper. På løpetur fryser jeg aldri på hender/føtter. Dette begynte i midten/slutten av 30-årene. Veldig rart..
    1 poeng
  9. Dette er faktisk feil. Som Randulf Valle liker å si (men jeg feilsiterer helt sikkert litt): Det er ingen kjente naturlover som tilsier at det IKKE skal hjelpe med å tilføre flere isolasjonslag inne i en sovepose for mer varme/isolasjon. Så er du kald i soveposen - ta på mer klær! Ekstremiteter som føttene som gjerne blir underprioritert av kroppen å sende varme til kan man derimot ha litt nytte av å i en liten periode i soveposen ta av seg sokkene om man er iskald, sånn at sokkene ikke isolerer varm luft i posen fra å nå føttene, eller å legge foten bar på leggen på det andre benet for kontaktvarme. Når man først begynner å få litt varme inn i føttene bør sokkene på igjen for å holde best mulig på varmen. Å isolere kalde føtter gjør dem ikke noe særlig varmere om kroppen ikke gidder sende varme ned dit. Da må man enten komme seg i aktivitet for å få varme i hele kroppen, eller få varme ned dit via kontakt med andre deler av kroppen, varm luft eller annen varmekilde som varmeflaske. Mitt go-to triks for å legge seg god og varm på vintertur er å grave seg et toaletthull så dypt du kommer i snøen utenfor teltet. Å grave blir du _fort_ varm av. Kombinert med å gå på do for å kvitte seg med det kroppen ikke skal trenge å bruke energi på å holde varmt igjennom natten er bonus.
    1 poeng
  10. Det går fint an å gå i Setesdal Austhei. Det kanske tar en dag eller to ekstra på vei men man slipper en del snö. Östvidda har også oftast mindre snö enn vestvidda.
    1 poeng
  11. Spennende program-/podcastserie fra NRK, Drivkraft: https://radio.nrk.no/podkast/drivkraft mitt første møte med serien nå var: Fengslende å lytte til en eldre kar som iflg Wikipedia er kjent som formidler av tradisjonsbåren håndverkskunnskap. Her deler han erfaringer og innsikter, med filosofiske betraktninger og gjennomtenkte tanker om bl.a. natur, naturvern, håndverkstradisjoner, skog og trevirke og ...levde liv. Snakker litt med tenkepauser når han forteller og svarer, som gjør at man bare spisser ørene mer for det som måtte komme
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.