Gå til innhold
  • Bli medlem

Skarflyløyfttinden Sørøstre - en, to og tre. + litt til


Mayhassen

Anbefalte innlegg

Jeg vil tro at dette er en rygg som blir besøkt ganske sjeldent i Jotunheimen. En utilgjengelig rygg som har 3 stykk 10m topper.
Målet for turen var å ta SØ3 og SØ2, så fikk jeg se om det gikk å komme seg opp på SØ1 nedenfra.
Jeg fikk med meg Håvard på turen og tror ikke han angret, selv om han var litt motløs når jeg snakket med han dagen før da han sto med råtten snø til knærs i Leirdalen.
Med god hjelp av Morten i planleggingen ble den en suksess og jeg sto med ganske så høy puls på toppen etter å ha klatret øverste hammer (3-3+) med nok av meter med luft under meg.
Denne hammeren var preget av litt få tak og MYE svartlav. Det løste seg greit opp, men det var eksponert og meget spennende syns jeg.
Ned igjen fant jeg en vei utenom det hele og toppene kan nåes relativt enkelt, men det er en god del klyving.
Forholdene bestemmer også mye, kan fort bli ugreit der jeg benyttet meg av snørenner fremover.

Vi dro videre innover Leirungsdalen og tok med oss de tre på Leirungskampen. Jeg måtte også bortom Vestraste Kalvehøgde, for den hadde jeg ikke gått bortom av en eller annen tåpelig grunn for ca et år siden. Men toppen var gøy fra denne kanten, lett klyveklatring på eggen oppover, skikkelig gøy. Dette var forresten årets topp nr 68, noe jeg er ganske fornøyd med! Det som ikke var så gøy var returen da jeg skulle være såkalt "lur" å omgå disse stedene. Det endte med at jeg kom altfor langt ned mot Torfinnsdalen, noe som resulterte i mye banning oppover i fullråtten snø til Leirungskampen igjen.

Det var en kjempeflott tur med skyfri himmel, nok en gang. Vi koset oss hele dagen, måtte jo utnytte fjellets gleder til det maksimale. Varmt måltid på Leirungskampen til og med. Vi rant ned dalen igjen, og da vi kom til bilene igjen hadde vi blitt 14t brunere ;-)

Video fra klatringa på øverste hammer:
http://www.youtube.com/watch?v=BbPKBrynuhc

post-1657-133474537045_thumb.jpg

post-1657-133474537058_thumb.jpg

post-1657-133474537071_thumb.jpg

post-1657-133474537086_thumb.jpg

post-1657-13347453741_thumb.jpg

post-1657-133474537423_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Jeg vil tro at dette er en rygg som blir besøkt ganske sjeldent i Jotunheimen.

Tja, det er vel stort sett du, Håvard, Morten og Tor Erik, pluss et par til kanskje, som har rotet der oppi. :wink: Med din glimrende ruteinntegning blir det lettere å følge etter nå. Ruta du kløv ned så jo ikke så altfor ille ut, men den er nok som du sier veldig påvirket av forholdene. Men alt i alt, så din retur langt enklere ut enn Mortens klatrerute:

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=3518&highlight=skarvflyl%F8yfttind%2A

Artig forresten å se hvordan bratte snøflanker blir seende ut etter Mayhassens herjinger på bildet "skarvflyløyft-ruta.jpg". :wink:

Blir nesten nødt til å ta en tur opp dit hvis en rusler opp i Leirungsdalen en godværsdag og ikke har annet å finne på. Inspirerende bilder! Må jo være av de mer spennende 10-metringene dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant rapport! Gjendealpene og Leirungsdalen skuffer aldri under sånne forhold! Gliste bredt da jeg så filminga, det er utrolig hva enkelte er i stand til å få til :wink:

Leirungskampen og Vestraste Kalvehøgda har jeg storkost meg på før!

