Jump to content

J****g lei av å finne søppel og tom hermetikk!


Mr. Cool
 Share

Recommended Posts

Jeg er så utrolig lei av å finne søppel, haglepatroner og tom hermetikk i fjellheimen.

Alle jeg møter sier det samme så hvor i huleste er synderene?

Er folk så late at de ikke gidder å rydde opp etter seg selv og forlater stedet som de fant det?

Hunden fikk et stygt kutt på snuten når den stakk snuten ned i en tom snurring boks under høstjakta, det gikk heldighvis bra men andre dyr kan også skade seg

Link to comment
Share on other sites

Det er like nedslående her og. Siste tur i mot Børgefjell fant jeg både tomme gassbokser og Real turmat og hermetikk. Til en viss grad har jeg brukt å ta med meg skrammel ut, men i de mengdene som er begrenser det seg. På en topptur her fant jeg 10 haglpatroner! De tok jeg selvsagt ut

Men det er også mange gamle synder i fjellet. Begynner man å titte under steiner og se seg litt omkring finner man ofte flasker og glass og hermetikk som tydeligvis har ligget svært lenge..

Synes også det er skuffende at de som virkelig bruker fjellet mye forsøpler mye. Dvs uvørne grunneiere og enkelte av de samiske brukerne. Ønsker ikke å skjære alle over en kam, men kanskje noen har samme opplevelsen?

Link to comment
Share on other sites

Ganske imponerende å glemme igjen sykkelhjula sine !

Det viste seg å tilhørte tidligere oppsyn på Loenechenbua, han hadde en kano han trillet mellom vatna. Han ble litt sur, men etter SNOs og min vurdering var dette søppel. Hadde en hissig diskusjon med ham først på 80-tallet. Vi var 4 som kom sent en kveld, og hyget oss med mebragte langpils (oppsynet fikk også). Stemningen ble dårlig da vi pakket tomflaskene ned igjen i sekkene (vi skulle videre til Åmotsdalen) og han sa "bare gå å hiv dem i ura bak hytta". Da fikk han høre hvor Adam panta ølflasken sine...

Dessverre symtomatisk for i alle fall hvordan deler, inkl lederen, av KNT ser på søppelhåndtering på hyttene. Åmotdalshytta er et skrekkeksempel, har vært det siden mitt første besøk i 1978. Og etter at SNO hadde bedt dem pent om å rydde opp i flere år og Oppdal kommune i fjor ga dem pålegg etter forurensningslova om å rydde opp kom følgende reaksjon: Lederen bærer seg til Opdalingen om at KNT blir forfulgt av forvaltninga! Fortsatt ser det likdan ut (siste bilder jeg så av søppel/søppelforbrenningsplassen var tatt i slutten av reinsjakta.)

For ordens skyld: KNT er en frittstående medlemsforening i DNT. DNT kan (dessverre) ikke ta dem i nakkeskinnet og si rydd opp!

Link to comment
Share on other sites

Jeg finner som regel mange tomme oljekanner etter snøscootere, til og med høyt på en fjelltopp hvor det ikke skulle vært en grunn til å kjøre scooter. Jeg hater dette.

Men det verste er at utrolig mange tenker for lettvindt om søppel. De etterlater plastpakninger etter kjøttpålegg på bålplassen i håp om at neste man som bruker bålplassen skal fyre det opp. Man brenner tomme makrell i tomatbokser på bål og regner med at det er nok. Det er det ikke! Det ligger alltid minst en boks igjen. Det er også mange som stapper tomme hermetikkbokser i en plastposer i en fjellsprekk i håp om at det er ute av synes og derfor greit.

Jeg er dessverre lite motivert til å rydde opp etter andre. Jeg plukker opp en brusflaske eller andre ting fra stien iblant, hvis det er det eneste søplet i området, men jeg gidder ikke å rydde opp leirplasser etter andre.

Link to comment
Share on other sites

Mye av søppel i fjellet kommer også av sterk vind. Plastkanner, plastikk og lettflyvende søppel kan vinden dra med seg langt inn i fjellet.

Også rev og åtselfugler kan dra med seg søppel langt inn i fjellet.

Men jeg er helt enig. Menneske er nok den eneste synderen til forsøpling.

Link to comment
Share on other sites

Guest Srx (Ron)
Synes også det er skuffende at de som virkelig bruker fjellet mye forsøpler mye. Dvs uvørne grunneiere og enkelte av de samiske brukerne. Ønsker ikke å skjære alle over en kam, men kanskje noen har samme opplevelsen?

Har sedd utrolig mye søppel langs fjellfinnenes atv traseer og leirplasser.

Plastkanner, spritflasker og hermetikkbokser går igjenn.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy