Håkan S Skrevet 13. juli Skrevet 13. juli Nu på sista träningen och test av utrustning efter strul med både nya kängor och ryggsäck så ska jag använda träningsklocka som teoretiskt räknar ut kalorier och räkna på antalet kalorier jag tar med i mat och godis (dvs choklad, nötter, russin,kex) Siter
Håkan S Skrevet onsdag kl 22:20 Skrevet onsdag kl 22:20 Räknat på kalorier jag kommer att ha med på 12 d +2 d vilodagar blir per dag 3300 kal vandringsdag+ 2 med 0 kal. Teoretiskt blir det en vikt minskning med 5-6 kg Får packa men troligtvis får jag ej plats med mer mat om inte tar med mindre skrymmande packning i en 60 L säck med några påsar på utsidan och vikt på 22-23 kg I så fall mer nötter och russin då choklad kan vara mer ovant för mig som ej äter det normalt. 1 Siter
Fiskepadde Skrevet onsdag kl 22:29 Skrevet onsdag kl 22:29 6 minutes ago, Håkan S said: Räknat på kalorier jag kommer att ha med på 12 d +2 d vilodagar blir per dag 3300 kal vandringsdag+ 2 med 0 kal. Teoretiskt blir det en vikt minskning med 5-6 kg Får packa men troligtvis får jag ej plats med mer mat om inte tar med mindre skrymmande packning i en 60 L säck med några påsar på utsidan och vikt på 22-23 kg I så fall mer nötter och russin då choklad kan vara mer ovant för mig som ej äter det normalt. Her er et triks for å få med mer mat når sekken er full: Fyll alt av små og store lommer på jakker og bukser med mat som tåler det Og hvis det heller ikke regner får du plass til en stor chips pose i hetten på jakken og! 1 Siter
LitekH Skrevet torsdag kl 07:13 Skrevet torsdag kl 07:13 Dadler syns jeg er veldig godt på tur. Extra har en type Änglamark økoligiske dadler. Posen har lynlås og det er praktisk på tur. 2 Siter
Håkan S Skrevet torsdag kl 07:49 Skrevet torsdag kl 07:49 LitekH skrev (26 minutter siden): Dadler syns jeg er veldig godt på tur. Extra har en type Änglamark økoligiske dadler. Posen har lynlås og det er praktisk på tur. Äter dadlar på vintern,väger en del. Provat plommon förra året till gröten dock även det mkt vatten i, aprikos är tex svaveldioxid som konserveringsmedel och inte helt nyttigt. Dock slutar tänka på vikten sista veckan och har mat med på resan och om paus på den ca 12h vägen med tåg/buss en middag.(Resan till Sv.fjällen tar 22h från min plats) Ev med mindre torkad mat första dagen och kylklampar som kan slängas vid sista soptunnan. Torka egen mer mat finns inte tillräckligt med tid till nu. Siter
Luftig Skrevet torsdag kl 10:46 Skrevet torsdag kl 10:46 Håkan S skrev (På 14.6.2025 den 12.19): Jag fick kryptosporidium av glaciärer vatten och gick ner 5 kg på ca 8 d och ändå lättgånget utom 2 d. Au! Det hørtes veldig ubehagelig ut. Jeg har også blitt rammet av magesjau på fjellet, men ikke verre enn at det var over på én dag. Det var til gjengjeld en veldig slitsom dag... Hvor drakk du da du fikk i deg parasitten? Siter
Håkan S Skrevet torsdag kl 11:45 Skrevet torsdag kl 11:45 Hardangerjökul vatten ca 1-2 dl ca 500m från jökulkanten med redan sediment som sjunkit dvs gott klart vatten resten kokt. 1 Siter
Håkan S Skrevet torsdag kl 13:08 Skrevet torsdag kl 13:08 Håkan S skrev (1 time siden): Hardangerjökul vatten ca 1-2 dl ca 500m från jökulkanten med redan sediment som sjunkit dvs gott klart vatten resten kokt. Finns i detalj beskrivet av mig tidigare. Slutsats Fixa bästa möjliga fysisk form och frisk från tex förkylning osv och ta lärdom från tidigare utmaningar tävlingar utbildningar osv. Alltid händer det något oförutsett i naturen om vågar utmana sig själv och lämnar TV soffan eller gaming stolen. 1 Siter
Håkan S Skrevet fredag kl 09:57 Skrevet fredag kl 09:57 Håkan S skrev (På 13.7.2025 den 9.04): Nu på sista träningen och test av utrustning efter strul med både nya kängor och ryggsäck så ska jag använda träningsklocka som teoretiskt räknar ut kalorier och räkna på antalet kalorier jag tar med i mat och godis (dvs choklad, nötter, russin,kex) Ca 1300 kal på ca 11 km varav 3 km kupperat som tex Jotunheimen. 24 kg ryggsäck så kanske 2500-3000 kal under vandringstid +ca 1500 vid vila sovtid . Då kanske jag " bara" har ca 1000 kal för lite om dagen men skulle väga 3-4 kg. Extra på ca 14d. Så får bli planerad viktnedgång istället. Siter