Den bomtursnarveien din kan kanskje minne om min retur fra Vestre Leirungstind i fjor da jeg stadig gikk opp igjen mot ryggen for tidlig etter å ha gått ned mot Svartdalsflanken. Ble ekstra mye opp og ned, og jeg sparte ikke på banninga nei :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg "visste" jo at du kom til å greie det. Gratulerer og flott tur. Føyer seg inn i rekken av dine imponerende prestasjoner. Spesielt interessant å lese om siden jeg har nokså intense minner herfra selv. Leste meg opp på den gamle rapporten som Nils linket til og det var omtrent som jeg husket det.

Vurderte dere den nederste av de tre skråhyllene?

Du har nok funnet den enkleste veien til SØ1 ja. Eneste ankepunktet mot disse rutene er at de beveger seg en god stund i potensielt nokså rasfarlige flanker. (Er fortsatt fan av følg rygg vær trygg slagordet.).

Det overrasker meg ikke at du tok hammeren rett på. Husker Tor Erik stod lenge. Han hadde veldig lyst, men takene var jo et kort stykke nær fraværende og jeg maste som alltid "vær forsiktig osv!". Sikring kunne man glemme. Trøsten var vel bare at man ikke falt så veldig langt. Omgåelsen der oppe i østflanken var nok en stor porsjon enklere, men samtidig mer utsatt. Med navlestreng gikk jeg så opp der du gikk. Det gikk jo greit, men det var ingen ting ordentlig å basere seg på. Kun balanse og friksjon. Det er vel ikke så mange tinderanglere som våger det alene og uten sikring, slik som deg tipper jeg.

Så du noe til varden min?

Tittet du noe ned i skaret mot nord og gjorde deg noen tanker / vurderinger?

Takk for en spennende snarvisitt i ord og bilder inn i en litt mystisk krok av Jotunheimen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvem hammer tenkte du på Morten? Den første? I såfall syns jeg det ble drøyt å prøve rett på, hadde blitt å langt å dette ned der spør du meg! Den øverste klatret jeg jo rett på opp, men omgikk ned. Man omgår i vest, ikke øst, men det gir seg litt selv :lol:

Fra nord syns jeg det så egentlig ganske greit ut, tror det er en enklere vei enn klatring opp langs ryggen, dvs første hammer, men dette er jo bare antagelser. Tviler på at det kan være grad 5 fra hovedtoppen. Er uansett ikke snakk om lange biten man må klatre.

Var nok ikke fritt for rasfare, jeg likte meg ikke helt på endel av de snøflankene, er ganske bratte et par av dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snakker om øvre hammer som Tor Erik (turfølge mitt) omgikk mot øst. Altså på sommerføre. Vi vurderte ikke å se ut mot vest en gang. Øst virket mye mer åpenbart. Men ting ser ikke alltid likt ut med litt snø på.

Ang. nordsiden har du rett i at det ikke er langt, men en 3-4 meter er det, og det er ikke mye å stå på / holde i. Mulig man kan ta en flankemanøvre et stykke lenger nede, men rett på så vi ikke noe annet enn den glatte plata. Kanskje det virket kortere om det var stablet opp litt snø?

Det er nesten så jeg fikk lyst til å returnere igjen, med sikring. Den er såpass spesiell denna ryggen, men det er kanskje fordi jeg er litt sær jeg synes det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mener du virkelig mot øst??

Jeg gikk rett på den hammeren, men ble litt tvunget ut mot stupet i øst og det var litt nervepirrende. Lurer litt på den "omgåelsen" der da i såfall.

Du er nok ikke så rar at du vil tilbake, var jo fint der :lol: På ryggen var det sommerføre, varmt og tørt fjell, endelig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gikk klatreruten på eggen første gang om vinteren en gang på nittitallet, husker ikke helt når, men det står i jotunheimføreren. De som hadde gåttt ruten første gang, om sommeren, omgikk topphammeren (på venstre side sett forfra). Vi gikk den omtrent midt på eggen og da er graden 5. Det var bare snakk om en fire til fem bevegelser før det ble lettere. Slyngen på toppen var sikkert vår.

