Gå til innhold
  • Bli medlem

tørket mat og vakuumpakking


naturens konge

Anbefalte innlegg

Driver å leter litt etter en vakuumpakkings maskin. Har folk erfaring med slikt? Helst ikke for dyr, men gjøre jobben. Tror det er viktigere å bruke sikkelige plastposer.

Har drevet å søkt litt på forskjellige opskrifter, men lurer allikavel på hva deres favoritt mat er på fjellet. Legg gjerne inn oppskrift hvis du ikke vil holde den hemmelig.

Trenger litt variasjon, lei av ferdig poser. Dessuten er det jo skrekkelig dyrt!!! Greit med kjennskap i forsvaret :D

Håper på mange gode forslag :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Desverre har jeg ingen fine oppskrifter å gi deg i kveld. Men jeg vet at det finnes noen artikler på internett. Du finner det lett med å søke med Norge på langs som stikkord. Jeg er selv i en fase hvor jeg prøver å lage noen tørrretter. Men foreløpig har jeg bare tørket grønnsaker og skinke i ovnen over natten.

Gulrøtter og grønnsaker blir utrolig flott og ser lekkert ut. Skinka har jeg ikke fått helt skikk på. Men utansett blir grønnsaker et flott tilskudd til potetmos.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tørket i fjor en masse forskjellige grønsaker med relativt stort hell. Kjøtt var mer vrient, og ble heller mislykket...

En av rettene jeg spiste en del av etterhvert var: tørket sopp, løk og hvitløk legges i bløt i ca 3 dl vann. Når grønnsakene var rehydrerte havnet de i gryta med smør og en oppskåret øl-pølse. Når det var ferdig stekt fisket jeg det ut og over på tallerken før jeg helte vannet grønsakene hadde ligget i opp i gryta for å lage potetmos eller cous-cous. En ganske god middag som ikke koster all verden.

Potetmos i Sverige har den fordelen at den kommer i dunk slik at du kan måle opp mer fornuftige porsjoner på forhånd. Hvem fant på at 3 porsjoner er passe i en pose? Resultatet er at en pose er for mye til en og for lite til to... I tillegg trenger den svenske mosen ikke melk eller smør slik den norske gjør.

Jeg kjøpte også en mattørker, og det var veldig greit. Den kan den plasseres litt lurt når du tørker ting med mye lukt slik at leiligheten ikke stinker kål, hvitløk eller løk. Fant min i Sverige til 550 kroner!

post-2130-133474511277_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Resultatet er at en pose er for mye til en og for lite til to... I tillegg trenger den svenske mosen ikke melk eller smør slik den norske gjør.

Jeg synest en pose er litt lite til en. Potetmos med melk og gressløk har vært på markedet i mange år. Smør kan sløyfes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver
Tørket i fjor en masse forskjellige grønsaker med relativt stort hell. Kjøtt var mer vrient, og ble heller mislykket...

Jeg kjøpte også en mattørker, og det var veldig greit. Den kan den plasseres litt lurt når du tørker ting med mye lukt slik at leiligheten ikke stinker kål, hvitløk eller løk. Fant min i Sverige til 550 kroner!

Har hørt at kjøttdeig skal egne seg godt for tørking, men har ikke prøvd selv. Har du prøvd det? Traff et svensk par i fjellet som hadde tørket poteter. Det smakte helt nydelig og hadde god konsistens. :wink: Blir lett lei potetmos, pasta og ris :)

Jeg er svært interessert i den mattørkeren til 550 du fant i Sverige. Hva heter den, hvor kjøpte du den?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøtt som skal tørkes bør ha minst mulig fett, for det er fettet som blir harskt og dårlig. Prøvde ikke kjøttdeig, så jeg kan ikke uttale meg om det. Jeg ønsket også at det skulle holde i 3 mnd, og det er jo helt annerledes enn å få noe til å holde seg i feks 4 dager... Jeg fant ut at ølpølser gjorde nytten for min del. De koster ikke all verden og tåler fint å oppbevares i sekk-temperatur lenge. Og de har jo endel fett i seg som ikke gjør noe om man er litt lengre på tur.

Tørkeren er i OBH Nordicas sortiment i Sverige. Jeg kjøpte min i en elektrosjappe i Strømstad. Det er mulig at selgere av OBH her i Norge kan ta den inn for deg, men da sikkert til en høyere pris. Tørkeren er veldig enkel uten hverken termostat eller timer, men jeg ville ha noe enket for å se om det funket før jeg kjøpte en dyr en. Når jeg oppdaget at den enkle funker helt fint ser jeg vel ikke helt behovet for å kjøpe en dyr ;)

Jeg er klar over at det finnes potetmos med ferdig melk i Norge også, og den kas sikkert lages uten smør. Den svenske mosen har litt høyere energiinnhold pr. 100g enn den norske, og tar mindre plass. Og begge de tingene er en fordel når man skal ha med mat for 3 uker av gangen 8) Og for deg som synes en pose norsk mos er for lite er jo den svenske fin for da kan du lage 4 porsjoner i stedet for 3...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Takk for svar. Jeg fant http://www.obhnordica.no/ vha Google, men søk på "tørke" ga bare en masse tørketromler og slikt. Ikke særlig egnet for matvarer akkurat. Lurer forresten på hvordan det hadde blitt. ;)

Men så gikk jeg på den svenske siden og brukte søkeordet "tork", og da dukket det opp noe. Det viste seg at hvis jeg bare hadde brukt "nynorsk" søkeord på "dryer" 8) så ville jeg fått opp denne siden http://www.obhnordica.no/Default.aspx?ID=889&M=Shop&PID=197&ProductID=2070&template=NO-DW-OBHproductdata1.html

Det virker som det må være den tørkeren du har :D , virker enkel og grei :!: . Jeg leste i bruksanvisningen, og fant at den har en slags temperaturregulering. Når du har ventilen på toppen åpen blir det ca 50 grader inni, hvis du lukker blir det ca 70.

Hvis det går an å tørke også litt kjøtt og fisk inni dette så er det jo genialt. Jeg skal få kona til å kjøpe en i neste uke når hun drar til Oslo, hvis det ikke går å få noen her i Bodø til å skaffe den. Prisen var jo den samme i NOK som i SEK, så man sparer jo bare kursdifferansen med å reise til Sverige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er den samme tørkeren som jeg har ja. Funker ganske greit med å regulere temperaturen med ventilen på toppen. Men med å lukke den igjen går det også mindre luft igjennom tørkeren så det gjelder å finne en balansegang. Prøv deg frem med ting det er lett å tørke først. Champignon er helt supert, og blir veldig lett og greit. Epleskiver dyppet i sitronvann er også ganske greit (sitronen må til for at eplene ikke skal bli brune)

Jeg har ennå ikke sett den i en butikk i Oslo, så du bør nok ringe litt rundt før du sender fruen på handletur.

Ser ikke noen grunn til at det ikke skulle gå an å tørke fisk og kjøtt på en vellykket måte i denne tørkeren selvom det finnes noen vanvittig fancy og dyre varianter. Søk på dehydrate og jerky så finner du ganske mange sider som gir tips og veiledning:D

H.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.