+sofasliter Skrevet søndag kl 11:59 Skrevet søndag kl 11:59 Akkurat kommet hjemme fra en tur på 260+km, der jeg spiste havregrøt med frukt og nøtter til frokost hver dag. 60g havregryn, 40g tørrmelk , 20g sukker. Sammen med nøtter gav dette 660kcal tli frokost. Opplevde å bli sulten etter ett par timers vandring hver dag. En overnatting på betjent hytte, der vi fikk hjembakt brød til frokost kl 0800, og dette holdt greit til 3-4 tiden uten å bli sulten. Denne dage gikk vi også lengst, med en etappe på Ove 30km. Jeg må revurdere frokost på tur, trodde at havregryn med nøtter skulle holde meg mett over lenger tid sammenlignet med brødmat. Eller var det for lite havregryn? Jeg følte meg mett, og det er grenser for hvor godt det er å spise grøt hver dag. Siter
Fiskepadde Skrevet søndag kl 15:01 Skrevet søndag kl 15:01 2 hours ago, sofasliter said: Akkurat kommet hjemme fra en tur på 260+km, der jeg spiste havregrøt med frukt og nøtter til frokost hver dag. 60g havregryn, 40g tørrmelk , 20g sukker. Sammen med nøtter gav dette 660kcal tli frokost. Opplevde å bli sulten etter ett par timers vandring hver dag. En overnatting på betjent hytte, der vi fikk hjembakt brød til frokost kl 0800, og dette holdt greit til 3-4 tiden uten å bli sulten. Denne dage gikk vi også lengst, med en etappe på Ove 30km. Jeg må revurdere frokost på tur, trodde at havregryn med nøtter skulle holde meg mett over lenger tid sammenlignet med brødmat. Eller var det for lite havregryn? Jeg følte meg mett, og det er grenser for hvor godt det er å spise grøt hver dag. Selv har jeg mye bedre erfaring med store enn lettkokte havregryn, og så salter jeg grøten godt. Grovbrød type murstein holder seg greit på tur det da. Siter
+sofasliter Skrevet søndag kl 17:09 Skrevet søndag kl 17:09 Fiskepadde skrev (2 timer siden): Selv har jeg mye bedre erfaring med store enn lettkokte havregryn, og så salter jeg grøten godt. Grovbrød type murstein holder seg greit på tur det da. Store havregryn kan jo være ett alternativ, det skal jeg teste. Men grovbrød for 7-10 dager på tur, tar nok for mye plass. Siter
Håkan S Skrevet søndag kl 19:27 Skrevet søndag kl 19:27 I förhållande till vikt är ju inte havregryn energirikt, men jag har provat musli och mkt hårda bitar och ej bra för tex tänder och får lägga i blöt på kvällen lika mjölk som blir bättre om får stå ett tag. Jag mår bra av havregryn och då pratar vi inte små portioner utan 3 dl och 7.5 vatten ca 100 gr torkad frukt 2-3 dl mjölk av pulver med hög fetthalt+ca 1 tesked salt. Ev.hårt bröd om plats i ryggsäcken annars kanske kex och the om kallt och gas över på slutet av tur. När jag hade stor ryggsäck alltid några skivor hårt bröd och smör och hårdost en del tar mjukost på tub. Ska jag bära ost ska det vara fet och lagrad över 12 månader, men man får normalt ha smör och ost i innertältet om det ska vara smak och bredbart på mina turer så oftast max +5 ute och kanske+ 7-8 med sollit innertält och yttertältet med mot marken. Siter
+Marius Engelsen Skrevet i går, 10:52 Pålogget Skrevet i går, 10:52 sofasliter skrev (22 timer siden): Akkurat kommet hjemme fra en tur på 260+km, der jeg spiste havregrøt med frukt og nøtter til frokost hver dag. 60g havregryn, 40g tørrmelk , 20g sukker. Sammen med nøtter gav dette 660kcal tli frokost. Opplevde å bli sulten etter ett par timers vandring hver dag. En overnatting på betjent hytte, der vi fikk hjembakt brød til frokost kl 0800, og dette holdt greit til 3-4 tiden uten å bli sulten. Denne dage gikk vi også lengst, med en etappe på Ove 30km. Jeg må revurdere frokost på tur, trodde at havregryn med nøtter skulle