Jeg tenker ikke på dette som en topp, og jeg bygger ikke varder (men det hender jeg river noen). Det slår meg først nå at vi basert på informasjonen i føreren var de første på denne pinakkelen. Turrapporten over viser imidlertid at det finnes relativt greie veier opp på toppen og spreke folk har kløvet i Jotunhjemmet i lange tider, så jeg vil tro den har vært besøkt tidligere. Turen var fin og det er det som spiller noen rolle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Virkelig en strålende tur med flotte topper og nesten "Grønlandsstemning" over vestre deler av Skarvflyløyftbreen. Opplevdes langt større enn kartet tilsier denne breen. Lækkert :D

Brukte du sikring opp på den øverste hammeren?

Nei, gjorde ikke det, men kan ikke anbefale andre å gå uten.

Håper virkelig ikke noen vil "leke" Mayhassen å gjøre det samme uten solid kompetanse og hode!

Mayhassen er ufattelig høydesterk, en djevel til å buldre og er på vei til et mål ingen har gjort tidligere!

Drivkraften, hodet og solid kompetanse gjør dette målet oppnåelig for han!

.... og jeg er helt sikker på at målet nås trygt og godt.

Er langt mindre trygg på noen som gjerne vil være Mayhassen..........

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi gikk den omtrent midt på eggen og da er graden 5. Det var bare snakk om en fire til fem bevegelser før det ble lettere. Slyngen på toppen var sikkert vår.

...

Det slår meg først nå at vi basert på informasjonen i føreren var de første på denne pinakkelen. Turrapporten over viser imidlertid at det finnes relativt greie veier opp på toppen og spreke folk har kløvet i Jotunhjemmet i lange tider, så jeg vil tro den har vært besøkt tidligere. Turen var fin og det er det som spiller noen rolle.

Enig i det siste. Sikkert mange fler som har vært der også. Uansett så grattis med en "førstebestigning" av en en helt klart topp for meg, uansett ditt syn hehe.

Men at graden er 5 ca midt på stiller jeg meg litt tvilende til, men hvis dere gikk på vinteren kan vel ikke forholdene sammenlignes, ikke har jeg klatret på nok graderte ruter til å uttale meg så sikkert heller. Jeg mener nå uansett at det ikke er mer enn 4 hvertfall, og ja, det var bare 4-5 flytt som var litt ekle.

Når det gjelder omgåelsen så er det litt bratt i starten av snørenna, her hang jeg i fjellet med bena dinglende bortover, men dette var fordi jeg hadde stegjerna og isøksa lagt igjen på eggen under hammeren. Uansett var det bratt der og ved sommerlige forhold er det sikkert løst og svaete her, sikkert fordel med en taustump.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men at graden er 5 ca midt på stiller jeg meg litt tvilende til, men hvis dere gikk på vinteren kan vel ikke forholdene sammenlignes, ikke har jeg klatret på nok graderte ruter til å uttale meg så sikkert heller. Jeg mener nå uansett at det ikke er mer enn 4 hvertfall, og ja, det var bare 4-5 flytt som var litt ekle.

Jo snakker om hammeren / eggen / veggen like ved foten av SØ2, ikke om den du gikk. Den er nok en del verre. Den varianten vi gikk har førstebestigerne gradert til 4+. Det må den også være. Den var en god del mer krevende enn hammeren opp mot SØ1 som du antakeligvis tenker på. Men den første hammeren er i høyeste grad en del av ruta til både førstebestigerne i 1990 (Jo: Røyne & co. var vel på toppen av SØ1, altså før deg eller? Men første vinterbestigning har du nok i alle fall).

Håvard: Kan hende det med tanke på Mayhassens mål, men har hørt om en eller flere som angivelig allerede (for lenge siden, bl.a. fra Nils) har besteget alle uten sikring. Om det stemmer, vet jeg ikke. Men det er ikke så sikkert at Mayhassen med det blir det første, men uansett så har han allerede gått noen morsomme varianter som jeg er overbevist om at han er den første til.

Det er mye rå, tøffe, flinke, sprø osv. fjellfolk både før og nå som ikke er aktive på eller kjent gjennom Fjellforum.

Jeg husker f.eks. tilbake på Conis turrapport fra den fantastiske turen til Storen sist januar. Da kom det "tilrop" som tidenes råeste FF-turrapport. Kanskje det? Men det er jo ganske mange som har vinterbesteget Storen før den tid.

Poenget er at noen kanskje oppfatter Fjellforum som en arena der det som skjer i fjellet kommer frem. Men det er helt sikkert at det er veldig mye som skjer i fjellet både før og nå som aldri dukker opp på Fjellforum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Håvard: Kan hende det med tanke på Mayhassens mål, men har hørt om en eller flere som angivelig allerede (for lenge siden, bl.a. fra Nils) har besteget alle uten sikring. Om det stemmer, vet jeg ikke. Men det er ikke så sikkert at Mayhassen med det blir det første, men uansett så har han allerede gått noen morsomme varianter som jeg er overbevist om at han er den første til.

Det er mye rå, tøffe, flinke, sprø osv. fjellfolk både før og nå som ikke er aktive på eller kjent gjennom Fjellforum.

Er fullstendig klar over at svært mange, sannsynligvis storparten?, av samlerne ikke tilhører dette ff, el drev i tidligere tider.

(Mener med tidl tider ikke skrythalsene som rakket ned på hverandres prestasjoner på 1800tallet :lol: )

Finnes garantert langt "råere" utøvere innen andre kategorier klatre-/tinde-/ski-/bratt sport!!

Poenget var bare at hver enkelt må finne egen grense utfra egen erfaring/ferdighet, eller tilegne seg nødvendig ferdighet før man peiser på.

Ett år så er veldig mye gjort.

Har selv blitt forespurt av lesere (ikke medl) her inne hvordan de skulle "overgå" Mayhassen.

Sånn sett har han om ikke annet skaffet seg et navn/imitch på godt og vondt.

Har du noensinne slitt ræva av deg i 30 cm løssnø, ja da sier du at det var 80 cm. Da forstår folk hvor slitsomt det var.

Var nettopp det jeg forsøkte å si i forrige innlegg...

:lol:

Men turen var uansett utrolig fin, så ble det ikke bare OT i dette innlegget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Håvard: Kan hende det med tanke på Mayhassens mål, men har hørt om en eller flere som angivelig allerede (for lenge siden, bl.a. fra Nils) har besteget alle uten sikring. Om det stemmer, vet jeg ikke.

Ja, du tenker sikkert på han vi møtte på Falketind i 1997, Morten? Jeg skrev om han i et innlegg 22. september 2003:

https://www.fjellforum.no/oldLinkConverter.php?oldPid=2226&highlight=falketind+sikring#2226

Han fortalte altså at han ikke hadde brukt sikring noe sted, og var i gang med runde 2 av 2000-meterne. Husker han var fra Bærum/vest for Oslo et sted, og han sa navnet sitt. Det glemte jeg imidlertid etter 2 sek. :)

Jeg tviler dog på om han var på denne ryggen på Skarvflyløyfttind. :) Det var Røyne-lista som gjaldt dengang....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sikkert endel ekstreme folk som ikke er på forum. Jeg vet om endel i Lurkarlaget i Sogndal fra gammelt av, der var det vanlig å gå Skagastølsryggen vinterstid, en hadde også tenkt å kjøre på ski ned til Maradalsbreen fra Gjertvass-skaret! Vet ikke om han gjorde det. Var også endel som førstebesteg fjellvegger på Sør-Grønland.

Traff forresten på en middelaldrende kar på Skardalseggi en gang, han forklarte at det bare var å legge seg ned ved kanten av stupet og få tak med den ene handa for så å lempe resten av kroppen etter. Så var det bare å fortsette i samme stil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.