holde meg mett over lenger tid sammenlignet med brødmat. Eller var det for lite havregryn? Jeg følte meg mett, og det er grenser for hvor godt det er å spise grøt hver dag. Det er risikosport å spise det samme hver dag mener jeg. Hvis man går lei, blir dårlig i magen, eller som i ditt tilfelle; opplever at maten ikke metter nok, så har man «ødelagt» alle måltidene for turen. Variasjon sikrer at man får mange måltid som fungerer bra. Et par alternativer jeg bruker for enkel og variert turmat: 1. Frokostblanding med tørrmelk: Ferdige porsjonspakker med frokostblanding – for eksempel nøtter, tørket frukt, eller det du måtte ønske. Tilsett kaldt vann, og frokosten er klar på et blunk. 2. Pannebrød i porsjoner: Lag ferdige poser med tørrvareblanding til pannebrød. Når det skal brukes, tilsett vann rett i posen, kna det sammen til en tykk røre, riv av et hjørne og klem røren ut i en varm stekepanne med rikelig olje. Bruk det pålegget du liker. Fordelen er at du slipper å koke vann – det sparer drivstoff. Makrell i tomat og leverpostei i porsjoner gir mye god næring som pålegg. 3. Variert havregrøt: Havregrøt kan enkelt varieres ved å blande inn ulike typer babygrøt med forskjellige smaker. Jeg mener det er alfa og omega å variere maten litt – det gjør underverker for både humør og appetitt. Hvorfor spise det samme hver dag når det finnes så mange enkle måter å gjøre det mer spennende på? Siter
+sofasliter Skrevet 16 timer siden Skrevet 16 timer siden Marius Engelsen skrev (10 timer siden): Det er risikosport å spise det samme hver dag mener jeg. Hvis man går lei, blir dårlig i magen, eller som i ditt tilfelle; opplever at maten ikke metter nok, så har man «ødelagt» alle måltidene for turen. Variasjon sikrer at man får mange måltid som fungerer bra. Et par alternativer jeg bruker for enkel og variert turmat: 1. Frokostblanding med tørrmelk: Ferdige porsjonspakker med frokostblanding – for eksempel nøtter, tørket frukt, eller det du måtte ønske. Tilsett kaldt vann, og frokosten er klar på et blunk. 2. Pannebrød i porsjoner: Lag ferdige poser med tørrvareblanding til pannebrød. Når det skal brukes, tilsett vann rett i posen, kna det sammen til en tykk røre, riv av et hjørne og klem røren ut i en varm stekepanne med rikelig olje. Bruk det pålegget du liker. Fordelen er at du slipper å koke vann – det sparer drivstoff. Makrell i tomat og leverpostei i porsjoner gir mye god næring som pålegg. 3. Variert havregrøt: Havregrøt kan enkelt varieres ved å blande inn ulike typer babygrøt med forskjellige smaker. Jeg mener det er alfa og omega å variere maten litt – det gjør underverker for både humør og appetitt. Hvorfor spise det samme hver dag når det finnes så mange enkle måter å gjøre det mer spennende på? 2. Jeg har ikke med stekepanne på langtur, og det krever da også gass for oppvarming å steke brød? 3. Varierer havregrøten med ulike tørket frukt. Eple, banan, blåbær og nøtter. Siter
+Marius Engelsen Skrevet 7 timer siden Pålogget Skrevet 7 timer siden (endret) sofasliter skrev (9 timer siden): Jeg har ikke med stekepanne på langtur, og det krever da også gass for oppvarming å steke brød? Ja, det krever litt gass å steke pannebrød – men faktisk mindre enn mange tror. Jeg bruker ofte mindre drivstoff på å steke et brød enn på å koke opp grøt. Det går raskt og kan gjøres på lav varme, så forskjellen i forbruk er nok ganske liten. Mange antar at steking alltid er energikrevende, men for mat som stekes raskt, stemmer ikke det. Du kan også steke i en kjele eller gryte, avhengig av hva slags kokekar du har med. En liten kaffekjele eller titankopp går nok ikke, men det går an å eksperimentere med hvilke kokekar man har med. En liten gryte med lokk er jo veldig universal, og fin å pakke kjøkkenredskaper i. Selv har jeg med en non-stick stekepanne og en liten kaffekjele på langtur. Stekepannen er stor nok til å koke risgrøt og lignende i også. For meg er de ekstra hundre grammene verdt det – det gir stor variasjon i hva slags mat jeg kan lage underveis. Med det var bare et forslag – siden din løsning hverken fungerte eller smakte godt, så er det kanskje verdt å endre på noe. Endret 6 timer siden av Marius Engelsen 1 Siter
+sofasliter Skrevet 6 timer siden Skrevet 6 timer siden Marius Engelsen skrev (52 minutter siden): Ja, det krever litt gass å steke pannebrød – men faktisk mindre enn mange tror. Jeg bruker ofte mindre drivstoff på å steke et brød enn på å koke opp grøt. Det går raskt og kan gjøres på lav varme, så forskjellen i forbruk er nok ganske liten. Mange antar at steking alltid er energikrevende, men for mat som stekes raskt, stemmer ikke det. Du kan også steke i en kjele eller gryte, avhengig av hva slags kokekar du har med. En liten kaffekjele eller titankopp går nok ikke, men det går an å eksperimentere med hvilke kokekar man har med. En liten gryte med lokk er jo veldig universal, og fin å pakke kjøkkenredskaper i. Selv har jeg med en non-stick stekepanne og en liten kaffekjele på langtur. Stekepannen er stor nok til å koke risgrøt og lignende i også. For meg er de ekstra hundre grammene verdt det – det gir stor variasjon i hva slags mat jeg kan lage underveis. Med det var bare et forslag – siden din løsning hverken fungerte eller smakte godt, så er det kanskje verdt å endre på noe. Kjelen kan nok godt brukes til forsiktig steking, jeg skal teste litt hjemme før jeg legger ut på tur igjen. Næringsinnholdet for mel og havregryn er ikke så ulikt, så det kan være en fin variasjon. Takk for tips. Siter
foroll Skrevet 6 timer siden Skrevet 6 timer siden Jeg synes en stekepanne med høy kant og god varmefordeling pluss en liten kaffekjele er en veldig god kombinasjon. Kaffekjelen er lav så stikker ikke opp så høyt over stekepanna. Det blir ganske kompakt. Panna brukes minst like mye til koking som steking. F.eks. grøt, eller å koke pastaskruer og tilsette sausepulver og grønnsaker/kjøtt/fisk. Gryteretter funker fint. Kaffekjelen brukes til varm drikke og ris. Siter
+Espen Ørud Skrevet 4 timer siden Skrevet 4 timer siden sofasliter skrev (På 20.7.2025 den 13.59): Akkurat kommet hjemme fra en tur på 260+km, der jeg spiste havregrøt med frukt og nøtter til frokost hver dag. 60g havregryn, 40g tørrmelk , 20g sukker. Sammen med nøtter gav dette 660kcal tli frokost. Opplevde å bli sulten etter ett par timers vandring hver dag. En overnatting på betjent hytte, der vi fikk hjembakt brød til frokost kl 0800, og dette holdt greit til 3-4 tiden uten å bli sulten. Denne dage gikk vi også lengst, med en etappe på Ove 30km. Jeg må revurdere frokost på tur, trodde at havregryn med nøtter skulle holde meg mett over lenger tid sammenlignet med brødmat. Eller var det for lite havregryn? Jeg følte meg mett, og det er grenser for hvor godt det er å spise grøt hver dag. Jeg har brukt denne mye. Litt mye vekt pr porsjon kanskje. Rosiner kan f.eks byttes med nøtter for de som ikke har allergi. Det er akkurat så lite havaregrøtaktig at jeg ikke brekker meg. Tilsetter bare vann som første ting om morgenen og gjør klart litt annet mens den "setter seg". Brukte denne som frokost på SØPL nylig over 5 dager. Im rømmer gjerne at f.eks for en 10-dagers tur så hadde jeg ønsket meg en avveksling enkelte dager... Turfrokostblanding Deluxe: 50g Store havregryn (194 kcal) 50g Urkorn Granola (Berit Nordstrand)(190kcal) 50g rosiner (158kcal) 10g tørket blåbær (tilsvarer ca 65g blåbær)(34 kcal) 32g Nido Melkepulver (160kcal) 33g tørket banan (tilsvarer 1 banan)(53kcal) Tilsett ca 250ml vann (225g = 789 kcal = ca 3,5kcal/g) 1 Siter
+sofasliter Skrevet 2 timer siden Skrevet 2 timer siden Oppskrift notert @Espen Ørud, greit med litt avveksling. For å slippe "lim"-konsistensen på havregrøt, så er jeg såpass raus med vannet at det blir heller en slags suppe, det hjelper. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.